FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 15 november 2004

Voetbal: Davids twijfelgeval bij Oranje

Icoon Sport nieuwsEdgar Davids kan mogelijk woensdag niet meespelen met het Nederlands elftal in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Andorra. De aanvoerder kampt met een liesblessure. Davids trainde maandag niet mee, maar reist met de overige spelers dinsdag wel mee naar Barcelona, waar de wedstrijd gespeeld wordt.

"Zijn kwetsuur is beslist niet ernstig, maar of hij op tijd fit is, moeten we nog afwachten", verklaarde bondscoach Marco van Basten. Na afzeggingen van de Ajacieden Nigel de Jong en Rafael van der Vaart had Van Basten als vervangers al Andrť Ooijer (PSV) en Barry van Galen (AZ) opgeroepen. Mocht de 34-jarige Van Galen woensdag spelen dan zal hij de oudste Oranje-debutant ooit zijn.

Op basis van de training van maandag lijkt Van Basten voor de volgende basiself te kiezen:

Van der Sar
Bouhlarouz, Melchiot, Cocu en Van Bronckhorst
Van Bommel (of Van Galen), Landzaat en Sneijder
Robben, Kuijt en Van Nistelrooij

-
Meer sportnieuws lees je op Sport.fok.nl.

Balkenende bij agenten Linnaeusstraat

Icoon politiek binnenland nieuwsMinister-president Jan Peter Balkenende heeft vandaag een bezoek gebracht aan de agenten die betrokken waren bij de arrestatie van Mohammed B., verdacht van de moord op Theo van Gogh. Hij was op het politiebureau Linnaeusstraat, op korte afstand van de plek waar Van Gogh om het leven is gebracht.

Bij het bezoek waren negen van de elf agenten die die dag dienst hadden aanwezig. Onder hen een agent die bij de arrestatie gewond raakte door een kogel. Dankzij een kogelvrij vest hield de agent hier slechts kneuzingen aan over. Balkenende werd begeleid door hoofdcommissaris Bernard Welten en burgemeester Job Cohen van Amsterdam. De premier sprak zijn bewondering uit voor de politiemannen. "Het zijn ook maar mensen van vlees en bloed. Je wordt geleefd in een paar minuten", aldus Balkenende.

Hoofdcommissaris Welten zei na afloop dat de wijze waarop Balkenende met de agenten heeft gepraat diepe indruk op hem maakte. De premier lijkt bezig met een charme-offensief, nadat er in de eerste week na de moord op Van Gogh kritiek was omdat hij nauwelijks zichtbaar zou zijn. Zo bezocht hij de afgelopen week bewoners van het Laakkwartier in Den Haag, die woensdag te maken hadden met een grootscheepse politie-actie tegen twee vermeende terroristen, de uitgebrande school in Uden, en een moskee in Eindhoven ter gelegenheid van het Suikerfeest.

Verbruggen: "Argumenten oneigenlijk"

UCI-voorzitter Hein Verbruggen heeft in Studio Sport gezegd dat de argumenten die de grote rondes gebruiken om de ProTour te blokkeren oneigenlijk zijn. Door de advocaten wordt voorlopig doorgegaan met onderhandelen.

Op de ProTour kalender ontbreken voorlopig verschillende grote wielerwedstrijden. De organisatoren van de grote rondes, waaronder ook een paar kleinere rondes en eendaagse wedstrijden vallen, weigeren zich aan te melden voor de ProTour. Volgens Verbruggen gebruiken ze het eigendomsrecht als argument voor hun weigering.

De organisatoren vinden de regels van de ProTour te strikt en willen zelf kunnen uitkiezen welke ploegen in hun wedstrijden starten. Vanuit hun eigendomsrecht claimen ze daartoe alle recht te hebben. Volgens Verbruggen is die claim oneigenlijk en op termijn onhoudbaar.

Verbruggen liet blijken het hard te spelen. Door het toelaten van de GP Ouest-France zal een wedstrijd van de organisatie van de Tour de France af moeten vallen als ze alsnog akkoord gaan. Als de organisatoren uiteindelijk niet akkoord gaan komen ze op de lijst van Continentale wedstrijden. Hieraan mogen maximaal de helft van de ProTour-ploegen deelnemen.

Hij vertelde dat de ProTour in ieder geval zal doorgaan. Een deadline voor de sluiting van de kalender wil hij niet geven. De advocaten zullen doorgaan met onderhandelen en hij hoopt dat de organisatoren van Giro, Tour en Vuelta zich alsnog bij de ProTour zullen aansluiten.

Schiphol past vliegroutes aan wegens overlast

Icoon Binnenlands nieuws Schiphol gaat de vertrekroutes vanaf de Polderbaan en de Zwanenburgbaan voor de derde keer tijdelijk aanpassen om een overschrijding van de geluidsnormen en onveilige situaties te voorkomen. Eerder moesten de routes al twee keer aangepast worden om de kans dat gelijktijdig opstijgende vliegtuigen te dicht bij elkaar zouden komen te minimaliseren.

Toen de Polderbaan in gebruik werd genomen, gingen de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en Schiphol er nog van uit dat vliegtuigen tegelijkertijd zouden kunnen opstijgen vanaf de nieuwe baan en de parallelgelegen Zwanenburgbaan. Door harde zijwind of onnauwkeurige navigatieapparatuur in de vliegtuigen zouden de toestellen echter gevaarlijk dicht bij elkaar kunnen komen, waardoor de routes aangepast moesten worden.

Bij de laatste aanpassing van 15 april kregen Spaarndam, Zwanenburg en Halfweg ineens veel meer last van de vliegtuigen dan was beloofd. De LVNL past daarom vanaf 25 november de vliegroutes opnieuw aan. De vliegtuigen vanaf de Polderbaan zullen voortaan rechtdoor vliegen, terwijl de toestellen vanaf de Zwanenburgbaan meteen naar rechts uit zullen wijken.

De overlast in Spaarndam, Zwanenburg en Halfweg wordt daardoor veel minder. Wel zullen inwoners van Lijnden nu meer last krijgen van de vliegtuigen, maar volgens de Commissie Regionaal Overleg Schiphol (CROS) heeft de LVNL voor 'de minst slechte' oplossing gekozen.

Man steekt zichzelf in brand voor Witte Huis

Een 52-jarige man heeft zichzelf vandaag voor de toegangspoort tot het Witte Huis in Washington in brand gestoken. Dit deed hij terwijl hij "Allah, Allah" schreeuwde.

Beveiligingsagenten kregen de man uiteindelijk op de grond en doofden de vlammen. De bebaarde man, die constant Allah bleef aanroepen, werd met brandwonden over dertig procent van zijn lichaam naar het ziekenhuis gebracht. Wat hem tot zijn daad heeft gebracht is nog onduidelijk, er is een onderzoek ingesteld.

Puntenopbouw nu zichtbaar

Op verzoek van een aantal gebruikers is een functie toegevoegd die laat zien hoe de puntenverdeling per speelronde is opgebouwd. Het is daarmee zichtbaar geworden welke speler uit je team in welke wedstrijd hoeveel punten haalt.

Hiermee hopen wij meer inzicht te geven in de puntenverdeling. Tevens is nu snel duidelijk welke spelers je in je team hebt. De opbouw is te vinden via een link in het profiel.

FC Utrecht krijgt boete van UEFA

FC Utrecht heeft naar aanleiding van de wedstrijd tegen Dnjepr Dnipropetrovsk een boete van ongeveer 6500 euro gekregen.

De aanhang van Utrecht gooide meerdere keren voorwerpen op het veld, onder meer aanstekers. Ook werd er een aantal keer vuurwerk afgestoken. Toen beide teams het veld betraden, werd er Bengaals Vuur afgestoken. Na de boete naar aanleiding van de wedstrijd tegen Djurgardens IF, is dit de tweede boete dit seizoen voor Utrecht. Toen bedroeg de schade 9500 euro.

FC Utrecht zelf is zwaar teleurgesteld. Hoewel Utrecht vindt dat ze alles in het werk heeft gesteld om de wedstrijd ordelijk te laten verlopen, bezorgt het gebrek aan discipline van de supporters haar deze boete, zo meent de club.

Open brief aan Donner over godslastering

Het voorstel van Justitie-minister Piet Hein Donner om meer gebruik te gaan maken van het wetsartikel uit 1934 over smalende godslastering, is slecht gevallen bij een groot aantal cabaretiers, schrijvers en kunstenaars. Tientallen van hen hebben een open brief aan Donner gestuurd, waarin zij als 'vrienden van Theo' hun beklag doen.

Volgens de ondertekenaars kunnen zij, als Donner zijn zin krijgt, hun mening niet meer uiten. ''Moeten mensen die religies en extreme uitwassen daarvan ridiculiseren en aan de kaak stellen nu behalve terroristen ook ambtenaren vrezen?'', zo stellen zij. Volgens de schrijvers tast Donner hun grondrecht om te zeggen wat ze willen aan. ''Worden we daar wellicht nog in beschermd? Of riskeert elke cabaretier, kunstenaar, schrijver, cineast of theatermaker die een ironisch of satirisch bedoelde grap maakt, die kwetsend of godslasterlijk kan worden opgevat, meteen een boete of een celstraf?''

De vrienden van Van Gogh achten het tijdstip waarin Donner het godslasteren aan de kaak stelt ook verkeerd. ''In een tijd waarin de vrijheid van meningsuiting een onvoorstelbare dreun heeft gehad, is het niet verstandig een onderscheid te maken tussen beledigde gelovigen en beledigde ongelovigen.'' Donner zei afgelopen weekend dat hij niet op Theo van Gogh doelde toen hij met zijn voorstel kwam. De schrijvers vinden het echter ''erg slecht'' dat de minister niet openlijk de link durfde te leggen tussen zijn uitspraken en de moord op Theo van Gogh. Met welke uitspraken van wie heeft uw oproep dan wel te maken?, zo vragen zij zich af: ''Graag met naam en toenaam. En kunt u aangeven welke uitspraken u in de toekomst zo vreest?''

Hans Teeuwen


De open brief is onder anderen ondertekend door:
Filmmakers: Paula van der Oest, Eddy Terstall en Gijs van de Westelaken.
Columnisten: Jan Mulder, Remco Campert, Theodor Holman, Midas Dekkers en Kader Abdolah.
Schrijvers: Renate Dorrestein, Jan Wolkers, Tomas Ross, Kees van Beijnum, Ronald Giphart en Kees van Kooten.
Cabaretiers: Hans Teeuwen, Theo Maassen, Erik van Muiswinkel en Jack Spijkerman.
Diskjockeys: Claudia de Breij, Giel Beelen, Fred Siebelink en Ruud de Wild. En ook door de cynische stripfiguren Fokke & Sukke.

Vanavond in NOVA discussiŽren onder meer cabaretier Hans Teeuwen en internet-columnist Mohammed Jabri van de nogal omstreden (anti-homomanifest) Marokkaanse site Elqalem.nl over het voorstel van Donner (Nederland 3 22:20 uur. Herhaling 01:00).

-
Zie ook: 'Moslims kunnen wel incasseren' en Verdonk: godslastering geen probleem.

Spammer verdiende maandelijks $750.000

dvogel en Basschie hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Digital nieuws De beruchte spamkoning uit de Verenigde Staten Jeremy Jaynes heeft in zijn topjaren maandelijks 750.000 dollar verdiend met het versturen van gigantische hoeveelheden spam. Dat kwam naar voren tijdens de rechtszaak die tegen hem gevoerd werd. Dagelijks verstuurde hij minstens tien miljoen e-mails, met behulp van zestien razendsnelle internetverbindingen.

Op moment van arrestie stond Jeremy Jaynes op de achtste plaats van grootste spammers ooit. Hij kan dan ook terecht worden beschouwd als een spamterrorist.

Hoewel slechts een op de 30.000 mensen een aankoop van gemiddeld veertig dollar deed via een spammailtje, bracht de bulkreclame Jaynes een fortuin. Dankzij de gigantische hoeveelheden e-mails werd zijn business wel heel erg lucratief. Per maand kwamen er tussen de 10.000 en 17.000 bestellingen binnen. En dat terwijl hij slechts 50.000 euro aan kosten maakte.

In totaal heeft Jaynes 24 miljoen dollar verdiend met de spam, aldus ramingen. Echter hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar, zodat Jaynes voorlopig nog niet kan profiteren van het geld.

Halo 2-vragen beantwoord door Bungie

Op de Bungie.net-forums heeft Bungie - op humoristische wijze - een aantal vragen van gebruikers beantwoord over problemen die ervaren worden met Halo 2.

Everyone and their mom asks: When I play Halo 2 on 480p, my HUD is cut off on the left and right. What gives, you jerks?

We found out that some HDTVs (and we know it happens with a variety of different TVs) cut off some elements of the HUD when displayed in 480p and that the problem can be exacerbated in Widescreen mode. We also know that there are TONS of diferent TV makes and models out there and this problem does not happen on many of them. The good news is that the test team is working on a potential fix for this problem and we hope to have more information very soon. You can help us out by sharing your specs for your television in the post pinned in New Mombasa forum, since it seems to be better and worse on different sets. We understand the problem has caused lots of irritation and frustration and we don't take that lightly. The problem can be fixed completely by switching to 480i and to be honest, it happens on one of my sets (but not the other!) and I don't really mind it. I still prefer playing in 480p, even with that fault. But like we said, the test team is working on a more permanent and happier solution. Please bear with us.


Everyone else and their dad asks: I am suffering unusually long wait times while attempting to join a matchmade game. Why is this crap happening to ME? I am a good person.

This is also being worked on and a potential fix is going through additional testing. The problem arose as we saw tens of thousands of users on Live. It really is a consequence of their being so many damn people on Live. This one we think we have figured out and we should be able to fix it soon. We are optimistic the process can be made a LOT faster. In the interim, please be patient, your game will start eventually. And, please keep in mind that if you're playing in a playlist that has less activity or more specific rules, i.e. 8 of you are waiting to get matched against another 8 person Clan, there will always be a little longer wait.


Some dudes from a strange part of town ask: I keep getting "Dirty Disc" / "Failed to Load Map" errors and yet I give frequently to charity and floss daily. Why then is a cruel god mocking me?

This is an old story, old as CDs, in fact. This issue occurs when your Xbox fails to load a multiplayer map. In most cases, if you reset your box, the map will load properly next time. If you find you get this error consistently, it's recommended that you clean your game disc using a soft, lint-free cloth and try again. Please give our support center a call if cleaning the disc doesn't eliminate the message. This issue is being investigated to see what we can do to make it a little better. And just so you know, we deliberately placed all the maps in an easy to access part of the DVD to try to allay that problem before it ever occurred.


Seventeen furious dudes from Texas ask: Why in the name of sweet Holy Carl can't I just choose a Team Slayer game from OptiMatch?

We are also still evaluating our existing playlists and gametypes within each playlist based on activity so far and all the feedback we've been receiving. We will have some initial adjustments soon, which are substantial and should make a lot of you happy (like the Team Slayer players). In the meantime, you should keep playing anyway, since part of the point is to open up new game modes to players, and more importantly, use the Party system to create parties and play any gametypes you like. That's what it's for! And, this isn't immediately obvious, but you can send a party invite to someone straight from the post game carnage report. If you want to group up with players you just played with, when the game is over, scroll through the post game carnage report, select the player and then you can send them a party invite. You DON'T have to be on someone's friends list to be in their party.


Several angry audiophiles ask: Halo 2 does not send a signal to my subwoofer/LFE. What's up?

Here is the skinny. In Halo 1 we sent all signal through the LFE as well. After we shipped we realized that 99% of commercial decoders "redirect" the Front-Left and Front-Right signals to the subwoofer. So in effect in Halo 1 we doubled up on our bass unintentionally.

For Halo 2 we decided to do what commercial decoders are expecting and we use a 5 channel mix (four surround plus center) and count on the decoder to be set up properly to redirect the front speaker signal to the subwoofer. We intended on then utilizing the LFE at times (as we can send full 5.1 mixes through the audio chip) but time and disk space got in the way. You have not seen the last of the audio content for Halo 2 however...

This is a long winded way of saying that if your decoder is set up properly your subwoofer should be jumping. Mine is. =)


Logicdustbin asks: Once in a while, the voice chat switches from my head set to the TV speakers, and after a little bit, it goes back to the head set. I've played about 35 games, quickmatch, and this has happened about 6 times. This doesn't mess up my gaming......its just weird.

Although it's possible there's a loose Live "puck" or headphone cable, what seems more likely is that some of the people you are playing against are simply using proximity chat which causes close proximity voices to come through TV. Those are usually bad guys sneaking up to your flag... In your player profile settings, you can choose to have voice output mixed (TV and Live headset), TV speakers only, Live headset only or disable it all together.


UberJim asks: I have seen a level called Foundation in some online games, but I don't have that level in my list. What gives?

It's a secret, unlockable level and it rules. More on that next week.


The Prophet11 asks: I want to change my horizontal split screen to veritcal split on widescreen. How do I do that?

Simply change the setting on your Xbox dashboard to widescreen, or back to normal to re-enable horizontal split screen.


NintendoNo1 asks: I see textures popping on cutscenes. Is something wrong with my copy of the game?

No, those textures popping in are part of the small price you pay for no loading times. Since they use the game-engine, we are loading geometry and textures from all over the game, different levels, scenarios and creatures, as well as dialog and music. We could have made it into video, and streamed it from the disk, but then there would have been loading times. We felt this was much better for the gameplay experience.


Eamox asks: When playing on Beaver Creek, I try to go through the teleporter and I pop right back. What's causing that?

Someone or something is blocking the teleporter exit. Keep trying 'til they move.


Tungtza asks: Is it possible to board a boosting vehicle? And do you have any tips?

Generally, no. Not only is it moving too fast to catch hold of or board, it's also likely to smash your bones into milk, since the game measures mass and speed when calculating impacts. A Banshee weighs a lot more than a couple of tons. My boarding tips are pretty straightforward. If I so much as hear a vehicle near me I press X just in case. Also, jumping on top of vehicles from height can catch the driver unawares, since they're likely to be looking straight ahead, not up. I also jump to avoid being splattered.


Elite Operative asks: Will there be downloadable updates and maps? Will there be new Campaign stuff?

Yes. We have not announced a schedule yet, but we will be making new downloadable multiplayer maps. They rock too. I've played a couple. There will likely never be downloadable Campaign content, however.


Jones 122 asks: Will there be a Halo 3 and will it be for Xbox 2?

Technically, MS hasn't even announced an Xbox 2. As for Halo 3, Bungie is in the process of discussing and planning its next projects. No decisions have been announced at this time. Man, I even annoyed myself with that response.


Helio 113 asks: Frankie, are you bald because you can't grow hair, because you think you look cooler that way, or to aid you in swimming? I'll bet if the Bungie Pentathlon included a swimming event you'd own.

I am bald because of some terrible act I committed in a former life, probably. I shave it down to the skin to frighten crows.


Vidmaster Mike asks: Why did you guys place the DVD and the game disc on top of each other in the Collector's Edition? Couldn't this scratch the discs?

Actually, if you look carefully,you'll see that they don't actually touch each other, thanks to a clever spindle device. But as always, we recommend careful handling and less eating snacks off the discs.

Inbrekers jatten complete keuken uit woning

Een anonieme FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuws In een nieuwbouwwoning aan het Blauwven in Veldhoven hebben dieven een buit van formaat weten te ontvreemden. Daar werd uit een huis een complete keuken met alle splinternieuwe apparatuur meegenomen.

Via de achterkant van het huis braken ze in. Vervolgens is de gehele keuken gedemonteerd. De diefstal is gepleegd tussen zondagmiddag en maandagochtend.

Gratis Yahoo!-mailbox naar 250 MB

Icoon Digital nieuws De capaciteit van de mailbox van gratis gebruikers van Yahoo! zal uitgebreid worden naar 250 MB. Yahoo! heeft dit besluit maandag genomen omdat bleek dat de gebruikers graag een verdere uitbreiding van de opslagruimte zien.

In de zomer verhoogde Yahoo! de capaciteit van de gratis mailboxen ook al, van 4 MB naar 100 MB. Dit had volgens Yahoo! niets te maken met de introductie van Gmail van Google, waarbij gratis gebruikers 1000 MB tot hun beschikking hebben.

Wie jaarlijks bereid is 20 dollar neer te tellen, krijgt van Yahoo! zelfs 2 GB (2048 MB) opslagruimte. Bovendien mogen betalende gebruikers bijlagen tot 20 MB versturen in plaats van het gebruikelijke limiet van 10 MB.

Hotmail, de gratis emaildienst van Microsoft, heeft ook een uitbreiding van de capaciteit aangekondigd. Per adres wordt de ruimte van 2 MB naar 250 MB verhoogd. Nederlandse gebruikers van Hotmail hebben echter nog niets gemerkt van het voornemen van Microsoft.

CD: Gloria Estefan, Amor y Suerte

'Amor y Suerte' klinkt zwoel, exotisch en wellicht een tikkeltje erotisch uit de mond van wereldster Gloria Estefan. Letterlijk vertaald is de titel van haar nieuwe album wellicht iets meer van het kaliber Frans Bauer of Corry Konings: 'Liefde en Geluk'. Estefan, een beeldschone Cubaanse vrouw van 47 zomers, is sinds enkele jaren weer in haar moedertaal, het Spaans, gaan zingen. ‘Amor y Suerte’ biedt ons volgens de ondertitel haar dertien meest succesvolle romantische liedjes en als bonus een DVD met daarop een aantal optredens en een serie foto’s voor de fans van deze dame. Hopelijk kan deze uitgave de koude winteravonden een warm geluid geven.FC Utrecht wil financiŽle openheid

FC Utrecht heeft vandaag het eerste jaarverslag van de club gepresenteerd. De club hoopt dat meer clubs het voorbeeld gaan volgen en ook financiŽle openheid gaan geven.

FC Utrecht is als niet-beursgenoteerde club niet verplicht om een jaarverslag openbaar te maken. Na de financiŽle problemen uit het verleden en een saneringsoperatie is de club financieel weer gezond en wil dit graag laten weten. De club vindt ook dat het dit verplicht is aan de gemeente en supporters, die direct en indirect hebben geholpen de club financieel gezond te krijgen.

FC Utrecht roept andere clubs op dit ook te doen. De openheid zou de clubs zelf ten goede komen. Clubs als Ajax, PSV en Feyenoord hebben elk jaar al een jaarverslag dat door iedereen is in te zien, vanwege de organisatievorm van deze clubs. Burgemeester Brouwer van Utrecht is in ieder geval blij met het initiatief van de FC Utrecht: "Het getuigt van lef en zelfvertrouwen om openheid van zaken te geven."

'Awa': poging tot moord of doodslag ten laste gelegd

Icoon Binnenlands nieuwsDe toen 16-jarige jongen uit Leeuwarden, met de bijnaam 'Awa', die in augustus van dit jaar zijn evenoude ex-vriendin Jamai tot tweemaal toe in brand stak, wordt poging tot moord dan wel poging tot doodslag ten laste gelegd. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dit vandaag bekendgemaakt.

Komende donderdag dient de pro forma-zitting tegen 'Awa', omdat het psychologisch onderzoek nog niet is afgerond. De verwachting is dat de inhoudelijke behandeling van de zaak op 16 december zal plaatsvinden. Omdat de jongen minderjarig is, vinden de zittingen achter gesloten deuren plaats. Het is niet bekend of de jongen van Iraaks-Koerdische afkomst volgens het volwassenenrecht zal worden bericht.

Maatschappelijke verontwaardiging
De zaak leidde tot veel maatschappelijke ophef, vooral door de manier waarop hij zijn ex-vriendin toetakelde. 'Awa' nodigde hij zijn toenmalige vriendin uit in de woning van zijn pleegouders toen de jongen begin augustus lucht kreeg van de vakantieliefde van haar. Daar zette hij haar op een stoel, haar gezicht gericht op een computerbeeldscherm waarop een tekst stond met de strekking: 'Je bent er geweest'. Daarna kraste hij met een mes zijn naam in haar borst waarna hij haar van haar nek tot de onderkant van haar buik met terpentine overgoot. Hierop stak hij haar in brand. Daarna doofde hij de vlammen. Hij overgoot haar lichaam nogmaals met terpentine en stak het weer aan. Daarna zette de jongen het meisje onder de douche en bracht haar naar zijn vorige ex-vriendin, die pas de volgende dag een ambulance belde. Ze werd met tweede- en derdegraadsbrandwonden in het ziekenhuis opgenomen.

Rap
Na zijn daad dook een rap van de verdachte op waarin hij spijt betuigt over zijn daad: "...ik heb verdriet, ik heb spijt, schatje ik wil je niet kwijt...het ging per ongeluk...". Dat leidde tot een reactie van andere rappers. Zo kwam Lange Frans met een rap waarin hij hard uithaalt naar de jongen: "Hoe kan je nou denken dat een focking rap iets goed maakt, heel Nederland wil weten hoe jouw bloed smaakt."

Bedreigingen vanuit inrichting
Een maand geleden haalde 'Awa' opnieuw de pers toen bleek dat hij vanuit de jeugdinrichting in Zeist waarin hij verblijft zijn slachtoffers opnieuw bedreigde. Vanwege de herhaaldelijke bedreigingen werd hem twee weken lang geweigerd bezoek te ontvangen, post te versturen of te telefoneren. Na het opheffen van die beperkingen ging 'Awa' volgens zijn oud-klasgenoten verder met het bedreigen van mensen. Daarop zijn de beperkende maatregelen op verzoek van het OM hersteld die naar alle waarschijnlijkheid tot het einde van zijn voorarrest zullen duren.


De 16-jarige 'Awa'

Naheffing van 6 miljoen voor lege DVD's

Icoon Digital nieuws Een handelaar in lege DVD's is tijdens de HCC Dagen in Utrecht gepakt met 600.000 lege DVD's waarover geen kopieerheffing was afgedragen. De partij werd gevonden door de fiscale opsporingsdienst FIOD-ECD. Door een eerder gemaakte afspraak kan de handelaar een naheffing van maximaal 6 miljoen euro krijgen.

Over alle lege DVD's moet in Nederland een kopieerheffing betaald worden aan Stichting De Thuiskopie. Dit had de buitenlandse DVD-handelaar dus niet gedaan. De handelaar is al eens eerder voor hetzelfde vergrijp aangehouden. "Hij heeft destijds een onthoudingsverklaring getekend waarin hij beloofde voortaan afdracht te doen op straffe van tien euro per schijfje. Dit kan hem dus zes miljoen euro kosten", aldus Tim Kuik, directeur van Brein die samen met De Thuiskopie piraterij bestrijdt.

De achterstallige kopieerheffing over de 600.000 lege DVD's bedraagt volgens de FIOD-ECD ongeveer 450.000 euro. Stichting De Thuiskopie heeft echter al aangegeven de handelaar aan de eerdere afspraak te willen houden. "De zaak ligt nu bij Justitie. De handelaar zal in ieder geval de verplichte afdracht moeten betalen. Een rechtszaak sluiten we echter niet uit", aldus Hester Wijninga van Stichting De Thuiskopie.

De huidige tarieven voor kopieerheffing zijn hier te vinden.

Communicatiemensen haten haat

Icoon opmerkelijk nieuws De paginagrote poster met de tekst 'ik haat haat', die vandaag in de landelijke dagbladen te zien was is het werk van een groep 'communicatiemensen'. Dat laat het blad Adformatie op zijn website weten. De 'communicatiemensen' wensen anoniem te blijven. Ze geven aan "een grote zorg te delen over de huidige ontwikkelingen in de samenleving."

De poster is bedoeld om een statement af te geven, aldus de initiatiefnemers. Ze hopen dat de lezers de poster uitknippen en voor het raam plakken. Met de actie wordt geen politiek of religieus doel nagestreefd.

Ik haat haat
De 'ik haat haat poster' die vandaag in de kranten te zien was.

ANWB krijgt 65.605 opzeggingen van Route Mobiel

Icoon Binnenlands nieuws De ANWB heeft 65.605 opzeggingen gekregen van Route Mobiel, de nieuwe concurrent voor de wegenwacht. Hier vallen de reguliere opzeggingen van leden nog niet onder; het gaat alleen om mensen die hun opzegging via Route Mobiel regelden. Volgens een woordvoerder kan de ANWB pas in januari zeggen hoeveel mensen er in totaal lid zijn geworden of hun lidmaatschap hebben opgezegd.

Omdat een groot deel van de mensen die via Route Mobiel hun lidmaatschap van de ANWB opzegden ook gebruikt maakt van andere ANWB-diensten, zoals korting op een abonnement of een creditcard, zal de ANWB deze leden individueel benaderen met een uitleg over de gevolgen van hun opzegging. Op deze manier hoopt de ANWB toch nog een paar leden terug te winnen.

De uiterste opzegtermijn voor het ANWB-lidmaatschap verliep zondag, ondanks het verzoek van de Tweede Kamer om deze termijn te verlengen. Mensen die nu hun lidmaatschap nog opzeggen zullen tot 1 januari 2006 moeten wachten voordat ze uitgeschreven worden.

Boek: Pieter Geenen - De vooruitgang

In 1997 zag Pieter Geenen (Asten, 1955) in een kasteel in NormandiŽ een prachtig stripverhaal. Het was een meterslang wandkleed, in de stijl van het Tapijt van Bayeux, over de avonturen van de Noormannen in Frankrijk en op SiciliŽ. Geborduurde mannetjes, paarden, bootjes en teksten vertelden de geschiedenis. Kort daarna ontdekte hij in een Franse supermarkt een serie tijdschriften met als onderwerp de 20ste eeuw: pagina’s vol foto’s, feiten en namen.

Zo groeide langzamerhand het idee om een reeks tekeningen te maken over de 20ste eeuw, die bijna voorbij was. Over de rigoureuze pogingen die in de 100 jaar gedaan zijn om een betere wereld te scheppen. Dankzij alle inzichten en uitvindingen kwam het paradijs binnen handbereik. Auto’s, vliegtuigen en andere machines, pedagogie, een communistische staat, de lopende band, abstracte kunst, het onderbewustzijn, massaproductie, vrije seks, klonen, de schijf van vijf… De nieuwe mens zou alles goed maken. Eeuwige welvaart! Altijd Vrede!

De vooruitgang
ISBN: 9061697301
Uitvoering: gebonden
Aantal pagina's: 48
Prijs: § 19,90
NUR: 360
Uitgegeven door: De Harmonie

Zeldzame slak duikt op in Groningen

Een uiterst zeldzame slak uit Limburg is opgedoken in Groningen. Enkele tientallen exemplaren van de zeggekorfslak werden in het Leekstermeergebied aangetroffen door leden van een schelpdierenclub uit Delfzijl.

De zeggekorfslak heeft een lengte van hooguit drie millimeter en een huisje van nauwelijks twee millimeter groot. Het beestje leeft vrijwel uitsluitend in moerasgebieden met veel grassen en zeggen (rietgras). De slakken leven twee tot zes maanden en leggen in die tijd vijf tot 25 eitjes. Indien een zeggekorfslak er de tijd voor had, zou hij over een kilometer zo'n honderd jaar doen.

Het beestje is zo zeldzaam dat er in Limburg, net als voor de korenwolf, speciale maatregelen werden getroffen. De nieuw aan te leggen snelweg A73 moest bijvoorbeeld verplaatst worden in verband met het leefgebied van de slak.

VMBO wil geen Lonsdale na brand moskee

DLTF had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws De directie van de Rooms-Katholieke VMBO school in Helden heeft de leerlingen van de school uitdrukkelijk verzocht geen kleding van het merk Lonsdale meer te dragen. Het verzoek komt kort na het compleet afbranden van de moskee in de Limburgse plaats. De Lonsdale-jongeren in Helden worden gezien als de mogelijke daders.

Op de school heerst momenteel een soort van crisissfeer. Zo stuurde de directie een brandbrief naar de docenten om te praten met de jongeren over de vele aanslagen op moskeeŽn, waaronder die in Helden.

De scholieren zelf zeggen het niet te durven om brand te stichten in een moskee. Volgens hen kan het net zo goed een man van in de veertig zijn. "Lonsdale is een merk gemaakt door negers en is gewoon stoer", aldus een van hen. Hoewel de Lonsdale jeugd dus ontkent iets met de brand in de moskee van afgelopen zaterdag te maken te hebben, lijkt de school zich toch tegen de jeugd te keren.

De oorzaak van de brand is brandstichting. Over de dader(s) is niets bekend. De politie doet daarover nog onderzoek. Gesprekken met de leerlingen moet een verdere escalatie tussen autochtone en allochtone jongeren voorkomen. Dit weekend heeft de politie extra gecontroleerd bij discotheken in Helden. Hier waren geen incidenten.

Meer 'zelfdokteren' dan vroeger

Icoon Medisch nieuws Het 'zelfdokteren', oftewel het proberen iets aan een gezondheidsklacht te doen zonder tussenkomst van een arts, is flink toegenomen ten opzichte van vroeger. In 2001 gaf 37 procent van de mensen aan zelf medicijnen die zonder recept te verkrijgen zijn te gebruiken, terwijl dat in 1987 nog slechts 24 procent was. Dat blijkt uit een onderzoek van het NIVEL en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Uit de twee grootschalige onderzoeken in 1987 en 2001 blijkt dat mensen nu wel meer lichamelijke en geestelijke klachten hebben. Ze verwachten echter veel minder dan vroeger dat de huisarts ze met hun klachten kan helpen.

Volgens het NIVEL is er dus eerder sprake van een afname in onnodig huisartsenbezoek dan van een toename, zoals wel door het ministerie van Volksgezondheid wordt gesuggereerd. De onderzoekers geven daar wel bij aan dat de cijfers alleen een indirect bewijs geven. Bovendien zou het moeilijk zijn 'onnodig' huisartsenbezoek te becijferen omdat er nog helemaal geen definitie van 'onnodig' is.

Live seks in de studio van FOK!radio

FOK!RadioZe had er vorige week een grote mond over: admin Yvonne wilde in de studio komen met de nieuwe moderator Dirkh om vervolgens seks te hebben. Luister nu of ze dat ook gaat waarmaken. Maar dat is niet alles. Ook Knut en zijn vriendin Silmarwen zijn vanavond aanwezig. Knut was in de beginperiode van FOK!radio veel te horen, maar dat contact verwaterde. Hoe het nu precies zat horen we vanavond.

Verder hebben we vanavond contact met DeTulp050. Hij is een van de moderators van het nieuwe Feestdagen subforum. Wat daarin besproken wordt en wat we met het forum aanmoeten, horen we van hem.

Vorige week kon je al veel nieuwe items horen. Een daarvan was 'IRC Zingt Mee'. Kom dus ook vooral naar ons irc-kanaal #fokradio! en doe mee! Daarnaast zal vanavond 'Martijns newbiehoekje' voor het eerst te horen zijn. Zit je net op FOK! en heb je een vraag? Mail die dan naar newbie@actionradio.nl en Martijn gaat hem proberen te beantwoorden.

Meteen luisteren?
ActionRadioDat kan! FOK!Radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is. Hieronder vind je de directe luisterlinks:
Winamp (mp3PRO)
Windows Media Player
Real Player

Uiteraard hoor je ook de vaste items. Cynix neemt zijn week op het forum met ons door en we roddelen met Yvonne. Via de vernieuwde webcam kun je uiteraard weer mee kijken. En dit is ons irc kanaal: #fokradio!

Meer (technische) informatie op Radio.fok.nl

Veel luisterplezier!

Cramer en Groothuis naar WB Berlijn

Wieteke Cramer en Stefan Groothuis zullen aankomend weekend meedoen aan de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Berlijn.

Cramer vervangt zoals al eerder bekend werd Annamarie Thomas op de 1.500 meter voor vrouwen. Groothuis vervangt Beorn Nijenhuis op diezelfde afstand bij de mannen. Nijenhuis wil zichzelf niet te veel belasten en zegde daarom af.

Aankomende vrijdag worden de teams voor de ploegenachtervolging bekend gemaakt.

De selectie voor Berlijn:

Mannen:

1.500 meter: Mark Tuitert, Erben Wennemars, Stefan Groothuis, Simon Kuipers en Carl Verheijen.
5.000 meter: Gianni Romme, Bob de Jong, Carl Verheijen, Sven Kramer en Tom Prinsen.

Vrouwen:

1.500 meter: Renate Groenewold, Barbara de Loor, Wieteke Kramer, Marianne Timmer en Frťdťrique Ankonť.
3:000 meter: Gretha Smit, Renate Groenewold, Moniek Kleinsman, Marja Vis en Jenita Hulzenbosch-Smit.

Verkorte wedstrijdlijst voor ProTour

De licentiecommissie van de UCI heeft voor de ProTour nog maar zestein wedstrijden goedgekeurd. Over de andere wedstrijden wordt waarschijnlijk nog onderhandeld.

Met de bekendmaking van de teams die een licentie krijgen, zijn ook de wedstrijden die een licentie krijgen bekend gemaakt. De grote rondes en verschillende klassiekers als Paris-Roubaix en Paris-Tours, die worden georganiseerd door de Tour-organisatie ASO, ontbreken op deze kalender. De GP Ouest-France is een nieuwe naam op de kalender.

Voorlopig blijft het onzeker of de kalender nog wordt uitgebreid. Het meningsverschil tussen de grote rondes en de UCI lijkt kleiner te zijn geworden, maar of men voor komend seizoen op tijd overeenstemming bereikt blijft erg onzeker.

De voorlopige lijst van wedstrijden:
Ronde van Vlaanderen (BelgiŽ)
Vuelta a PaŪs Vasco (Spanje)
Gent-Wevelgem (BelgiŽ)
Amstel Gold Race (Nederland)
Ronde van RomandiŽ (Zwitserland)
Vuelta a CataluŮa (Spanje)
Critťrium du Dauphinť Libťrť (Frankrijk)
Ronde van Zwitserland (Zwitserland)
Ploegentijdrit Eindhoven (Nederland)
HEW-Cyclassics (Duitsland)
Eneco Tour (BelgiŽ, Nederland, Luxembourg)
Clasica San SebastiŠn (Spanje)
Ronde van Duitsland (Duitsland)
GP Ouest-France (Frankrijk)
Ronde van Polen (Polen)
ZŁri Metzgete (Zwitserland)

Minder ouderen als opa of oma in reclames

Uit een onderzoek van de Ster en de Radboud Universiteit Nijmegen is gebleken dat ouderen tegenwoordig steeds minder als opa of oma in reclamespotjes te zien zijn. De senioren zijn als groep nog steeds ondervertegenwoordigd, maar worden veel vaker neergezet als bijvoorbeeld levensgenieter.

Ook worden in dit millennium meer verschillende producten aangeboden door vijftigplussers. Ging het tien jaar geleden nog voornamelijk om snoepgoed, nu zijn ouderen ook te zien in reclames voor telefoonabonnementen of computers. Volgens de Ster toont dit aan dat de oudere kijker serieus wordt genomen. Desondanks komen er niet mťťr ouderen voor in reclamespotjes. De verhoudingen zijn echter wel veranderd: Het aantal vrouwen in commercials is sterk toegenomen, terwijl het aantal mannen licht is gedaald.

De onderzoekers kwamen tot deze conclusies na een vergelijking van 117 reclamespotjes uit 2003 met een inhoudsanalyse uit 1993.


De klassieke snoepgoed-opa is tegenwoordig minder te zien op tv
Bron: Storck

'Tom Hanks in Da Vinci Code'

Regisseur Ron Howard heeft Tom Hanks gevraagd een hoofdrol te spelen in de verfilming van de bestseller 'The Da Vinci Code'. Hanks zal de rol spelen van geleerde Robert Langdon. Als tegenspeler van Hanks, de politieagent Bezu Fache, wordt de Fransman Jean Reno genoemd.

De film naar het boek van de Amerikaanse schrijver Dan Brown zal worden gemaakt door hetzelfde team dat verantwoordelijk was voor Oscar-winnaar 'A Beautiful Mind'. Producer Brian Grazer en regisseur Howard willen voor de buitenlandse rollen lokale acteurs casten. "Als er al een boek een internationale thriller is, dan is het dit boek wel", aldus Grazer. Het is nog niet bekend wanneer de film in de bioscopen te zien zal zijn.

-
Een review van het boek 'De Da Vinci Code' vind je hier.

Afscheid Kafelnikov nabij

Het lijkt er op dat Jevgeni Kafelnikov zijn laatste grote tenniswedstrijd wel eens gespeeld zou kunnen hebben. De dertigjarige Rus heeft zijn tennisracket in de wilgen gehangen en vervangen door een spel kaarten.

Hoewel de voormalig nummer ťťn van de wereld sinds oktober 2003 geen wedstrijd meer gespeeld heeft, had hij nog steeds zijn officiŽle afscheid niet aangekondigd. Deze dubieuze eer viel ten deel aan de Russische krant Independant.

"Ik ben gestopt, maar dat heb ik nog niet formeel bekend gemaakt. Maar zelfs als ik terugkom, maak ik geen kans om nog het niveau te halen dat ik ooit had," zei Kafelnikov, die toch de deur voor een eventuele terugkeer nog op een kier hield.

Kafelnikov won tijdens zijn indrukwekkende loopbaan maar liefst 26 ATP titels en een gouden medaille op de Spelen van Sydney (2000). Op dit moment is de Rus een ander talent van zichzelf aan het ontplooien, hij neemt deel aan een pokertoernooi in het Engelse Maidstone. "Poker is een opwindende sport. Zeker omdat je een wedstrijd niet wint vanwege de kaarten maar vanwege je eigen kwaliteiten."

"Net als in het tennis heb je lef nodig. Je moet in jezelf geloven, anders verlies je geheid. In het tennis geloofde ik in mijzelf, daarom had ik succes", aldus Kafelnikov.

Cosworth verkocht

Ford heeft vandaag aangekondigd dat Cosworth officieel verkocht is aan Kevin Kalkhoven en Gerald Forsythe, mede-eigenaren van de Champ Car World Series en directeuren van de PKV en Forsythe Championship Racing Champ Car teams.

"Ik ben enorm opgetogen dat Kevin Kalkhoven en Gerald Forsythe, Cosworth gekocht hebben. Sinds we de aankondiging gedaan hebben dat we al onze Formule 1 activiteiten in de verkoop deden afgelopen september, hebben we een enorme steun genoten van het management en de werknemers bij Cosworth en hebben we erg hard gewerkt om een verkoop aan een betrouwbare koper veilig te stellen," aldus Richard Parry-Jones, Group Vice President - Global Product Development en Chief Technical Officer bij Ford Motor Company."Kevin en Gerry zijn zeer succesvolle zakenlieden, hebben een lange historie in de autosport en een duidelijke visie over hoe zij Cosworth vooruit willen krijgen. Ik ben erg blij om deze ontknoping aan te kondigen."

"Cosworth heeft een fantastische historie wat motorontwikkeling betreft waar we erg veel respect voor hebben," zei Kevin Kalkhoven, een van de twee nieuwe eigenaren. "We willen niet alleen verder gaan met deze traditie maar ook bouwen aan de toekomst met nieuwe projecten en ideeŽn. Er zijn veel nieuwe markten die we willen aanboren. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld veel ontwikkeling gestopt in nieuwe technologie voor marine motoren, die erg toepasbaar zullen zijn de komende jaren. Ik ben van mening dat er grote kansen liggen op dat gebied."

Gerald Forsythe voegde hier aan toe: "We richten ons op het volledige spectrum van motor-ontwikkeling, maar ook op nieuwe markten, zoals het produceren van kits voor de steeds maar groeiende tuner markt. We zijn ook van plan om samen te gaan werken met autofabrikanten over heel de wereld op nog een grotere schaal dan waar Cosworth tot nu in actief was."

Zoals eerder bekend was geworden is ook Jaguar vandaag verkocht aan Red Bull. Als onderdeel van de deal zal Cosworth motoren aan dit "nieuwe" team blijven leveren. Minardi verklaarde vandaag ook op haar site dat ook hun reeds gesloten motorendeal met Cosworth door de nieuwe eigenaren bekrachtigd is.

Gestolen bankbiljetten door bevers in dam verwerkt

Beasjtie had ons via de nieuws-submit te melden:

Bevers in een riviertje bij Baton Rouge in Louisiane hebben de bankbiljetten die na een beroving in het riviertje werden gedumpt, verwerkt in hun dam. Volgens de plaatselijke sheriff waren de tussen stokjes en takjes geweven biljetten allemaal heel gebleven.

Vorige week werd zeventigduizend dollar gestolen uit het vijftig kilometer noordoostelijker gelegen Lucky Dollar Casino in Greensburg. Een tipgever meldde dat de dief het geld in een riviertje had gegooid.

Eťn zak werd meteen door de politie gevonden. Na enig speurwerk werd ook de tweede zak, stroomafwaarts tegen tegen een beverdam aan, gevonden. De derde zak was echter spoorloos verdwenen totdat de hulpsheriffs een stukje van de dam begonnen af te breken om bij het lagere gedeelte te komen en daar verder te zoeken. Zo kwamen de verwerkte biljetten te voorschijn. Ook de derde zak werd uiteindelijk gevonden, met nog een paar dollarbiljetten erin.

Halo 2

Halo heeft er bijna in zijn eentje voor gezorgd dat de Xbox een groot succes is geworden. Het volgens vele mensen beste spel op de Xbox heeft sinds kort een vervolg: Halo 2. Miljoenen pre-orders en een opbrengst van 125 miljoen dollar op de eerste dag hebben er voor gezorgd dat Halo 2 de succesvolste opening had in de entertainment industrie (inclusief de film-industrie!). Hier op FOK! hebben we nu de review van Halo 2. Is de Master Chief in staat om de hype waar te maken?

Rabobank neemt pratende chipknipoplader in gebruik

Icoon economisch nieuwsDe Rabobank zal deze week de eerste pratende oplaadautomaat voor de chipknip in gebruik nemen. Nog dit jaar wil de bank vijftig van dergelijke apparaten plaatsen bij zorginstellingen en eind volgend jaar moeten er zelfs 250 in gebruik zijn. Een stem moet de consument helpen bij het opladen van de chipknip.

De service is met name bedoeld voor oudere klanten. Bij de apparaten die binnen staan kunnen mensen via een telefoonhoorn luisteren naar de gesproken handleiding. Buiten kunnen klanten een koptelefoon aansluiten op het oplaadpunt. Het systeem was aanvankelijk bedacht voor blinden en slechtzienden, maar uit onderzoek is volgens de Rabobank gebleken dat ouderen de service ook als verbetering zagen.

Naar verwachting zullen dit jaar meer dan 130 miljoen betalingen middels de chipknip gedaan worden. Ongeveer 20 miljoen worden door ouderen gedaan. De Rabobank probeert de chipknip onder ouderen te promoten door oplaadpunten bij zorginstellingen te plaatsen.

Pratende chipknip-oplader
Ouderen worden geholpen door een pratende oplader

Sony hangt PSP's op in metrostations

Sony heeft de PSP verwerkt in een ludieke reclamestunt. In ieder van de drie grote metrostations in Japan (Tokyo, Osaka and Nagoya) hangen nu acht echte PSP's op de plekken waarvoorheen posters zaten. Volgens de media dachten een hoop, voornamelijk oude, voorbijgangers dat het om een draagbare tv ging. Er staan ook twee bewakers voor om de PSP's te bewaken tegen grijpgrage Japanse handjes.

Ook is de boxart bekend van de PSP. Er zullen twee versies uitgebracht worden. Een standaard verpakking en een verpakking voor de value-pack (zelfde als de standaard maar dan met een koptelefoon, tasje, geheugenkaart en een draagbandje).

Anti-moslimpamflet in West-Friesland

MDF, HeinsPim en Roclame hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In West-Friesland (het noorden van Noord-Holland) zijn in vijf plaatsen anti-moslimpamfletten verwijderd door de politie. Het gaat om zo'n 50 schrijfsels die onder meer in Enkhuizen, Andijk en Hoogkarspel werden aangetroffen. Bij een moskee aan de Tureluurshof in Enkhuizen werd er ťťn in de brievenbus gedaan.

Op de pamfletten staan teksten als ''Word wakker, word lid'', ''Hoeveel moeten er nog komen, hoeveel moeten er nog gaan?'' en ''Wanneer een moslim iets zegt, is het geloofsovertuiging, wanneer een blanke iets zegt, is hij een racist en wordt hij vermoord''. Ook stond geschreven 'Mohammed een pedofiel'.

De politie zegt geen idee te hebben wie er achter de verspreiding zit, maar doet daar wel onderzoek naar. De epistels waren ondertekend door 'Het Westfries Legioen', een tot nu toe volstrekt onbekende groep.

ItaliŽ en IsraŽl in nieuw militair project

ItaliŽ en IsraŽl willen gezamenlijk een militair project financieren voor het ontwikkelen van een nieuw systeem voor elektronische oorlogvoering. Met dat systeem moeten vijandelijke vliegtuigen uitgeschakeld kunnen worden. De IsraŽlische minister van defensie Shaul Mofaz gaat het project deze week bespreken tijdens een bezoek aan ItaliŽ.

In totaal moet het project zo'n 140 miljoen euro gaan kosten. IsraŽl werkte op het gebied van elektronische oorlogvoering tot dusver alleen samen met de Verenigde Staten.

Melchers krijgt eigen ploeg

Mirjam Melchers zal in de voetsporen van Leontien van Moorsel treden door in 2005 met haar eigen ploeg in het peloton te gaan rijden.

Melchers vertrok in september bij Farm Frites, de ploeg die om de inmiddels gestopte Van Moorsel was gebouwd. Farm Frites wil zich meer gaan richten op het opleiden van nieuwe talenten en daarom was er voor Melchers geen plaats meer.

De echtgenoot van Melchers, oud-wielrenner Jean-Paul van Poppel, zal ploegleider en manager worden bij de nieuwe ploeg. Melchers heeft inmiddels twee nieuwe sponsoren gevonden voor de nieuwe ploeg. Naast Melchers zal ook tweevoudig wereldkampioene Suzanne Ljungskog voor het team uitkomen. Ook Elsbeth Vink, Sandra Rombouts, Camilla Larsson (Zwe), Amber Neben (VS), Tanja Hennes (Dui), Lada Kozlikova (Tsj) en Linda Villumsen Serup (Den) zullen deel uitmaken van de nieuwe ploeg.

Moskee Maassluis doelwit aanslag

Icoon Binnenlands nieuws In Maassluis is afgelopen weekeinde een Turkse moskee het doelwit geweest van een aanslag. Daar werd in de nacht van zaterdag op zondag geprobeerd het islamitische gebedshuis in brand te steken. Doordat de politie snel ter plaatse was, bleef de schade beperkt.

Omstreeks half twee werd geprobeerd het gebouw in brand te steken. Hoewel een ruit sneuvelde, bleef de schade beperkt tot de buitenkant van het gebouw. Ondanks dat de politie op een steenworp afstand gevestigd zit, bleef in eerste instantie de brand onopgemerkt.

Diverse moskeeŽn getroffen door brandstichting
Sinds de moord op Theo van Gogh, dertien dagen geleden, zijn er diverse pogingen geweest om brand te stichten in islamitische gebouwen gebouwen. Het gaat hierbij zowel om zowel om moskeeŽn als scholen. Zaterdag brandde in Limburg een moskee compleet af na brandstichting. In Venray werd een aanslag ternauwernood verijdeld.

'Colin Powell neemt ontslag als minister'

Duritz en leejow hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek buitenland nieuwsColin Powell, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, is niet beschikbaar voor een nieuwe ambtstermijn. Dat melden verschillende Amerikaanse zenders. Powell zou bij president Bush zijn ontslag hebben ingediend en later vandaag een officiŽle verklaring afgeven. Al langer gingen er geruchten dat Powell niet meer beschikbaar zou zijn.

De 67-jarige Powell volgt hiermee de ministers Ashcroft van Justitie en Evans van Handel, die eveneens niet beschikbaar zijn voor een tweede termijn als minister onder Bush. Powell wordt alom gezien als een van de meest gematigde personen in de regering van de Amerikaanse president George Bush. Hij kreeg als militair nationale bekendheid toen hij als generaal tijdens de Tweede Golfoorlog diende. In 1996 was er sprake van dat de populaire Powell zich kandidaat wilde stellen voor het presidentschap, maar hij trok zich uiteindelijk terug. Als minister van Buitenlandse Zaken is hij de hoogste zwarte regeringsfunctionaris in de Amerikaanse geschiedenis.

Als mogelijke opvolgers voor Powell worden veiligheidsadviseur Condoleezza Rice en VN-gezant John Danforth genoemd.

Colin Powell, George Bush en Condolleeza Rice
Colin Powell, George Bush en Condolleeza Rice

Zuid-Afrikaanse aangevallen door haai

dvogel en Moehaha hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Op een strand bij de Zuid-Afrikaanse plaats Kaapstad is maandagochtend een 78-jarige vrouw door een haai aangevallen. Reddingswerkers zoeken nog naar overblijfselen van de ongelukkige bejaarde. Volgens woordvoerder Craig Lambinon is tot nu toe slechts een badmuts teruggevonden.

Meerdere personen zouden ooggetuige zijn geweest van het incident. "De haai kwam omhoog uit het water en viel aan, keerde terug en viel een tweede en derde keer aan. Hij verscheurde haar lichaam in het water en zwom met haar weg", aldus Lambinon. Het slachtoffer Tyna Webb woonde sinds haar man met pensioen ging in de buurt van het strand bij Fish Hoek waar ze aangevallen werd. Volgens een familielid was Webb de afgelopen 17 jaar vrijwel dagelijks in het water te vinden. "Ze was een voortreffelijke zwemmer", verklaarde het familielid.

Volgens deskundigen is de grote witte haai, de mensenhaai, de boosdoener. Een helikopter zou later in de buurt van het strand een zes meter lang exemplaar hebben gespot. Het afgelopen jaar zijn er in de buurt van Kaapstad zeker twee personen aangevallen. Het nationale reddingsinstituut heeft mensen in de wijde omgeving opgeroepen vandaag niet de zee in te gaan.

Van Galen kan oudste debutant worden

AZ-speler Barry van Galen kan aankomende woensdag in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Andorra de oudste debutant worden in het Nederlands elftal.

Op de dag van de wedstrijd is de middenvelder 34 jaar en 227 dagen. Het oude record staat op naam van Ben Hoogstede, die 33 jaar en 11 dagen oud was toen hij op 28 maart 1921 meespeelde in de vriendschappelijke interland tegen Zwitserland (2-0).

Van Galen werd zondag aan de selectie toegevoegd, nadat Ajacied Rafael van der Vaart zich afmeldde met een blessure aan zijn knie. Bovendien kampt Edgar Davids met klachten aan zijn rug. De middenvelder van Internazionale meldde zich maandag wel gewoon in Noordwijk.

Voor Van Galen is het overigens de tweede maal dat hij word opgeroepen voor het Nederlands elftal. In 1996 maakte hij als speler van NAC deel uit van de selectie voor de vriendschappelijke wedstrijd tegen BraziliŽ (2-2). Bij die wedstrijd zat Van Galen negentig minuten op de bank.

Battlefieldmakers mogelijk volledig overgenomen door EA

Battlefieldmaker Digital Illusions CE (DICE) lijkt een volledige dochteronderneming te worden van Electronic Arts, nadat EA vanochtend een bod heeft gedaan op alle uitstaande aandelen. Op het moment bezit EA 19% van de aandelen, wat het aangekocht heeft in 2003 toen de twee bedrijven een vijftienjarige distributie-overeenkomst afsloten.

De raad van bestuur van DICE heeft haar aandeelhouders aangeraden om in te gaan op het aanbod van EA, omdat het deel uitmaken van EA DICE in staat zal stellen om een soepele transitie kan maken naar "next-generation development". Concreet betekent dit dat de financiŽle slagkracht van EA het ontwikkelen voor toekomstige generatie soft- en hardware zal versoepelen.

In een reactie op de voorgestelde overname beschrijft Rory Armes, de algemeen directeur van EA Europe, de potentiŽle overname als "een kans op groei voor een fantastisch ontwikkelteam." Daaraan voegde hij toe dat EA "de komende vijf jaar nieuwe franchises hoopt te introduceren, waarmee het aantal mensen dat bij de studio werkt zal verdubbelen."

Resident Evil: Outbreak 2 en Monster Hunter gaan online

De titels Resident Evil: Outbreak 2 en Monster Hunter zullen beide met Online Networking Support naar Europa komen. De eerste Resident Evil: Outbreak had alleen in Japan en in Amerika een online gedeelte, wat resulteerde in slechte verkopen in Europa.

Resident Evil: Outbreak 2 zal in de zomer van 2005 gaan uitkomen en de titel Monster Hunter wordt verwacht in het eerste kwartaal van 2005.

Abramovich kwam voor Kalou

Opvallend was de aanwezigheid van Chelsea eigenaar Roman Abramovich bij de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord. Volgens verschillende bronnen was de eigenaar van de Londense miljoenenclub persoonlijk aanwezig om Salomon Kalou te bekijken.

Technisch directeur Mark Wotte zou ook al met Abramovich over het 19-jarige talent hebben gesproken. Vorige maand meldde Feyenoord-coach Ruud Gullit nog dat een tussenstijds vertrek van Salomon Kalou onbespreekbaar is.

[update] Radio538.nl plat door DDoS

Radio 538De websites van Radio 538 zijn gisteren voor langere tijd uit de lucht geweest door een DDoS-aanval. Even na het middaguur werden alle websites van het radiobedrijf getroffen door de 'distributed denial of service'-aanval. Hierdoor lagen onder andere Radio538.nl en Juize.fm plat. Afgelopen nacht rond 01:00 uur waren de websites, die gehost worden bij provider Bluedome, pas weer te bereiken.

Update 14:33
De provider heeft ons laten weten het er niet bij te laten zitten. "Wij zijn genoodzaakt hier stappen tegen te ondernemen", zo laat een woordvoerder ons weten. De reden van de aanval is bij Bluedome vooralsnog niet bekend.

Minister wil discussie over 'H-woord'

LinuxCultVapor had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuwsMinister Sybilla Dekker van Volkshuisvesting vindt dat in de volgende regeerperiode de hypotheekrenteaftrek ter discussie moet komen. Dat zegt ze in een interview met de Volkskrant. "Ik pleit dan wel voor een fundamenteel onderzoek, waarbij de hele woningmarkt wordt betrokken", aldus de VVD-minister.

"Je moet het heel diepgaand bekijken, je hele systeem tegen het licht houden. Vervolgens moet de politiek het echt op de agenda willen zetten en beslissen of en op welke termijn we veranderingen willen doorvoeren", stelt de minister in het interview. De hypotheekrenteaftrek staat weliswaar al enige tijd ter discussie, maar met name CDA en VVD weigerden tot nu toe het belastingvoordeel voor huizenbezitters fundamenteel op de schop te nemen.

Ook nu reageerden de grootste regeringspartijen negatief op de uitlatingen van minister Dekker. De fractie van D66 zegt wel iets in de discussie te zien, en de PvdA laat weten 'ronduit blij' te zijn. Collega-bewindslieden Wijn (CDA) en Zalm (VVD) achten een discussie echter niet aan de orde. Volgens Zalm wenst zijn partijgenote die discussie ook niet, maar stelt ze in het interview slechts vast dat die er mogelijk kan komen.

Zalm en Wijn wijzen erop dat er de laatste jaren al een aantal beperkingen is aangebracht in de hypotheekrenteaftrek, zoals de maximale termijn van 30 jaar en het schrappen van renteaftrek voor consumptieve bestedingen. Over verdere aanpassingen valt met hen niet te praten, aldus een woordvoerder.

BÝgelund maakt rentree

Na een lange periode van afwezigheid zal Kasper BÝgelund maandagavond zijn rentree op de Nederlandse velden maken.

De Deense verdediger van PSV liep begin september een blessure aan zijn hamstring op tijdens de interland Denemarken tegen OekraÔne.

BÝgelund zal zijn opwachting maken bij jong PSV, dat maandagavond voor de kwartfinale van de Amstel Cup een bezoek aan Jong Feyenoord brengt. De Rotterdammers werden vorige week woensdag in het hoofdtoernooi van de Amstel Cup werden uitgeschakeld door RKC Waalwijk.

Nieuwe reeks "Wat is dit" - Seizoen 3

Vandaag is het de nieuwe reeks van Wat is Dit (kortweg gezegd: WID) gestart op de FOK!weblog. De opzet is precies hetzelfde gebleven als in de voorgaande delen (zie ook deel 2 hiervoor). Uiteraard hebben we ook voor deze editie weer leuke prijzen ter beschikking:
1. "starter" pakket + een domeinnaam voor 1 jaar beschikbaar gesteld door e-creative en een FOK!shirt
plaats 2 en 3 FOK!shirt.

De spelregels:
Iedere maandag staat er een nieuwe foto op de FOK!weblog. Als deze foto niet in 1 keer geraden wordt door een user volgt er per dag een nieuwe, iets duidelijkere, foto.
Je mag 1x per geposte afbeelding een poging doen!
Je kan 10 punten per goed antwoord verdienen. Is het antwoord denk je al gegeven door een andere user dan kun je meeliften maar hier krijg je maar 5 punten voor. Ben je heel erg warm volgens de jury qua antwoord? Dan kun je hiermee nog 3 punten verdienen!
Alle users mogen mee doen aan dit spel!
FOK!Crew is ook in seizoen 3 uitgesloten van deelname
Niet eens met de score? Mailen kan naar flat_erik@fok.nl en/of naar weblog@fok.nl

Meedoen met Wat is Dit? Klik dan hier.

Dwangbevel Indymedia om loggegevens

De DNS-provider van website Indymedia.nl heeft een dwangbevel van de politie Haaglanden gekregen om loggegevens af te staan. De politie wil het IP-adres van degene die begin oktober een bedreiging aan het adres van Geert Wilders plaatste.

Eerder weigerde Indymedia het OM al inzage in de eigen gegevens. In een persverklaring meldt de redactie van de website dat het geen loggegevens bijhoudt. Volgens Indymedia is het twijfelachtig of de gegevens wel via de DNS-provider te achterhalen zijn. "Een DNS-provider heeft niks met de inhoud van de website Indymedia.nl te maken, en heeft geen enkele toegang tot logs of het beheersgedeelte van de website. Het enige dat de DNS-provider doet, is zorgen dat bezoekers van Indymedia.Nl goed terecht komen als ze www.indymedia.nl intypen in de toolbar van hun webbrowser", aldus Indymedia.

De redactie verbaast zich over het dwangbevel, dat vrijdagavond werd bezorgd. In het bevel werd geŽist dat de loggegevens binnen 48 uur ter beschikking worden gesteld. Doordat deze periode midden in het weekend valt is het onmogelijk juridisch advies in te winnen. Eerder vroeg Maurice Wessling van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom zich al af of een site verplicht kan worden gesteld gegevens van de bezoekers te bewaren. "Recente wijzigingen in de wet Vorderen gegevens telecom hebben alleen betrekking op gegevens van de klanten van een ISP en niet op bezoekers van een website, zoals bij Indymedia. Wat het nog lastiger maakt, is dat een site niet verplicht is gegevens te bewaren." Indymedia meldt in haar verklaring de 'intimiderende oproepen' van de politie zat te zijn.

De bedreiging, beter bekend als de 'moordposter', werd begin oktober door een bezoeker van Indymedia op de site geplaatst. Ondanks dat de bewuste post binnen drie kwartier door de redactie werd verwijderd kreeg de bedreiging veel media-aandacht. Indymedia werkt volgens een 'open posting' principe, wat betekent dat iedereen zonder controle vooraf berichten kan plaatsen.

Wat is dit - seizoen 3 - Deel 1

Vandaag is het zover... Het eerste deel van seizoen 3 is van start gegaan!!!

Plaatje 1 voor vandaag (maandag)

--- Hieronder staan de regels ---

Regels:
* Iedere maandag staat er een nieuwe foto op de FOKweblog. Als deze foto niet in 1 keer geraden wordt door een user volgt er per dag een nieuwe, iets duidelijkere, foto.

* Je mag 1x per gepost plaatje een poging doen!

* Je kan 10 punten per goed antwoord verdienen. Is het antwoord denk je al gegeven door een andere user dan kun je meeliften maar hier krijg je maar 5 punten voor! Ben je heel erg warm volgens de jury qua antwoord? dan kun je hiermee nog 3 punten verdienen!

* Alle users mogen mee doen aan dit spel!

* Niet eens met de score? Mailen kan naar Flat_erik@fok.nl

* FOK Crew ook in seizoen 3 uitgesloten van deelname

* De hoofdprijs wordt verzorgd door e-creative. Betreft een "starter" pakket + een domeinnaam voor 1 jaar.

* Hier vind je binnenkort het complete score overzicht.

*Bij deze wil ik iedereen bedanken die elke keer meedoen met het spel!

TTT van het forum

We hebben een forum!
Daar hebben we een onzin gedeelte zoals vele bekend. Vanaf heden zullen de TTT(TipTopTopics) die we daar als onzin mods neerzetten hier ook vermelden.

Historie :

Suske & Wiske Titels
Walpurgis, Elifnur, Pellegrino: Kindernamen
leuke (matige) grap op een rommelmarkt
Creatief met Plaatjes , Sip Mannetje - Deel 2 , Sip Mannetje - Part 3

Alberto checked de park, 10 delen voor de liefhebber ( wederom vast een zooi dooie linkjes maar wat er zit is nog steeds leuk )

Alberto loopt de park te checken
Alberto loopt de park te checken (2)
Alberto loopt de park te checken (3)
Alberto loopt de park te checken (deel 4)
Alberto loopt de park te checken (5)
Alberto loopt de park te checken (6)
Alberto loopt de park te checken (7)
Alberto loopt de Park te Checken (deel 8 alweer)
Alberto loopt de Park te Checken ( 9 )
Alberto loopt de Park te Checken deel 10
Trendspotting Expeditie Parkinson 2003
De Familie Fok
Mijn scriptie over Kut-Newbies...
creatief met paprika\'s
Definitief, Verstappen naar Jordan.
Maak een MacGyverism!
Ikea-fun, het grote vervolg...
Plaats hier fictieve helden
Tussen Kunst en Kitsch 2078
Tussen Kunst en Kitsch 2078
;-)))
Wat zoek jij in een partner?
De volgende NS paal
creatief met lucifers.
Creatief met lucifers 2
[Sadisme] Hoe zou *jij* R&P-topics sluiten?
Scrabble your name!
Aan boord van The Enterprise!
Mijn knezelaar gnaffelt...
Truth Or Dare revived
Taalgenoten, het is tijd!
[EIL] Je ware identiteit.
Jambers Gaat Extreem!
Wat wil je niet horen op een porno-set?
Spreekwoordenspeculatietopic.
ONZ-moderator-geschiktheidstest.
Pats hier met je miskoop!
My bum is on the...My bum is on the...
Doe hier ziek!
Henk, Frits en Maarten
Speciaal voor miss_bleu
[R&P] De meneer van het postkantoor.
Fokkers in het echt. (Handig topic!)
Extreme games
Verzin hier nieuwe studie richtingen
[HYPE] Klaag hier Fok! aan!
Het schreeuwen van de lammeren
Theorie Examen oefen topic voor Piloten
Woutabest educatie-topic
mannen willen dit niet lezen, GOOR+++
Schrijf hier je brief aan Donald Duck!
Internationale leuke (matige) grap.
The love boat
Hoe herken je iemand met een sociaal leven?
De moderator test deel duizend.
[oldbie's] Van die FOK!-wetenswaardigheden...
maak hier de ultime newbee-opmerking
[TIPS] Mezelf foppen op 1 april.
Afgekeurd speelgoed.
OVJL - Magazine!
Geflopte boeken van V.I.P.'s.
Fokkers op hun slechtst.
Fokkers op hun slechtst 2
Fok! De Soop!
Ik ga een vreetschuur openen.
FOK!- lookalikes spotting.
Hoe pest jij kassa meisjes graag?
In ieder stadje een ander schatje.
Vertaalde films.
Welkom bij de FOK! vacaturebank!
Wees *hier* een absolute slet.
Ga mee op een FoK! Safari vol Gevaren!

EO computer spellen
Nomineer hier iemand als nieuwe paus !
[Piet Paulusma] Maak hier een bruggetje naar het weer.
Laten we met z'n allen een stad gaan bouwen.
Rijmen voor beginners
computerles voor catootje, yvonne e.a. blondines
Ik plaats gewoon even wat Fok-User-foto's zonder toestemming
Mark Van Bommel Aangereden
BADGER BADGER BAGDER BADGER!!
Verzin *hier* nieuwe martelmethoden voor in Irak.
Sterrenmix.
Beginconcepten nieuwe Groen Links campagne uitgelekt...
Wat zou je vandaag gedaan hebben als je geen weerstand kon
KOMT ZO EEN GAST BIJ DE DOKTER!!!!!!!11
Diss je medefokker!
FOK! De SOOP. The saga continues.
[centraal] Is dit een kut?
Leedvermaak is nooit grappig
Rebus maken van je username
historische figuren vragen raad aan tina
Doe *hier* lekker naïef.
Verdraai Het Nieuws ®
Muziek voor Onzin, door Onzin enzo
MSN namen van BN'ers
Het NOS journaal, met Ali B.
[MUZ] Muziek recenties van de bovenste plank
BN'-ers overleden !
De kliekjes op de 5 jaarmeet.
Achterlopen op het nieuws
Vroeger in de mijnen
Het FOK! Bejaardentehuis is geopend!!!
Overleden filmdieren
De galerij der vergeten grootheden.
Toch bedankt voor het aanbod, maar nee...
10 september, WTC
Prop hier je achterwerk in de kast.
Paradoxale verkopers die Hans heten
Duo's die het net niet haalden
[showoff topic] Case modden met dirkh: de kutmuis
Gerecyclede Slogans.
Mensen die Jezus proberen te overtreffen
Yo. Boebiedoe vs. Tessje & Aventura's Rijmcontest
Berwerk een Duck-stripje!
Fok!woorden worden gemeengoed
Smoezen om geen MOD te worden
exuses voor de rich and famous
Spreekwoorden tegenspreken
[PAINT] Extreme sports.
Help *hier* Jantje het ravijn over
Help hier Jantje niet het ravijn over
Het tussendoortje dat altijd tussendoor kan.
[R&P] Een slowchatter's dilemma
Lompe opmerkingen van je Pa
Meer Menno op TV !!
De FOK! Bijbel.
Pro-Bush argumenten
Minapret met moslims. (woordgrappen topic)
Humor in ontslagbrieven
Help Wilders aan een nieuw kapsel

DC United wint vierde MLS-titel

DC United is voor de vierde maal in zijn bestaan voetbalkampioen van de Verenigde Staten geworden.

De ploeg van trainer Peter Novak versloeg in de finale van de play-offs van de Major League de Soccer Kansas City Wizards met 3-2.

De Wizards kwamen al na zes minuten op voorsprong, maar United sloeg daarna hard terug door drie keer in zeven minuten te scoren. Alecko Eskandrian zette United met twee treffers op het goede spoor. De 3-1 was een eigen doelpunt van Alex Zotinca, die een voorzet van Earnie Stewart (oud-speler van VVV, Willem II en NAC) verkeerd raakte.

Wizard kwam terug tot 3-2, nadat United-speler Dema Kovalenko in de 58ste minuut een penalty veroorzaakte door een schot op de doellijn met zijn handen over de lat te tikken. Kovalenko reeg een rode kaart, waarmee hij de eerste speler werd in de negenjarige geschiedenis van de MLS Cup die rood kreeg, en Josh Wolff benutte de strafschop.

Ondanks het numerieke overwicht en twee extra aanvallers slaagde de Wizards er niet in United verder in de problemen te brengen.

Eskandrian was dolgelukkig. "Wat een jaar is dit geweest. Earnie Stewart sprak ons gisteravond toe en zei dat dit de laatste keer was dat dit team met elkaar speelde. Wat een geweldig einde."

Bigfoot in GTA:SA?

Broodje aap verhalen, wie houdt er niet van? Het Britse PSM2 Magazine is bereid 50 pond te betalen voor degene die de mythes ontrafelt die nu al de ronde doen over Grand Theft Auto: San Andreas.

Er gaan geruchten dat Bigfoot te vinden is in de bossen van San Andreas. Ook doen er verhalen de ronde over Piggsy, de hoofdrolspeler uit Manhunt. Hij zou zich eveneens schuil houden in een van de steden die San Andreas rijk is.


Het mysterie eindelijk ontrafeld?

PSM2 wil nu dus uitsluitsel en looft 50 pond uit voor de eerste die hen een videoband opstuurt met daarop footage van Bigfoot in San Andreas.

Ich bin Schnappi das kleine Krokodil

Het is in Duitsland echt een hit geloof ik, ik heb me in ieder geval de ballen uit mn broek gelachen. Luister hier naar het liedje en bekijk hier de site met remixes en de songtext. Als je fan bent geworden kan je zelfs shirts ervan kopen.
Ik vond de uitleg over Schnappi op een andere site, vertalen kan iedereen zelf wel.
quote:
"Schnappi stammt unter anderem aus der Kult-"Sendung mit der Maus" (WDR) und ist auf MC zu kaufen, etwa in der Reihe "Lieder & Geschichten mit der Maus" als Folge "GroŖes und Kleines mit der Maus", erschienen als "Karussell"-MC 544 751 - 4. Komponistin ist Iris Gruttmann, der Text stammt von Iris Gruttmann und Rosita Blissenbach, interpretiert von Joy Gruttmann.” o-ton von Werner Wenzel, dem ich an dieser stelle meinen dank fŁr die auflŲsung ausspreche. Joy Gruttmann ist Łbrigens die nichte von der komponistin, wie mir Michaela Schšfer mitteilen konnte. mehr zum schnappilied soll’s auf www.swr3.de geben, die es immer wieder spielen, allerdings hab ich mit der suchfunktion keinen treffer gefunden.

Nederlander heeft zorgen over portemonnee

Icoon economisch nieuwsDe Nederlander blijft pessimistisch over de eigen financiŽle situatie. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral alleenstaande 45-plussers blijken somber. Een kwart van hen verwacht de komende maanden een verslechtering.

Net als vorig jaar is het aantal pessimisten groter dan het aantal optimisten. Bijna ťťn op de vijf huishoudens verwacht een achteruitgang, ongeveer 14 procent een verbetering. Het merendeel van de Nederlanders verwacht noch een vooruitgang noch een verslechtering van de eigen situatie.

Uit het onderzoek blijkt verder dat betalingsachterstanden minder vaak voorkomen. Ongeveer zes procent van de Nederlandse huishoudens heeft het afgelopen jaar te maken gehad met ťťn of meer achterstanden, ongeveer dertien procent kwam volgens eigen zeggen moeilijk rond. Eenoudergezinnen blijken het het moeilijkst te hebben, zo'n zestig procent heeft onvoldoende middelen om bijvoorbeeld versleten meubelen te vervangen. De helft heeft niet genoeg geld om regelmatig nieuwe kleren te kopen. Volgens het CBS hebben eenoudergezinnen behalve weinig inkomen vaak ook minder eigen vermogen om op terug te vallen.

'Moslims kunnen wel incasseren'

De opmerking die minister Rita Verdonk van Integratie gisteren maakte over het incasseringsvermogen van moslims, is slecht gevallen bij het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). Verdonk zei dat het afstoffen van de wetsartikelen over godslastering in feite het lagere tolerantieniveau van islamitische gelovigen zou belonen. Ze vond dat moslims meer moeten leren incasseren en niet zo snel in de slachtofferrol moeten kruipen.

Volgens CMO-voorzitter Ayhan Tonca heeft het feit dat moslims ''er niet blij mee zijn als de profeet of Allah wordt beledigd'', niets met een lager incasseringsvermogen van doen maar met normen en waarden, fatsoen en respect. De uitspraak van Verdonk geeft volgens hem goed aan, hoe zij naar de moslimgemeenschap kijkt. Volgens Tonca verschillen moslims niet van iedere andere gelovige: ''Een christen is ook niet blij als Jezus of Maria wordt beledigd.''

Smalende godslastering
Het beledigen van een god of gelovigen is strafbaar gesteld in de artikelen 147 en 147A van ons Wetboek van Strafrecht. Het werd in 1934 ingevoerd om joden te beschermen tegen lasterlijke uitlatingen in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. Het artikel is tot nu toe overigens heel weinig gebruikt: een keer of tien, zoals in de jaren zestig toen Gerard van het Reve door de Hoge Raad werd vrijgesproken in het zogenaamde 'Ezelsproces'.

Het was CDA-minister Piet Hein Donner van Justitie die afgelopen weekend voorstelde de wetsartikelen meer te gaan toepassen. VVD-minister Verdonk ziet daar dus niets in, evenals de LPF, die bovendien de timing vlak na de moord op Theo van Gogh zeer slecht vindt, en D66 die godslastering helemaal uit het wetboek wil hebben. CDA, de ChristenUnie en de SGP juichen het voorstel toe, de laatste twee zelfs meer dan van harte. SGP en de CU vinden de opmerkingen van Verdonk over moslims bovendien buiten alle proportie. Ook de PvdA vindt het goed dat Donner de zaak ter sprake brengt.

Tegen vloeken
De Bond tegen het Vloeken, die al jaren strijdt tegen het 'misbruiken' van de naam van de Heer en zijn zoon, laat ook weten blij te zijn met de discussie die het voorstel van Donner heeft losgemaakt. De bond heeft zelf een aantal keer geprobeerd het betreffende wetsartikel te gebruiken, onder meer tegen, ironisch genoeg, Theo van Gogh. De bond was boos omdat hij in 1996 in een column Jezus voor 'de rotte vis van Nazareth' uitmaakte. Tot een veroordeling kwam het niet, ondanks dat de zaak tot aan het Europese Hof sleepte.

De anti-vloek vereniging denkt niet dat ze het artikel weer gaat gebruiken in de strijd tegen het vloeken: ''Rechtszaken zijn niet het eerste middel. Hooguit moet je het voor extreme gevallen achter de hand houden. Met rechtszaken komen mensen alleen maar meer tegenover elkaar te staan. Een goed gesprek lost vaak meer op.'' Bovendien is volgens de bond in de praktijk moeilijk aan te geven wanneer het wetsartikel wordt geschonden.

De Bond tegen het vloeken verwacht overigens niet dat het pleidooi van Donner juridisch gezien veel zal uithalen: ''De jurisprudentie sinds de jaren dertig laat zien dat de rechter godslastering zelden veroordeelt. Het zogeheten ezelsproces uit 1966 dat uitmondde in vrijspraak, was een keerpunt in de jurisprudentie over 'smalende godslastering'. Sinds het ezelsproces heeft de rechter steeds gezegd dat de verdachte de intentie moet hebben gehad om te smalen. Dat zal elke verdachte ontkennen'', aldus een woordvoerder.

Jong Oranje zonder Van Persie

Jong Oranje moet het aankomende woensdag in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Jong-Frankrijk zonder Robin van Persie (Arsenal), Nick Hofs (Vitesse) en Klaas Jan Huntelaar (SC Heerenveen) stellen.

Aanvoerder Van Persie meldde zich zondagavond ziek af bij bondscoach Foppe de Haan, Hofs en Huntelaar kampen allebei met blessures. De Haan heeft als vervangers Richard Haklander (De Graafschap), Jack Tuyp (FC Groningen) en Tjeerd Korf (FC Zwolle) opgeroepen, voor het duel dat in het Franse SŤte wordt gespeeld.

Nieuwe versie Band Aid opgenomen

Icoon Muziek nieuwsTwintig jaar na het origineel is er dit weekend een nieuwe versie opgenomen van de kersthit 'Do They Know It's Christmas'. In Londen kwam een groot aantal popartiesten bijeen om de klassieker op te nemen. Initiatiefnemer Bob Geldof (53) toonde zich tevreden met het resultaat. De single komt op 29 november uit.

Onder de veertig musici en artiesten was onder meer de 17-jarige Joss Stone, die ten tijde van de originele release nog niet eens geboren was. U2-zanger Bono mocht opnieuw zijn beroemde uithaal 'Well, tonight thank God it's them instead of you' doen. Ook Beatle-bejaarde Paul McCartney (62) was opnieuw van de partij, hij speelt basgitaar op de nieuwe versie. Aan het initiatief namen verder hedendaagse sterren als Robbie Williams, Dido en Will Young deel.

De opnames moeten volgens Geldof een startschot zijn voor een nieuwe geldwerving voor Afrika. De regio Darfur, waar honger en oorlogsgeweld aan de orde van de dag zijn, is daarbij een speerpunt. De versie uit 1984 bracht miljoenen op voor hongerend EthiopiŽ. Sir Bob Geldof, voormalig frontman van de band The Boomtown Rats, werd destijds voor zijn initiatief geridderd door koningin Elizabeth.

Lijn Mohammed B. mislukte aanslag EK

De Portugese krant Diario de Noticias schrijft vandaag dat drie in Nederland wonende moslims in juni betrokken zijn geweest bij een mislukte poging in Portugal een aanslag te plegen op de toenmalige Portugese premier Barroso, de voorzitter van de aankomende Europese Commissie. De krant schrijft over de verijdelde aanslag op gezag van een oud-politiechef.

De radicale moslims wilden kort voor het begin van het Europese voetbalkampioenschap de aanslag uitvoeren. De Portugese politie arresteerde de leden van het netwerk na een tip. De Portugezen zagen de ''extremistische moslims uit Nederland'' als potentiŽle bedreiging voor het EK. De drie werden overigens wegens gebrek aan bewijs naar Nederland uitgezet. Zowel de AIVD als de politie sprak na hun terugkeer met enkelen van hen.

Eťn van de drie radicalen zou Nourredine El-F. zijn, die in contact stond met Mohammed B., de vermoedelijke moordenaar van Theo van Gogh. De drie reden in Portugal rond in een VW-golf die op naam zou hebben gestaan van Mohammed B. Het complete netwerk bestond inclusief de drie Nederlandse moslims uit 18 leden.

Horeca weigert allochtone agenten in burger

Uit een eigen onderzoek van het politiekorps Utrecht naar discriminatie in de horeca blijkt dat een aantal discotheken, cafťs, kroegen en dansgelegenheden in Amersfoort en Utrecht structureel allochtone bezoekers weert. De politie liet agenten in burger van autochtone en allochtone komaf in burger vijf horecagelegenheden in Amersfoort en evenveel zaken in Utrecht bezoeken.

De bezoeken in burger resulteerde er in dat in ťťn kroeg allochtone agenten zes van de zeven keer niet binnen mochten. Ook werden de allochtone agenten in burger op ťťn enkele avond de toegang geweigerd in vier van de vijf horecagelegenheden waar zij naar binnen wilden.

De ervaringen, die nog nader uitgewerkt moeten worden, bevestigen volgens een woordvoerder de signalen die eerder bij de politie waren vernomen.

Ajax lonkt naar Kanu

Volgens het dagblad de Telegraaf wil Ajax zich in de winterstop versterken met oud-speler Nwankwo Kanu. De 28-jarige Kanu, die nu bij het Engelse West Bromwich Albion speelt, zou in Amsterdam de opvolger moeten worden van Zlatan Ibrahimovic.

Midden jaren 90 speelde Kanu al bij Ajax, waarmee hij toen in 1995 de UEFA Champions League won. In 54 competitiewedstrijden maakte hij toen 25 doelpunten. Nadat hij in 1996 olympisch goud won met Nigeria verruilde hij Ajax voor Internazionale.

In Milaan wam hij echter, mede door een hartkwaal, nauwelijks in actie. De afgelopen zes jaar speelde de spits bij het Engelse Arsenal, maar daar kwam hij afgelopen zomer niet in aanmerking voor een nieuw contract.

Bij het Engelse West Bromwich heeft Kanu nog een contract tot het eind van dit seizoen. Volgens De Telegraaf zou de Nigeriaan wel oren hebben naar een terugkeer naar Ajax. Zijn huidige club wil hem echter niet zonder slag of stoot laten gaan.

De club uit Birmingham is zeer tevreden over Kanu, die dit seizoen zelfs enkele wedstrijden de aanvoerdersband mocht dragen. Manager Bryan Robson zei vorige week kort na zijn aantreden dat geÔnteresseerde clubs met veel geld over de brug moeten komen. De Engelse pers speculeert al enkele weken over een mogelijk vertrek van Kanu, die niet blij zou zijn met het ontslag van Robsons voorganger Gary Megson. Zo zouden er een aantal Engelse en Spaanse clubs de speler volgen.

Nederlandse freefighter slaat scheids k.o.

YvelTweevoudige wereldkampioen freefight Gilbert Yvel 'The Hurricane' is zaterdag in Finland gearresteerd nadat hij tijdens een gevecht de scheidsrechter knock-out had geslagen. De Nederlander vocht tegen een Finse tegenstander. Toen de twee uit de ring dreigde te vallen haalde de scheidsrechter het duo uit elkaar.

De scheidsrechter sommeerde na de onderbreking om dezelfde positie in te nemen waarin ze zich even daarvoor bevonden. Yvel weigerde dit, waarop de leidsman iets zei wat de Nederlander kennelijk niet zinde. Volgens ooggetuigen ging Yvel compleet over de rooie en mepte hij de scheidsrechter tegen de vlakte en bleef vervolgens klappend in de ring staan.

Yvel werd uiteindelijk door een aantal breedgeschouderde mannen de ring uitgehaald. In de kleedkamer werd hij vervolgens door de opgetrommelde politie gearresteerd.

Nederland wint Champions Trophy

De Nederlandse hockeysters hebben in het Argentijnse Rosario de Champions Trophy gewonnen. De ploeg van coach Marc Lammers versloeg in de finale Duitsland met 2-0 en nam zo revanche voor de verloren olympische finale afgelopen zomer in Athene.

Na een aarzelend begin was Oranje in de rest van de wedstrijd de baas. De solide verdediging van onze oosterburen leek aanvankelijk niet te verslaan, maar een soepele counter van Oranje (treffer Kim Lammers) leidde het Duitse verval in.

Duitsland had de pech dat een zuivere treffer werd afgekeurd. De bal verdween volgens de arbiter uit een vrije slag ineens in het Nederlandse doel, waarna ze het doelpunt ongeldig verklaarde. Onderweg naar het net werd de bal echter wel door een Duitse stick beroerd.

Vla na rust besliste Naomi van As de wedstrijd door een een leep passje van Janneke Schopman goed af te ronden. "Opnieuw een uitstekende wedstrijd van onze kant", glunderde Lammers. We hebben vrijwel geen kansen weggegeven en zijn zelf vaak genoeg in scoringspositie gekomen. Dat was ook nodig, omdat we nog niet over een ingespeelde strafcorner beschikken."

Na de Europese titel van vorig jaar pakte Lammers zijn tweede hoofdprijs, dit keer met een totaal vernieuwde selectie. "De meiden die na de Olympische Spelen zijn gebleven, hebben de ploeg gedragen. De nieuwe generatie heeft de speelsheid, de rivoliteit en de vrijheid in ons spel teruggebracht. De mix van jonkies en routiniers werkte optimaal, ze hebben dit toernooi zij aan zij gestreden."

Williams en Sharapova in Masters-finale

Serena Williams en Maria Sharapova staan in de finale van het WTA Tour Championships in Los Angeles.

Williams won in haar halve eindstrijd met 4-6, 7-6 (2), 6-4 van de FranÁaise Amťlie Mauresmo. Sharapova was in de andere halve finale te sterk voor de Russische Anastasia Myskina, 2-6, 6-2 en 6-2.

De FranÁaise verspeelde door haar nederlaag de kans om de eerste plaats op de wereldranglijst over te nemen van Lindsay Davenport.

De Russische Sharapova boekte haar eerste zege ooit op Myskina, die de vorige drie wedstrijden had gewonnen. De eindstrijd in LA is een herhaling van de Wimbledon-finale eerder dit jaar. Toen won Sharapova haar eerste Grand Slam-toernooi.

[update] "Verkoop Jaguar al rond"

Verschillende Britse kranten melden dat de verkoop van Jaguar aan Red Bull rond is. Het nieuws zal volgens de berichten maandag of dinsdag officieel bekend worden gemaakt.

Volgens de Britse krant The Financial Times is het contract tussen Red Bull en Ford over de verkoop nu rond. Er zou worden gezocht naar een goed moment om de overeenkomst bekend te maken. Bij Jaguar wordt geweigerd verder commentaar te geven op de status van de onderhandelingen.

Als de verkoop rond is zal dat een opluchting zijn voor de Formule 1. De afgelopen dagen begonnen er berichten te komen dat in plaats van de vaak genoemde vraagprijs van ťťn dollar, Ford 30 miljoen pond zou vragen voor Jaguar. Een verkoop zou ook voor Ford een geruststelling zijn, aangezien het bedrijf dan de verplichtingen, die het door het tekenen van het Concorde-akkoord heeft, kan overdoen en zo minder kans heeft op schadeclaims.

Update 15-11-04, 10:10
Vandaag zal Dieter Mateschitz, Red Bull baas, de aankoop van (voorheen) Jaguar officieel bekendmaken. Deze ochtend is een persconferentie gepland waarin details zullen worden gegeven over de aankoop.

"Het is inderdaad zo dat we het team hebben gekocht", was het commentaar van Mateschitz in de Salzburger Nachrichten. Een contractverlenging van Red Bull protegť Christian Klien was volgens hem een logische zaak. Klien mag eind deze maand alvast testen.

Er zal in 2005 wederom met Cosworth motoren gereden worden, dus dat betekent dat er ook voor Cosworth een koper tevoorschijn is gekomen.

Officieel: Toyota-deal voor Jordan

Het werd al weken (misschien zelfs maanden) gefluisterd, maar het is nu officieel: Jordan rijdt volgend jaar met een krachtbron van Toyota. De ťťnjarige deal is vandaag bekendgemaakt.

"De beslissing om motoren te gaan leveren aan Jordan is pas recent genomen, nadat de regels over het gebruik van de motoren voor 2005 duidelijk werden. Aangezien de motoren vanaf nu twee races moeten aankunnen en we minder gaan testen, werd deze deal mogelijk. Omdat de regels pas zo laat officieel werden, wordt het wel nog een hele uitdaging om dit klaar te spelen, maar dat doen we graag", vertelt Tomita, teambaas van Toyota.

"We zijn blij dat we motoren gaan leveren aan een ander team, zeker omdat de sport het op dat vlak niet makkelijk heeft. Ik hoop echt dat onze RVX-05 motor een aanzienlijk voordeel zal bieden aan Jordan", besluit Tomita.

Afgelopen vrijdag is de overeenkomst pas tot stand gekomen. In de deal staat ook vermeld dat Jordan geen gebruik gaat maken van de naam en het logo van de Japanse motorenbouwer. Meest logische optie is dat Jordan op zoek gaat naar een sponsor die zijn naam wil koppelen aan de krachtbron.

Teambaas Eddie Jordan gaf vlak na de bekendmaking aan zeer blij te zijn met deze deal: "Wat Toyota doet is echt lovenswaardig. Niet alleen hebben we op heel korte termijn een deal afgesloten, ze hebben ook een fantastische beslissing genomen door het belang van de sport boven hun eigen exclusiviteit te plaatsen. Het gebruik van Toyota-motoren is een groot voordeel voor ons team ik kijk er nu echt naar uit om de komende weken de rest van ons pakket voor 2005 samen te stellen. Deze aankondiging en enkele andere die snel zullen volgen betekenen de wederopstanding van het team en ik hoop ook dat we Toyota kunnen helpen in hun strijd."

De Kersthit van 2004

De ELSPA heeft vandaag de genomineerden bekend gemaakt voor de "Official Computer and Video Games Christmas Number One". Ook dit keer heeft de ELSPA hulp gekregen van de Engelse bookmaker Ladbrokes en zijn de kansen voor de verschillende titels bekend gemaakt.

Favoriet zijn dit jaar Call of Duty: Finest Hour en Goldeneye: Rogue Agent, beide met een kans van 4 tegen 1. De overige kandidaten zijn:

7/1 - GTA: San Andreas
7/1 - Need For Speed: Underground 2
8/1 - Halo 2
10/1 - FIFA 2005
10/1 - Burnout 3: Takedown
10/1 - The Getaway: Black Monday
12/1 - Tony Hawk: Underground 2
16/1 - Half Life 2
20/1 - Pro Evolution Soccer 4
20/1 - WWE: Smackdown vs Raw
25/1 - SingStar: Party
25/1 - Prince of Persia: The Warrior Within
33/1 - Star Wars: Battlefront
33/1 - Lord of the Rings: The Third Age
33/1 - The Urbz
33/1 - Mortal Kombat: Deception
33/1 - Fight Club
50/1 - Miami Vice
50/1 - Football Manager 2005
50/1 - Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events
50/1 - Ratchet and Clank 3

Roger Bennet (ELSPA directeur) vertelde:

"[...]
This year promises to be incredibly exciting with many titles in real contention for the No.1 slot. But it also looks certain that record books will need to be re-written once again as all the expectations are that the industry will enjoy a truly bumper festive season. Projected revenues for the period firmly establish video games above both music and film, putting games and consoles at the top of Christmas wish lists up and down the country. The UK industry should be especially proud of its achievements as homegrown British-developed software will account for much of this season's revenues.
[...]"


David McMorrow (Ladbrokes Marketing Manager) is blij met de
samenwerking met de ELSPA:
"[...]
We are absolutely thrilled to be associated once again with ELSPA and the official computer and video game number one. Last year's winner took some people by surprise and it was not even considered a dead cert or even a favorite early on. This year, with such a hotly contested leader board already, and the potential for outsiders to break ahead of the pack, it really is all to play for. Industry pundits may wish to add a crystal ball to their wish lists
[...]"


Barcelona niet meer ongeslagen

In de Primera Divisiůn is Barcelona niet langer ongeslagen. De Catalanen leden hun eerste nederlaag van dit seizoen uit bij Real Betis.

Barcelona had het voor een groot gedeelte aan zichzelf te danken dat er werd verloren. Nadat Real Betis in de eerste helft al een aantal goede kansen had gemist, werd er koud in de tweede helft gescoord. Edķ opende de score voor Betis. Bij de 2-0 kreeg de doelpuntenmaker, Ricardo Oliveira, hulp van de aanvoerder van Barcelona, Puyol. Hij kopte de bal precies goed voor Oliviera.

Barcelona kwam nog wel terug tot 2-1 door een doelpunt van Gerard. In de stand staat Barcelona nu nog vier punten voor op Real Madrid. De twee treffen elkaar volgende week in Barcelona.

ItaliŽ wil belasting heffen op sms-en

Het lijkt haast een verkeerd getimede 1 aprilgrap, maar toch is dit een serieus item in ItaliŽ: de Italiaanse regering wil volgens een nieuw belastingplan een belastingheffing gaan invoeren op ieder sms-je dat wordt verzonden. In een land waar z'n bevolking vorig jaar nog zo'n 27 miljard berichten naar elkaar verzond, zou een heffing van nog geen cent per bericht de staatskas honderden miljoenen euro's gaan opleveren.

De regering van Berlusconi bracht het belastingplan naar voren in een poging om het forse begrotingstekort te verkleinen. Zoals te verwachten viel, heeft men in ItaliŽ woedend gereageerd op dit plan. De meest uitgesproken kritiek kwam evenwel uit de eigen gelederen. Minister Gasparri van Communicatie kraakte het voorstel met een stevige uitspraak: "We kunnen beter proberen belasting te heffen over elk woord van een politicus".

Metro publiceert deel dreigmails Van Gogh

Icoon Binnenlands nieuws In dagblad de Metro, waar Theo Van Gogh columnist voor was, is vandaag een klein deel van de dreig- en haatmails te lezen die aan zijn adres gericht waren. Tot nu toe hield Metro zich afzijdig in de zaak rondom Van Gogh. Omdat de Amsterdamse politie volledige desinteresse toont, heeft de krant besloten om zelf naar buiten toe te treden.

Enkele citaten van mails die Van Gogh ontving (inclusief alle spel- en grammaticafouten):

"Geachte Heer zwijnhond (kontebonker) Theo van Gogh

Hier bij wil ik medelen dat jij als HORENZOON zynede te veel negatieve dingen over Islam & moslims schrijft. Ik zelf Hoop jouw een keer te zien zodat ik jouw kan laten zien hoe wij Klote stinke viese Varkens als jij Doodneuken... ... P.S. Elke stap dat je maakt moet je een keer achter je kijken want dan zal moslim er zijn
"

"FUCK YOU ALL MET JE THEO VAN GRRROGH. HOOP DAT IEMAND DIE BASTAARD EXECUTEERT"

"Dit zal niet worden getolereerd door de moslims en er zal spoedig een tegendaad voor komen (Jihad)!"

"Wat wij zullen u waarlijk blijven bestrijden met onse imams en al onze boetelingen om Allaah's Woord het hoogste te houden overal op aarde. Als u niet uw vijandige arrogante praktijken spoedig beeindigt dat staat u wat te wachten. Reken daar maar op!"

"Onderwerp: PROTEST

Wat is dit voor een onbeschoft stripje? Het is gewoon een teken dat jullie geen respect hebben op onze heilige boek de KORAN!!!!!
Dit mag niet weer gebeuren anders gaan we maatregelen nemen.
"

De Amsterdamse politie zou niets hebben gedaan, omdat de mails volgens het korps enkel bestonden uit scheldpartijen en er geen sprake was van een concrete dreiging. Dit werd eveneens gemeld in de brief van de ministers Donner en Remkes. Tot tweemaal toe heeft Metro aangifte gedaan van de bedreigingen, waar niets mee werd gedaan.

Intussen eist Boris Dittrich dat het onderzoek naar de bedreigingen aan het adres van Theo Van Gogh en andere medewerkers van het dagblad wordt heropend. "Het lijkt mij niet meer dan logisch dat de Amsterdamse politie deze bedreigingen nogmaals onderzoekt."

In een reactie tegenover het RTL nieuws zegt het Amsterdamse politiekorps zich beledigd te voelen.

Vroeger...

Dat vroeger alles beter was is een statement dat vaak gemaakt wordt door veelal oudere gamers. Op sommige uitzonderingen na vinden ze het niveau van huidige generatie spellen erg laag, het is allemaal te simpel, een variatie van een ander spel en/of originaliteit is ver te zoeken. Met weemoed wordt gedacht aan die goede oude tijd toen gamers nog echte mannen waren met haar op de borst (of zoiets).

Peiling: Wilders op twintig zetels

Icoon politiek binnenland nieuws Onafhankelijk Kamerlid Geert Wilders maakt een verdere opmars in de peilingen. In de meest recente peiling, gehouden door Maurice de Hond, zou hij kunnen rekenen op twintig zetels. De vorige keer waren dit er nog achttien. De peiling is onder ruim 2000 kiezers gehouden.

De winst van Wilders komt voornamelijk van kiezers van de LPF. Die partij zou volgens De Hond geen enkele zetel meer overhouden van de acht die ze nu hebben. Ook stappen veel kiezers van de VVD over naar Wilders. Bijna 30 procent van de VVD-stemmers zegt nu op Wilders te zullen stemmen, waardoor de partij op zestien zetels uitkomt.

Uit de peiling blijkt verder dat ook de PvdA, de SP en de ChristenUnie zetels winnen. De PvdA stijgt van 42 naar 56, de SP van de huidige acht zetels naar dertien en de CU stijgt met een winst van twee, naar vijf zetels.

D66: Artikelen over godslastering schrappen

Icoon politiek binnenland nieuws Minister Donner van Justitie moet de wetsartikelen over godslastering juist niet opnieuw gaan toepassen. Althans, dat vindt D66. Volgens de partij is de onzekerheid over wat je nu wel en niet mag zeggen vergroot door de uitlatingen van de minister.

Dat zei Tweede-Kamerlid Van der Laan dit weekeinde tijdens het congres van haar partij. Er zouden volgens het Kamerlid voldoende beperkingen zijn aan de vrijheid van meningsuiting, zoals het verbod op discriminatie en het verbod tot aanzetten van haat of geweld.

Eerder vernam minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie met verbazing over de uitlatingen van Donner. Verdonk is van mening dat Donner hiermee in feite het lagere tolerantieniveau van islamitische gelovigen zou belonen.

Strijd in Fallujah nog altijd niet voorbij

Icoon Irak nieuws Na zes dagen van felle gevechten is de strijd in de Iraakse stad Fallujah nog altijd niet voorbij. Amerikaanse gevechtsvliegtuigen en grondtroepen hebben een aanval op de laatste verzetshaarden van rebellen. Het grootste deel van de stad is in handen van coalitietroepen.

Waarschijnlijk zijn er nog vier dagen nodig om de gehele stad in het bezit te krijgen. De Amerikanen schatten dat er zeker 1200 rebellen om het leven zijn gekomen en aan hun kant 38 Amerikanen en 275 gewonden.

Voor de burgers in de stad wordt de situatie steeds nijpender. Dat melden hulporganisaties. Ze zijn sinds het begin van de strijd verstoken van voedsel, water en elektriciteit. Naar schatting heeft de helft van de 250.000 inwoners de stad ontvlucht.

Intussen wordt in de Iraakse stad Mosul steeds fellere strijd geleverd. Daar krijgen de rebellen langzaam maar zeker de stad meer in handen.
Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.