Lootboxes in games overtreden kansspelwet

Lootcrates in games zijn in een aantal gevallen in strijd met de kansspelwet. In de games zitten zogeheten 'loot boxes', oftewel virtuele schatkistjes die spelers moeten kopen en waarmee ze virtuele prijzen kunnen winnen. In een aantal gevallen kunnen die prijzen tegen echt geld worden verhandeld. Toeval, en niet behendigheid, bepaalt wat er in een schatkistje zit. Dat maakt het een kansspel, en daar is een vergunning voor nodig.

De Nederlandse Kansspelautoriteit heeft tien games onderzocht. Vier daarvan hebben 'loot boxes' met de mogelijkheid de gewonnen waar te verkopen, zonder dat ze daar een vergunning voor hebben. Namen worden nog niet bekendgemaakt.

De 'loot boxes' zijn mogelijk ook verslavend, waarschuwt de gokwaakhond die de bedrijven sommeert de spellen voor juni aan te passen. Vanaf 20 juni mag de Kansspelautoriteit hiertegen optreden en kunnen boetes worden opgelegd.

Na signalen van gamers, ouders en zorginstellingen waarschuwde de Kansspelautoriteit ook in december al voor de risico's van de 'loot boxes'

Games soms in strijd met kansspelwet
Games soms in strijd met kansspelwet (Foto: BuzzT)