Paralympisch zilver voor Van Impelen, Kampschreur gaat de fout in

Alpineskiester Linda van Impelen heeft op de Paralympische Spelen in Pyeongchang zilver gepakt op de reuzenslalom bij het zittend skiën. De 32-jarige Nederlandse, sinds een auto-ongeluk in 2009 voor een deel verlamd, won nooit eerder een mondiale medaille op een titeltoernooi.

Van Impelen was in de eerste run de op één na snelste, maar in run twee ging het moeilijker. Toch wist ze haar zilveren medaille met succes te verdedigen tegen regerend wereldkampioene Claudia Lösch, die zes honderdsten van een seconde achter de Nederlandse eindigde. Momoka Muraoka pakte het goud: de Japanse was 2,71 seconden sneller dan Van Impelen.

De Slowaakse Henrieta Farkasova blijft bij de visueel beperkte dames ongenaakbaar. Samen met gids Natalia Subrtova was er al het vierde goud voor Farkasova, die een oogprobleem heeft wat artsen mogelijk toewijzen aan de kernramp van Chernobyl - met name omdat een andere oorzaak niet gevonden werd. Farkasova heeft alleen de slalom nog te gaan om met vijf keer goud terug te keren, en op dat onderdeel won ze al drie wereldtitels.

Van Impelen op weg naar paralympisch zilver (Pro Shots/Action Images)
Van Impelen op weg naar paralympisch zilver (Pro Shots/Action Images)

Marie Bochet won bij de staande dames het goud, haar derde in Pyeongchang. Net als in Sochi kan ze huiswaarts reizen met vier keer goud als ze op de slalom de titel pakt en dat is niet ondenkbaar: ze won er al twee wereldtitels op en pakte vorig jaar zilver op het WK. De Nederlandse Anna Jochemsen deed niet mee aan de reuzenslalom.

Bij de zittende mannen moest Jeroen Kampschreur het namens Nederland doen op de reuzenslalom, maar voor de 18-jarige wereldkampioen ging het fout. Hij was de snelste in de eerste run, maar bleek het allerlaatste poortje aan de verkeerde kant gepasseerd te hebben en werd gediskwalificeerd. De Noor Jesper Pedersen profiteerde en pakte goud, Niels de Langen haalde de finish niet.

Giacomo Bertagnolli uit Italië pakte bij de visueel beperkte skiërs zijn eerste paralympische medaille en dat was direct goud, de Zwitser Theo Gmür pakte in de staande categorie de titel. Jeffrey Stuut deed daar namens Nederland mee en eindigde op de twaalfde plek.