Amerikaanse ijshockeyers verrassen Canada op WK, Rusland haalt uit

In Denemarken is het wereldkampioenschap ijshockey van start gegaan. Olympisch kampioen Rusland begon daarin gelijk met een grote, maar wel te verwachten overwinning: Frankrijk werd met 7-0 opzij geschoven.

De Russen treden aan met veel spelers uit de gouden olympische ploeg, aangevuld met toppers uit de NHL, voor zover die niet meer actief zijn in de play-offs aldaar. Opvallend genoeg is geen enkele speler van de Russische kampioensploeg AK Bars Kazan geselecteerd, maar zijn vooral CSKA Moskou en SKA Sint-Petersburg weer hofleverancer. De jonge Kirill Kaprizov, op de Spelen al indrukwekkend bezig, was met twee goals de topscorer in het duel.

Ook de Zweden zijn inmiddels aangevuld met flink wat NHL-spelers en dat betaalde zich tegen Wit-Rusland uit. De ploeg kwam niet in de problemen en won met 5-0. In groep B gaf het thuisland tegen Duitsland, op de Spelen verrassend goed voor zilver, tot twee keer toe een voorsprong weg. Na shootouts wonnen de Denen echter alsnog: Frans Nielsen - bij de Detroit Red Wings de eerste Deense NHL-speler ooit - scoorde als enige.

De kraker van de avond ging tussen Canada en de VS en het waren de Canadezen die Pierre-Luc Dubois en Ryan O'Reilly op 2-0 kwamen. Anders Lee, Dylan Larkin en Johnny Gaudreau draaiden de boel echter om en zorgden voor 2-3, waarna Anthony Beauvillier voor de 3-3 tekende. Larkin zette de VS op voorsprong, Colton Parayko sleepte namens Canada shootouts uit het vuur - in overtime werd immers niet gescoord. Jordan Eberle scoorde als enige Canadees, Cam Atkinson schoot namens de Amerikanen twee keer raak en dus won de Amerikaanse ploeg.

De hoogtepunten van de VS tegen Canada (Bron: YouTube)