Superster Klćbo pakt derde gouden olympische medaille in Pyeongchang

Langlaufers Johannes Høsflot Klæbo en Martin Johnsrud Sundby hebben namens Noorwegen met groot vertoon van macht het olympisch goud op de teamsprint in vrije stijl gewonnen, die gaat over zes ronden van een kleine anderhalve kilometer. 

Net als bij de vrouwen ging het ook hier in de eerste ronden nog niet los: na twee van de zes ronden, dus één per atleet, lag het hele veld nog keurig bij elkaar. Bij de derde wissel ontstonden langzaam wat kleine gaatjes, maar alle kanshebbers zaten gewoon nog vooraan.

Johannes Høsflot Klæbo, de sprinter van de Noorse topfavorieten, opende in zijn tweede ronde op de klim volle bak de aanval. Alexander Bolshunov (Rusland) kon samen met de Zweed Calle Halfvarsson met grote moeite volgen, terwijl Federico Pellegrino uit Italië en de Fransman Ricahrd Jouve nog net aan konden klampen.

De Noor Martin Johnsrud Sundby probeerde de door Klæbo gepakte voorsprong vast te houden, gevolgd door de Zweed Marcus Hellner, de Rus Denis Spitsov en Maurice Manificat uit Frankrijk. Dietmar Nöckler uit Italië kreeg het moeilijk en moest afhaken, waardoor de opgave voor Pellegrino als slotloper bijzonder moeilijk werd.

Slotloper Klæbo nam in koppositie over, vijf seconden voor Jouve, Bolshunov en Halfvarsson, terwijl Pellegrino alles uit de kast trok om zich daar nog bij te voegen. Dat lukte niet en dus werd het een driestrijd om brons. Bolshunov was daarin de sterkste en pakte Russisch zilver, Jouve zag Halfvarsson de strijd opgeven en pakte namens Frankrijk het brons.

Voor de 21-jarige Klæbo, de jongste olympisch langlaufkampioen ooit bij de mannen, is het na de individuele sprint en estafette al de derde gouden medaille in Pyeongchang.