Film: 10,000 BC

Roland Emmerich staat vooral bekend om zijn met special effects overladen films. Of het nu buitenaardse wezens zijn die de aarde aanvallen of simpelweg de natuur die laat zien waar hij toe in staat is, het verhaal lijkt altijd ondergeschikt te zijn aan de visuele pracht. Het levert over het algemeen onderhoudende films op, die vooral op een groot scherm goed tot hun recht komen. 10,000 BC is volgens Emmerich een episch verhaal over de eerste held, ten tijde van de ijstijd, in een wereld waar spiritualiteit en goden een wezenlijk onderdeel van het dagelijkse leven zijn. Klinkt goed, maar is het dat ook?


ę 2008 Warner Bros. Entertainment Inc.

Besneeuwde toppen
De Yagahl leven van de jacht op de mammoeten die door hun leefgebied trekken, maar ieder jaar zijn het er minder. De stam gaat dan ook gebukt onder een dreigende hongersnood. De komst van een meisje, Evolet, brengt hier verandering in. De stamoudste, Old Mother (Mona Hammond), ziet in een visioen dat het meisje het einde van hun huidige bestaan betekent, maar ook verantwoordelijk zal zijn voor een nieuw bestaan waarin niemand meer honger zal lijden. Ze zal trouwen met de beste krijger van de stam en samen zullen ze de rest leiden naar een beter bestaan. Maar voor het zover is, wordt de stam aangevallen door vier benige demonen die een groot aantal van de jagers en Evolet (Camille Belle) ontvoeren. D’Leh (Steven Strait), die al op jonge leeftijd zijn hart heeft verloren aan Evolet, besluit om ze achterna te gaan en ze te bevrijden. Hij wordt hierbij gesteund door Tic’Tic (Cliff Curtis), een oude vriend van zijn vader, en Ka’Ren (Mo Zinal), zijn grootste concurrent. Samen moeten ze een lange tocht afleggen en het opnemen tegen prehistorische dieren en een andere beschaving, om zo hun stamgenoten terug te krijgen.


ę 2008 Warner Bros. Entertainment Inc.

Broeierige jungle
Het verhaal lijkt niet veel meer om het lijf te hebben dan jongen wil meisje redden en dat klopt ook. Emmerich doet zijn best om het verhaal wat meer substantie te geven. Zo is D’Leh, inderdaad dat is held achterste voren, het buitenbeentje van de stam. Dit komt omdat zijn vader de stam heeft verlaten. En er is de onderlinge strijd tussen Ka’Ren en D’Leh om het leiderschap van de stam en de hand van Evolet. Helaas wordt dit allemaal heel clichÚmatig uitgewerkt, waardoor er van spanning weinig sprake is. Daarnaast wordt het hele idee van spiritualiteit er geforceerd door heen geweven. Het zorgt ervoor dat die spaarzame momenten waar er sprake is van echte magie zo ongeloofwaardig worden, dat het absoluut niet binnen de film past. De sabeltandtijger die prominent op de posters aanwezig is, blijkt uiteindelijk niet het gevaarlijkste prehistorische wezen te zijn. Nee, dat zijn de reuze vleesetende struisvogels, wat toch voor enige teleurstelling zorgt, want de sabeltandtijger spreekt veel meer tot de verbeelding.


ę 2008 Warner Bros. Entertainment Inc.

Dorre woestijn
Voor het verhaal hoef je dus niet naar de film, maar dat is bij Emmerich vaker zo. Zijn films bieden spektakel en mooie special effects. Maar ook dit valt enigszins tegen. De scŔnes met de kuddes mammoeten zijn weliswaar mooi en indrukwekkend. Alleen de originaliteit is ver te zoeken, mensen die weg moeten rennen voor een kudde op hol geslagen dieren is al vaker te zien geweest. Denk bijvoorbeeld aan de dinosaurussen in King Kong. Zo lijkt de film wel meer ideeŰn te lenen van andere films, waardoor je toch vaak het idee hebt dat je het allemaal al eens gezien hebt, maar dan net iets anders. Dat hoeft geen nadeel te zijn, als er tenminste sprake is van enige verbetering, maar wat dat betreft wordt er teveel op safe gespeeld.


ę 2008 Warner Bros. Entertainment Inc.

Het kan dooien, het kan vriezen
10,000 BC belooft spektakel, maar kan het niet helemaal waarmaken. Een beter verhaal had al veel gescheeld, nu is het een clichÚverhaal dat er alleen maar is om prehistorische dieren en piramides te laten zien. En dat is jammer, want er had veel meer ingezeten. Uiteindelijk is het een film die je bij het verlaten van de bioscoop al weer vergeten bent. Een documentaire over mammoeten op National Geographic was waarschijnlijk interessanter.


Label: Warner Bros. Releasedatum: 13 maart 2008
Kijkwijzer: Waardering film: