CD: Deep Purple - Graz 1975

Op 3 april 1975 speelde de legendarische mark III line-up van Deep Purple, bestaande uit Ritchie Blackmore (gitaar), Glenn Hughes (basgitaar + zang), Jon Lord (toetsen), Ian Paice (drums) en David Coverdale (zang), in de Liebenauhalle in de Oostenrijkse stad Graz. In de lokale pers werd het optreden destijds al aangekondigd als het concert van het jaar en na het beluisteren van The Official Deep Purple (Overseas) Live Series: Graz 1975 kunnen we gerust stellen dat onze Oostenrijkse vakgenoten groot gelijk hadden met hun voorspelling. Na dit concert in Graz zou deze bezetting van Deep Purple alleen nog optreden in Saarbrücken en Parijs, waarna Blackmore de groep zou verlaten om verder te gaan met zijn nieuwe band Rainbow.

Deep Purple - Graz 1975

Toen Deep Purple in 1975 aan de laatste optredens van de Stormbringer World Tour waren begonnen was het voor insiders al duidelijk dat de band niet meer lang in deze vorm zou bestaan. Om de concerten voor het nageslacht te bewaren werd de Rolling Stones Mobile Studio naar Europa overgevlogen om de explosieve sets van Deep Purple vast te leggen. De fans van Deep Purple zaten vele jaren in spanning te wachten of de opnames uit 1975 ooit nog eens in hun volledigheid zouden worden uitgebracht en bijna veertig jaar later wordt hun geduld beloond. Nadat eerder al een prachtige 3LP set verscheen van het optreden in Parijs is nu ook eindelijk het complete concert in Graz te beluisteren.

Deep Purple - Graz 1975 3

Graz 1975 opent meteen sterk met een verpletterende uitvoering van 'Burn'. Het enthousiasme van de band spat uit de speakers en we horen een groep aan het werk die duidelijk op een creatief hoogtepunt zit. Het gitaarwerk van Blackmore klinkt agressiever dan ooit tevoren en ook Coverdale en Hughes zijn goed bij stem. De groep speelt veel werk van het op dat moment meest recent verschenen album Stormbringer en we horen dan ook indrukwekkende uitvoeringen van 'Stormbringer', 'The Gypsy' en 'Lady Double Dealer'. Als de band eenmaal goed is opgewarmd komen ook de klassiekers tevoorschijn. Zo horen we een verpletterende bijna 15 minuten durende uitvoering van 'Mistreated', een spetterende versie van 'Smoke On the Water' (inclusief een heerlijke orgelsolo van Jon Lord) en een dik 12 minuten durende uitvoering van 'You Fool No One'. Daarna sluit Deep Purple het concert op onovertroffen wijze af met een dik 20 minuten durende en kippenvel veroorzakende versie van 'Space Truckin'', waarin we ook nog een stukje 'Child In Time' voorbij horen komen.

Deep Purple - Graz 1975 2

In de afgelopen jaren verschenen diverse live-albums van Deep Purple maar we durven gerust te stellen dat dit één van de allerbeste live-opnames is die er ooit van deze band werden gemaakt. Deep Purple was een legendarische live-band die niet vies was van een fijn stukje jammen en zodoende was elk concert een belevenis op zichzelf. Fans van Deep Purple hoeven we eigenlijk niet meer te overtuigen van deze prachtige uitgave maar eenieder die wel eens wat meer wil horen van de betere rockmuziek uit de zeventiger jaren is dit een absolute must have.