Financiële statements verraden release Duke Nukem Forever?

Nadat Take Two Interactive gisteren hun aandelen behoorlijk zagen zakken vanwege het verlies van $50 miljoen dat ze dit kwartaal hebben geboekt. In hun financiële plan was echter ook een en ander te vinden over de clown van de klas: Duke Nukem Forever.

Uit hun financiële gegevens blijkt namelijk dat ze een lening van $6 miljoen hebben omgezet in - onder andere - een belofte bij de release van Duke Nukem Forever $500.000 te betalen. Deze "promisory note" is geldig tot 31 december 2006, wat betekent dat als Duke Nukem Forever dan nog geen inkomsten heeft gegenereerd, er niemand een kerstbonus zal krijgen bij ontwikkelaar 3D Realms.

De absolute afwezigheid van screenshots, nieuw materiaal en een stand van Duke Nukem Forever op de afgelopen E3 spreekt echter boekdelen, en het zal dan ook geen verrassing zijn als blijkt dat Duke Nukem Forever toch niet dit jaar gereleased wordt.

Extra informatie over Duke Nukem
Voor de jongere lezers onder ons wat achtergrondinformatie;
Duke Nukem 3D is een First Person Shooter gebaseerd op de Duke Nukem platformgames. Het eerste deel draaide op een sprite-engine, zoals ook Wolfenstein.

Nadat belangrijkste concurrent id Software van sprites naar polygonen overging met Quake kon 3D Realms met Duke Nukem natuurlijk niet achterblijven. Het project werd Duke Nukem Forever genoemd en in 1998 verscheen de eerste preview. Inmiddels zijn we 4 engines en 11 jaar verder, en Duke Nukem Forever heeft al meerdere prijzen in de wacht weten te slepen voor Beste Vaporware. Take-Two Interactive, uitgever van het spel dat de geschiedenis in zal gaan als "Langst Ontwikkelde Spel" ooit als het uitkomt, heeft een beloning van $500.000 als bonus in het vooruitzicht gesteld als het lukt om de Duke nog vóór 31 december op de PC markt te laten verschijnen. Overigens is deze bonus niet meegerekend in de beloning van 4,25 miljoen dollar die het bedrijf sowieso ontvangt bij release. Dit alles werd duidelijk uit de financiële presentatie van het bedrijf.

Er zijn geruchten voor een Xbox 360 versie van Duke Nukem Forever, hopelijk wordt de Xbox 360 nog ondersteund tegen de tijd dat die versie uitkomt.

Het blad Wired zit momenteel met de handen in het haar; jarenlang hoefde de prijs van Beste Vaporware niet veel meer tijd in beslag te nemen dan 10 seconden. Nu moet men nieuwe kandidaten gaan evalueren. Ook het andere zorgenkindje van 3D Realms is namelijk inmiddels bijna uit; Prey.De verwachting is dat het inmiddels bijna failliete Infinium Labs de trotse eigenaar van Beste Vaporware zal worden, aangezien de Phantom in geen velden of wegen te bekennen is.