Dumoulin wint openingstijdrit Giro d'Italia

H.Vviv

Tom Dumoulin heeft de openingstijdrit van de Giro d'Italia gewonnen. De wereldkampioen tijdrijden was over een afstand van 9,7 kilometer in Jerusalem twee seconden sneller dan Rohan Dennis en Victor Campenaerts. Chris Froome moest 37 seconden toegeven op de Nederlander.

Nog voor de eerste renner van start was gegaan moest al de eerste renner opgeven. Kanstantsin Siutsou kwam bij de verkenning hard ten val en brak daarbij een rugwervel, terwijl ook Chris Froome en Miguel Ángel López ten val kwamen, maar zij konden wel starten.

Rohan Dennis kwam vroeg aan de start. De Australisch kampioen tijdrijden klokte een tijd van 12.04 en kwam daarmee aan de leiding aan te staan. Daarna was het lang wachten voor Dennis in de hot seat.

Maximilian Schachmann klokte halverwege een snellere tussentijd dan Dennis, maar in het tweede moest de Duitser veel inleveren. Victor Campenaerts was de eerste die in de buurt kwam bij Dennis. De Europees kampioen tijdrijden kwam op de streep enkele honderdsten te kort op Dennis en moest het doen met een voorlopige tweede tijd.

Daarna was het de beurt aan de topfavorieten voor de eindzege. Chris Froome kwam er niet aan te pas in de tijdrit. De renner van Team Sky kwam niet in zijn ritme en verloor meer dan een halve minuut. Dumoulin was bij het tussenpunt vier seconden sneller dan Dennis en hield in het vervolg van de tijdrit zijn voorsprong vast. Uiteindelijk won de wereldkampioen tijdrijden met twee seconden voorsprong op Dennis en Campenaerts.

Dumoulin wint openingstijdrit (Pro Shots / Action Images)
Dumoulin wint openingstijdrit (Pro Shots / Action Images)