TV: VERS UIT DE VS - Drop Dead Diva

Drop Dead Diva wordt uitgezonden door het Amerikaanse Lifetime. De zender heeft als hoofddoelgroep vrouwen, wat zich duidelijk laat zien in de programmering. Veel films en series richten zich op vrouwen of hebben vrouwen in de hoofdrol. Enkele voorbeelden hiervan die ook in Nederland op de buis zijn geweest of nog zijn, zijn Strong Medicine en Army Wives. Ook Drop Dead Diva heeft een vrouw in de hoofdrol, maar in tegenstelling tot de eerder genoemde series gaat het hier om een luchtige drama serie met veel komedie. Is de serie het kijken waard? Lees dan verder en oordeel zelf.Een geluk bij een ongeluk?
Deb Dobson (Brooke D'Orsay) is een oppervlakkige vrouw met aspiraties om model te worden. Ze heeft een relatie met de advocaat Grayson Kent (Jackson Hurt) en haar beste vriendin, Stacy Barret (April Bowlby), is even oppervlakkig als zij zelf is. Als ze op weg is naar een auditie krijgt ze een ongeluk en sterft ze. Op het zelfde moment wordt de met overwicht en een slecht zelfbeeld kampende advocate Jane Bingum (Brooke Elliot) op kantoor doodgeschoten door een boze bedrogen man. De kogel was eigenlijk bedoeld voor haar baas. Deb Dobson komt in de hemel terecht en wordt daar aan een onderzoek onderworpen. Er moet tenslotte bepaald worden of ze naar de hemel mag of toch naar de hel gestuurd moet worden. Hier blijkt dat ze niet slecht en niet goed is, wat de nodige problemen oplevert voor Fred (Ben Feldman). Hij moet tenslotte de beslissing nemen. Deb vindt het allemaal te lang duren en neemt het heft in eigen handen. Hierdoor wordt ze teruggestuurd naar de aarde en komt in het lichaam van Jane terecht. Ze neemt niet alleen haar lichaam over, maar ook haar leven. Gelukkig heeft ze wel de beschikking over Jane haar kennis van de wet en haar hyperintelligente brein. Nu moet ze er alleen nog voor zorgen dat haar nieuwe collega's niet achter haar geheim komen, wat bemoeilijkt wordt doordat haar ex-vriend net aangenomen is bij hetzelfde kantoor. Gelukkig krijgt ze hulp van Fred, die nu haar beschermengel is, en haar beste vriendin, de enige persoon aan wie ze haar geheim vertelt.Waar hebben we dit toch eerder gezien?
Persoon A komt vast te zitten in Persoon B en de hilariteit begint. Niet een bijster origineel plot en in Hollywood al tot uit ten treuren herhaalt, maar Drop Dead Diva geeft daar niets om. Gelukkig maar, want met een goede uitwerking kan een oud idee nog verrassend uit de hoek komen. In tegenstelling tot de hoofdpersoon is de serie niet oppervlakkig en gaat het op dezelfde luchtige wijze om met onderwerpen als iemand die zijn gedoneerde nier terug wil of iemand die gediscrimineerd wordt op basis van haar gewicht. Met een dikke hoofdpersoon is het natuurlijk niet raar dat zulke onderwerpen besproken worden, dat het op politiek correcte wijze gebeurt ook niet, maar het is gelukkig niet op een belerende toon. Dat zorgt ervoor dat de serie niet op je zenuwen gaat werken. Het is te verwachten dat overgewicht hebben en een slecht zelfbeeld terugkerende thema's zullen zijn, als ze het op dezelfde manier blijven aankaarten dan is dat zeker een pluspunt.Innerlijk en uiterlijk
Om een succes te worden heeft een serie niet alleen een goed uitgangspunt nodig en goede schrijvers, maar zeker ook een goede cast. Pp dit gebied weet Drop Dead Diva te scoren. Brooke Elliot heeft nog vrijwel niets op haar Hollywood-CV staan en is dan ook zeker een ontdekking te noemen. Ze weet erg goed het oppervlakkige van Deb te combineren met de geniale invallen van Jane. Ze doet dit zo goed dat het te allen tijde geloofwaardig is. Ook Bowlby en Feldman spelen hun bijrollen met bravoure. Zeker Bowlby weet leeghoofdigheid weer naar een nieuw hoogtepunt te brengen. Ze hebben daarbij het geluk dat ook hun karakters het eendimensionale overstijgen. Naast de vaste krachten zal de serie ook een scala aan bekende sterren in bijrollen hebben dit seizoen, zo zullen onder andere Rosie O'Donnel, Paula Abdul en Tim Gunn te zien zijn.Conclusie
Drop Dead Diva is dan misschien wel een serie die zich op vrouwen richt, maar als man zijnde vind ook ik hem lekker wegkijken. Toegegeven, het is geen briljante serie, het uitgangspunt is verre van origineel, maar de uitvoering is ijzersterk. Het is een feel-good serie, met de nodige drama en het levert precies wat je er van verwacht. Als de serie het niveau van de eerste afleveringen blijft volhouden, dan zal er zeker nog jaren naar gekeken kunnen worden. Daarnaast zal Brooke Elliot ongetwijfeld op de shortlistlijstjes staan voor nominaties bij het volgende prijzen seizoen.


Advies: Zeker kijken!

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.