FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 4 mei 2018

Israël ziet af van zetel in Veiligheidsraad

Israël heeft zich teruggetrokken uit de strijd met Duitsland en België om een niet-permanente zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in 2019-2020. Jeruzalem schat zijn kans te winnen als te klein in, liet een VN-bron vrijdag weten.

De 193 leden van de Algemene Vergadering van de VN kiezen volgende maand vijf nieuwe leden voor een termijn van twee jaar, te beginnen op 1 januari 2019. Israël, Duitsland en België waren kandidaat namens West-Europa en overige landen. Nederland is dit jaar vertegenwoordigd in de Veiligheidsraad.

Israël ziet af van zetel in Veiligheidsraad
Israël ziet af van zetel in Veiligheidsraad (Foto: ANP)

Rohani veroordeelt verbieden Telegram

De Iraanse president Hassan Rohani heeft het verbod van Justitie op het gebruik van de chat-app Telegram in zijn land veroordeeld. "De regering wil een veilig maar geen door de staat gecontroleerd internet", schreef Rohani vrijdag op Instagram.

Rohani liet weten dat zijn regering geen opdracht heeft gegeven de populaire app te verbieden en de maatregel evenmin heeft goedgekeurd. "We willen een vrije informatiestroom en het recht van de burger om zelf een keus te maken op internet", reageerde de president op de affaire.

De uitschakeling van Telegram is volgens politieke waarnemers in Iran een gevoelige nederlaag voor Rohani. Het kwam hem op flinke kritiek te staan in de sociale media. Ze verweten de president opnieuw geen vuist te kunnen maken tegen de islamitische geestelijkheid, die het in Iran werkelijk voor het zeggen heeft.

Rohani veroordeelt verbieden Telegram
Rohani veroordeelt verbieden Telegram (Foto: ANP)

Amerikaanse ijshockeyers verrassen Canada op WK, Rusland haalt uit

In Denemarken is het wereldkampioenschap ijshockey van start gegaan. Olympisch kampioen Rusland begon daarin gelijk met een grote, maar wel te verwachten overwinning: Frankrijk werd met 7-0 opzij geschoven.

De Russen treden aan met veel spelers uit de gouden olympische ploeg, aangevuld met toppers uit de NHL, voor zover die niet meer actief zijn in de play-offs aldaar. Opvallend genoeg is geen enkele speler van de Russische kampioensploeg AK Bars Kazan geselecteerd, maar zijn vooral CSKA Moskou en SKA Sint-Petersburg weer hofleverancer. De jonge Kirill Kaprizov, op de Spelen al indrukwekkend bezig, was met twee goals de topscorer in het duel.

Ook de Zweden zijn inmiddels aangevuld met flink wat NHL-spelers en dat betaalde zich tegen Wit-Rusland uit. De ploeg kwam niet in de problemen en won met 5-0. In groep B gaf het thuisland tegen Duitsland, op de Spelen verrassend goed voor zilver, tot twee keer toe een voorsprong weg. Na shootouts wonnen de Denen echter alsnog: Frans Nielsen - bij de Detroit Red Wings de eerste Deense NHL-speler ooit - scoorde als enige.

De kraker van de avond ging tussen Canada en de VS en het waren de Canadezen die Pierre-Luc Dubois en Ryan O'Reilly op 2-0 kwamen. Anders Lee, Dylan Larkin en Johnny Gaudreau draaiden de boel echter om en zorgden voor 2-3, waarna Anthony Beauvillier voor de 3-3 tekende. Larkin zette de VS op voorsprong, Colton Parayko sleepte namens Canada shootouts uit het vuur - in overtime werd immers niet gescoord. Jordan Eberle scoorde als enige Canadees, Cam Atkinson schoot namens de Amerikanen twee keer raak en dus won de Amerikaanse ploeg.

De hoogtepunten van de VS tegen Canada (Bron: YouTube)

'Veel gewonden door onrust bij grenshek Gaza'

Israëlische legereenheden hebben Palestijnse betogers die zich vrijdag in de Gazastrook verdrongen bij de grens beschoten en bestookt met traangas. Volgens de autoriteiten in Gaza zijn ongeveer 1100 mensen gewond geraakt, de meesten licht door het inademen van gas. Artsen vertelden 82 demonstranten te hebben behandeld die waren geraakt door kogels.

Het Israëlische leger schat dat ditmaal ongeveer 10.000 Palestijnen op de been waren aan de grens, op zes locaties. Zij gooiden zoals gebruikelijk met stenen en rolden brandende autobanden richting het grenshek. Zo probeerden betogers een rookgordijn te creëren om Israëlische scherpschutters het zicht te ontnemen.

Palestijnse activisten slaagden erin met katapults twee Israëlische verkenningsdrones uit de lucht te halen. Een poging een overslagplaats op de grens te bestormen mislukte. De Israëlische militairen zetten onder meer traangas in om de opdringende menigte uiteen te drijven.

Bij dergelijke protesten vielen de afgelopen weken tientallen doden. Palestijnen demonstreren sinds eind maart bij de grens van de overbevolkte, geïsoleerde en straatarme Gazastrook. Met de zogenoemde 'Mars van de terugkeer' eisen de actievoerders dat Palestijnen die in het verleden het gebied ontvluchtten, mogen terugkeren in wat nu Israël is.

'Veel gewonden door onrust bij grenshek Gaza'
'Veel gewonden door onrust bij grenshek Gaza' (Foto: ANP)

Engeland onder 17 begint thuis-EK met winst

In Engeland is vrijdag het Europees kampioenschap voor voetballers tot 17 jaar van start gegaan. Nederland kwam nog niet in actie: Oranje speelt zaterdag tegen Duitsland de eerste wedstrijd van het toernooi.

Engeland had het in Chesterfield niet makkelijk tegen Israël. Na een klein half uur opende Tommy Doyle vanaf elf meter de score, maar nog voor rust stond het weer gelijk dankzij een door Dan Lugassy benutte penalty. Matty Daly bracht Engeland na een ruim uur toch nog de winst: 2-1.

In dezelfde groep A won Italië met 2-0 van Zwitserland, dankzij goals van Jean Freddi Greco en Edoardo Vergani. In groep B stelde Portugal teleur met een doelpuntloos gelijkspel tegen Noorwegen, terwijl Fredrik Hammer en Benjamin Nygren Zweden een 2-0 zege bezorgden op Slovenië.

Brighton verrast Manchester United en is zo goed als veilig

Brighton & Hove Albion heeft een fraaie overwinning behaald op Manchester United. Eén doelpunt was voor de thuisploeg voldoende voor drie punten.

Bij een overwinning in de zuidelijke kustplaats zou Manchester United verzekerd zijn van de tweede plaats in de Premier League. José Mourinho maakte zes wijzigingen in het basisteam dat vorig weekend van Arsenal won. Marcus Rashford verving voorin de geblesseerde Romelu Lukaku en hij werd geflankeerd door Anthony Martial en Juan Mata. Alexis Sánchez en Jesse Lingard begonnen op de bank.

Al na drie minuten kreeg Marouane Fellaini de bal in het doel uit een vrije trap van Rashford, maar het feestje ging wegens buitenspel niet door. Tien minuten later werd ook Brighton gevaarlijk. Namens de thuisploeg, waar Davy Pröpper na drie duels schorsing weer een basisplek had, leverde Pascal Groß een poging die recht op David De Gea af ging.

Na bijna twintig minuten wist ook Glenn Murray bijna te scoren, dit keer met een halve volley. Opnieuw lag De Gea in de weg. United kon daar maar weinig tegenover stellen. Het tempo lag laag en de spelers leken in het achterhoofd al een beetje bezig te zijn met de FA Cup-finale van 19 mei tegen Chelsea.

In de tweede helft begon de ploeg van Mourinho wel aardig en Paul Pogba kreeg een eerste goede kans, maar de openingstreffer viel na 57 minuten aan de andere kant. José Izquierdo leverde een perfecte voorzet op Groß, die van dichtbij raak kopte. De VAR toonde aan dat de bal de lijn was gepasseerd voordat Marcos Rojo wegwerkte.

Manchester United probeerde daarna een tandje bij te schakelen en het miste een paar grote kansen op de gelijkmaker. Doelman Mathew Ryan hield Rashford van scoren af en de beste kans was voor invaller Lingard, die oog in oog met Ryan faalde. Brighton pakte daardoor de zege en is met een elfde plaats vrijwel zeker van lijfsbehoud in de Premier League.

Dutch Windmills treden toe in basketbalcompetitie

De Dutch Basketball League bestaat vanaf volgend seizoen niet uit negen, maar uit tien teams. Alle huidige negen ploegen hebben zich opnieuw ingeschreven, inclusief de deze jaargang nieuwe Den Helder Suns, en de Dutch Windmills uit Dordrecht komen erbij.

De ploeg zal haar thuiswedstrijden spelen in de Sportboulevard Dordrecht. Initiatiefnemer Ton Sels wil in de voetsporen treden van Frisol/Rowic, dat in de jaren 70 en 80 op het hoogste niveau speelde in Nederland. "We wilden het profbasketbal terugbrengen in Dordrecht", zegt hij.

Over drie jaar moeten de Windmills mee kunnen draaien in de top van Nederland, met Europees basketbal als een van de doelen op de langere termijn. "Ons concept draait op business en basketbal en we hebben een goede financiële basis dankzij een investeerder", zegt Sels. 

Het budget bedraagt waarschijnlijk zo'n 450.000 euro, ruimschoots het dubbele van de minimale eis in de DBL. Ook in Utrecht, Haarlem, Nijmegen en Den Haag zijn plannen om een team op te richten en dat ziet DBL-voorzitter Ramses Braakman graag gebeuren: "Twee jaar geleden wilden we binnen drie jaar twaalf ploegen hebben. Dit jaar kwam Den Helder erbij, volgend jaar Dordrecht en daarna hopelijk nog twee teams."

Hordenloopster Visser zevende bij Diamond League-debuut

Hordenloopster Nadine Visser heeft vrijdag haar debuut gemaakt in de Diamond League. In het Qatarese Doha snelde de Nederlandse naar de zevende plek in 12,94 seconden, nog wel vrij ruim boven haar persoonlijk record van 12,78, wat dan weer één honderste boven Marjan Olyslager's stokoude Nederlandse record ligt.

Niet geheel verrassend kon Visser niet echt standhouden tegen het Amerikaanse geweld in de wedstrijd. Met een redelijke tijd van 12,53 seconden was het Kendra Harrison die de winst pakte. Dat was 0,05 seconden sneller dan Brianna McNeal, die na huwelijk en een jaar schorsing wegens drie gemiste dopingtests weer terug is. 

Abderrahman Samba deed het thuispubliek flink juichen. De voor Qatar uitkomende Mauritanische Saoediër kwam vorig jaar tevoorschijn op het wereldtoneel en werd zevende op het WK, maar dit keer maakte hij pas echt furore: met 47,57 seconden was hij duidelijk de beste, liep hij de snelste Diamond League-tijd ooit en kwam hij de top-20 op de wereldranglijst aller tijden binnen.

De Kenianen domineerden de 800 meter bij de mannen. Emmanuel Korir en Elijah Manangoi streden in de slotmeters van de door Bram Som gehaaste wedstrijd om de winst en het was Korir die in 1:45,21 zegevierde, enkele tienden voor Manangoi en ruim voor Nicholas Kipkoech, de derde Keniaan. 

Met 19,83 seconden was Noah Lyles snel op de 200 meter. De jonge Amerikaan klopte Jereem Richards uit Trinidad & Tobago (19,99), terwijl wereldkampioen Ramil Guliyev uit Turkije na een sterke eerste 150 meter terugviel naar plek drie met 20,11 seconden.

Hoogspringer Mutaz Essa Barshim zorgde net als Samba voor een Qatarese zege. Barshim, in tegenstelling tot bijna alle Qatarese sporters wél geboren en getogen in het land, sprong over 2,40 meter en was de Syriër Majd Eddin Ghazal (2,33m) ruimschoots de baas. 

De Amerikaanse Sandi Morris was met 4,84 meter de beste bij het polsstokhoogspringen, ver voor de rest. Vijf dames sprongen over 4,64 meter, waarvan de Britse Holly Bradshaw dankzij het laagste aantal fouten tweede werd.

Het speerwerpen werd weer eens een Duits feestje, dit keer zelfs met drie man die over de 90 meter gooiden. Het begint bijna normaal te worden, maar dat is het zeker niet: met 91,78 meter gooide Thomas Röhler de winst binnen, 22 centimeter verder dan Johannes Vetter. Met 90,08 meter maakte Andreas Hofmann het Duitse feestje helemaal compleet.

Ziyech: "Op die twee zaken ga ik uiteindelijk mijn keuze maken"

Hakim Ziyech zinspeelt op een vertrek bij Ajax. De Marokkaanse middenvelder kon twee jaar geleden al naar Fenerbahçe, maar hield de boot af.

De 25-jarige middenvelder koos er echter bewust voor om FC Twente te verruilen voor Ajax. "Toen kwam de overtuiging dat ik nog twee jaar in Nederland wilde spelen", vertelt Ziyech in een gesprek met het Algemeen Dagblad. "Ajax is gewoon een topclub, dat was FC Twente op dat moment niet. De afgelopen jaren hier zijn enorm leerzaam en goed voor mijn ontwikkeling geweest."

Een favoriete competitie heeft de Marokkaans international niet. "Ik kijk vooral naar welk plan een club met mij heeft. Dat vind ik belangrijker dan het land. Iedereen weet dat ik het beste tot mijn recht kom bij een voetballende ploeg. Op die twee zaken ga ik uiteindelijk mijn keuze maken."

Ziyech is komende zomer met Marokko actief op het WK en wil na het toernooi een keuze maken over zijn toekomst. "Daar kan nog een hoop veranderen. Of niet natuurlijk. Mocht het WK voor ons mislukken, kan dat in mijn nadeel werken. Maar zo denk ik niet. Ik zie het juist als een heel mooie kans. Ik ga niet zo snel van het negatieve uit. Zeker Spanje en Portugal zijn prachtige tegenstanders om je te laten zien op het allerhoogste niveau."

Brandweer zichtbaar aanwezig bij dodenherdenking

Vandaag staat Nederland in het teken van de dodenherdenking. Op veel plekken werden herdenkingen georganiseerd. Ook bij het Homomonument op de Westermarkt in Amsterdam en het Internationaal Homomonument aan de Koekamplaan in Den Haag.

Traditiegetrouw zijn hierbij ook geüniformeerde LHBT’ers van de brandweer (Roze Rood), politie (Roze in blauw), Defensie (Stichting Homoseksualiteit & Krijgsmacht), de GHOR, ambulancediensten en DGPP (Dutch Government Pride Platform) aanwezig. Roze Rood legt daarbij een krans namens de brandweer. Hiermee wordt herdacht en de vrijheid gekoesterd en stralen de partijen uit dat medewerkers zichzelf kunnen zijn en hun seksuele oriëntatie niet hoeven te verbergen: je mag gewoon zijn wie je bent.

Internationale dag van de Brandweer
Op 4 mei is het ook de internationale dag van de Brandweer. Deze dag is in januari 1999 ter nagedachtenis van 5 omgekomen Australische brandweerlieden in het leven geroepen. Op de internationale dag van de brandweer wordt aandacht gevraagd voor het goede werk wat brandweermensen verrichten. De dag is gekoppeld aan de dag van de Heilige Florianus. Hij is de beschermheilige van het vuur. Omdat Nederland op deze dag in het teken staat van de dodenherdenking, wordt deze dag in ons land niet uitgebreid ‘gevierd’.

Brandweer zichtbaar aanwezig bij dodenherdenking (Foto: Brandweer.nl)
Brandweer zichtbaar aanwezig bij dodenherdenking (Foto: Brandweer.nl)

Schippers zesde bij seizoensopening, Ta Lou razendsnel

Atlete Dafne Schippers is haar outdoorseizoen niet geweldig begonnen. De Nederlandse sprintte tijdens de eerste Diamond League-ontmoeting van het jaar in Doha op de 100 meter naar een zesde plek.

De winst in de Qatarese hoofdstad ging naar Marie-Josee Ta Lou en de Ivoriaanse was bloedsnel: met 10,85 seconden was ze net zo snel als winnares Tori Bowie op het WK vorig jaar, waar Ta Lou het zilver pakte. Met 10,90 bleef Blessing Okagbare ook prima in de buurt. De Nigeriaanse eindigde ermee als tweede, voor olympisch kampioene Elaine Thompson (10,93).

Op de 400 meter bij de mannen maakte Steven Gardiner grote indruk. De vicewereldkampioen begon goed en trok ijzersterk door, waarna hij in 43,87 seconden over de finish snelde: goed voor plek twaalf op de wereldranglijst aller tijden. Het thuispubliek kon juichen voor Abdalleleh Haroun, die met 44,50 seconden plek twee pakte.

De Kroatische discuswerpster Sandra Perkovic gooide de discus naar 71,38 meter en ook daar mocht het publiek voor gaan staan. Het was slechts drie centimeter onder haar persoonlijk record van vorig jaar en - op die worp na - de beste worp ter wereld sinds de hoogtijdagen van de Oost-Duitse dames en hun Sovjet-collega's. 

Op de 1500 meter bij de dames was het Caster Semenya die er met de winst vandoor ging. De Zuid-Afrikaanse, die vanaf november aan de testosteronverlagende medicijnen moet, eindigde op haar kenmerkende sterke wijze en dook met 3:59,92 voor het eerst onder de vier minuten. 

Dezelfde afstand bij de mannen werd gedomineerd door jonge gasten. Bethwell Birgen opende de aanval, maar de Keniaan werd in de slotfase gepasseerd door de 19-jarige Ethiopiër Tarese Tolosa, die in 3:35,07 de winst pakte, voor de 17-jarige Keniaanse jeugdwereldkampioen George Manangoi. 

De Cubaanse hinkstapspringer Pedro Pablo Pichardo, al geruime tijd gevlucht uit Cuba, boekte na een moeizaam jaar weer eens een fraaie zege. Met 17,95 meter liet hij een alleszins behoorlijke afstand noteren, waar wereldkampioen en bijna-wereldrecordhouder Christian Taylor niet aan kon komen: 17,81 meter.

Sol: "Duidelijk wat voor stap ik nu moet zetten"

Fran Sol weet nog niet hoe zijn toekomst eruit ziet. De spits sluit een langer dienstverband bij Willem II niet uit.

De 26-jarige spits bracht twee weken geleden een bezoek aan de wedstrijd tussen Watford en Crystal Palace, waar hij op uitnodiging van the Hornets was, maar hij verkast niet naar Watford. Sol wil in een 'winnend team' spelen, waar hij veel in het strafschopgebied aan de bal komt.

"Een aanbieding van een dergelijke club is er nog niet. Die zal dan bovendien nog met Willem II tot een akkoord moeten komen om mijn contract af te kopen", vertelt Sol in het Brabants Dagblad. "Ik weet dan ook helemaal niet of de wedstrijd tegen Vitesse van zondag mijn laatste is voor Willem II."

"Het is voor mij wel duidelijk wat voor stap ik nu moet zetten. Een club die daaraan voldoet is er nog niet. Het is nu dus nog niet duidelijk of, en zo ja, naar welke club ik ga en wanneer. Ik voel me voorlopig heel gelukkig bij Willem II."

Sol geeft aan dat Watford de spits als een mens wilde leren kennen en hem de club wilde laten zien. "Ik oriënteer me op een eventueel volgende stap. Dat is Watford dus zeker niet."

Arrestaties tijdens dodenherdenking op de Dam

Tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam zijn drie arrestaties verricht. Tijdens de twee minuten stilte die om 20.00 uur ingingen, bleef het stil op het plein. Enkele minuten daarvoor klonk geschreeuw en is een man opgepakt. Omstanders scholden de man uit toen hij werd afgevoerd.

De man liet volgens een politiewoordvoerder een harde schreeuw horen, waarop agenten hem meteen oppakten en wegvoerden. "Ze hebben snel gehandeld. De mensen eromheen zijn ook rustig gebleven", aldus de politiewoordvoerder. Wie de opgepakte man is, weet de zegsvrouw niet. Iets voor de arrestatie van de schreeuwende man heeft de politie nog een aanhouding verricht, voor openbare dronkenschap. Ook een man met een spandoek is gearresteerd, voor het verstoren van de openbare orde. De politie kon nog niet zeggen wat er op het spandoek stond.

De organisator van het lawaaiprotest kondigde vrijdagochtend aan dat zijn actie toch niet door zou gaan. Volgens de initiatiefnemer, Rogier Meijerink, was het doel bereikt door de vele media-aandacht die het protest afgelopen week heeft gekregen. Hij vindt de herdenking in de huidige vorm "racistisch" omdat de slachtoffers van het oorlogsgeweld in Nederlands-Indië niet worden herdacht.

De voorzieningenrechter verbood de actie donderdag na een kort geding. Ze stelde de gemeente Amsterdam in het gelijk, omdat lawaai maken de openbare orde ernstig kan verstoren. Boze tegenstanders hadden bovendien tegenacties aangekondigd.

Arrestaties tijdens dodenherdenking op de Dam
Arrestaties tijdens dodenherdenking op de Dam (Foto: ANP)

'Pas geboren kalveren mogen afgevoerd worden'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft alle bedrijven die geblokkeerd zijn in het onderzoek naar onregelmatigheden bij het registreren van runderen in het Identificatie & Registratiesysteem (I&R) een ontheffing om kalveren die geboren zijn na 1 januari 2018 af te voeren van het bedrijf. De bedrijfsblokkade van de bedrijven blijft verder van kracht.

De uitzonderingspositie voor deze kalveren wordt toegekend om dierenwelzijnsproblemen op de bedrijven te voorkomen. Deze kalveren die zijn geboren na 1 januari 2018 maken geen onderdeel uit van het onderzoek naar onregelmatigheden met I&R. De ontheffing voor dieren geboren na 1 januari 2018 geldt vanaf 4 mei 2018.

De NVWA en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) zorgen ervoor dat betrokken veehouders via een schriftelijk besluit en een bericht in Mijn RVO.nl’ worden geïnformeerd. Daarnaast worden de ontheffingen zo snel mogelijk op dierniveau zichtbaar in het I&R systeem. Het kan tot na het weekend duren totdat dit voor alle betrokken bedrijven is geregeld.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB) deed op 3 mei 2018 uitspraak in een voorlopige voorzieningsprocedure. De rechter heeft bepaald dat de bedrijfsblokkade op het betrokken bedrijf terecht is opgelegd, maar dat kalveren die na 1 januari 2018 zijn geboren van het bedrijf verplaatst mogen worden. Door het verlenen van een ontheffing voor alle geblokkeerde bedrijven, worden alle bedrijven nu gelijk behandeld.

Dubbelslag voor Cort Nielsen in Yorkshire, Guarnier wint bij de vrouwen

Magnus Cort Nielsen heeft de tweede etappe in de Tour of Yorkshire gewonnen. De Deen van Astana was de sterkste op de slotbeklimming naar Ilkley toe. Greg van Avermaet werd tweede, voor Eduard Prades. Cort Nielsen is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Tobyn Horton (Madison Genesis), Stéphane Rossetto (Cofidis), Garikoitz Bravo (Euskadi-Murias) en Tom Baylis (ONE) waren de vluchters van de dag. Rossetto hield het langst vol, maar op vijftien kilometer van de streep was ook zijn ontsnapping ten einde.

Daarna bepaalde BMC het tempo in het peloton naar de voet van de slotklim. Op de klim was het vooral Serge Pauwels die stevig doortrok, maar de Belg van Dimension Data had steeds Van Avermaet in het wiel zitten. Van Avermaet leek op weg naar de zege, maar vanuit de achtergrond kwam een sterke Cort Nielsen opzetten en won de sprint bergop makkelijk van de Belg.

De Tour of Yorkshire duurt bij de mannen tot en met zondag.

Bij de vrouwen was vandaag al de slotetappe, wel met dezelfde aankomst als bij de mannen. Megan Guarnier was op de slotklim naar Ilkley duidelijk de beste. De renster van Boels-Dolmans kwam veertien seconden eerder over de streep als Alena Amialiusik en won daarmee ook het eindklassement in Yorkshire. Danielle Rowe werd derde. Janneke Ensing werd tiende in de etappe en ook tiende in het klassement en is daarmee de beste Nederlandse in de Engelse rittenkoers.

Simeone voor vier duels geschorst door UEFA

Diego Simeone moet ook de finale van de Europa League vanaf de tribune bekijken. De coach van Atlético Madrid is voor vier wedstrijden geschorst.

Simeone werd in de openingsfase van de eerste halve finale tegen Arsenal (1-1) naar de tribunes van het Emirates Stadium gestuurd. De trainer ging meerdere keren fel tekeer tegen scheidsrechter Clement Turpin nadat Atlético Madrid met tien was komen te staan. De UEFA schorst hem daarom voor vier wedstrijden.

De eerste daarvan heeft Simeone donderdag al uitgezeten. Voor eigen publiek wisten de Spanjaarden met een 1-0 overwinning op The Gunners de finale van de Europa League te halen. Die is op woensdag 16 mei in Lyon tegen Olympique Marseille. Na de finale mist de Argentijn dus de eerste twee Europese duels van het nieuwe seizoen, waarvan één mogelijk het duel om de Europese Super Cup is.

Los van de schorsing moet de 48-jarige Simeone ook een boete van 10.000 euro betalen, net als Atlético Madrid zelf. De club is bestraft omdat sommige fans tijdens de wedstrijd in Noord-Londen objecten op het veld gooiden.

Dumoulin blij met perfecte start van Giro

Vrijdagmiddag won Tom Dumoulin in Jeruzalem de proloog van de Giro d'Italia. Door de winst mag de Limburger morgen van start in de roze trui.

"Ik voelde me de laatste dagen heel goed, maar je moet zoiets nog altijd in de koers zien.", vertelde Dumoulin aan Sporza. "Dit is het perfecte scenario, ik krijg alles wat ik gewenst had: ik win en pak tijd op de klassementsmannen. Ik weet dat elke seconde telt, maar je kunt natuurlijk ook 5 minuten aan je broek krijgen op een slechte dag."

Op de vraag of de ploeg van Dumoulin nu ook de trui zal verdedigen reageerde hij ontkennend. "Dat zijn we niet elke dag van plan. Het is niet de bedoeling om er veel krachten aan te verspelen. Maar we zullen de trui niet zomaar weggeven aan Jan en alleman.", aldus Dumoulin.

Griekse bende verkocht medicijnen tegen kanker

De Griekse autoriteiten hebben een criminele organisatie opgerold die medicatie om kanker te behandelen zou hebben verkocht in het buitenland. De politie arresteerde 21 verdachten, onder wie artsen en verpleegkundigen.

De verdachten zouden nagemaakte doktersrecepten hebben gebruikt om de middelen te bemachtigen. Die zouden vervolgens zijn overgebracht naar Italië, Duitsland en Zwitserland. Daar konden de medicijnen met forse winst worden verkocht. Een politiewoordvoerder verweet de verdachten "alleen te zijn gedreven door winstbejag".

De waarde van de medicamenten die naar het buitenland zijn gebracht wordt geschat op zo'n 25 miljoen euro. De politie zoekt nog uit of echte kankerpatiënten de dupe zijn geworden van de activiteiten van de bende, die al actief zou zijn sinds 2013. De opgepakte verdachten zijn tussen de 22 en 70 jaar oud.

Griekse bende verkocht medicijnen tegen kanker
Griekse bende verkocht medicijnen tegen kanker (Foto: ANP)

No Surrender-lid opgepakt na vondst zware explosieven

In een boerderij aan de Welbergsedijk in Welberg heeft de politie donderdagavond 3 mei zware explosieven, munitie voor een raketwerper en honderden patronen voor zware automatische vuurwapens gevonden. De 54-jarige bewoner en een lid van No Surrender zijn aangehouden.

In verband met een recherche-onderzoek deed de politie aan het eind van de middag een inval op het terrein. Agenten startten een zoeking omdat ze verwachtten dat er drugs aanwezig zou zijn. Tijdens de zoeking werden verschillende explosieven, mortier en enkele honderden patronen met zwaar kaliber gevonden.

EOD
De situatie werd direct bevroren en een explosievenverkenner van de politie kwam ter plaatse om een risico-inschatting te maken. Hij besloot de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) in te schakelen. Uit voorzorg werden ook de brandweer en ambulancedienst opgeroepen. Na de vondst is de bewoner aangehouden.

De EOD heeft samen met de technische recherche onderzoek aan de explosieven verricht. Daarna zijn ze afgevoerd, ze zullen worden vernietigd. De recherche is vervolgens doorgegaan met de zoeking. In een van de loodsen op het terrein werden nog verschillende vestjes en andere attributen van motorbende No Surrender gevonden.

In de Bosstraat in Tholen is vrijdag 4 mei rond 2.30 uur in verband met de zaak een tweede verdachte aangehouden. Dat gebeurde uit voorzorg door een arrestatieteam. Het gaat om een 48-jarige man uit Steenbergen, die actief lid is van de motorbende No Surrender. Hij is ingesloten voor verder onderzoek.

Zware criminaliteit
Recherche-chef Rienk de Groot: “Het is bizar dat we zulk zwaar wapentuig aantreffen. Hier zit zware criminaliteit achter, niets en niemand ontziend. De gevolgen van het inzetten van zulke militaire middelen door criminelen hebben gevolgen die niet te overzien zijn. En daarom investeren wij als politie veel tijd en energie in onderzoek naar criminele motorbendes.”

No Surrender-lid opgepakt na vondst zware explosieven (Foto: Politie.nl)
No Surrender-lid opgepakt na vondst zware explosieven (Foto: Politie.nl)

Van der Sar belooft actie: "Dat moet"

Recordkampioen Ajax heeft al vier jaar geen prijs gewonnen en algemeen directeur Edwin van der Sar begrijpt het gemor van de fans. Hij belooft actie.

“We moeten met een zo sterk mogelijke selectie kampioen worden en door die vroege Europese wedstrijden komen”, spreekt hij de doelstellingen uit tegenover Ajax Life. De club staat al vier seizoen achter elkaar met lege handen en Van der Sar moet het daarom geregeld ontgelden bij de supporters. "Ik ben eindverantwoordelijk. Daar wil ik niet voor weglopen, maar het is niet aan de orde om op te stappen", benadrukt hij.

Ajax gaat dus met de oud-keeper aan het roer op zoek naar verbetering. De selectie bleek steeds niet goed genoeg om de concurrentie de baas te zijn en ook nu is er vanuit de achterban vrees voor het vertrek van bepalende spelers die op het laatste moment nog weggekocht kunnen worden door de Europese elite. "Maar wij zijn op een bepaald niveau natuurlijk ook kapitaalkrachtig", pareert de algemeen directeur.

Bovendien heeft de club al actie ondernomen om de gelederen te versterken, aldus de beleidsbepaler. De Amsterdammers lieten afgelopen winter al weten twee aanwinsten gecontracteerd te hebben voor deze zomer en daar blijft het als het aan Van der Sar ligt niet bij. Hij belooft meer transfergeweld. "We hebben met Bandé en Schuurs al aankopen gedaan, maar daarmee zijn we nog niet klaar op de transfermarkt. Daarnaast hebben we met een groot aantal spelers verlengd afgelopen jaar. Denk aan De Ligt, De Jong, Van de Beek en Mazraoui.”

De fans mogen dus van Ajax verwachten dat de selectie vroeg op orde is, zodat het, in tegenstelling tot het huidige seizoen, wel in staat is om door de Europese voorrondes te komen en vanaf het begin mee te strijden om de landstitel. Of dat een concrete toezegging of een idealistisch streven is? "Ik heb gezegd dat het niet mooi is als het lukt, maar dat het moet", aldus Van der Sar. "Die woorden wil ik niet terugtrekken. We werken er hard aan."

'OPCW-experts teruggekeerd uit Douma'

Experts van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) hebben hun missie afgerond in de Syrische stad Douma. Ze namen daar monsters en spraken met getuigen om vast te stellen of een aanval is uitgevoerd met chemische wapens.

Een diplomatieke bron bevestigde dat de experts zijn teruggekeerd naar Nederland. Ook het Russische ministerie van Defensie zei dat het team de werkzaamheden in Douma heeft afgerond. De OPCW stelt alleen vast of een aanval is uitgevoerd met verboden wapens, niet wie daarvoor verantwoordelijk is. Het laboratoriumonderzoek naar de monsters kan enkele weken in beslag nemen.

De vermeende gifgasaanval op Douma, dat destijds in handen was van rebellen, deed de spanning internationaal oplopen. Verscheidene westerse landen beschuldigden het Syrische regime ervan verboden wapens te hebben gebruikt en reageerden met een raketaanval op doelen in Syrië. Rusland en de Syrische regering stellen dat opstandelingen de aanval in scene hebben gezet.

'OPCW-experts teruggekeerd uit Douma'
'OPCW-experts teruggekeerd uit Douma' (Foto: ANP)

Financieel sterk NAC Breda debuteert in categorie drie

De licentiecommissie van de KNVB heeft een debutant opgenomen in categorie drie. NAC Breda hoort qua financiën bij de gezondste clubs van Nederland.

Via de officiële kanalen reageert de club uitgelaten op de blijde boodschap. De ingediende halfjaarcijfers zijn ingezien en de bond heeft geoordeeld dat de club er uitermate goed voor staat. De Parel van het Zuiden scheerde nog niet eens zo lang geleden langs de financiële afgrond en voert sindsdien een strak beleid wat hen van categorie één naar het rustiger vaarwater in categorie twee bracht. De terugkeer in de Eredivisie levert NAC nu zo'n positieve boost op dat het nu zelfs voor het eerst in de clubhistorie doorstoomt naar de hoogste trede.

"Dit is geweldig nieuws voor alle betrokkenen bij onze club. We werken al jarenlang keihard aan het financiële herstel van NAC, dus kun je geen groter compliment krijgen dan deze toetreding tot de derde categorie", aldus algemeen directur Justin Goetzee. “Het maakt mij ontzettend trots dat we, ondanks alle tegenslagen van de afgelopen jaren, financieel staan waar we nu staan. Dat is natuurlijk te danken aan de ongekende inzet van de gehele organisatie, maar niet in de laatste plaats ook aan iedereen die de club door de jaren heen is blijven steunen", doelt hij op de trouwe fanschare.

Ook op sportief gebied hebben de Brabanders het doel voor dit seizoen al bijna bereikt. De club handhaaft zich op het hoogste niveau zonder nacompetitie te hoeven spelen, tenzij Roda JC in een onwaarschijnlijk geval drie punten en een verschil van tien goals goedmaakt in de laatste speelronde. Het clubbestuur durft daarom al vooruit te kijken en wil geleidelijk aan groeien. "Het is nu zaak om het budget ieder jaar weer een stuk verder op te schroeven en van NAC een stabiele club in de Eredivisie te maken", aldus Goetzee, die wel benadrukt geen financiële risico's te willen nemen. "Het werken vanuit een gezonde positie blijft immers een van de belangrijkste pijlers in ons beleidsplan."

'Hey meisje' blijft op kop in Singles Top 100

Het nummer Hey meisje van rappers Esko, Josylvio en Hansie staat net als vorige week bovenaan de Singles Top 100. Voor Esko en Hansie is het hun eerste nummer 1-hit, Josylvio scoorde met Ride or Die en Catch Up eerder al hits die de bovenste positie van de lijst bereikten.

De enige nieuwe binnenkomer in de Top 10 komt op naam van SFB, Murda en Spanker. Hun single Shutdown staat deze week op plek 10. Verder zijn er weinig wijzigingen in de hoogste regionen van de hitlijst.

Post Malone staat deze week met liefst zestien nummers in de Singles Top 100. De Amerikaanse artiest bracht afgelopen week zijn nieuwe album Beerbongs & Bentleys uit. Twaalf van de achttien nummers van het album komen deze week nieuw binnen in de lijst. De hoogste notering van Post Malone vinden we terug op plaats 16, met het nummer Psycho.

De overleden Zweedse dj Avicii stond vorige week nog met elf nummers in de singlelijst, deze week zijn dat er nog zes. Wake Me Up! is op de twintigste plaats zijn populairste nummer.

Singles Top 10 week 18

(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, single o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Esko, Josylvio & Hansie - Hey meisje

2. (2) Calvin Harris & Dua Lipa - One Kiss

3. (3) Kraantje Pappie - Lil Craney

4. (4) Ariana Grande - No Tears Left To Cry

5. (7) Hardwell, Bizzey, Lil' Kleine en Chivv - Ze willen mee

6. (5) Nicky Jam & J Balvin - X

7. (6) Kevin, Lil' Kleine & Chivv - Beetje Moe

8. (9) Marshmello & Anne-Marie - Friends

9. (8) Drake - Nice for what

10. (-) SFB / Murda / Spanker - Shutdown

 

Hey meisje blijft op kop in Singles Top 100 (Foto: BuzzE)

FOK! sportfoto-onderschrift week 18

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is maali met het volgende onderschrift: "Jedi mind tricks doen hun intrede in Nederlands voetbal."

De opgave van deze week:

Tijdens het WK ijshockey in de tweede divisie heeft de Nederlander Mitch Bruijsten een appeltje te schillen met de Serviër Dominik Crnogorac, wat is een leuk onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Toin Damen)
Tijdens het WK ijshockey in de tweede divisie heeft de Nederlander Mitch Bruijsten een appeltje te schillen met de Serviër Dominik Crnogorac, wat is een leuk onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Toin Damen)

'Neo Geo Mini onthuld'

Enkele weken geleden berichtten wij al dat SNK met nieuwe hardware komt om Neo Geo-games op te spelen. Vandaag is via YouTube-kanaal 'Spawn Wave' het apparaat daadwerkelijk getoond, al blijft een officiële aankondiging nog uit.

Spawn Wave zegt de beelden van het apparaat te hebben ontvangen van een anonieme bron. Alles ziet er redelijk legitiem uit, maar aangezien het nog niet officieel bevestigd is bestaat er altijd de kans dat het niet echt is. Het is voorlopig dus nog wel een gerucht.

De Neo Geo Mini komt volgens de anonieme bron met veertig games, één game voor elk jaar dat SNK bestaat, waaronder vijf King of Fighters-titels en drie Metal Slug-titels. De volledige lijst vind je hieronder. Ook hoe de Neo Geo Mini eruit komt te zien is in onderstaande screenshots te bekijken.

Een prijs en release date blijven voorlopig nog uit, maar we houden jullie uiteraard op de hoogte.

Neo Geo Mini

Neo Geo Mini Controllers

Neo Geo Mini gamelist

Ruilen van items in PUBG niet meer mogelijk

PUBG Corp., uiteraard van de game PlayerUnknown's Battlegrounds, heeft via een post op Steam bekendgemaakt dat het (voorlopig) niet meer mogelijk is om in-game items (cosmetics) met elkaar te ruilen.

Net als vele andere games tegenwoordig zijn er in PUBG cosmetics waarmee jouw personage van uiterlijk kan veranderen. Zeker in een game die de populariteit geniet van PUBG krijgt al snel handel, waarin de items voor echt geld doorverkocht worden. PUBG Corp. voorkomt dit met de aangekondigde maatregel. De enige manier om nu nog van je items af te komen is via de Steam Market, iets wat sommige gamers in het verkeerde keelgat is geschoten.

Een deel van de userbase verwijt PUBG Corp. ervan dit alleen gedaan te hebben, omdat zij via de Steam Market een deel van de opbrengsten ontvangen. Via third-party websites is dat uiteraard niet het geval. Een ander deel van de userbase verwijst weer naar de uitspraken van onder andere de Nederlandse Kansspelautoriteit die hebben beoordeeld dat games als PUBG de kansspelregels overtreden en maatregelen moeten doorvoeren.

Wat de reden ook is, PUBG Corp. onderzoekt een manier om ruilen weer in de game te introduceren zonder dat third-party sites daar misbruik van kunnen maken.

Pubg wapenskins

Dumoulin wint openingstijdrit Giro d'Italia

Tom Dumoulin heeft de openingstijdrit van de Giro d'Italia gewonnen. De wereldkampioen tijdrijden was over een afstand van 9,7 kilometer in Jerusalem twee seconden sneller dan Rohan Dennis en Victor Campenaerts. Chris Froome moest 37 seconden toegeven op de Nederlander.

Nog voor de eerste renner van start was gegaan moest al de eerste renner opgeven. Kanstantsin Siutsou kwam bij de verkenning hard ten val en brak daarbij een rugwervel, terwijl ook Chris Froome en Miguel Ángel López ten val kwamen, maar zij konden wel starten.

Rohan Dennis kwam vroeg aan de start. De Australisch kampioen tijdrijden klokte een tijd van 12.04 en kwam daarmee aan de leiding aan te staan. Daarna was het lang wachten voor Dennis in de hot seat.

Maximilian Schachmann klokte halverwege een snellere tussentijd dan Dennis, maar in het tweede moest de Duitser veel inleveren. Victor Campenaerts was de eerste die in de buurt kwam bij Dennis. De Europees kampioen tijdrijden kwam op de streep enkele honderdsten te kort op Dennis en moest het doen met een voorlopige tweede tijd.

Daarna was het de beurt aan de topfavorieten voor de eindzege. Chris Froome kwam er niet aan te pas in de tijdrit. De renner van Team Sky kwam niet in zijn ritme en verloor meer dan een halve minuut. Dumoulin was bij het tussenpunt vier seconden sneller dan Dennis en hield in het vervolg van de tijdrit zijn voorsprong vast. Uiteindelijk won de wereldkampioen tijdrijden met twee seconden voorsprong op Dennis en Campenaerts.

Dumoulin wint openingstijdrit (Pro Shots / Action Images)
Dumoulin wint openingstijdrit (Pro Shots / Action Images)

29 sollicitanten voor burgemeesterspost Amsterdam

Bij de provincie Noord-Holland zijn 29 sollicitaties binnengekomen op de vacature voor burgemeester van Amsterdam. Negen brieven zijn afkomstig van vrouwelijke kandidaten, heeft commissaris van de Koning, Johan Remkes, laten weten aan de gemeenteraad.

Van de kandidaten werken of werkten vier personen fulltime in het (lokaal) openbaar bestuur. Achttien personen doen iets anders en zeven sollicitanten hebben geen functie of deze is onbekend. Remkes gaat ervan uit dat de nieuwe burgemeester op 5 juli wordt benoemd.

De vacature volgt na het overlijden van burgemeester Eberhard van der Laan in oktober. Op dit moment neemt Jozias van Aartsen de post waar. De nieuwe gemeenteraad stelde vorige maand een profiel vast, waaraan de nieuwe eerste burger moet voldoen. Zo moet de burgemeester een ervaren bestuurder zijn, iemand met humor en relativeringsvermogen en een boegbeeld en belangenbehartiger. Ook spraken meerdere partijen hun voorkeur uit voor een vrouw.

De kandidaten konden tot afgelopen maandag reageren. De komende tijd vinden er gesprekken plaats met de commissaris van de Koning. Een vertrouwenscommissie met leden uit de gemeenteraad maakt vervolgens een selectie. De procedure is volstrekt vertrouwelijk. Remkes drukte de raad vorige maand op het hart dat het lekken van informatie over kandidaten strafrechtelijke gevolgen kan hebben.

29 solliciteren op burgemeesterspost Amsterda
29 solliciteren op burgemeesterspost Amsterda (Foto: ANP)

Lawaaiprotest Dodenherdenking afgeblazen

Het lawaaiprotest rond de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam gaat niet door. "Onze boodschap maakt de meeste impact door nu ons lawaaiprotest af te blazen, ons doel is bereikt", schrijft Rogier Meijerink, woordvoerder van #Geen4MeiVoorMij. "De beerput is open gebroken, het onderwerp staat op de kaart."

Meijerink had aanvankelijk een lawaaidemonstratie aangekondigd tijdens de twee minuten stilte. Tijdens een kort geding over zijn actie bleek dat hij in plaats daarvan twee minuten voor 20.00 uur een mobiel luchtalarm wilde laten afgaan om vervolgens in stilte te vertrekken. Ook dit plan werd door de gemeente afgewezen. De rechter schaarde zich achter de argumenten van waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen dat het maken van lawaai tot schrikreacties en paniek kan leiden en dus een gevaar is voor de openbare orde. Bovendien waren er tegenacties aangekondigd door boze tegenstanders.

Meijerink, die ook een gebiedsverbod heeft gekregen, legde zich aanvankelijk niet neer bij het oordeel van de rechter en zei hij gewoon om 20.00 uur op de Dam wilde gaan schreeuwen. Nu komt hij daarop terug.

Racistisch

Het protest werd vorige week aangekondigd via Facebook. De actiegroep #Geen4MeivoorMij vindt de huidige herdenking "racistisch" omdat die alleen stilstaat bij "de 22.000 witte slachtoffers" tijdens de Tweede Wereldoorlog en niet "de 4 miljoen doden door oorlogsgeweld in Nederlands-Indië".

De Nationale Dodenherdenking op de Dam trekt jaarlijks zo'n 10.000 tot 15.000 mensen. Ook zijn de koning en koningin traditiegetrouw aanwezig.

Lawaaiprotest Dodenherdenking afgeblazen
Lawaaiprotest Dodenherdenking afgeblazen (Foto: ANP)

OM: cowboys- en indianenfeest niet strafbaar

Het cowboys- en indianenfeest dat TivoliVredenburg vorig jaar juni organiseerde, was niet strafbaar. Dat concludeert de officier van justitie in Utrecht na aangifte van de actiegroep De Grauwe Eeuw. De aangifte wordt verder niet behandeld.

Kinderen die het feest bezochten hadden het verzoek gekregen zich te verkleden als cowboy of indiaan. Dat ging volgens de actiegroep om racistische stereotyperingen. "Ook zou Tivoli bij kinderen hiermee de associatie oproepen dat volkerenmoord iets leuks is", omschrijft het Openbaar Ministerie (OM) de aangifte.

De verkleedpartij kan niet worden gezien als negatieve stereotypering van cowboys of indianen, oordeelt het OM. Evenmin is te bewijzen dat het de bedoeling was om een groep te beledigen of volkerenmoord tot iets 'leuks' neer te zetten. "Als kinderen zich verkleden dan is dit een spel en houdt dat geen goedkeuring van geweld tegen enige groep in."

TivoliVredenburg heeft inmiddels besloten geen cowboys- en indianenfeesten meer te geven.

OM: cowboys- en indianenfeest niet strafbaar
OM: cowboys- en indianenfeest niet strafbaar (Foto: ANP)

Thierry Baudet presenteert 'Joling-wet'

Partijleider Thierry Baudet van het Forum voor Democratie heeft vrijdag op Twitter een wetsvoorstel gepresenteerd naar aanleiding van het interview van Gerard Joling in de Playboy. In deze 'tolerantiewet' die Baudet voorstelt staan "vijf Nederlandse kernwaarden waarmee niet gemarchandeerd mag worden en die ook de islamitische gemeenschap nu moet gaan onderschrijven in dit land".

De voorman van het Forum voor Democratie reageert hiermee op omstreden uitspraken van zanger Gerard Joling. Deze stelde donderdag in het blad Playboy te verwachten dat er "binnen nu en drie jaar een burgeroorlog uitbreekt in Nederland. De mensen pikken het niet meer. Het land gaat naar de klote op deze manier", aldus Joling.

Volgens de zanger is dit allemaal de schuld van "de buitenlanders. Het is zo verschrikkelijk dat het land wordt overgenomen door de buitenlanders. We zijn gewoon te laat. We kunnen niet meer terug. En dat is allemaal de schuld van links." De zanger verwacht dat het komt tot "een clash tussen de verschillende culturen. We hebben de afgelopen jaren gewoon te veel binnengelaten in een klein land, en vroeg of laat gaat dat botsen."

De uitspraken van Joling leidden op sociale media donderdag tot veel ophef.

Knuppel en geweer

Wat de 'Topper' betreft zou de politie per direct meer bevoegdheden moeten krijgen. "Niet alleen met pepperspray, maar ook met het gebruik van knuppel en geweer. Je denkt toch niet dat je bij de Guardia Civil in Spanje iemand uit kan lachen of in zijn gezicht kan kwatten zonder dat er iets gebeurt? Dan slaan ze je met zes knuppels in elkaar. Hier mag dat weer niet. Wat is dat voor een beleid in Nederland?"

Volgens Joling neemt het aantal inbraken en overvallen toe omdat "dat tuig denkt: als ik word opgepakt dan kom ik toch in een soort hotel terecht waar ik zelf mag kiezen wat ik eet en waar ik alleen op een kamer kom te zitten. Ik vind het zo verschrikkelijk dat dit hier allemaal gewoon kan."

De Tolerantiewet van de FVD

  1. Invoering van de Wet Bescherming Nederlandse Waarden (Wet BNW). Alle instanties (scholen, religieuze instellingen, etc.) dienen vijf fundamentele waarden te onderschrijven:
    1. Wanneer religieuze leefregels conflicteren met de Nederlandse wet, gaat de Nederlandse wet altijd voor.
    2. Iedereen heeft het recht te geloven wat hij of zij wil; dus ook het recht om van zijn of haar geloof af te vallen.
    3. Iedereen heeft het recht godsdienstige ideeën te bekritiseren, te ridiculiseren, te analyseren en in twijfel te trekken.
    4. Alle mensen zijn fundamenteel gelijkwaardig, ongeacht geslacht, ras of seksuele gerichtheid.
    5. De partnerkeuze is vrij; uithuwelijking en kindhuwelijken zijn onaanvaardbaar.

      Bij schending van deze waarden volgt een waarschuwing en een boete; na een tweede waarschuwing volgt sluiting, beëindiging van de activiteiten en strafrechtelijke vervolging van de verantwoordelijke functionarissen.

  2. Religieuze scholen moeten hun leerlingen in aanraking brengen met andere levensovertuigingen en hun leerlingen de ruimte bieden een ander geloof of géén geloof te omarmen. Het curriculum geeft ruimte aan kennis in de breedste zin en de holocaust wordt op alle scholen onderwezen.
  3. Er komt een verbod op buitenlandse financiering van religieuze scholen en instellingen.
  4. Er komt een verbod op het dragen van niqaabs, bivakmutsen en andere gezichtsbedekkende kleding in het openbaar.

Bron


Thierry Baudet presenteert 'Joling-wet'
Thierry Baudet presenteert 'Joling-wet' (Foto: BuzzE)

'Emma Gonzalez is moderne Anne Frank'

Sterke jonge vrouwen als de Pakistaanse activiste Malala of Emma Gonzalez, de Parkland-scholier die strijdt voor het aanscherpen van de Amerikaanse wapenwetten, passen in hetzelfde rijtje als Anne Frank. Dat stelde actrice Johanna ter Steege vrijdag in een interview op NPO Radio 1.

Ter Steege leest vrijdagavond, na de Dodenherdenking, in Amsterdam stukken voor uit het dagboek van het Joodse meisje. "Het is ongelooflijk belangrijk dat haar verhaal elk jaar weer verteld wordt, omdat mensen zich bewust moeten zijn van hun vrijheid en de rechten die wij hebben en die elders op aarde worden geschonden", aldus de actrice.

Ter Steege prijst Anne Frank als een "heel bijzondere jonge vrouw. In deze tijd hebben we meer van dat soort vrouwen, die echt iets betekenen voor de wereld. Denk aan de Pakistaanse vrouw Malala Yousafzai of Emma Gonzalez, die in Amerika strijdt voor de anti-vuurwapenwet. Hun boodschap is jammer genoeg nog steeds nodig in deze wereld."

Vrijheid

De actrice noemt een fragment waarin Anne Frank reflecteert op vrijheid en geluk een van de mooiste scènes uit het dagboek van het meisje dat ruim twee jaar ondergedoken zat in het Achterhuis in Amsterdam. Het gaat om een passage waarin zij Peter van Pels toespreekt, de mede-onderduiker op wie zij in het Achterhuis verliefd werd.

"Ik verlang net zoals jij naar vrijheid en lucht. Maar ik geloof dat wij voor deze ontberingen ruimschoots vergoeding hebben gekregen, van binnen", schrijft Anne Frank. Zij omschrijft hoe zij door het raam van hun schuilplaats naar buiten keek. "Ik keek God en de natuur recht en diep aan, en ik was gelukkig. Niets anders dan gelukkig. Zolang men dat geluk van binnen met zich meedraagt, geluk om natuur en gezondheid, dan zal men altijd weer gelukkig worden."

'Emma Gonzalez is moderne Anne Frank'
'Emma Gonzalez is moderne Anne Frank' (Foto: BuzzE)

MLB: Japanse held Suzuki stopt, Rangers kloppen Red Sox

Honkballer Ichiro Suzuki heeft zijn afscheid uit de MLB aangekondigd. De 44-jarige Japanse held, goed voor meer dan drieduizend hits in de MLB, liet weten dat hij het voor gezien hield, nadat hij dit jaar bij de Seattle Mariners nog in actie kon komen.

Suzuki zal een rol gaan vervullen in het management van de Mariners, waar hij ook van 2001 tot en met 2012 al speelde. Mogelijk maakt hij volgend jaar nog even een korte comeback: de Mariners openen het seizoen dan met twee wedstrijden in Tokyo, in het thuisland van Suzuki.

Ondertussen werd donderdag natuurlijk ook gehonkbald en in Arlington stonden twee Nederlands internationals tegenover elkaar: Jurickson Profar bij de Texas Rangers en Xander Bogaerts bij de Boston Red Sox. De Rangers wonnen met 11-5, onder meer door twee runs van Profar.

Bij de Los Angeles Angels deed Andrelton Simmons het prima. De Oranje-international sloeg drie runs binnen en scoorde er zelf twee, waarmee hij de Angels op weg hielp naar een 12-3 zege op de Baltimore Orioles. Albert Pujols kwam met zijn hit op het randje van een mijlpaal: de 38-jarige Dominicaan staat nu op 2999 hits in de MLB en heeft er nog één nodig om als 32e speler de drieduizend te halen.

Uitslagen MLB donderdag
Washington Nationals - Pittsburgh Pirates 3-1
Cleveland Indians - Toronto Blue Jays 11-13
New York Mets - Atlanta Braves 0-11
Houston Astros - New York Yankees 5-6
Kansas City Royals - Detroit Tigers 10-6
Arizona Diamondbacks - Los Angeles Dodgers 2-5
Texas Rangers - Boston Red Sox 11-5
Chicago White Sox - Minnesota Twins 6-5
Cleveland Indians - Toronto Blue Jays 13-4
Los Angeles Angels - Baltimore Orioles 12-3
Seattle Mariners - Oakland Athletics 4-1

De beste momenten van Ichiro Suzuki (Bron: YouTube)

Froome gevallen in verkenning eerste Giro-etappe, Sioutsou al klaar

Nog voor de Giro d'Italia is begonnen heeft Chris Froome al van dichtbij kennis gemaakt met de Israëlische straten. De onder verdenking staande Britse kopman van Team Sky kopte het asfalt tijdens de verkenning van de eerste etappe van vrijdag, een korte tijdrit.

Bij de val in Jeruzalem liep Froome de nodige schaafwonden op aan de rechterkant van zijn lichaam, maar volgens zijn team heeft hij niks gebroken. De Brit zou in principe dan ook gewoon van start moeten kunnen gaan om 15.41 uur.

Een van Froome's voornaamste uitdagers, Miguel Angel Lopez, is ook al onderuit gegaan. De Colombiaan van Astana lijkt er goed vanaf te zijn gekomen en Superman kan waarschijnlijk ook gewoon vertrekken.

Voor Konstantin Sioutsou is de Giro nog voor het begonnen is al voorbij. De Wit-Rus van Bahrain-Merida, die Domenico Pozzovivo bij moest staan, ging in Jeruzalem ook al onderuit. In het ziekenhuis bleek hij een wervelbreuk opgelopen te hebben, waardoor hij niet kan starten.

Politiek staat stil bij 'Erelijst van Gevallenen'

Op vrijdag 4 mei 2018 herdenkt Nederland zijn oorlogsslachtoffers. Daarom legden Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib en Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol vrijdagochtend een krans bij de Erelijst van Gevallenen in de hal van ingang Binnenhof 1A van het Tweede Kamergebouw. Ook minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport waren bij de herdenking aanwezig.

Op de Erelijst van Gevallenen, een nationaal monument, staan de namen van bijna 18.000 Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. De herdenking op vrijdag 4 mei begon met het voordragen van gedichten door leerlingen van de Johan de Witt Scholengroep uit Den Haag. Daarna hield de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, een toespraak. Hierin stond zij stil bij de ‘fakkeldragers van onze vrijheid’ en een aantal plekken op het Binnenhof die herinneringen oproepen aan de oorlogsjaren.

Arib: "Juist hier, in dit levende bolwerk van verhit debat, van campagne, van politieke strijd, is het belangrijk af en toe stil te staan bij die fakkeldragers van onze vrijheid. Zodat ook wij die morele toorts brandend kunnen houden. Zodat we kunnen staan voor een democratie die niet alleen een stem geeft aan de meerderheid. Maar ook gebouwd is op het respect voor andersdenkenden, het beschermen van minderheden. Omdat dát de kracht van je samenleving ten diepste bepaalt."

Kranslegging
Na de kranslegging door beide Kamervoorzitters, legde minister-president Mark Rutte, samen met staatssecretaris Paul Blokhuis, een krans namens de Raad van Ministers van het Koninkrijk. Vervolgens zullen zij uit eerbetoon kort stilstaan bij de nieuwe Gerrit Kastein-plaquette en de Englandspiel-plaquette.

Gerrit Kastein
Dit jaar wordt voor het eerst stilgestaan bij de Gerrit Kastein-plaquette. Verzetsheld Gerrit Kastein werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse Sicherheitsdienst vastgehouden in het Tweede Kamergebouw. Hij was zich ervan bewust dat de Sicherheitsdienst verzetsstrijders martelde om achter informatie te komen. Kastein sprong daarom op een onbewaakt ogenblik uit het raam, om te voorkomen dat hij zijn kamerraden zou verraden in de martelkamer. Hij overleefde deze sprong niet. Kastein werd 32 jaar en werd postuum onderscheiden met het Verzetskruis.

Het hoekkamertje op de tweede verdieping van Binnenhof 7 waar Kastein verhoord zou worden in de Tweede Wereldoorlog, is in 2017 omgedoopt tot de 'Kasteinkamer'.

Moors baalt van slechte kijkcijfers BN-show

SBS6-presentatrice Irene Moors baalt van de slechte kijkcijfers van haar 'intieme talkshow' Naar bed met Irene. Het programma, waarin zij in een groot bed intieme gesprekken met BN'ers voert, trok de afgelopen weken nauwelijks kijkers.

"Ja, de kijkcijfers zijn om te janken", bekende Moors vrijdag in de Radio 10-ochtendshow van Lex Gaarthuis. "Maar weet je, ik heb deze acht programma's met heel veel plezier gemaakt en met heel m'n hart ook en ik ben er ontzettend trots op dus meer kan ik niet doen. Ik kan alleen maar hopen dat de komende weken iets meer mensen het gaan zien want er komen er nog zes."

Moors lag de afgelopen weken in bed met Brigitte Kaandorp en Gerard Joling. In de derde aflevering zijn de zangeressen van OG3NE te gast.

Moors baalt van slechte kijkcijfers BN-show
Moors baalt van slechte kijkcijfers BN-show (Foto: BuzzE)

Hardleerse automobilist aangehouden

Een 31-jarige man uit Vught is donderdagmiddag 3 mei aangehouden omdat hij reed terwijl hij een rijontzegging heeft. Later bleek dat de auto waarin hij reed onlangs is weggenomen bij een takelbedrijf.

Agenten zagen dat de bestuurder rond 16.00 uur op de Ringbaan-West in Tilburg tijdens het rijden niet handsfree belde. Ze zetten de automobilist aan de kant voor een controle. De man bleek een rijontzegging te hebben. Hij werd meegenomen naar een politiebureau.

Daar bleek dat de man al eerder was betrapt op het rijden terwijl hij een rijontzegging had. De auto waarin hij reed was al eerder in beslag genomen en vorige week weggenomen bij een takelbedrijf. De verdachte is aangehouden voor het rijden tijdens een rijontzegging en voor diefstal dan wel heling dan wel het onttrekken aan een beslaglegging. Hij zit vast voor verder onderzoek.

Aanhoudingen in onderzoek naar drugsbende

De recherche heeft donderdag 3 mei bij verschillende panden in Roosendaal invallen gedaan in verband met een groot onderzoek naar een drugsbende. Daarbij zijn twee Roosendalers (23 en 25 jaar oud) aangehouden.

De 23-jarige man werd op de Van Beethovenlaan opgepakt door het flexteam. De man reed in zijn auto en werd aan de kant gezet. Zijn auto is in beslag genomen. Na onderzoek werd er in de auto bijna anderhalve kilo hennep gevonden. Gelijktijdig met deze aanhouding deed de recherche met behulp van het flexteam en de drugsquad invallen in meerdere panden.

Boulevard
In een woning aan de Boulevard is de 25-jarige verdachte aangehouden. In het pand werd een kilo hasj, een stroomstootwapen, pepperspray en ruim 13.000 euro aan contanten in beslag genomen. Ook werd er een auto weggesleept. In woning aan de Bredaseweg deed de politie ook een inval. Daar werden allerlei druggerelateerde goederen gevonden zoals grote gripzakken, strijkzakken en weegschalen.

Invallen
Er werden ook nog invallen gedaan in een ander pand aan de Boulevard en een woning aan de Philipslaan. Aan de Philipslaan zag de politie dat er hennepresten in het pand aanwezig waren.

Verdachten
De twee verdachten worden verdacht van grootschalige handel in verdovende middelen. Het vermoeden bestaat dat ze deel uit maken van een drugsbende. De mannen zijn ingesloten voor verder onderzoek. De twee in beslag genomen auto’s zullen nog door specialisten van de politie worden onderzocht.

Aanhoudingen in onderzoek naar drugsbende (Foto: stockfoto politie.nl)
Aanhoudingen in onderzoek naar drugsbende (Foto: stockfoto politie.nl)

2 verdachten aangehouden na schietincident

De politie heeft naar aanleiding van een schietincident in de Krootstraat twee verdachten uit Amsterdam in de leeftijd van 22 en 23 jaar aanhouden. Bij het schietincident is een 19-jarige man aan zijn verwondingen overleden. Een 29-jarige man uit Amsterdam raakte gewond en is opgenomen in het ziekenhuis. De politie vraagt getuigen die nog niet met politie hebben gesproken zich te melden.

Het schietincident vond plaats op woensdag 2 mei rond 23.10 uur op de Krootstraat in Amsterdam Zuidoost. Toen agenten ter plaatse waren begonnen zij direct met reanimeren, echter zonder resultaat; het slachtoffer overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. In de directe omgeving hiel de politie een verdachte aan die voldoet aan het signalement van de dader. De politie hield later nog een tweede verdachte aan. De recherche onderzoekt de mogelijke betrokkenheid van de aangehouden verdachten.

De politie startte direct een onderzoek ter plaatse en heeft sporen veilig gesteld. De recherche onderzoekt onder welke omstandigheden het schietincident heeft plaatsgevonden en wat de motieven zijn geweest. Bij het incident is op een wegrijdende auto geschoten. Deze auto is later op IJburg onderzocht. Vooralsnog lijkt deze auto niets met het incident te maken te hebben.

Schooldirecteur poept dagelijks op sportveld van school

Je hebt rare mensen en je hebt mensen uit New Jersey...zoals ene Thomas Tramaglini. De 42-jarige man heeft - of had - een prima baan als schooldirecteur in de Amerikaanse staat, maar daar leek hij schijt aan te hebben.

Geruime tijd werd elke dag weer een drol gevonden op het sportveld naast de school, naar alle waarschijnlijkheid afkomstig van een mens. Omdat men het zat was om de dag keer op keer te beginnen met het opruimen van een dampende hoop stront werd de boel maar eens in de gaten gehouden.

Wat bleek? Maandag, kort voor zes uur 's ochtends, werd niemand minder dan directeur Tramaglini gesnapt terwijl hij zijn darmen op het sportveld zat te legen. De directeur heeft (betaald) verlof opgenomen en mag binnenkort bij de rechter uitleggen waarom hij niet thuis zat te poepen. Hij wordt verdacht van vulgariteit en vervuiling.

De vraag van de dag: op welke vreemde plekken heb jij wel eens gepoept?

Spreker (94) Dodenherdenking overleden

Afgelopen donderdag is Wim Alosery (94) overleden. Alosery was één van de sprekers tijdens de Nationale Dodenherdenking. Hij overleefde verschillende werkkampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Over zijn ervaringen is een boek verschenen, de laatste getuige.

Bijzonder
In het boek, geschreven door Frank Krake, staat o.a. dat Alosery in 1944 werd opgepakt wegens werkweigering en op transport ging naar concentratiekamp Neuengamme. Vlak voor het eind van de oorlog belandde hij aan boord van het schip Cap Arcona. Dit schip, vol met 5000 gevangenen en vluchtende SS'ers, werd op 3 mei '45 door de geallieerden gebombardeerd. Het schip ging brandend ten onder waarbij 90% van de opvarenden omkwamen. Gevangenen die van het schip wisten te komen kwamen onder vuur te liggen van schepen die nog levende SS'ers uit zee aan het vissen waren. Een aantal gevangenen wist zwemmend de kust te bereiken. Een deel van hen kwam vervolgens om door geweervuur van Duitse patrouilles.  Slechts 350 gevangenen wisten te overleven. 

Boek
Alosery zou vandaag zijn boek overhandigen aan koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Zijn verhaal gaat echter niet verloren: veel mensen kochten het boek al en het gaat nu een tweede druk in.

NBA: LeBron en Love leiden Cavaliers naar 2-0, comeback Celtics

De basketballers van de Cleveland Cavaliers hebben in de tweede ronde van de play-offs in de NBA een 2-0 voorsprong gepakt tegen de Toronto Raptors. Na de openingswedstrijd van de serie werd ook het tweede duel in Canada gewonnen: 110-128.

De Raptors hadden in vrijwel de hele eerste helft de leiding, maar nadat de Cavaliers de tweede helft met een 8-0 run begonnen was dat voorbij. De bezoekers bouwden hun voorsprong gestaag uit en kwamen geen moment meer in de problemen. Met name LeBron James en Kevin Love waren lekker bezig: het duo was goed voor 43 punten en 14 assists (James) en 31 punten en 11 rebounds (Love).

De Boston Celtics hadden thuis een zeer fraaie comeback tegen de Philadelphia 76ers nodig om ook wedstrijd twee te winnen. Onder leiding van Joel Embiid en JJ Redick speelden de Sixers dik twintig punten voorsprong bij elkaar in het tweede kwart, maar de Celtics gaven vanaf dat moment extra gas. Het gat werd in rap tempo gedicht en via een 50-20 run kwam de thuisploeg op voorsprong. De 76ers stribbelden nog tegen, maar in het vierde kwart beslisten de Celtics het duel: 108-103.

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

NHL: Predators en Penguins op gelijke hoogte tegen Capitals en Jets

In de tweede ronde van de play-offs in de NHL hebben de ijshockeyers van de Nashville Predators en Pittsburgh Penguins een belangrijke zege geboekt. Tegen respectievelijk de Winnipeg Jets en Washington Capitals wonnen de ploegen wedstrijd vier, waardoor het in beide series nu 2-2 staat.

De Penguins speelden thuis tegen de Capitals en het was Jake Guentzel die de ploeg halverwege de tweede periode op voorsprong zette. TJ Oshie werkte fraai de gelijkmaker binnen, maar via Evgeni Malkin kwam de stand op 2-1. In de slotfase van de wedstrijd profiteerde Guentzel van de powerplay en een empty net, waardoor de Penguins de boel met 3-1 op slot konden gooien.

Ryan Hartman schoot de Predators in Winnipeg na een dik kwartier op voorsprong en halverwege de tweede periode was het nog eens raak: captain PK Subban ramde op de voor hem karakteristieke snoeiharde wijze de 0-2 van afstand binnen. Niet veel later maakte hij op exact dezelfde wijze bijna de 0-3, maar het bleef bij één goal van de Jets: Patrik Laine schoot de 1-2 eindstand op de borden.

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

Basketballers Rotterdam en Leeuwarden trekken stand gelijk in play-offs

In de eerste ronde van de play-offs in de Dutch Basketball League gaan beide onderlinge duels naar een derde en beslissende wedstrijd. De New Heroes Den Bosch klopten Forward Lease Rotterdam in het eerste duel, net als ZZ Leiden tegen Aris Leeuwarden, maar de rollen werden donderdagavond omgedraaid.

In Rotterdam was het bijzonder spannend, want lang ging de wedstrijd gelijk op. Den Bosch leek de boel te beslissen, maar Rotterdam richtte de rug nog eens en kwam weer langszij. Kort voor het einde leek topschutter Ordane Kanda zich te blesseren, maar de Belg kon weer verder en was van groot belang. 

Kanda hielp zijn ploeg naar 84-84 in de laatste seconden en even leek Rotterdam het zelfs nog af te maken: Joey Puddister zag zijn poging in de buzzer echter op de rand van de basket belanden. Er werd dus overtime gespeeld en daarin was Rotterdam toch te sterk: 97-93, waarbij Kanda (30 punten) en Trevor Setty (25) de topschutters waren.

Leeuwarden bouwde thuis een prima voorsprong op tegen Leiden, maar de bezoekers kwamen helemaal terug en vier minuten voor tijd stonden ze met 52-56 zelfs voor. Toch wisten de Friezen vanaf dat moment de deur volledig dicht te houden en ondanks het gemis van topschutter Emile Blackman pakte Leeuwarden de winst: 64-56.

Zaterdag worden de beslissende wedstrijden gespeeld in Den Bosch en Leiden, waarna dinsdag de halve finales van de play-offs beginnen tegen respectievelijk Donar en Landstede Basketbal.

Pre-alpha beelden getoond van Beyond Good and Evil 2

Ubisoft heeft in een stream beelden getoond van Beyond Good and Evil 2. Het betreft pre-alpha beelden, dus niet alles wat we zien hoeft op dezelfde manier terug te vinden te zijn in de game. De beelden tonen een beetje combat en hoe samenreizen met vrienden werkt.

Het team introduceert 'Armada', waarmee je tijdens ruimtereizen je vrienden in de gaten kan houden, zodat je ze niet verliest. Ubisoft heeft ook de character creator getoond die ze gebruiken voor het ontwikkelen van NPC's. De beelden kun je hieronder terugvinden.

Wanneer en voor welke platforms Beyond Good and Evil 2 lanceert is nog niet duidelijk.

Beyond Good and Evil 2 Character Creator

Opening cinematic getoond van Desolation of Mordor

Warner Bros. heeft de Opening Cinematic getoond van de aankomende DLC Desolation of Mordor voor Middle-earth: Shadow of War. De DLC lanceert 18 mei en volgt de broers Baranor en Sarka.

Baranor is kapitein van Minas Ithil en is de stad ontvlucht om samen te komen met zijn broer Sarka. Samen moeten zij een nieuw leger opbouwen om een nieuwe Orc-dreiging uit het Oosten te verslaan. Ze moeten de woestijn Lithjlad en uiteindelijk het 'Marauder Fortress van Shindrâm' overnemen.

De cinematic is hieronder te bekijken.

FOK! Wat een weer: Here comes the sun

Er is vandaag veel zon, in het Waddengebied kunnen aanvankelijk enkele wolkenvelden voorkomen. Vanmiddag ontstaan er enkele stapelwolken, maar het blijft overal droog. De maxima lopen uiteen van 15°C in het Waddengebied tot 21°C in het zuidoosten. De wind is zwak tot matig en komt uit het noordoosten. Vanmiddag steekt langs de kust een zeewind op.

In de nacht naar zaterdag blijft het helder en koelt het af naar 3°C in het noordoosten tot 6°C in het zuidwesten. De noordoostenwind is zwak, in de kustgebieden matig.

Zaterdag overdag is er opnieuw veel ruimte voor de zon en wordt het warmer dan vandaag, de maximumtemperaturen lopen uiteen van 18°C in het noorden tot lokaal 24°C in het zuiden. De (noord)oostelijke wind neemt toe tot matig. (Bron: KNMI)

Zonkracht
Onbewolkt: 5
Bewolkt: 3

Nederland
 

Dreigende wolken (Foto: Iteejer)
Dreigende wolken (Foto: Iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

2 miljoen voor kampen Vught en Amersfoort

De kampen Amersfoort en Vught, allebei nationale monumenten, krijgen twee miljoen euro voor uitbreiding en educatie. De uitbreiding is hard nodig want beide herinneringscentra hebben te maken met een groeiend aantal bezoekers, waaronder veel schoolklassen. Beide herinneringscentra ontvangen eenmalig 1 miljoen van staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS).

Blokhuis: “Steeds minder mensen kunnen uit eigen ervaring verhalen vertellen over de verschrikkingen van de oorlog, de keuzes die men moest maken, over dierbaren die men heeft verloren. Hoe goed is het dan dat er plekken zijn waar herinneringen levend blijven en verhalen daarmee niet worden vergeten. Ik ben heel trots op de mensen in deze centra die zich inzetten dat dit alles behouden blijft. Zeker voor nieuwe generaties”.

Voorbereid op de toekomst
Herinneringscentra hebben een cruciale rol bij het informeren van mensen, zowel jong als oud, over de gebeurtenissen van toen. Er vinden gesprekken plaats over de invloed van de Tweede Wereldoorlog op onze huidige samenleving en onze ideeën over vrijheid en democratie.

In de plannen van deze twee centra zijn behalve een fysieke uitbreiding en ingrijpende verbouwing ook o.a. een nieuwe vaste expositie en nieuwe wisseltentoonstellingen voorzien. Daarnaast worden moderne presentatiemiddelen ingezet om bezoekers op nieuwe manieren bij de verhalen van de locaties te betrekken. Zo ontwikkelt Kamp Amersfoort bijvoorbeeld een app met verhalen waar mensen tijdens een wandeling naar kunnen luisteren.
 
Met het oog op het 75 jarig jubileum van het vieren van de vrijheid is het extra van belang dat beide centra in de gelegenheid zijn om grote groepen mensen met verschillende achtergronden te ontvangen.
 
Onmenselijk en wreed
Tijdens de Tweede Wereldoorlog telde Nederland vijf concentratiekampen, waarvan het politie-strafkamp Amersfoort met 37.000 gevangenen één van de grootste was. Mede vanwege de enorme aantallen in kamp Amersfoort, hebben de nazi’s destijds besloten tot het inrichten van het enige SS-concentratiekamp buiten het Derde Rijk:Konzentrationslager Herzogenbusch, ofwel Kamp Vught.
 
Vanuit Amersfoort en Vught werden gevangenen, waaronder veel verzetsstrijders, naar concentratiekampen en fabrieken voor dwangarbeid in heel Europa gestuurd. Het regime was onmenselijk en wreed. Kamp Vught werd ontruimd begin september 1944. Op 19 april 1945 werd het concentratiekamp Amersfoort door de nazi’s overgedragen aan het Rode Kruis.

 4 en 5 mei
Als verantwoordelijk bewindspersoon voor Oorlogsgetroffenen zal staatssecretaris Blokhuis op vrijdag 4 mei samen met minister-president Rutte een krans leggen bij de Erelijst van Gevallenen in de Tweede Kamer en bij de Nationale Herdenking bij het Monument op de Dam.
 
Op zaterdag 5 mei vieren we de bevrijding. Staatssecretaris Blokhuis zal ’s ochtends aanwezig zijn bij de 5 mei lezing in Leeuwarden. ’s Middags bezoekt hij het Bevrijdingsfestival in Utrecht. Hij sluit de dag af bij het 5 mei concert in Amsterdam.    

Tot 9 maanden geëist na straatrace Rijswijk

Tegen de twintigjarige Desley J. die vorig jaar september een 62-jarige fietser doodreed in Rijswijk, is negen maanden cel geëist en een ontzegging van de rijbevoegdheid van vier jaar. J. zou samen met zijn vriend Jessy P. in een straatrace verwikkeld zijn geweest. Tegen de negentienjarige P. is zeven maanden cel geëist en ook een rijontzegging van vier jaar. Hij reed door na het ongeluk.

De mannen zelf ontkennen dat zij met elkaar aan het racen waren op de Generaal Spoorlaan.

Uit onderzoek op sporen op de weg blijkt dat de auto waarin J. reed zeker 93 kilometer per uur heeft gereden. Op die plek is 50 kilometer per uur toegestaan. Hoe hard P. in zijn auto reed, waarin hij met zijn neef en een vriend zat, is niet duidelijk geworden. Waarschijnlijk was dat ongeveer even hard of misschien zelfs nog harder, want P. reed iets voor J. op het moment dat de fietser de weg overstak.

Tot 9 maanden geëist na straatrace Rijswijk
Tot 9 maanden geëist na straatrace Rijswijk (Foto: ANP)

Waterpolosters naar finale FINA World League

De Nederlandse waterpolosters hebben zich voor het tweede jaar op rij geplaatst voor de super final van de FINA World League. In de laatse en allesbeslissende wedstrijd werd de nummer twee van de wereld, Spanje, voor het eerst in twee jaar tijd door Nederland verslagen. Van overmacht was alles behalve sprake, de wedstrijd bleef nog tot het einde enorm spannned. De uiteindelijke stand was 10-11.

Nederland had wat moeite om op gang te komen en kwam na het eerste part op een 3-2 achterstand te staan. De ploeg wist zich echter te herpakken en stond halverwege de wedstrijd weer op gelijke hoogte: 5-5. In het derde kwart werd het sterke spel voortgezet en kon Oranje zelfs op drie punten voorsprong komen. Spanje wist in de slotfase terug te komen en met nog enkele minuten te spelen kon de wedstrijd met een 9-9 nog alle kanten op. Uiteindelijk was het Nederland dat nog de meeste adem over had en een doelpunt meer kon scoren.

Met deze overwinning eindigde Nederland met negen punten op een derde plek in de poule. De overwinning zorgde er ook voor dat de wedstrijd tussen Hongarije en Rusland later op de dag de beslissende ging worden om de laatste plek in de finale. Had Nederland verloren, dan waren beide ploegen doorgegaan ten koste van Nederland. Deze wedstrijd werd dankzij een enorm sterk begin van de wedstrijd met 13-11 gewonnen door Rusland.

Het is het tweede jaar op rij dat Nederland door is naar de superfinale (Pro Shots / Insidefoto)
Het is het tweede jaar op rij dat Nederland door is naar de superfinale (Pro Shots / Insidefoto)

Twitter adviseert wachtwoord te veranderen

Twittergebruikers doen er goed aan hun wachtwoord te veranderen. Dat heeft Twitter Inc. laten weten nadat het internetbedrijf een programmeerfout in zijn systemen had ontdekt. Daardoor waren intern wachtwoorden ongecodeerd te zien in de tekstberichten.

Twitter zegt het veiligheidslek te hebben gedicht en de niet-versleutelde wachtwoorden te hebben verwijderd. Uit eigen onderzoek blijkt dat er geen aanwijzingen zijn voor schending van privacy of misbruik door iemand. Er is tevens geen reden te veronderstellen dat wachtwoord-informatie buiten de computers van Twitter terecht zijn gekomen of misbruikt door derden. Toch vindt het bedrijf het verstandig dat twitteraars hun wachtwoord aanpassen.

Twitter adviseert wachtwoord te veranderen
Twitter adviseert wachtwoord te veranderen (Foto: BuzzT)

Polen doen het zo gek nog niet in Nederland

In 2011 kwamen 63.000 Polen naar Nederland die aan de slag gingen als werknemer. Vijf jaar later waren er van deze groep nog 20.000 in ons land, van wie 39 procent stond ingeschreven bij een gemeente. Zij hadden gemiddeld een hoger loon, vaker een vast contract en minder vaak perioden zonder werk dan de niet-ingeschrevenen. Dit meldt het CBS op basis van cijfers uit het Stelsel van sociaal-statistische bestanden (SSB).

Sinds 2004 is Polen lid van de Europese Unie. Vanaf 1 mei 2007 is het vrije werknemersverkeer van kracht en komen arbeidsmigranten uit Polen naar ons land. Vele Polen werk(t)en via een uitzendbureau, vaak in de agrarische sector, in tijdelijke dienstverbanden en tegen een relatief laag loon. Een deel van de Polen bleef voor korte tijd in ons land, sommigen vestigden zich hier en schreven zich in bij een gemeente.

Om te weten hoe de patronen van vestiging en vertrek precies verliepen, zijn de Polen gevolgd die in 2011 voor het eerst als werknemers naar Nederland kwamen. Hun baan- en inkomensgegevens zijn beschikbaar in het SSB.

Een derde is gebleven
In 2011 kwamen 63.000 Polen naar Nederland om te werken. Na het eerste jaar vertrokken 26,800 Polen. Van de 35.900 die bleven schreven zich 5700 (16 procent) in bij een gemeente. In de daaropvolgende jaren vertrok een deel van de oorspronkelijke groep, een ander deel bleef. Kleine aantallen vertrekkers keerden bovendien later weer terug. In 2015 waren 43.100 Polen niet meer in Nederland, 19.700 duizend Polen, 31 procent van het aantal van 2011, waren hier nog steeds, van wie 7.600 (39 procent) stonden ingeschreven bij een gemeente.

Meer vrouwen
Er bleven meer vrouwen (35 procent van de groep van 2011) dan mannen (30 procent). Ook de middenleeftijden bleven, relatief veel jonge en oude Polen vertrokken. Onder de Polen die in 2015 in Nederland waren, hadden zich meer vrouwen (48 procent) dan mannen (32 procent) bij een gemeente ingeschreven. Ook jonge Polen en oudere Polen schreven zich minder vaak in.

Van deze blijvers had 11 procent in 2015 een vaste baan, 58 procent had een flexibele aanstelling, 31 procent had geen baan. Van deze laatsten had 13 procent een WW-uitkering, 1 procent een bijstandsuitkering en 4 procent een uitkering in verband met ziekte. Van de overige Polen zonder baan was geen inkomstenbron bekend.

Degenen die zijn gebleven en zich hadden ingeschreven, hadden een relatief gunstige arbeidsmarktpositie. Zij hadden vaker een baan dan niet-ingeschrevenen. Ze hadden ook vaker een relatief hoog inkomen.

Polen doen het zo gek nog niet in Nederland (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Polen doen het zo gek nog niet in Nederland (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

McCain rekent in nieuw boek af met Trump

De Republikeinse senator John McCain rekent in zijn nieuwste boek genadeloos af met president Donald Trump, zijn partijgenoot maar inmiddels ook zijn gezworen vijand. McCain heeft geen goed woord over voor het gedrag van de vastgoedtycoon op het politieke pluche en beticht hem ervan de Amerikaanse waarden te grabbel te gooien.

McCain brandt Trump onder meer af wegens het overladen van internationale despoten met lof en het onophoudelijk roepen van "fake news" om de hem onwelgevallige media in diskrediet te brengen. De 81-jarige senator van Arizona, die ernstig ziek is maar politiek strijdbaar en invloedrijk, noemt bovendien Trumps behandeling van vluchtelingen "onthutsend".

"Gevlei bevestigt zijn vriendschap, kritiek zijn vijandschap", aldus McCain. "Je weet bijna nooit wat je kunt verwachten van president Trump; wat is een pose, wat is gerechtvaardigd".

McCain heeft "The Restless Wave"(De Rusteloze Golf) geschreven met Mark Salter, al jaren zijn steun en toeverlaat.

McCain rekent in nieuw boek af met Trump
McCain rekent in nieuw boek af met Trump (Foto: ANP)

Olympique Marseille na verlenging langs Salzburg

Olympique Marseille heeft ten koste van Red Bull Salzburg de finale van de Europa League bereikt, maar had daar wel een verlenging voor nodig.

De Fransen, die de heenwedstrijd met 2-0 hadden gewonnen, begonnen de wedstrijd met veel druk op het doel van de thuisploeg, maar de ploeg kwam aanvankelijk niet verder dan een paar speldenprikjes. De huidige nummer vier van de Ligue 1 werd gevaarlijk uit een vrije trap van Dimitri Payet, maar centrale verdediger Adil Rami kon niet afronden.

Vier minuten na de thee kregen Marseille een grote kans op de 0-1. Payet legde de bal uitstekend terug op Valère Germain, maar de volley van de spits ging naast. Na 53 minuten spelen kwam de thuisploeg de ban. Amadou Haidara dribbelde zich een weg door de verdediging en kon de 1-0 binnen schieten.

Salzburg rook bloed en zette Marseille met de rug tegen de muur. Munas Dabbur was dichtbij de tweede treffer, door een voorzet achter zijn standbeen te schieten. Na 65 minuten spelen werd het alsnog 2-0. Een inzet van Xaver Schlager werd door Bouna Sarr in zijn eigen doel gewerkt.

Salzburg, dat eerder in het toernooi tegen SS Lazio ook al een achterstand van twee doelpunten uit de heenwedstrijd wegwerkte, leek Marseille definitief de nekslag toe te dienen, maar Yohann Pelé hield Hwang Hee-Chan van het scoren af. De gasten lieten zich echter niet onbetuigd en in de counter kopte Florian Thauvin tegen de lat. Na negentig minuten spelen stond de 2-0 stand op het scorebord in de Red Bull Arena en dus moest er twee keer een kwartier verlengd worden.

In de negende minuut van de eerste verlenging hield Pelé Marseille op de been. De goalie bracht redding op een kopbal van dichtbij van Duje Ćaleta-Car. Salzburg zette nog maar eens aan en Moanes Dabbur schoot voorlangs. In de 116e minuut volgde de beslissing in de wedstrijd, in het voordeel van Marseille. Rolando werd de gevierde man door de bal binnen na een hoekschop: 2-1. De Oostenrijkers beklaagden zich dat het een onterechte hoekschop was, nadat Lucas Ocampos de bal als laatste had geraakt. De thuisploeg beëindigde de wedstrijd met tien man nadat Haidara met zijn tweede gele kaart werd weggestuurd.

Olympique Marseille neemt het op 16 mei op tegen Atlético Madrid in de finale van de Europa Leagu en kan het toernooi voor het eerst winnen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.