WK: Uitslag ServiŽ & Montenegro - Nederland

Icoon WK 2006In een zonovergoten, heet en bijna geheel Oranje stadion in Leipzig heeft Nederland de eerste wedstrijd op het WK weten te winnen. Tegen ServiŽ en Montenegro werd het 0-1 dankzij een doelpunt van Arjen Robben.

Nederland begon aan de wedstrijd met Wesley Sneijder in de basis, die de voorkeur kreeg boven Rafael van der Vaart. Jan Kromkamp begon op de bank, en moest zijn plek in de basiself afstaan aan Johnny Heitinga. Bij ServiŽ en Montenegro stond naast voormalig PSV-er Mateja Kezman ook doelman Jevric in de basis. Jevric speelde in het verleden zes seizoenen voor Vitesse.

In de openingsfase van de wedstrijd was het Oranje die domineerde. Nederland had veel balbezit, maar het kwam tot weinig echte kansen. De eerste kans van de wedstrijd was echter voor ServiŽ en Montenegro. In de dertiende minuut van de wedstrijd speelde Djordjevic de bal voor het doel van Oranje, maar Milosevic en Kezman liepen elkaar in de weg waardoor Nederland door het oog van de naald kroop. Arjen Robben probeerde het even daarna, maar zijn schot was te makkelijk voor Jevric.

In de achttiende minuut was het dan feest voor Nederland. Arjen Robben werd weggestuurd door Van Persie en na een prachtige solo scoorde de speler van Chelsea de 0-1. Drie minuten later had Robben kans op de 0-2, maar nu was doelman Jevric wel ad rem. Scheidsrechter Merk liep een aantal maal in de weg, hij kreeg een bal tegen zich aan en Mark van Bommel vloerde de Duitser. In de 29e minuut schoot Kezman net naast uit een hoekschap. Even later had Van Persie de 0-2 op de schoen na een pass van Philip Cocu, maar de bal was te zacht.

De eerste gele kaart van de wedstrijd was voor Stankovic nadat hij een overtreding had begaan op Heitinga. In de 36e minuut van de wedstrijd had Robben, die overduidelijk de beste was aan de kant van Nederland, wederom een grote kans, maar zijn schot ging slechts enkele centimeters naast het doel. Op slag van rust was er nog een kans voor Koroman van ServiŽ en Montenegro, maar de bal ging over het doel.

Koroman kreeg een gele kaart omdat hij bij arbiter Merk klaagde voor een kaart voor Ooijer, nadat de bal tegen diens schouder was gekomen. Ruud van Nistelrooy, die totaal niet in de wedstrijd was, werd in de 69e minuut gewisseld voor Dirk Kuyt. Even later was er de kans op de 1-1 dankzij Koroman, maar Van der Sar redde. De wedstrijd moest vervolgens even worden stilgelegd, omdat Mathijsen na een duel met Ljuboja met een blessure op het veld lag, en Van der Sar kramp kreeg na de confrontatie met Koroman. Beiden konden later echter weer verder spelen.

ServiŽ en Montenegro probeerde het in het laatste kwartier nog wel, en nam daarmee wel wat risico, waardoor de ruimtes achterin groter werden. Uit een vrije trap in de 82e minuut was er bijna de 0-2, maar Ooijer mistte. Vervolgens kreeg Van der Sar in de rebound na een botsing met Zigic wederom last van kramp, maar de goalie kon weer verder spelen. In de slotfase van de wedstrijd werd Mathijsen alsnog gewisseld, omdat de pijn in zijn knie toch te hevig was. Boulahrouz was zijn vervanger. De hitte speelde in de laatste minuten parten en beide teams kregen niet echt grote kansen meer.

Aankomende vrijdag speelt Nederland zijn tweede wedstrijd, om 18:00 uur is Ivoorkust dan de tegenstander. Vanavond volgen op het WK nog om respectievelijk 18.00 en 21.00 uur de wedstrijden Mexico - Iran en Angola - Portugal in groep D.

Meer WK-nieuws lees je op de WK-site van FOK!.