Brighton verrast Manchester United en is zo goed als veilig

Brighton & Hove Albion heeft een fraaie overwinning behaald op Manchester United. Eén doelpunt was voor de thuisploeg voldoende voor drie punten.

Bij een overwinning in de zuidelijke kustplaats zou Manchester United verzekerd zijn van de tweede plaats in de Premier League. José Mourinho maakte zes wijzigingen in het basisteam dat vorig weekend van Arsenal won. Marcus Rashford verving voorin de geblesseerde Romelu Lukaku en hij werd geflankeerd door Anthony Martial en Juan Mata. Alexis Sánchez en Jesse Lingard begonnen op de bank.

Al na drie minuten kreeg Marouane Fellaini de bal in het doel uit een vrije trap van Rashford, maar het feestje ging wegens buitenspel niet door. Tien minuten later werd ook Brighton gevaarlijk. Namens de thuisploeg, waar Davy Pröpper na drie duels schorsing weer een basisplek had, leverde Pascal Groß een poging die recht op David De Gea af ging.

Na bijna twintig minuten wist ook Glenn Murray bijna te scoren, dit keer met een halve volley. Opnieuw lag De Gea in de weg. United kon daar maar weinig tegenover stellen. Het tempo lag laag en de spelers leken in het achterhoofd al een beetje bezig te zijn met de FA Cup-finale van 19 mei tegen Chelsea.

In de tweede helft begon de ploeg van Mourinho wel aardig en Paul Pogba kreeg een eerste goede kans, maar de openingstreffer viel na 57 minuten aan de andere kant. José Izquierdo leverde een perfecte voorzet op Groß, die van dichtbij raak kopte. De VAR toonde aan dat de bal de lijn was gepasseerd voordat Marcos Rojo wegwerkte.

Manchester United probeerde daarna een tandje bij te schakelen en het miste een paar grote kansen op de gelijkmaker. Doelman Mathew Ryan hield Rashford van scoren af en de beste kans was voor invaller Lingard, die oog in oog met Ryan faalde. Brighton pakte daardoor de zege en is met een elfde plaats vrijwel zeker van lijfsbehoud in de Premier League.