RG: Nadal klopt Federer in vier sets

Rafael Nadal heeft zijn titel op Roland Garros geprolongeerd. De 20-jarige Spanjaard bezorgde Roger Federer diens eerste nederlaag in een Grand Slam finale: 1-6, 6-1, 6-4, 7-6 (4).

In hun zevende onderlinge ontmoeting (stand vooraf: 5-1 Nadal) snelde Federer binnen veertig minuten naar de eerste setwinst: 1-6. Nadal beleefde nog een goede start, kreeg twee breakkansen, maar Federer behield zijn service en denderde vervolgens door. Met name Nadals backhand liep totaal niet. Bij een stand van 0-3 leek de titelverdediger eindelijk op het scorebord te komen, ware het niet dat Federer de umpire sommeerde de afdruk nog eens goed te bekijken. Gevolg: een herziening en een doordrukkende Federer.

De rollen in het tweede bedrijf waren omgekeerd. Al vroeg leverde de Fed-Express zijn opslag in, nog wel na een 40-0 voorsprong. Nadal toverde eindelijk enkele karakteristieke winners tevoorschijn en opvallend waren enkele missers van Federer, wellicht ingegeven door concentratieverlies. Het momentum keerde volledig en nu was het Nadal die rap uitliep. Met een eenvoudige opslaggame bepaalde de Spanjaard de setstand op 6-1.

De cruciale fase in set drie vond eveneens vroeg plaats. In misschien wel de beste game van de wedstrijd kreeg Federer op 2-1 drie breakkansen. Met een fantastische dropshot en dito forehandwinnaar repareerde Nadal tweederde van de schade, om even later toe te kijken hoe een passing shot van de nummer één van de wereld net niet binnen de vitale lijnen belandde. Waar Federer verzuimde te breaken, deed Nadal dat in de volgende game wél. Federer betaalde een hoge prijs voor een gemiste smash. Op 5-4 maakte Nadal heel koeltjes de set uit, dankzij opnieuw enkele fouten van zijn opponent.

In het vierde bedrijf liep Federer aanvankelijk rond met gebogen hoofd. Nadal kreeg steeds meer zelfvertrouwen en opnieuw wist hij vroeg de opslag van zijn tegenstander te kraken. Federer herstelde zich en klampte aan, zodat Nadal bij een stand van 5-4 zelf moest serveren voor de hoofdprijs. Verrassenderwijs faalde de Spanjaard, onder meer doordat op 30-15 een mishit van Federer de netband raakte en Nadal zodoende uit positie werd gespeeld. In de noodzakelijk geworden tiebreak pakte Federer als eerste het voordeel, om even later zelf twee servicepunten in te leveren. De Zwitser kwam nog terug tot 4-5, maar Nadal maakte het karwei nu wel af.

Nadal is met zijn tweede eindzege in Parijs nu al een van de beste gravelspelers aller tijden. Liefst zestig duels achtereen verliet hij een baan van gemalen baksteen als laureator. Vanaf morgen kunnen de gravelschoenen echter weer voor een tijdje in de kast als met Queens en Halle de grasperiode wordt ingeluid.


Statistieken:

Roger Federer (Zwi/1) – Rafael Nadal (Spa/2) 6-1, 1-6, 4-6, 6-7 (4)

1e Servicepercentage: 61 % - 77 %
Aces: 8 - 3
Dubbele fouten: 1 - 0
Onnodige fouten: 51 - 28
Winners: 35 - 25
Breakpoints: 3/10 - 4/12
Aantal punten: 109 - 121

Submitter:  Bron: FOK!