Film: The Mist

Frank Darabont maakt met The Mist alweer zijn derde grote Stephen King verfilming. Eerder was hij verantwoordelijk voor de alom geprezen The Green Mile en The Shawshank Redemption. Dat Darabont weet hoe hij een drama moet neerzetten is dus wel duidelijk, of hij net zo goed is met een horror film moet nog blijken.


There’s something in the mist
David Drayton (Thomas Jane) woont met zijn gezin aan een meer. Na een storm die grote schade aanricht zien ze op het meer mist vanaf de bergen komen. David gaat met zijn zoon en de buurman naar de supermarkt om boodschappen in te slaan. Net als hij in de rij staat om af te rekenen komt er een oude man met bloedneus aangerend. Hij vertelt dat iets in de mist een dorpsgenoot gepakt heeft. De mist trekt verder op en al snel zijn alle bezoekers in de supermarkt opgesloten. Naar mate de tijd vordert realiseren ze zich dat gevaarlijke monsters zich schuil houden in de mist. Tot overmaat van ramp verdeelt de groep overlevenden zich in twee kampen, waardoor het ook niet meer veilig is in de supermarkt.


Fear changes everything
Darabont laat zien dat hij ook met horror overweg kan. Naar mate de film vordert wordt de spanning goed opgebouwd. Niet alleen door de groter wordende dreiging van de monsters in de mist, maar ook door toenemende spanningen binnen in de supermarkt. Deze worden voornamelijk veroorzaakt door Mrs. Carmody (Marcia Gay Harden), een religieuze fanaat, die in de mist het begin van het einde ziet. Met haar voortdurende gepreek is ze een verschrikkelijk irritant personage, dat het bloed onder je nagels vandaan haalt. Wat Harden als compliment mag opvatten. Naast dit religieuze subplot, worden er ook nog een aantal filosofische uitspraken gedaan over de menselijke aard, die een duidelijke cynische inslag hebben. Deze instelling komt vaker naar voren in de keuzes van verschillende personages. Zo hebben een aantal de grootste moeite om te accepteren dat er iets bovennatuurlijks in de mist zit. Wat natuurlijk een zeer menselijke reactie is, helaas wordt de onwil soms iets te lang door gevoerd, waardoor sommige keuzes erg onlogisch lijken.


We have to stop them from going outside
De special effects in de film zijn van wisselende kwaliteit, zeker in het begin van de film zien de monsters er net iets te nep uit. Gelukkig worden de sfx beter naar mate de film vordert, al is dit vooral ook toe te schrijven aan de mist en duisternis waarin de monsters zich verhullen. Het acteerwerk is solide, maar niemand springt er echt uit. In de film is genoeg ruimte ingelast voor scherpe dialogen en oneliners, deze zorgen voor een goede doorbreking van de spanning. De film is op sommige punten voorspelbaar, maar ook vaak genoeg gebeuren er onhollywoodse dingen. Vooral het einde zal je nog lang bij blijven.


Today’s word is ‘expiation’
Frank Darabont levert met The Mist een van de betere Stephen King verfilmingen van de afgelopen tijd af. Helaas komt de film niet in de buurt van zijn vorige twee. Al hebben die de lat ook erg hoog gelegd. Darabont hoeft zich dan ook zeker niet te schamen. Het is te hopen dat schrijversstaking snel voorbij is, zodat hij aan de slag kan met de volgende King verfilming.

Label: Benelux Film Distributors Releasedatum: 07 februari 2008
Kijkwijzer: Waardering film: