Schiphol past vliegroutes aan wegens overlast

Jeroen (steenz)
Icoon Binnenlands nieuws Schiphol gaat de vertrekroutes vanaf de Polderbaan en de Zwanenburgbaan voor de derde keer tijdelijk aanpassen om een overschrijding van de geluidsnormen en onveilige situaties te voorkomen. Eerder moesten de routes al twee keer aangepast worden om de kans dat gelijktijdig opstijgende vliegtuigen te dicht bij elkaar zouden komen te minimaliseren.

Toen de Polderbaan in gebruik werd genomen, gingen de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en Schiphol er nog van uit dat vliegtuigen tegelijkertijd zouden kunnen opstijgen vanaf de nieuwe baan en de parallelgelegen Zwanenburgbaan. Door harde zijwind of onnauwkeurige navigatieapparatuur in de vliegtuigen zouden de toestellen echter gevaarlijk dicht bij elkaar kunnen komen, waardoor de routes aangepast moesten worden.

Bij de laatste aanpassing van 15 april kregen Spaarndam, Zwanenburg en Halfweg ineens veel meer last van de vliegtuigen dan was beloofd. De LVNL past daarom vanaf 25 november de vliegroutes opnieuw aan. De vliegtuigen vanaf de Polderbaan zullen voortaan rechtdoor vliegen, terwijl de toestellen vanaf de Zwanenburgbaan meteen naar rechts uit zullen wijken.

De overlast in Spaarndam, Zwanenburg en Halfweg wordt daardoor veel minder. Wel zullen inwoners van Lijnden nu meer last krijgen van de vliegtuigen, maar volgens de Commissie Regionaal Overleg Schiphol (CROS) heeft de LVNL voor 'de minst slechte' oplossing gekozen.