Leipheimer wint Dauphiné Libéré

Levi Leipheimer is de winnaar van de 58e Dauphiné Libéré. De Amerikaan bleef eenvoudig overeind in de slotrit. Thor Hushovd toonde zijn snelle benen door de massasprint te winnen voor Samuel Dumoulin en Philippe Gilbert.

In tegenstelling tot de voorgaande ritten was het parcours vandaag niet al te zwaar. Slechts enkele hellinkjes (waarvan één van derde categorie) lagen op de wegen tussen Saint-Jean-De-Maurienne en Grenoble. Het traject leek geschikt voor een geslaagde vlucht en een drietal zag wel wat in die uitdaging: Stuart O’Grady, Guido Trenti en Cédric Coutouly. Maximaal reed het trio naar een voorsprong van zo’n vijf minuten. Op de Col des Ayes had O’Grady zijn kompanen al kwijtgespeeld.

De Australiër leek even op weg naar de dagwinst, maar werd op twee kilometer van de finish opgeslokt door het peloton. Vooral Crédit Agricole maakte jacht. In de sprint toonde Hushovd zijn vorm: Dumoulin en Gilbert moesten veel prijsgeven. De eindzege van Levi Leipheimer kwam geen moment in gevaar. Leipheimer reed vooraan wanneer het moest en presteerde het meest constant. Verrassenderwijs completeren Christophe Moreau en Bernhard Kohl het eindpodium.


Uitslag 7e etappe - Saint-Jean-De-Maurienne – Grenoble – 131 kilometer:

#CoureurPloegTijd
1.Thor Hushovd (Noo)CA3:08.17
2.Samuel Dumoulin (Fra)AGRz.t.
3.Philippe Gilbert (Bel)FDJz.t.
4.George Hincapie (USA)DISz.t.
5.Jerome Pineau (Fra)BOUz.t.

Algemeen klassement:

#CoureurPloegTijd
1.Levi Leipheimer (VS)GST28:07.06
2.Christophe Moreau (Fra)A2R1.48
3.Bernhard Kohl (Oos)TMO2.51
4.José Azevedo (Por)DSC3.00
5.Francisco Mancebo (Fra)A2R3.29