Brandweer zichtbaar aanwezig bij dodenherdenking

Vandaag staat Nederland in het teken van de dodenherdenking. Op veel plekken werden herdenkingen georganiseerd. Ook bij het Homomonument op de Westermarkt in Amsterdam en het Internationaal Homomonument aan de Koekamplaan in Den Haag.

Traditiegetrouw zijn hierbij ook geüniformeerde LHBT’ers van de brandweer (Roze Rood), politie (Roze in blauw), Defensie (Stichting Homoseksualiteit & Krijgsmacht), de GHOR, ambulancediensten en DGPP (Dutch Government Pride Platform) aanwezig. Roze Rood legt daarbij een krans namens de brandweer. Hiermee wordt herdacht en de vrijheid gekoesterd en stralen de partijen uit dat medewerkers zichzelf kunnen zijn en hun seksuele oriëntatie niet hoeven te verbergen: je mag gewoon zijn wie je bent.

Internationale dag van de Brandweer
Op 4 mei is het ook de internationale dag van de Brandweer. Deze dag is in januari 1999 ter nagedachtenis van 5 omgekomen Australische brandweerlieden in het leven geroepen. Op de internationale dag van de brandweer wordt aandacht gevraagd voor het goede werk wat brandweermensen verrichten. De dag is gekoppeld aan de dag van de Heilige Florianus. Hij is de beschermheilige van het vuur. Omdat Nederland op deze dag in het teken staat van de dodenherdenking, wordt deze dag in ons land niet uitgebreid ‘gevierd’.

Brandweer zichtbaar aanwezig bij dodenherdenking (Foto: Brandweer.nl)
Brandweer zichtbaar aanwezig bij dodenherdenking (Foto: Brandweer.nl)