Moeizame zege Portugal op Angola

Jorrit (Flem)
Portugal heeft vanavond gedaan wat iedereen verwachtte. De Portugezen gingen er in de strijd met Angola namelijk met de drie punten vandoor: 1-0. De Zuid-Europeanen konden echter totaal niet overtuigen en hadden opvallend veel moeite met Angola. Het enige doelpunt werd gemaakt door Pauleta.

Veertigduizend toeschouwers zagen vanavond in Keulen hoe Angola in het strijdperk trad tegen het land waardoor het tot het jaar 1975 overheerst werd. Bij de Portugezen ontbrak Barcelona-speler Deco door een blessure. Wel in de basis stonden onder meer Luis Figo, Cristiano Ronaldo, Pauleta en Simão. Angola trad aan in een mengelmoes van spelers zonder club en spelers van laagvliegers in de verschillende Portugese competities.

Portugal knalde uit de startblokken en kreeg al na dertien seconden een levensgrote kans via Pauleta. De spits mikte alleen voor doelman João Ricardo echter naast het doel van Angola. Enkele minuten later kwam Pauleta wel tot scoren, toen hij na een actie en assist van Figo, die eigenlijk geen enkele tegenstand kreeg en makkelijk door de Angolese verdediging kon soleren, eenvoudig binnen kon schieten.


Pauleta scoort het enige doelpunt van de wedstrijd

De Portugezen trachtten hierna door te drukken, maar zagen Angola steeds beter in de wedstrijd komen. Vooral de Angolese spits Akwá, oud-speler van Benfica en vedette van het team, liet zich zien door middel van enkele opvallende, maar vaak tot niets leidende acties. Wat volgde was een attractieve eerste helft, waarbij het spel op en neer golfde. De grootste kans was voor Cristiano Ronaldo, die met een goede kopbal de lat raakte. Angola probeerde het voornamelijk met enkele schoten van afstand.

Beide teams kwamen na rust met dezelfde elf het veld weer op. De wedstrijd werd wat rommeliger en er werd aan beide kanten veel balverlies geleden. Na een klein kwartier probeerde Pauleta met een afstandsschot João te verschalken, de keeper kon echter makkelijk redden. Aan Angolese zijde werd Akwá, die steeds minder in de wedstrijd was komen te zitten, vervangen door Benfica-speler Pedro Mantorras, in theorie de beste speler van Angola, maar al jaren kampend met knieproblemen. De Portugese bondscoach Scolari verving op hetzelfde moment Cristiano Ronaldo door de meer verdedigend ingestelde Costinha.

Scolari en zijn spelers leken genoegen te nemen met de 1-0. Omdat Angola ook geen vuist kon maken, dommelde de wedstrijd langzaam in slaap. Portugal controleerde de wedstrijd wel, maar het ontbeerde de Zuid-Europeanen aan creativiteit om echte kansen te creëren. Keer op keer ging het mis toen de laatste pass moest komen. Zo’n tien minuten voor tijd kreeg Simão een kopkans, zijn poging ging echter ruim over het Angolese doel. Vlak voor tijd dook Angola gevaarlijk op voor het Portugese doel, maar tot meer dan een schot in de handen van Ricardo kwam het niet. In de blessuretijd volgde nog een poeier van afstand van invaller Maniche, zijn inzet werd echter gekeerd.

Na negentig minuten en twee minuten blessuretijd stond dan ook dezelfde score op het bord die er al na vier minuten stond: 0-1. Alhoewel Portugal zich wellicht niet volledig heeft gegeven, lijkt het land op dit moment geen kandidaat om ver te komen in het toernooi.

Eerder vandaag versloeg Mexico in dezelfde groep Iran met 3-1. De Mexicanen gaan nu dan ook aan de leiding in groep E, op de voet gevolgd door Portugal.

Opstellingen:

Angola: João, Ricardo, Locó, Jamba, Kalí, Delgado, Zé Kalanga (70’ Edson), André, Macanga, Figueiredo (80' Miloy), Mendonça, Akwá (60’ Mantorras), Mateus.

Portugal: Ricardo, Miguel, Fernando Meira, Ricardo Carvalho, Nuno Valente, Figo, Petit (72’ Maniche), Tiago (82’ Hugo Viana), Cristiano Ronaldo (60’ Costinha), Pauleta, Simão.

Wedstrijdverloop:

Angola 0 – 1 Portugal

4’ Pauleta (Por) 0-1

26’ Cristiano Ronaldo (Por)
28’Jamba (Ang)
45’ Locó (Ang)
52’ André
80' Nuno Valente

Arbiter: Larrionda (Uru)

Toeschouwers: 40.000