Stanley Cup finale wedstrijd 3

Corné (Curchulain)
Een overwinning was het enige dat de Edmonton Oilers nog enigszins in de race om de Stanley Cup kon houden, nadat de Carolina Hurricanes met 5-4 en 5-0 de eerste twee wedstrijden in de serie naar zich toe getrokken hadden. Een overwinning kwam er, maar niet zonder controverse.

Al na twee en een halve minuut veranderde Shawn Horcoff een vlammend schot van Jaroslav Spacek van richting om de Albertanen op voorsprong te zetten. Als de powerplay-eenheid van de Oilers niet zo zwak had gepresteerd zou de score na de eerste periode hoger uitgevallen zijn; met Craig en Kevyn Adams op de strafbank aan Carolina-zijde stond Edmonton bijna anderhalve minuut met twee man meer op het ijs, en nog kon het voordeel niet in goals worden vertaald.

Ook in de tweede periode was er weinig animo om overtal in scores om te zetten. Vijf powerplays waren aan geen van de ploegen besteed. Een late kans voor Ethan Moreau om de voorsprong van de Oilers uit te breiden werd hem door scheidsrechter Michael McGeough door de neus geboord toen hij de losse puck tussen Carolina-goalie Cam Wards benen uit het oog verloor en affloot.

Halverwege de derde periode bracht aanvoerder Rod Brind'Amour de Hurricanes op gelijke hoogte. In twee pogingen passeerde hij Oilers-aanvoerder Jason Smith en goalie Jussi Markkanen. De controverse begon ruim twee minuten voor het einde van de wedstrijd. Een schot van Ales Hemsky werd door Ward nog gestopt, maar Ryan Smyth was er als de kippen bij om alsnog de puck binnen te werken. Hierbij stond hij volgens Carolina-coach Peter Laviolette in het doelgebied en hinderde de keeper. Volgens Smyth zelf werd hij door een tegenstander het doelgebied ingeduwd. Hoe hij scoorde was hem zelf ook niet duidelijk.

Maandag volgt wedstrijd vier in Edmonton, en door Edmontons overwinning zal er een wedstrijd vijf komen, woensdag in Raleigh.


Finale Stanley Cup:

Eastern ConferenceWestern ConferenceStand
Carolina HurricanesEdmonton Oilers2-1
CarolinaEdmonton5-4
CarolinaEdmonton5-0
EdmontonCarolina2-1