Snowboardster Mentel pakt dubbel goud op Spelen, brons Bunschoten

Snowboardster Bibian Mentel heeft haar tweede gouden medaille te pakken op de Paralympische Spelen in Pyeongchang. De 45-jarige Loosdrechtse won eerder goud op de snowboardcross en sloeg vrijdag toe op de banked slalom. Dat onderdeel stond voor het eerst op het programma en bestaat uit een slalom met kombochten. Een ieder krijgt drie runs, de snelste tijd telt.

Mentel was veruit de beste in de klasse LL2, voor snowboarders met verminderde activiteit in één of twee benen, zoals bijvoorbeeld een amputatie onder de knie of spasmes in de benen. Met acht deelneemsters was de klasse niet heel sterk bezet, maar er stond in elk geval geen maat op Mentel, die de concurrentie verpulverde.

Brittani Coury uit de VS moest maar liefst 2,93 seconden toegeven en pakte het zilver, terwijl Lisa Bunschoten namens Nederland brons won, voor landgenote Renske van Beek. Ook voor Bunschoten was het de tweede medaille, nadat ze op de cross zilver won: ze verloor de finale van Mentel en ging hard onderuit, met een forse snijwond in haar gezicht als gevolg.

Een dag voor de wedstrijd ging het nog bijna fout voor Mentel, die inmiddels al negen keer kanker achter de rug heeft. Ze viel achterover tijdens een trainingsrun en klapte op haar nek, maar de in januari geplaatste titaniumconstructie hield stand.

Chris Vos kon geen tweede medaille pakken. De 20-jarige Nederlander won zilver op de cross en stond op de banked slalom vierde na twee runs, maar in zijn risicovolle derde run ging het fout, waardoor hij achter winnaar Noah Elliott als vierde eindigde.

Mentel op weg naar paralympisch goud (Pro Shots/Action Images)
Mentel op weg naar paralympisch goud (Pro Shots/Action Images)