'Awa': poging tot moord of doodslag ten laste gelegd

Icoon Binnenlands nieuwsDe toen 16-jarige jongen uit Leeuwarden, met de bijnaam 'Awa', die in augustus van dit jaar zijn evenoude ex-vriendin Jamai tot tweemaal toe in brand stak, wordt poging tot moord dan wel poging tot doodslag ten laste gelegd. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dit vandaag bekendgemaakt.

Komende donderdag dient de pro forma-zitting tegen 'Awa', omdat het psychologisch onderzoek nog niet is afgerond. De verwachting is dat de inhoudelijke behandeling van de zaak op 16 december zal plaatsvinden. Omdat de jongen minderjarig is, vinden de zittingen achter gesloten deuren plaats. Het is niet bekend of de jongen van Iraaks-Koerdische afkomst volgens het volwassenenrecht zal worden bericht.

Maatschappelijke verontwaardiging
De zaak leidde tot veel maatschappelijke ophef, vooral door de manier waarop hij zijn ex-vriendin toetakelde. 'Awa' nodigde hij zijn toenmalige vriendin uit in de woning van zijn pleegouders toen de jongen begin augustus lucht kreeg van de vakantieliefde van haar. Daar zette hij haar op een stoel, haar gezicht gericht op een computerbeeldscherm waarop een tekst stond met de strekking: 'Je bent er geweest'. Daarna kraste hij met een mes zijn naam in haar borst waarna hij haar van haar nek tot de onderkant van haar buik met terpentine overgoot. Hierop stak hij haar in brand. Daarna doofde hij de vlammen. Hij overgoot haar lichaam nogmaals met terpentine en stak het weer aan. Daarna zette de jongen het meisje onder de douche en bracht haar naar zijn vorige ex-vriendin, die pas de volgende dag een ambulance belde. Ze werd met tweede- en derdegraadsbrandwonden in het ziekenhuis opgenomen.

Rap
Na zijn daad dook een rap van de verdachte op waarin hij spijt betuigt over zijn daad: "...ik heb verdriet, ik heb spijt, schatje ik wil je niet kwijt...het ging per ongeluk...". Dat leidde tot een reactie van andere rappers. Zo kwam Lange Frans met een rap waarin hij hard uithaalt naar de jongen: "Hoe kan je nou denken dat een focking rap iets goed maakt, heel Nederland wil weten hoe jouw bloed smaakt."

Bedreigingen vanuit inrichting
Een maand geleden haalde 'Awa' opnieuw de pers toen bleek dat hij vanuit de jeugdinrichting in Zeist waarin hij verblijft zijn slachtoffers opnieuw bedreigde. Vanwege de herhaaldelijke bedreigingen werd hem twee weken lang geweigerd bezoek te ontvangen, post te versturen of te telefoneren. Na het opheffen van die beperkingen ging 'Awa' volgens zijn oud-klasgenoten verder met het bedreigen van mensen. Daarop zijn de beperkende maatregelen op verzoek van het OM hersteld die naar alle waarschijnlijkheid tot het einde van zijn voorarrest zullen duren.


De 16-jarige 'Awa'