Olympique Marseille na verlenging langs Salzburg

Redactie

Olympique Marseille heeft ten koste van Red Bull Salzburg de finale van de Europa League bereikt, maar had daar wel een verlenging voor nodig.

De Fransen, die de heenwedstrijd met 2-0 hadden gewonnen, begonnen de wedstrijd met veel druk op het doel van de thuisploeg, maar de ploeg kwam aanvankelijk niet verder dan een paar speldenprikjes. De huidige nummer vier van de Ligue 1 werd gevaarlijk uit een vrije trap van Dimitri Payet, maar centrale verdediger Adil Rami kon niet afronden.

Vier minuten na de thee kregen Marseille een grote kans op de 0-1. Payet legde de bal uitstekend terug op Valère Germain, maar de volley van de spits ging naast. Na 53 minuten spelen kwam de thuisploeg de ban. Amadou Haidara dribbelde zich een weg door de verdediging en kon de 1-0 binnen schieten.

Salzburg rook bloed en zette Marseille met de rug tegen de muur. Munas Dabbur was dichtbij de tweede treffer, door een voorzet achter zijn standbeen te schieten. Na 65 minuten spelen werd het alsnog 2-0. Een inzet van Xaver Schlager werd door Bouna Sarr in zijn eigen doel gewerkt.

Salzburg, dat eerder in het toernooi tegen SS Lazio ook al een achterstand van twee doelpunten uit de heenwedstrijd wegwerkte, leek Marseille definitief de nekslag toe te dienen, maar Yohann Pelé hield Hwang Hee-Chan van het scoren af. De gasten lieten zich echter niet onbetuigd en in de counter kopte Florian Thauvin tegen de lat. Na negentig minuten spelen stond de 2-0 stand op het scorebord in de Red Bull Arena en dus moest er twee keer een kwartier verlengd worden.

In de negende minuut van de eerste verlenging hield Pelé Marseille op de been. De goalie bracht redding op een kopbal van dichtbij van Duje Ćaleta-Car. Salzburg zette nog maar eens aan en Moanes Dabbur schoot voorlangs. In de 116e minuut volgde de beslissing in de wedstrijd, in het voordeel van Marseille. Rolando werd de gevierde man door de bal binnen na een hoekschop: 2-1. De Oostenrijkers beklaagden zich dat het een onterechte hoekschop was, nadat Lucas Ocampos de bal als laatste had geraakt. De thuisploeg beëindigde de wedstrijd met tien man nadat Haidara met zijn tweede gele kaart werd weggestuurd.

Olympique Marseille neemt het op 16 mei op tegen Atlético Madrid in de finale van de Europa Leagu en kan het toernooi voor het eerst winnen.