DVD: Zombie Self Defense Force

“De beste zombie comedy sinds Shaun of the Dead”, dat staat tenminste op de hoes van de dvd. Een gedurfde uitspraak, want Shaun of the Dead tilde de zombie-comedy naar een geheel nieuw niveau. Het legt de lat in ieder geval hoog voor de ongenformeerde kijker, maar daar houden de vergelijkingen niet op. Zo wordt ook nog gemeld dat de film beschreven kan worden als “Bad Taste meets Dawn of the Dead”. Weer twee films met een grote reputatie. Bad Taste is n van de eerste films van Peter Jackson en Dawn of the Dead wordt algemeen gezien als de beste zombie-film ooit gemaakt. Deze film moet dus wel erg goed zijn, of is het toch een poging om de film aan de man te brengen door te gooien met grote namen?
Er gaat altijd wat mis
De film begint met een monoloog die de oorlogsmisdaden van Japan bagatelliseert.Verder vindt hij dat Japan meer aan zijn militaire apparaat mag doen en veroordeeld hij de oorlogen van Amerika. Toch ziet hij nog wel wat goede kanten van Amerika, zoals Rock en Roll, hamburgers en George A. Romero. Wat het met de film te maken heeft? Niet veel, behalve de zombies van Romero en de prominente rol van een Japanse legereenheid. Als de film dan eindelijk begint, krijgen we een bosrijk platteland te zien op een doodnormale dag. Een bus vol schoolmeisje rijdt op de weg, een hoteleigenaar heeft problemen met zijn minnares, een popsterretje is bezig met een fotoshoot, een legereenheid stuit op het lichaam van iemand die zelfmoord heeft gepleegd en twee gangsters staan op het punt iemand om te brengen en te begraven in het bos. Tot dusver de doodnormale dag. Al snel wordt dit verstoord door een ufo die neerstort. Uit de vliegende schotel komt een groene straling vrij en al snel komen de doden weer tot leven. Tijd om uit de handen van de zombies te blijven en te overleven.
Dit keer gaat er meer mis
Als je het verhaal zo leest dan heeft het alle ingredinten om een komische zombie film te zijn, tot je de film ook daadwerkelijk gaat kijken. De special effects zijn namelijk verschrikkelijk. De vliegende schotel lijkt gemaakt door iemand die voor het eerst een 3d-animatie programma heeft aangeraakt en de gore is van een erg amateuristisch niveau. Dat hoeft geen probleem te zijn, voor Bad Taste werkte het wel, maar ook de belichting en het camerawerk zijn van een erbarmelijk niveau. Het lijkt erop dat de film met een gewone huis-tuin-en-keuken camera geschoten is. Al zou zelfs daar meer uit te halen moeten zijn. Is er dan niets goed aan de film? Ja en nee, de zombiefoetus met scherpe tandjes zal bij menigeen nog wel een glimlach op het gezicht doen verschijnen en de Japanse soldaat die een cyborg blijkt te zijn is een leuke vondst, maar door de al eerder genoemde tekortkomingen van de film komt het allemaal niet goed uit de verf.
Extra's
De film heeft niet veel extra’s. Een slideshow met wat stills uit de film en een halfuur durende making of. Wat op zich interessant kan zijn, ware het niet dat de ondertiteling het niet doet. Dat zorgt er voor dat je naar wat behind the scenes beelden zit te kijken, die op zich een goed beeld geven van hoe de verschillende scnes tot stand kwamen, maar wat uitleg in de vorm van een voice-over of interviews was zeker een welkome aanvulling geweest.
Conclusie
De hoge verwachtingen die de hoes, door zijn vergelijkingen met andere films, schept worden niet waargemaakt. Sterker nog de film zou nog niet eens in de schaduw van de genoemde films mogen staan. Zombie Self Defense Force blijkt uiteindelijk een zeer amateuristische film te zijn, die gemaakt is door mensen met weinig gevoel voor het medium film. Als je dan toch Japanse zombie-films wil zien zoek het dan bij films als Versus of Wild Zero, laat deze film in ieder geval links liggen. Tenzij je natuurlijk een die-hard zombie-fan bent, dan valt er misschien nog wat plezier uit te halen.


Label: Shock DVD Releasedatum: Oktober 2008 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's: