Film: Ratatouille

Ratatouille is de nieuwste animatiefilm van Pixar. Zij hebben met films als Finding Nemo en The Incredibles bewezen dat ze weten hoe ze een goede film moeten maken. Hun nieuwste avontuur liep tegen enkele problemen aan in de productie, wat ervoor zorgde dat Brad Bird de leiding overnam. Ook voor de marketingafdeling leverde de film problemen op, want welk bedrijf wil er geassocieerd worden met een rat in de keuken en hoe spreek je die titel nou toch uit? Dat laatste wordt op de poster opgelost door de fonetische uitspraak er onder te zetten: rat-a-too-ee.




Voorgerecht
De film draait om de rat Remy (Patton Oswalt). Remy's gevoel voor smaak en zijn neus zijn beter ontwikkeld dan die van zijn soort genoten. Dit zorgt ervoor dat hij het liefst de hele dag bezig is met het zoeken en maken van eten. Zijn grote voorbeeld hierbij is de chef Gusteau (Brad Garret), de eigenaar van een 5 sterren restaurant in Parijs. Door een speling van het noodlot belandt Remy, gescheiden van zijn familie, in Parijs. Pal onder het restaurant van Gusteau, wat tegenwoordig geleid wordt door de kwaadaardige Skinner (Ian Holm). Als Remy een verpeste soep probeert te redden, ontmoet hij de jonge Linguini (Lou Romano). Linguini werkt in het restaurant als afwasser, maar met de hulp van Remy schoppen ze het al snel tot kok. Hiervoor moeten ze alleen wel het geheim, dat Remy de ware chef is, zien te bewaren. Een uitdaging die steeds moeilijker wordt, omdat Skinner zo zijn twijfels heeft en de belangrijkste voedselrecensent Anton Ego (Peter O’Toole) ook graag de ware chef wil ontmoeten.



Hoofdgerecht
Pixar heeft al eerder laten zien dat het weet hoe een verhaal te vertellen. Ratatouille is hierop geen uitzondering. Een rat die kok wil worden is natuurlijk een origineel verhaal, maar dat betekent niet dat er niet een paar clichés voorbijkomen. Dit doet gelukkig helemaal niets af aan de film. Het verhaal is goed uitgewerkt en de karakters hebben daadwerkelijk diepgang. Het is goed om eindelijk weer eens een animatiefilm te zien die niet aan elkaar hangt van popculture referenties of flauwe grappen. Ratatouille weet een goed verhaal te combineren met leuke grappen en goed getimede slapstick. Niet alleen het verhaal laat zien dat Pixar weet waar het mee bezig is, ook de animatie is werkelijk prachtig. Of het daarbij nou gaat om het virtuele Parijs (mensen die er geweest zijn zullen sommige plekken zo herkennen), de hectische omgeving van een keuken of de vacht van de ratten. Het is allemaal met het grootste gevoel voor detail gedaan. Zo hebben de oren van de ratten zelfs kleine haartjes. Het belangrijkste van een animatiefilm is misschien nog wel het voice-acting. Als dit slecht wordt gedaan of teveel afleidt, kan het een film verknallen. In het geval van de Engelstalige versie is hier gelukkig geen sprake van. De meeste acteurs zijn relatief onbekend en dat zorgt ervoor dat de stemmen echt bij de personages lijken te horen, waardoor deze goed tot leven komen.



Nagerecht
Met Ratatouille heeft Pixar weer een waar meesterwerk afgeleverd. De film bewijst dat een goed verhaal, prachtige animatie en sterke voice-acting voor het beste resultaat zorgt. De film is een echte aanrader en het is jammer dat er niet vaker zulke juweeltjes worden gemaakt.


Label: Buena Vista International Releasedatum: 1 Augustus 2007
Kijkwijzer: Waardering film: