'Allochtone ouders te passief bij onderwijs'

OnderwijsVolgens CDA-minister Maria van der Hoeven van Onderwijs bemoeien allochtone ouders zich te weinig met de schoolcarriŔre van hun kroost. Te vaak laten ze het afweten en schuiven ze hun eigen verantwoordelijkheid af op de scholen, aldus de bewindsvrouwe vandaag in De Telegraaf na afloop van een werkbezoek aan Marokko.

Niet alle allochtone ouders verzaken, maar bij te veel gebeurt dat wel, aldus Van der Hoeven. Velen bemoeien zich helemaal niet met het onderwijs van hun kinderen. Ze komen niet opdagen op de zogenaamde 10 minuten gesprekken of geven geen gehoor als leraren ze willen spreken als het niet goed gaat met de kinderen. Ook komt het volgens Van der Hoeven voor dat allochtone ouders hun kinderen niet in staat stellen hun huiswerk te maken omdat ze vinden dat ze dat op school moeten doen.

De minister start daarom komende week het Platform Allochtone Ouders en Onderwijs. Het wordt een club met ouders uit alle gezindten die ervoor moet zorgen dat allochtone ouders zich meer gaan bemoeien met het onderwijs van hun kinderen, door onder andere zitting te nemen in ouder- of medezeggenschapsraden.