Naheffing van 6 miljoen voor lege DVD's

Icoon Digital nieuws Een handelaar in lege DVD's is tijdens de HCC Dagen in Utrecht gepakt met 600.000 lege DVD's waarover geen kopieerheffing was afgedragen. De partij werd gevonden door de fiscale opsporingsdienst FIOD-ECD. Door een eerder gemaakte afspraak kan de handelaar een naheffing van maximaal 6 miljoen euro krijgen.

Over alle lege DVD's moet in Nederland een kopieerheffing betaald worden aan Stichting De Thuiskopie. Dit had de buitenlandse DVD-handelaar dus niet gedaan. De handelaar is al eens eerder voor hetzelfde vergrijp aangehouden. "Hij heeft destijds een onthoudingsverklaring getekend waarin hij beloofde voortaan afdracht te doen op straffe van tien euro per schijfje. Dit kan hem dus zes miljoen euro kosten", aldus Tim Kuik, directeur van Brein die samen met De Thuiskopie piraterij bestrijdt.

De achterstallige kopieerheffing over de 600.000 lege DVD's bedraagt volgens de FIOD-ECD ongeveer 450.000 euro. Stichting De Thuiskopie heeft echter al aangegeven de handelaar aan de eerdere afspraak te willen houden. "De zaak ligt nu bij Justitie. De handelaar zal in ieder geval de verplichte afdracht moeten betalen. Een rechtszaak sluiten we echter niet uit", aldus Hester Wijninga van Stichting De Thuiskopie.

De huidige tarieven voor kopieerheffing zijn hier te vinden.