Hordenloopster Visser zevende bij Diamond League-debuut

heywoodu

Hordenloopster Nadine Visser heeft vrijdag haar debuut gemaakt in de Diamond League. In het Qatarese Doha snelde de Nederlandse naar de zevende plek in 12,94 seconden, nog wel vrij ruim boven haar persoonlijk record van 12,78, wat dan weer één honderste boven Marjan Olyslager's stokoude Nederlandse record ligt.

Niet geheel verrassend kon Visser niet echt standhouden tegen het Amerikaanse geweld in de wedstrijd. Met een redelijke tijd van 12,53 seconden was het Kendra Harrison die de winst pakte. Dat was 0,05 seconden sneller dan Brianna McNeal, die na huwelijk en een jaar schorsing wegens drie gemiste dopingtests weer terug is. 

Abderrahman Samba deed het thuispubliek flink juichen. De voor Qatar uitkomende Mauritanische Saoediër kwam vorig jaar tevoorschijn op het wereldtoneel en werd zevende op het WK, maar dit keer maakte hij pas echt furore: met 47,57 seconden was hij duidelijk de beste, liep hij de snelste Diamond League-tijd ooit en kwam hij de top-20 op de wereldranglijst aller tijden binnen.

De Kenianen domineerden de 800 meter bij de mannen. Emmanuel Korir en Elijah Manangoi streden in de slotmeters van de door Bram Som gehaaste wedstrijd om de winst en het was Korir die in 1:45,21 zegevierde, enkele tienden voor Manangoi en ruim voor Nicholas Kipkoech, de derde Keniaan. 

Met 19,83 seconden was Noah Lyles snel op de 200 meter. De jonge Amerikaan klopte Jereem Richards uit Trinidad & Tobago (19,99), terwijl wereldkampioen Ramil Guliyev uit Turkije na een sterke eerste 150 meter terugviel naar plek drie met 20,11 seconden.

Hoogspringer Mutaz Essa Barshim zorgde net als Samba voor een Qatarese zege. Barshim, in tegenstelling tot bijna alle Qatarese sporters wél geboren en getogen in het land, sprong over 2,40 meter en was de Syriër Majd Eddin Ghazal (2,33m) ruimschoots de baas. 

De Amerikaanse Sandi Morris was met 4,84 meter de beste bij het polsstokhoogspringen, ver voor de rest. Vijf dames sprongen over 4,64 meter, waarvan de Britse Holly Bradshaw dankzij het laagste aantal fouten tweede werd.

Het speerwerpen werd weer eens een Duits feestje, dit keer zelfs met drie man die over de 90 meter gooiden. Het begint bijna normaal te worden, maar dat is het zeker niet: met 91,78 meter gooide Thomas Röhler de winst binnen, 22 centimeter verder dan Johannes Vetter. Met 90,08 meter maakte Andreas Hofmann het Duitse feestje helemaal compleet.