Balkenende bij agenten Linnaeusstraat

Icoon politiek binnenland nieuwsMinister-president Jan Peter Balkenende heeft vandaag een bezoek gebracht aan de agenten die betrokken waren bij de arrestatie van Mohammed B., verdacht van de moord op Theo van Gogh. Hij was op het politiebureau Linnaeusstraat, op korte afstand van de plek waar Van Gogh om het leven is gebracht.

Bij het bezoek waren negen van de elf agenten die die dag dienst hadden aanwezig. Onder hen een agent die bij de arrestatie gewond raakte door een kogel. Dankzij een kogelvrij vest hield de agent hier slechts kneuzingen aan over. Balkenende werd begeleid door hoofdcommissaris Bernard Welten en burgemeester Job Cohen van Amsterdam. De premier sprak zijn bewondering uit voor de politiemannen. "Het zijn ook maar mensen van vlees en bloed. Je wordt geleefd in een paar minuten", aldus Balkenende.

Hoofdcommissaris Welten zei na afloop dat de wijze waarop Balkenende met de agenten heeft gepraat diepe indruk op hem maakte. De premier lijkt bezig met een charme-offensief, nadat er in de eerste week na de moord op Van Gogh kritiek was omdat hij nauwelijks zichtbaar zou zijn. Zo bezocht hij de afgelopen week bewoners van het Laakkwartier in Den Haag, die woensdag te maken hadden met een grootscheepse politie-actie tegen twee vermeende terroristen, de uitgebrande school in Uden, en een moskee in Eindhoven ter gelegenheid van het Suikerfeest.