FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 14 juli 2014

Egypte stelt Israël en Hamas wapenstilstand voor

Egypte heeft Israël en Hamas maandag een wapenstilstand voorgesteld. Egypte hoopt met een driestappenplan, waarvan het staakt-het-vuren deel uitmaakt, een eind te maken aan de bloedige beschietingen over en weer tussen Israël en de door Hamas beheerste Gazastrook. In Gaza zijn al zeker 185 doden gevallen.

Het Egyptische ministerie van buitenlandse zaken vraagt de strijdende partijen vanaf dinsdagochtend twaalf uur lang de wapens neer te leggen. Vervolgens moeten de grenzen van de Gazastrook weer opengaan en nodigt Egypte vertegenwoordigers van de kemphanen uit voor vredesonderhandelingen. Egypte legt het voorstel maandagavond naar verwachting voor aan de Arabische Liga.

Een prominent Hamas-lid liet weten dat de radicale beweging openstaat voor het voorstel en zich er nu over buigt. ''We smeken niet om een staakt-het-vuren, maar we zullen tegelijkertijd ook geen enkel vergelijk verwerpen dat de huidige leefomstandigheden in Gaza kan veranderen'', zei het Hamas-kopstuk, dat zijn naam niet genoemd wilde zien. Hamas-leider Ismail Haniyeh, de premier van de Gazastrook, bevestigde maandagavond dat er 'diplomatieke bewegingen' gaande zijn.

Israël heeft nog niet op het Egyptische plan gereageerd. Het veiligheidskabinet vergadert dinsdagochtend over het voorstel, schrijft Haaretz. De krant citeert een ingewijde, die stelt dat premier Benjamin Netanyahu wel voelt voor de door Egypte voorgestelde wapenstilstand en het dinsdag in stemming wil brengen. Enkele haviken in zijn regering zouden echter mordicus tegen zijn.

Beide strijdende partijen moeten heel wat inslikken wil het tot een bestand komen. Israël eist de garantie dat vijandelijkheden voor langere tijd uitblijven. Hamas staat erop dat Israël en Egypte de blokkade van Gaza opheffen.

Egypte treedt vaker op als bemiddelaar tussen Israël en de Palestijnen. In 2012 slaagde de toenmalige president Mohammed Morsi er al eens in Hamas en Israël te bewegen de ook toen opgelaaide vijandelijkheden te staken. De islamist Morsi had echter meer invloed op Hamas dan de nieuwe machthebber Abdel-Fattah el-Sissi, menen deskundigen.

Honkballers verliezen van Japan in Haarlem

De Nederlandse honkballers zijn op de Haarlemse Honkbalweek tegen de tweede nederlaag aangelopen. De ploeg van bondscoach Steve Janssen ging maandagavond met 3-1 onderuit tegen Japan, dat nog ongeslagen is.

De Aziaten brachten in de zesde inning hun eerste speler over de thuisplaat en liepen in de negende inning uit naar 3-0. In de gelijkmakende slagbeurt deed Stijn van der Meer nog wel iets terug, maar Oranje kon de nederlaag niet meer afwenden.

Het Nederlandse team begon het toernooi met een nederlaag tegen de Verenigde Staten, maar herstelde zich met een zege op Taiwan. Het volgende duel is woensdag tegen de Amerikanen.

Producent verdedigt vals zingende Britney Spears

Producent William Orbit heeft eigenlijk geen goed woord over voor alle criticasters van Britney Spears. De blondine werd vorige week te kijk gezet toen een opname van haar nummer Alien opdook, waarin ze zo vals als een kraai klonk. "Maar de auto-tune wordt door zowat elke zanger gebruikt", schrijft Orbit op Facebook.

"Auto-tune is altijd al een heikel punt geweest", geeft Orbit wel toe. "Niet zo erg als fotoshoppen in de modewereld, maar wel veel meer dan computeranimaties en stuntmannen in films."

Maar de mensen moeten zich niet zo druk maken om niets, vindt Orbit, die meermaals met Spears samenwerkte. "Ik heb het woord 'oplichterij' een paar keer horen vallen, en dat is volkomen misplaatst. Een lied of plaat van Britney Spears heeft nog nooit een vlieg kwaad gedaan. Tenzij er een stapel van op iemand viel."

Het belangrijkste vindt Orbit echter dat miljoenen mensen dagelijks genieten van de muziek van Britney Spears. "Daarmee is de discussie eigenlijk klaar. En charisma is charisma. Dat komt niet uit de computer."

'Hertogin Kate weer zwanger'

De Britse hertogin Kate is in verwachting van haar tweede kind. Dat beweren vrienden van de hertogin, onder wie Jessica Hay, meldt het Australische blad New Idea. Hay bracht ook het nieuws over Kate's eerste zwangerschap naar buiten via dat blad.

"Binnen de vriendenkring van Kate wordt alleen nog maar gepraat over de zwangerschap", zegt Hay volgens Radar Online in New Idea. "Ik heb het zelf van meerdere vrienden gehoord. Zij zeggen dat een officiële aankondiging waarschijnlijk binnen enkele weken volgt."

Volgens Hay probeert de 32-jarige Kate op alle mogelijke manieren te verbergen dat ze zwanger is. "Haar gezicht is voller, net als toen ze in verwachting was van George. Door een andere haarstijl probeert ze dat te verbergen. En als ze in het openbaar verschijnt, houdt ze altijd iets voor haar buik."

Kate en haar man, de 32-jarige prins William, werden vorig jaar ouders van zoon George. Hij viert volgende week dinsdag zijn eerste verjaardag.

'Klaarkomclip' leidt tot BNN-serie voor meidenband

De meidenband Adam krijgt een eigen realityserie bij BNN. De meiden speelden zichzelf in de kijker met hun clip Go To Go, waarin drie van hen zingen terwijl ze een orgasme krijgen. Het filmpje werd op YouTube al bijna twaalf miljoen keer bekeken. De serie ADAM gaat hen volgen tijdens de voorbereidingen van hun nieuwe podiumact voor het nieuwe festivalseizoen, liet BNN maandag weten.

Adam maakte eerder al naam met het nummer Hit Me Again, waarin ze stelling nemen tegen de anti-homowet en het beleid van de Russische president Vladimir Poetin. Het is duidelijk dat de band een erg ongebruikelijke manier heeft om in Nederland publiciteit te genereren.

Bandleden Anna Speller, Eva Cleven, Loulou Hameleers, Sanne den Besten en Suzanne Kipping werken in de serie ook samen met enkele grote namen uit de Nederlandse muziekindustrie. ADAM is dit najaar bij BNN te zien zijn.

Arrestatieteam rukt uit naar woning in Almere

Een arrestatieteam en onderhandelaar van de politie zijn maandagavond rond 18.45 uur uitgerukt naar een woning in Almere. De politie had even daarvoor een melding binnengekregen over twee personen die, mogelijk met vuurwapens, het huis zouden zijn binnengegaan.

De politie wist niet precies wat zich afspeelde in de woning en wie zich daar bevonden. De onderhandelaar probeerde contact te maken met de mensen in het huis, maar toen dat niet lukte, viel het arrestatieteam de woning binnen. "Er is niemand in het huis aangetroffen", laat een woordvoerder van de politie weten.

Hij vermoedt dat de personen die getuigen de woning hadden zien binnengaan het pand alweer hadden verlaten toen de politie arriveerde. "Er zit natuurlijk enige tijd tussen het binnenkomen van de melding en het arriveren van de politie bij het huis", aldus de zegsman. Hij gaat niet uit van een valse melding.

In de woning aan de Eindhovenstraat in de Stedenwijk is wel een gerooide hennepplantage aangetroffen. Die wordt ontmanteld en vernietigd.

43.013 deelnemers aan de start Vierdaagse

Van de 46.000 deelnemers die een startbewijs hebben gekregen voor de Nijmeegse Vierdaagse, hebben 2987 mensen hun ticket niet opgehaald. Dat is een procent minder dan vorig jaar. Dit betekent dat op de eerste wandeldag maximaal 43.013 wandelaars van start zullen gaan. Vrijdag hopen zij op de Via Gladiola hun felbegeerde Vierdaagsekruisje in ontvangst te mogen nemen.

Dat meer mensen hun startbewijs hebben opgehaald, heeft volgens de organisatie te maken met de naderende honderdste editie in 2016. Om dan verzekerd te zijn van een plek moeten wandelaars tussen 2010 en 2015 de mars vier keer hebben gelopen.

NAC legt Macedonische verdediger Damcevski vast

NAC Breda heeft zich versterkt met centrale verdediger Aleksandar Damcevski. De in Frankrijk geboren Macedoniër maakte indruk tijdens een stage in Breda. Hij tekent een contract voor drie seizoenen, meldt NAC. Afgelopen seizoen speelde de 21-jarige Damcevski voor het Bulgaarse Chernomorets Burgas.

"Hij is groot en sterk en heeft bovendien een uitstekende techniek", vertelt technisch directeur Graeme Rutjes over de 1.93 meter lange mandekker. "Daarnaast is hij niet bang om vooruit te voetballen. Als linkspoot is hij een goede aanvulling op de rechtsbenige Henrico Drost in het hart van de defensie."

Damcevski doorliep de jeugdopleiding van Toulouse en kwam daarna in Zwitserland uit voor FC Luzern en Kriens. Vorig jaar verkaste de jonge linkspoot naar Chernomorets Burgas, waarvoor hij veertien keer in actie kwam op het tweede Bulgaarse niveau.

Egypte stelt wapenstilstand Gaza voor

Egypte heeft een voorstel gedaan voor een wapenstilstand tussen Israël en Palestijnen in de Gazastrook. Het staakt-het-vuren zou dinsdagmorgen in moeten gaan. Het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat maandagavond laten weten.

Onderdeel van het plan is de openstelling van grensovergangen, waardoor mensen in de Gazastrook verzorging kunnen krijgen. Als beide partijen instemmen, dan wil Egypte binnen 48 uur verder bemiddelen bij indirecte gesprekken.

Egypte bemiddelde in 2012 met succes tussen de partijen.

Door Israëlische bombardementen zijn in een week tijd meer dan 170 Palestijnen omgekomen, merendeels burgers. Palestijnse militanten hebben vanuit de Gazastrook meer dan 1000 raketten afgevuurd op Israël.

Egypte stelt wapenstilstand Gaza voor
Egypte stelt wapenstilstand Gaza voor (Foto: ANP)

Octomom bekent schuld aan uitkeringsfraude

Octomom heeft bekend schuldig te zijn aan het verzwijgen van 25 duizend dollar aan inkomsten voor de Amerikaanse belastingdienst. De 39-jarige Nadya Suleman zou het geld grotendeels hebben verdiend met een sekstape waarop ze masturbeert. Door haar bekentenis hangt haar nu geen gevangenisstraf meer boven het hoofd.

Suleman werd in januari beschuldigd van uitkeringsfraude. Het bedrag bestond uit ruim negenduizend dollar aan onterecht geïnde zorgtoeslag en zo'n 16,5 duizend dollar bestaande uit onder meer onterecht verkregen voedselbonnen. Octomom heeft het bedrag al terugbetaald en moet nog een taakstraf van tweehonderd uur uitdienen.

Amerikaanse Min stunt tegen Pavlyuchenkova

Grace Min heeft op het WTA-toernooi van Båstad voor een grote verrassing gezorgd. De Amerikaanse tennisster was in de eerste ronde met 6-0 en 6-4 te sterk voor Anastasia Pavlyuchenkova. De Russin was als tweede geplaatst op het Zweedse gravel.

Na ruim een uur tennis stapte de 20-jarige Min, de mondiale nummer 114, als winnaar van de baan. Ze bereikte vorige week al de halve finale in Bad Gastein. Toen riep Andrea Petkovic haar een halt toe.

Richel Hoogenkamp is ook van de partij in Båstad. Ze plaatste zich eerder op de dag voor het hoofdschema. Arantxa Rus en Indy de Vroome sneuvelden in de kwalificaties.

[Tour] Mollema had meer gehoopt van bergrit

Bauke Mollema had meer gehoopt van de eerste serieuze bergetappe in de Tour de France. De Belkin-renner keerde terug in de top tien van het klassement, maar moest enkele concurrenten op de slotklim laten gaan. "Ik begon nog wel goed, maar toen Nibali aanging kon ik niet mee", laat Mollema weten.

"Ik had er iets meer van gehoopt, maar alles staat nog dicht bij elkaar en ik blijf het van dag tot dag bekijken", vervolgt de Groninger, die als twaalfde over de finish kwam op La Planche des Belles Filles, op de website van Belkin. "Hopelijk verbeter ik nog wat. De etappes met de echt lange cols moeten nog komen."

Mollema staat op 4.08 minuten van geletruidrager Vincenzo Nibali, die op Quatorze Juillet naar de overwinning soleerde. Dinsdag genieten de renners van een rustdag.

Powell en Simpson zijn weer vrij om te sprinten

De Jamaicaanse sprinters Asafa Powell en Sherone Simpson kunnen weer aan wedstrijden meedoen. Het internationale sporttribunaal CAS heeft hun dopingschorsing teruggebracht van achttien naar zes maanden. Die tijd van de straf zaten ze al uit.

Powell en Simpson testten vorig jaar tijdens de Jamaicaanse trials positief op het verboden middel oxilofrine. Volgens Powell zat die stof in een legaal voedingssupplement, maar stond dat niet op het etiket vermeld. Hun eigen bond besloot ze voor anderhalf jaar te schorsen, waarna het tweetal naar het CAS stapte.

Zowel Powell als Simpson voelt zich in het gelijkgesteld door het sporttribunaal, zo lieten ze weten. De 31-jarige Powell is voormalig wereldrecordhouder op de 100 meter. De twee jaar jongere Simpson won in 2008 olympisch zilver op de 100 meter.

Gratis dagblad Sp!ts verdwijnt

Het gratis dagblad Sp!ts gaat op in zijn evenknie Metro en verschijnt in oktober dit jaar voor het laatst. Dat meldde eigenaar Telegraaf Media Groep (TMG) maandag.

De oplage van de vernieuwde Metro wordt volgens TMG opgevoerd naar 510.000 exemplaren per dag. Daarbij wordt de krant dan uitgebreid met de ".meest gewaardeerde onderdelen" van Sp!ts. TMG nam Metro in augustus 2012 over en was daarvoor al de uitgever van Sp!ts.

TMG verwacht met één grote, gratis krant meer adverteerders te kunnen trekken, dan met twee titels die elkaar op de treinstations beconcurreren. "We krijgen zo met De Telegraaf en Metro posities nummer één en twee in handen op de landelijke krantenmarkt", zei TMG-directeur Frank Volmer tegen het ANP. "Dat biedt heel veel mogelijkheden om de titels verder uit te bouwen, ook online."

Dagblad De Telegraaf zal, zoals eerder aangekondigd, vanaf het vierde kwartaal overgaan op tabloid. Met twee grote titels op hetzelfde, kleinere formaat denkt TMG dat het voor adverteerders makkelijker wordt een veel groter publiek te bereiken met hun campagnes. De almaar dalende advertentieomzet van TMG zou daarmee kunnen stabiliseren of zelfs kunnen groeien, aldus de directeur.

Volgens Volmer is nog niet aan te geven welke gevolgen de fusie van de dagbladen heeft voor het personeel. Tot een grote reorganisatie lijdt het volgens hem echter niet, aangezien er bij de aankoop van Metro al banen werden geschrapt.

In de zomer van vorig jaar werden de redacties van beide kranten al samengevoegd. Alle overige afdelingen van Metro werden verder geïntegreerd binnen de bestaande afdelingen van TMG, waarbij de volledige integratie van het bedrijf in december vorig jaar werd afgerond.

Journalistenvakbond NVJ zegt in een reactie dat het lijkt of er sprake is van een journalistieke kaalslag. Volgens een woordvoerster moet de toekomst uitwijzen of een gratis ochtendkrant haalbaar is. "Er komen steeds minder advertenties in kranten omdat adverteerders meer doen op internet." De NVJ vindt dat Metro past in het portfolio van TMG en hoopt dat het concern wil investeren in de krant, maar heeft wel zorgen over de werkgelegenheid.

Gratis dagblad Sp!ts verdwijnt
Gratis dagblad Sp!ts verdwijnt (Foto: ANP)

Zuiden met handen in het haar vanwege criminaliteit

Noord-Brabant en Limburg zitten met de handen in het haar vanwege de georganiseerde criminaliteit in de provincies. De situatie dreigt onbeheersbaar te worden, blijkt volgens de NOS uit gesprekken met bestuurders en medewerkers van politie en justitie. Meerdere burgemeesters worden bedreigd door onderwereldfiguren en criminelen proberen greep te krijgen op de 'bovenwereld'.

De omroep meldt dat burgemeesters, de politie en het Openbaar Ministerie achter de schermen werken aan een actieplan tegen de criminaliteit. De urgentie is zo groot dat zelfs tijdens wedstrijden van het Nederlands elftal op het WK werd vergaderd.

Zo ontmoetten politiechefs en hoofdofficieren van justitie in Brabant en Limburg elkaar in Driebergen tijdens de wedstrijd van Nederland tegen Australië. Ook de baas van het Openbaar Ministerie, Herman Bolhaar, en de plaatsvervangend chef van de Nationale Politie Ruud Bik waren daarbij. Tijdens de wedstrijd Nederland-Chili kwamen de burgemeesters van vijf grote steden bij elkaar.

Alle partijen willen meer geld voor de opsporing en meer mogelijkheden voor de aanpak van criminelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de eigenaren van panden waarin drugslaboratoria worden aangetroffen. Ook wordt de aanstelling van een nationaal coördinator misdaadbestrijding geopperd.

Het beeld dat tijdens de vergaderingen is geschetst, is 'zeer ernstig', weet de NOS. In Brabant en Limburg zitten niet alleen de grootste wietproducenten van het land, ook de meeste synthetische drugs worden er geproduceerd. Dat heeft het afgelopen jaar geresulteerd in een verdubbeling van het aantal dumpingen van drugsafval. Motorclubs als Satudarah en No Surrender hebben er bovendien vaste voet aan de grond.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat naar aanleiding van de berichtgeving van de NOS weten dat sinds eind 2010 al 'intensief' wordt samengewerkt bij de aanpak van de georganiseerde criminaliteit. Bij die aanpak gaat het volgens het departement niet zozeer om meer capaciteit of instrumenten. "Het gaat erom dat alle betrokken overheidsdiensten één vuist maken." Meer geld krijgen de provincies dus niet.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD) brengt dinsdag een bezoek aan Brabant om zich te laten informeren over de criminaliteit in de provincie.

[Upd] [Tour] Contador breekt scheenbeen bij val

Alberto Contador had na zijn val in de tiende etappe van de Tour de France 'enorm veel pijn'. De Spaanse renner probeerde het nog wel, maar bleek onmogelijk verder te kunnen rijden. "Zijn rechterknie is zwaar gehavend", zei sportief directeur Philippe Mauduit van Tinkoff-Saxo op de website van de Tour.

Wat precies de schade is, moet nog duidelijk worden. "Het was een harde crash. Zijn schoen is helemaal stuk. Zodra hij bij de finish is laten we een scan maken", aldus Mauduit, die tegensprak dat de fiets van Contador het begaf. "Dat is niet het geval. Toen we Nicolas Roche een nieuwe fiets gaven viel er een van de auto."

Voor Tinkoff is het uitvallen van Contador een fikse streep door de rekening. "Het is heel jammer, want het ging goed sinds de start van de Tour. We hadden een plan en de rit verliep vandaag precies zoals we wilden. In een fractie van een seconde viel echter alles in duigen, dus we zijn extreem teleurgesteld."

De Deense formatie heeft dinsdag een rustdag om een nieuwe tactiek uit te stippelen. "Daarna begint een nieuwe Tour de France voor ons", besluit Mauduit.

Update 20.05 uur
Alberto Contador heeft bij zijn valpartij in de tiende etappe van de Tour de France zijn rechter scheenbeen gebroken. Onderzoek in het ziekenhuis heeft dit aan het licht gebracht. Het is nog onduidelijk hoe lang de kopman van Tinkoff-Saxo uit de roulatie zal zijn.

'Raket uit Rusland trof Oekraïens vliegtuig'

De raket waarmee maandag een Oekraïens militair transportvliegtuig werd neergeschoten, is "waarschijnlijk" afgevuurd vanuit Rusland. Die beschuldiging heeft het Oekraïense ministerie van Defensie maandag geuit, meldde het Oekraïense persbureau Interfax.

Het vliegtuig, een Antonov An-26, vloog volgens het ministerie op 6,5 kilometer hoogte boven het oosten van Oekraïne. De kans dat het is geraakt door een lichte, vanaf de schouder afgevuurde raket is daarom klein volgens Oekraïne. "Het vliegtuig is geraakt door een andere, krachtigere raket, die waarschijnlijk is afgevuurd van Russisch grondgebied", aldus de verklaring.

Maar volgens Russische media hebben rebellen in de regio Loehansk de verantwoordelijkheid opgeëist voor het neerschieten van het vliegtuig. Ze zouden inzittenden gevangen hebben genomen en hen ondervragen.

Het is onduidelijk hoeveel mensen aan boord waren. Het Oekraïense leger zoekt ten zuidoosten van de stad Loehansk naar het toestel en de inzittenden.

ISIS rukt op in Oost-Syrië en nadert stellingen leger

Strijders van de soennitische terreurbeweging ISIS hebben opnieuw rivaliserende rebellen verdreven uit delen van de Oost-Syrische stad Deir el-Zour. De provinciehoofdstad is nu bijna volledig in hun handen, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Strijders van het met Al-Qaida verbonden Jabhat al-Nusra hebben volgens het Observatorium meerdere van hun stellingen in de stad opgegeven en hebben zich teruggetrokken. De Islamitische Staat, voorheen van Irak en de Levant, boekt opnieuw wat terreinwinst. Grote delen van het noorden en westen van Irak en van het aangrenzende noorden en oosten van Syrië zijn nu in handen van IS, dat er onlangs het kalifaat heeft uitgeroepen.

IS is heer en meester in bijna heel Deir el-Zour en de olierijke provincie met dezelfde naam. Maar een deel van de provinciehoofdstad is nog stevig in handen van het regeringsleger. Nu de IS-strijders langzaam maar zeker de concurrerende rebellen hebben verjaagd komt een botsing met het leger steeds dichterbij. Voorlopig lijken zij elkaar echter te mijden.

Nieuwe trailer voor Sex Tape

Het gevecht tegen de cloud duurt voort in de tweede trailer voor de R-rated (voor "strong sexual content, nudity, language and some drug use") comedy Sex Tape

Sex Tape vertelt over een stel dat een, je verwacht het niet, seksvideo maakt en die per ongeluk synchroniseert met een reeks mobiele apparaten die ze aan vrienden en familie cadeau hebben gedaan. Een jacht naar de apparaten start in een poging zo min mogelijk mensen de video te laten zien, met de nodige capriolen van dien.

Sex Tape, van  Jake Kasdan (Bad Teacher, New Girl), Kate Angelo, Jason Segel, Nicholas Stoller en met Segel, Camerion Diaz, Rob Lowe en Rob Corddry, is te zien vanaf 7 augustus.

Eindstand FOK! WK pool

Het WK zit erop! Duitsland behaalde gisteren zijn vierde wereldtitel en Oranje behaalde een knappe derde plaats. Daarmee komt ook een einde aan onze WK pool.

Na een spannende strijd bovenin is eindelijk de winnaar bekend. Littlerabbit en Ronhui hielden het tot het eind aan spannend, maar uiteindelijk kwam Littlerabbit er met 1555 punten als winnaar uit de bus, gefeliciteerd! Hij bleef zijn concurrent Ronhui maar 15 punten voor. Met 1405 punten eindigde dragon11 op gepaste afstand als derde. De top 5 wordt vervolledigd door Njosnavelin (1385 punten) en Bonkojoy (1370).

Eindstand FOK! WK pool

Positie Gebruikersnaam Punten
1 Littlerabbit 1555
2 Ronhui 1540
3 dragon11 1405
4 Njosnavelin 1385
5 Bonkojoy 1370
6 Flippiee 1365
7 Zorro 1330
8 davako 1295
9 Dazeedegaai 1290
10 Cavaliers 1275

De volledige eindstand is hier te vinden.  Voor je eigen score kijk je onderin je puntenpagina

Bij de subleagues ging de eindoverwinning naar #TeamJohannes. Dat team bleef met 1062 punten de TAL-SC 55 punten voor. Een mooie vermelding is er ook voor de crew van FOK!sport, dat een met 951 punten een knappe vijfde plaats binnenhaalde.

Eindstand subleagues

Positie Naam subleague Punten
1 #TeamJohannes 1062
2 TAL-SC 1007
3 #teamess 963
4 FOK! Open 955
5 FOK!sport 951

De volledige eindstand bij de subleagues is hier te vinden.

 
Voor de volledigheid volgen hier nog de antwoorden op de extra vragen.

Vraag Antwoord
Welk land wordt wereldkampioen voetbal? Duitsland
Hoeveel doelpunten maakt de topscorer van het WK? 6
Hoeveel spelers zal Louis van Gaal gebruiken tijdens het WK? 23
Hoeveel keer wordt er 2 of meer doelpunten door 1 speler in een duel gemaakt? 16
Welk land krijgt de meeste tegendoelpunten? Brazilië
Welk land krijgt de eerste rode kaart Uruguay


FOK! bedankt alle 533 deelnemers voor hun deelname. We zien jullie graag allemaal terug bij het EK in 2016!

Christian Bale is Mozes in Exodus: Gods and Kings

Zwaarden, vechtersbazen, natuurkrachten, personages die zich gewichtig gedragen... er komt weer een film aan voor hen die houden van historische, zelfs Bijbelse actie.

Positief punt hierin is dat Exodus: Gods and Kings is geregisseerd door Ridley Scott en hij een imposante cast voor zijn camera heeft: Christian Bale, Aaron Paul en Sigourney Weaver spelen rollen in de film. Exodus: Gods and Kings vertelt over de epische strijd van één man tegen een machtig rijk. Scott toont het verhaal van Mozes (Bale), als hij in opstand komt tegen de Egyptische farao Ramses (Joel Edgerton). Om te ontsnappen uit het door dodelijke plagen geteisterde Egypte, begint Mozes samen met 600.000 slaven aan een monumentale reis.

Naast de genoemde castleden zijn ook Ben Kingsley, Indira Varma en Joel Edgerton te zien in de avonturenfilm. De film wordt uitgebracht in 3D op 18 december.

Knieblessure Blind valt mee

De knieblessure die Daley Blind opliep in de troostfinale van het WK tegen Brazilië valt mee. Onderzoek wees maandagochtend uit dat het om een verrekking van de buitenste knieband gaat, meldt zijn club Ajax. Hoelang Blind niet op het veld kan verschijnen is niet bekendgemaakt. Hij heeft nu vakantie.

Blind verliet het veld in Brasilia in de zeventigste minuut na een duel met Oscar. De Ajacied tekende in de eerste helft nog voor zijn eerste interlandgoal en droeg daarmee in belangrijke mate bij aan de 3-0 overwinning van het Nederlands elftal.

Spelers Argentinië door duizenden onthaald

Het Argentijnse nationale team is maandag teruggekeerd in Buenos Aires. Argentinië verloor zondag de WK-finale met 1-0 van Duitsland, maar werd desondanks door duizenden fans onthaald. De mensenzee had zich langs de weg van het vliegveld naar het complex van de bond verzameld om de spelers te verwelkomen.

Op het vliegtuig waarin de selectie terugkeerde stonden afbeeldingen van de spelers en de boodschap 'bedankt Argentinië'. De tweevoudig wereldkampioen ging in Maracanã in de verlenging onderuit door een goal van Mario Götze. De Argentijnen speelden hun eerste WK-finale sinds 1990. Ook toen was een Duits team te sterk.

PEC Zwolle strikt Duitse spits Ferfelis

PEC Zwolle heeft proefspeler Dimitrios Ferfelis vastgelegd. De 21-jarige spits tekent een contract voor een seizoen, met een optie voor nog eens twee jaar, meldt de bekerwinnaar maandag. Ferfelis speelde in de jeugd van Werder Bremen en kwam de afgelopen twee seizoenen uit voor TuS Koblenz.

Voor die club scoorde de Duitser, die ook een Grieks paspoort heeft, 19 keer in 33 officiële duels. "Hij traint hier tweeënhalve week mee en heeft in die periode al groei laten zien. Dimitrios is een fysiek sterk aanspeelpunt, waardoor de technische staf mogelijkheden heeft om qua speelstijl keuzes te maken", vertelt technisch directeur Gerard Nijkamp van Zwolle.

De Overijsselse eredivisionist nam zondag al de Griekse aanvaller Nikos Ioannidis op huurbasis over van Olympiakos, met een optie tot koop. Volgens Nijkamp is dat een ander type spits.

Luuk de Jong wil schaal in familie houden

Luuk de Jong heeft na zijn eerste training bij PSV gezegd dat hij kampioen wil worden met de Eindhovenaren. "Al vijf jaar is een De Jong kampioen geworden, dat moet nu ook maar weer gebeuren", zegt de spits op de clubsite.

De laatste vier jaar was het broer Siem die de titel pakte. Daarvoor pakte Luuk de schaal met FC Twente. Siem de Jong maakte deze zomer de overstap van Ajax naar Newcastle United.

De Jong tekende zaterdag een contract in Eindhoven en ziet goede kansen voor het kampioenschap. "Als je PSV bent, vind ik dat je altijd moet meedoen om de titel. Vorig jaar hebben ze een jong team gehad, maar je ziet dat ze zichzelf goed ontwikkeld hebben. Ik denk dat je daarmee zeker voor de titel kunt gaan."

De afgelopen twee seizoenen speelde De Jong in het buitenland bij Borussia Mönchengladbach en Newcastle United. In die twee jaar kwam hij tot slechts zes competitiedoelpunten. Bij PSV hoopt de aanvaller zijn oude vorm terug te vinden. "Ik wil gewoon weer aan het voetballen komen. Ik wil weer in de spits spelen en daar mijn kwaliteiten laten zien. PSV is bovendien een mooie, grote club."

Eerste volledige trailer voor Doctor Who 8

Na een aantal teaser-afbeeldingen en -trailers heeft de BBC dit weekend de eerste echte trailer vrijgegeven voor het achtste seizoen van Doctor Who.

De trailer toont natuurlijk wat fragmenten van de eerste set afleveringen, waarin de monsters uit de diverse verhalen te zien zijn, maar zet ook een beetje de toon voor de nieuwe serie, die volgens schrijver Steven Moffat behoorlijk anders zal zijn dan in voorgaande jaren. De Doctor is nieuw, anders, en dat wordt duidelijk gemaakt door companion Clara Oswald (Jenna Coleman) die zich afvraagt of ze de Doctor nog wel kent.

Te zien zijn ook de leden van de Paternoster Gang (Madame Vastra, haar echtgenote Jenny en hun bediende Strax), Mark Gatiss in alweer zijn derde rol in Doctor Who, dinosaurussen in Londen en een TARDIS console die het nogal heet heeft.

De trailer volgt op week waarin een vijftal scripts van de nieuwe serie was gelekt, nadat deze door BBC Worldwide waren verzonden naar een lokale BBC-vestiging in Miami. Dit weekend werd bekend dat in dezelfde handeling ook een ruwe montage van de eerste aflevering onderdeel was van het lek. De video bevat een oude versie van de opening credits (Matt Smith wordt er nog in gecredit als de Doctor), onvoltooide visual effects en is volledig in zwart-wit. De aflevering wordt actief gedeeld op torrentsites, ondanks de matige kwaliteit en het feit dat-ie nog niet af is.

In reactie op het lekken van de scripts en de aflevering heeft de BBC een #keepmespoilerfree-campagne gestart op social media, om bewustzijn te creëren voor het feit dat veel fans, in tegenstelling tot de actieve downloaders van de gelekte materialen, er echt geen zin in hebben om vooraf gespoiled te worden. FOK! sluit zich hierbij aan; zowel in nieuwsberichten op de Frontpage als in de Doctor Who-topicreeks op het forum wordt het niet gewaardeerd om informatie te delen voordat de afleveringen zijn uitgezonden.

Doctor Who 8, met Peter Capaldi als de Doctor, start op 23 augustus op BBC One. Naar verwachting is de aflevering direct erna ook te zien bij Netflix en in een later stadium bij SyFy.

Trailer: Unbroken

Universal Pictures heeft een trailer vrijgegeven van Unbroken, het waargebeurde oorlogsdrama van Angelina Jolie over een atleet die krijgsgevangene wordt.

Unbroken is een episch drama over het bijzondere leven van Olympisch atleet Louis “Louie” Zamperini (Jack O’Connell). Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak nam Zamperini dienst in de Amerikaanse luchtmacht. In mei 1943 stortte zijn bommenwerper neer boven de Stille Oceaan. Samen met twee andere bemanningsleden overleefde hij 47 dagen op de open zee in een reddingsvlot en werd daarna gevangen genomen door de Japanse marine en naar een Japans krijgsgevangenkamp gebracht.

Het scenario van de film, geschreven door Joel en Ethan Coen, William Nicholson en Richard LaGravenese, is gebaseerd op de bestseller Unbroken (in het Nederlands vertaald als De Zamperini Legende), van Laura Hillenbrand. Angelina Jolie regisseerde en produceerde de film, bestemd voor een release op 8 januari, middenin het awardseizoen.

[Tour] Nibali wint en herovert gele trui

Vincenzo Nibali heeft maandag de tiende etappe in de Tour de France gewonnen. De Italiaan van Astana sprong in de slotklim naar La Planche des Belles Filles weg en kwam solo aan. Hij pakte de gele trui terug van Tony Gallopin die veel tijd verloor. Ook Bauke Mollema liet tijd liggen. Hij gaf 1.06 minuten toe.

Al vroeg in de etappe was er een spervuur aan demarrages en uiteindelijk raakte een groepje met Lieuwe Westra weg. De Fries had een rol in het tactische plan van Astana om eventueel als springplank te gaan fungeren voor Nibali. Het peloton liet Westra en consorten in eerste instantie ook begaan, maar toen uit de achtergrond Michal Kwiatkwoski (Omega Pharma-Quick-Step) aansloot, was het gedaan met de rust,

Op de afdaling van de Petit Ballon, na iets meer dan zestig kilometer ging Alberto Contador vervolgens onderuit. Nibali liet in eerste instantie zijn mannen rustig naar boven rijden de volgende klim op, maar toen het te lang duurde voerden de Astana's het tempo op. Dat moest wel, want Kwiatkwoski werd gegangmaakt door Tony Martin, de dagwinnaar van zondag.

Na de Col du Platzerwasel, de derde klim van de dag, kwamen twee relatief makkelijke klimmetjes en onder aanvoering van Astana en Movistar werd het gat met de kopgroep, waar Westra al uit was gevallen, naar de twee minuten teruggebracht. Op de Col des Chevrères stak Joaquim Rodriguez (Katusha), die met als ambitie de bolletjestrui al de hele dag vooraan reeg, vervolgens de lont in het kruitvat.

In de afdaling werd hij weer bijgehaald en ging Kwiatkowski ervandoor. Rodriguez liet echter zien dat hij de betere klimmer was, haalde de wittetruidrager bij en ging alleen op de finish af. Vanuit de favorietengroep begon Nibali aan een sterk staaltje. De Italiaan trok ten aanval en niemand kon hem stuiten.

De favorietengroep verbrokkelde na de demarrage van Nibali. Mollema kon de eerste groep achtervolgers met onder meer Alejandro Valverde (Movistar), Tejay van Garderen (BMC) en Richie Porte (Sky) niet volgen. Ook Rodriguez kwam nog voor de Belkin-kopman, die uiteindelijk twaalfde werd in de etappe, boven. Laurens ten Dam (Belkin) gaf 1.58 minuten toe en werd 22e.

In het algemeen klassement heeft Nibali een voorsprong van 2.23 minuten op Porte en 2.47 op Valverde. De Fransen Romain Bardet (AG2R), Gallopin en Thibaut Pinot (FDJ) bezetten de plaatsen vier, vijf en zes. Van Garderen is nummer zeven en Jean-Christophe Péraud (AG2R) achtste. Wereldkampioen Rui Costa staat negende.

Mollema is tenslotte op 4.08 minuten van Nibali de nummer tien. Ten Dam geeft 7.42 minuten toe en is negentiende, Steven Kruijswijk (Belkin) staat op 10.35 minuten 24e en is de derde Nederlander.

[vid] Hamas roept burgers op om menselijk schild te spelen

Een woordvoerder van de Hamas heeft op Al Aqsa-TV laten weten dat de tactiek om burgers als menselijk schild in te zetten, zijn vruchten afwerpt.

Al Aqza-TV is de officiële Hamas-zender, waarbij vergeleken een medium als GeenStijl volkomen genuanceerd en objectief afsteekt. Via deze weg roept de woordvoerder in kwestie, ene meneer Sami Abu Zuhri burgers op om deze succesvolle manier van weerstand door te zetten.

Na een aantal waarschuwingsschoten van de 'zionisten' door een onbemande drone stelt Zuhri: "Onze burgers waren zo moedig om op het dak van de beschoten panden te gaan staan. Zodat de bezetters niet konden aanvallen." Zurhi vervolgt: "Het feit dat mensen bereid zijn zichzelf op te offeren tegen de Israëlische bommenwerpers, teneinde hun huizen te beschermen, laat zien dat deze strategie zichzelf bewijst. En wij, de Hamas roepen anderen op hetzelfde te doen."


|
Gezellige lui bij de Hamas

Hogenkamp naar hoofdtoernooi in Båstad, Rus niet

Tennisster Richel Hogenkamp kan zich opmaken voor het hoofdtoernooi van het WTA-toernooi in het Zweedse Båstad. De 22-jarige Nederlandse versloeg maandag in de laatste ronde van de kwalificaties Gioia Barbieri uit Italië in drie sets. De setstanden waren 1-6, 6-3 en 6-4.

Eerder de dag won Hogenkamp al van Maria-Elena Camerin in de eerste kwalificatieronde. Arantxa Rus redde het niet. De topseed van de kwalificatie verloor met 1-6 en 2-6 van Tereza Martincova uit Tsjechië. In de eerste ronde won ze nog wel van Fanny Ostlund. Indy de Vroome werd in de eerste ronde van de kwalificatie al uitgeschakeld.  

In opspraak geraakte PvdA'er zegt lidmaatschap op

Het omstreden Bredase PvdA-raadslid Jamal Nouhi heeft zijn lidmaatschap van de partij opgezegd. Dat meldt Omroep Brabant maandag. De politicus blijft als zelfstandige fractie in de gemeenteraad van Breda zitten en heeft geen behoefte aan een gesprek met het landelijke bestuur van de PvdA, schrijft de regionale omroep.

"Ik ben klaar met de PvdA", aldus Nouhi. Hij vindt dat er geen ruimte was voor overleg, maar wel voor een oordeel. "Er is op basis van een bericht, meteen een aanval ingezet en stelling genomen zonder fatsoenlijk naar mij te luisteren."

Het raadslid kwam vorige week in opspraak na zijn antihomo-uitspraken. Nouhi schreef woensdag dat Human Rights Watch zich niet moest bemoeien met homowetgeving in Marokko. "Het wegzetten van traditionele waarden als ouderwets werkt elke keer. Altijd maar dat vingertje, dit zijn interne aangelegenheden. Marokko gaat ook niet de vinger wijzen naar andere landen om de waarden en normen aan te passen", aldus Nouhi.

Nadat de Bredase fractie van de PvdA lucht had gekregen van de uitspraken, distantiërende de partij zich hiervan. Nouhi werd vervolgens op het matje geroepen en uit de partij gezet. Hij zegt nu dat er binnen de PvdA weinig ruimte is voor een kritische noot.

"Dit staat haaks op wat zij proberen uit te stralen. Ze blijken niet in staat mee te kunnen bewegen met de dynamiek van de huidige samenleving, maar laten zich eerder leiden door de waan van de dag, de partij is vergane glorie", aldus de politicus tegen Omroep Brabant.

Fractievoorzitter Henk van der Velde zegt maandagmiddag niets te weten van het door Nouhi opgezegde lidmaatschap. "Ik heb het net via de media vernomen."

Oud-ombudsman Brenninkmeijer hoogleraar in Utrecht

Oud-ombudsman Alex Brenninkmeijer wordt hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Dat meldt de onderwijsinstelling maandag. Brenninkmeijer gaat aan de slag als hoogleraar Institutionele aspecten van de rechtstaat aan de faculteit Rechtsgeleerdheid.

Brenninkmeijer was tot november vorig jaar de Nationale Ombudsman. Hij zou daarna worden opgevolgd door Guido van Woerkom, maar die trok zich terug nadat ophef over zijn aanstelling was ontstaan. Brenninkmeijer was sinds 2005 ombudsman.

Het is niet de eerste keer dat Brenninkmeijer als hoogleraar aan de slag gaat. Hij werkte eerder als professor aan de universiteiten van Amsterdam en Leiden. Naast zijn toekomstige functie als hoogleraar is Brenninkmeijer sinds 1 januari Nederlands lid van de Europese Rekenkamer.

'Opstelten moet wietdebat serieus nemen'

De oproep van een groot aantal burgemeesters om de wietteelt te reguleren moet door minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) 'serieus' genomen worden. Daartoe roept de commissie Veiligheid en Justitie van de Eerste Kamer op in een brief aan Opstelten.

De senatoren willen dat de bewindspersonen nog voor een debat in de Tweede Kamer over de kwestie in contact treden met de burgemeesters, om zo 'tot een oplossing' te komen. Ook willen de senatoren dat Opstelten en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA)na het zomerreces tekst en uitleg komen geven in de Eerste Kamer over de maatregelen die ze al hebben genomen om de problemen op te lossen.

De burgemeesters zien volgens de senatoren 'met lede ogen aan' dat steeds meer inwoners 'in de armen van criminele organisaties worden gedreven', omdat ze betrokken worden bij de productie van hennep. "Het pleidooi dat deze burgemeesters bij u hebben gehouden, heeft niet geleid tot een gewijzigd inzicht bij u", aldus de brief.

Tientallen burgemeesters dringen er bij Opstelten al langer op aan de wietteelt te reguleren. Het is volgens de burgemeesters niet alleen een passend middel in de strijd tegen de georganiseerde misdaad, maar ook een goede manier om de kwaliteit van wiet in de gaten te houden om gezondheidsrisico's te verkleinen. Opstelten vindt reguleren geen optie; hij wil zich richten op het oprollen van criminele organisaties.

Cocaïne gevonden in container met bananen

In een container met bananen heeft de douane zondag in de Rotterdamse Waalhaven 136 kilo cocaïne gevonden. Dat meldt het Openbaar Ministerie maandag. De drugs waren verpakt in pakketten en verborgen in het dak van de container.

De container was afkomstig uit Ecuador en werd naar een containerbedrijf in de Waalhaven vervoerd. De bananen waren bestemd voor een bedrijf in Zagreb, Kroatië.

De cocaïne, met een straatwaarde van ongeveer vier miljoen euro, is inmiddels vernietigd.

Boulahrouz: "Beetje droom die uitkomt"

Khalid Boulahrouz heeft maandag zijn overgang naar Feyenoord afgerond. De ervaren verdediger is trots op zijn transfer en wil zijn ervaring delen met de jongelingen.

Boulahrouz (32) komt transfervrij over van Brøndby IF. De 35-voudig international keert na tien jaar terug in de Eredivisie. "Ik ben heel trots dat ik dit shirt elke week mag gaan dragen. Dit voelt als thuiskomen, al is het nog even wennen om terug te zijn", zei Boulahrouz op de clubsite van Feyenoord.

"Ik vond dat het tijd was om terug te keren naar Nederland, dat gevoel werd de afgelopen tijd steeds sterker. Ik ben geboren in Maassluis en heb daar nog steeds familie wonen, terwijl ik ook vrienden heb in Rotterdam. Op het moment dat Feyenoord mij benaderde, hoefde ik geen seconde na te denken. Het is vervolgens snel rond gekomen."

"Feyenoord is een fantastische club", aldus De Kannibaal. "Ik ben hier regelmatig geweest met het Nederlands elftal, het is puur genieten om in dit stadion te spelen. Bovendien zal het hier elke twee weken vol zitten met fanatieke supporters. Dat ik hier elke twee weken in Feyenoord-shirt mag gaan spelen, voelt een beetje als een droom die uitkomt."

"De club heeft de afgelopen seizoenen de weg naar boven ingezet. Het viel me op dat de WK-selectie van het Nederlands elftal bestond uit veel spelers van Feyenoord, iets wat in voorgaande jaren anders was. Dat zegt iets over de ontwikkeling die hier is ingezet", aldus de oud-speler van RKC Waalwijk, Hamburger SV, Chelsea, Sevilla en VfB Stuttgart.

Boulahrouz wil met Feyenoord naar het hoofdtoernooi van de Champions League. Eerst staan de voorrondes voor de deur. "Ik hoef niet uit te leggen hoe belangrijk die zijn voor de club. Of ik daarin met mijn ervaring van waarde kan zijn? Niet alleen in die duels, maar hopelijk kan ik het hele seizoen mijn ervaring kan overbrengen op de jongere spelers. Ik ben fit en voel me goed. Ik kan niet wachten om te beginnen en alles te geven voor deze club."

Di Montezemolo: "Coureurs zijn taxichauffeurs geworden"

Ferrari-topman Luca di Montezemolo is niet blij met de huidige situatie in de Formule 1 en wil hier iets aan veranderen. Volgens de Italiaan is de sport zijn charme aan het verliezen en moet hier iets aan gedaan worden.

Di Montezemolo sprak met het Duitse Focus. "De regels zijn te gecompliceerd geworden, de coureurs zijn taxichauffeurs geworden. Ze moeten brandstof en banden sparen in plaats van zo hard mogelijk te rijden. De teams moeten kijken hoeveel brandstof er verbruikt worden en wat de slijtage van de banden is. Eerder won de beste man in de beste auto. Nu begrijpen de kijkers, degenen op de tribunes en degenen voor de televisies, het niet meer. Nu moeten we iets doen, anders is het te laat voor de Formule 1."

Formule 1-baas Bernie Ecclestone moet volgens Di Montezemolo ingrijpen. "Als hij het niet doet, dan doe ik het zelf wel. Ik zie het als mijn taak. De nood om iets te doen aan de verloren charme van de Formule 1 is hoog."

Captain Falcon, Lucina en Robin in Smash Bros.

Met een korte trailer heeft Nintendo drie nieuwe fighters voor Super Smash Bros. getoond. Dit zijn veteraan Captain Falcon en Fire Emblem-sterren Lucina en Robin. Deze trailer kun je hieronder bekijken.

Voor wie niet bekend zijn met Fire Emblem: Lucina en Robin zijn beide personages uit Fire Emblem: Awakening voor Nintendo 3DS. Lucina is de dochter van Chrom (prins van Ylisse), terwijl Robin de avatar van de gamer is in Fire Emblem: Awakening. Overigens speelt Chrom wel een rol in Smash Bros., maar zal hij niet als speelbaar personage aanwezig zijn. 

[Upd] [Tour] Ook Contador stapt af na valpartij

Alberto Contador heeft maandag averij opgelopen in de Tour de France. De Spaanse kopman van Tinkoff-Saxo viel in de afdaling van de Petit Ballon, de tweede beklimming van de dag, en liep een wond op aan zijn rechterknie. Na een behandeling aan de kant van de weg klom de tourwinnaar van 2007 en 2009 weer op de fiets. Zijn achterstand op het peloton bedroeg toen al vier minuten.

Even voor Contador viel ook de nummer drie van het algemeen klassement Tiago Machado. De Portugees van Team NetApp leek op te geven, maar reed toch weer verder. Ted King (Cannondale) viel wel uit. De Amerikaan was bij de start in Mulhouse al de rodelantaarndrager en kon het tempo niet aan. Al bij de tussensprint na veertig kilometer reed hij helemaal alleen vlak voor de bezemwagen uit.

In totaal zijn er nu zestien renners uitgevallen in de Tour. Onder hen zijn de Nederlanders Stef Clement (Belkin) en Danny van Poppel (Trek).

Update 16.00 uur

Met ruim 75 kilometer te rijden besloot Contador in de remmen te knijpen en in de ploegleiderswagen te stappen. Daarmee is na Chris Froome ook de tweede topfavoriet van de Tour uit koers.

Hirst verbiedt verkoop muurschildering

De Britse kunstenaar Damien Hirst weigert in te stemmen met de verkoop van een van zijn stippenschilderijen. Dat meldde de Britse krant The Telegraph.

Hirst bracht de muurschildering 'Bombay Mix’ in 1988 direct op het behang aan van een huis in de Londense wijk Fulham, als verjaardagscadeau voor de zoon van de huiseigenaren. Toen die verhuisden, bleef het beschilderde behang op zijn plek. De nieuwe bewoonster haalde het behang van de muur en lijstte het in. Nu wil ze het verkopen, tot ongenoegen van Hirsts bedrijf Science, dat claimt het eigendom enkele jaren geleden te hebben overgenomen van de oorspronkelijke eigenaar. Zonder dat certificaat kan er volgens Science geen sprake zijn van eigendom van een van Hirtsts muurschilderingen

Bombay Mix staat nu in een Londense galerie en kan niet verkocht worden zolang het conflict voortduurt. Hirst geldt als de rijkste kunstenaar ter wereld.

Hirst verbiedt verkoop muurschildering
Hirst verbiedt verkoop muurschildering (Foto: ANP)

'Premier Aruba bereid te sterven'

De premier van Aruba Mike Eman is bereid te sterven in een poging om zeggenschap te houden over de eigen begroting. Dat verklaarde Eman maandagmiddag tijdens een persconferentie in Den Haag.

Eman is sinds enkele dagen in hongerstaking, omdat de rijksministerraad heeft besloten dat er een onderzoek moet komen naar de begroting van Aruba. De gouverneur mag de begroting daarom voorlopig niet goedkeuren.

Volgens Eman is dit optreden een 'enorme verkrachting' van de Arubaanse autonomie.

Costa Concordia drijft weer

Voor het eerst in tweeënhalf jaar tijd drijft de Costa Concordia weer. Het bijna driehonderd meter lange schip, dat in januari 2012 voor de kust van het Italiaanse eilandje Giglio zonk, is maandag losgekomen van het onderwaterplatform waar het op rustte.

"Het schip drijft weer", zei hoofdingenieur Franco Porcellacchia tegen toegestroomde verslaggevers. "Het drijft nu een meter boven het onderwaterplatform waarop het eerder lag."

Ingenieurs pompten lucht in enorme tanks die aan de zijkant van het schip zijn bevestigd. De operatie om de Costa Concordia weer te laten drijven wordt langzaam en voorzichtig uitgevoerd. Het kan nog zes tot zeven dagen duren voordat het boven water halen van het schip volledig is afgerond.

Voor de bergingsoperatie, die begon op 21 april 2012, zijn zo'n vijfhonderd mensen dag in dag uit, dag en nacht aan het werk geweest. Er werden duikers en ingenieurs ingezet uit 21 landen. Ze zijn bijgestaan door zo'n dertig schepen. Het oorspronkelijke geschatte budget van 74 miljoen euro is ruim overschreden. In totaal komen de kosten uit op anderhalf miljard euro.

Het schip wordt later naar Genua gebracht, zo'n 320 kilometer verderop. Die laatste reis van de Costa Concordia gaat naar verwachting vijf dagen duren. In Genua wordt het schip gesloopt.

De Costa Concordia voer in januari 2012 met ruim vierduizend opvarenden langs de Toscaanse kust toen het op de rotsen liep. Het schip kantelde en zonk gedeeltelijk en 32 mensen kwamen om. Volgens Italiaanse justitie werd het ongeluk veroorzaakt door kapitein Francesco Schettino, die het schip te dicht langs de kust liet varen.

Treinverkeer rond Schiphol langzaam hervat

Het treinverkeer rond Schiphol is weer hervat. Dat heeft spoorbeheerder Prorail maandag laten weten. Het station bij de luchthaven is kort ontruimd geweest vanwege rookontwikkeling in de treintunnel.

"Na een laatste inspectie hebben we het spoor om 14.18 uur weer kunnen vrijgeven", aldus een woordvoerder van Prorail. De woordvoerder benadrukt dat het nog even duurt voordat alle treinen weer volgens de normale dienstregeling rijden. De NS adviseert reizigers tussen Amsterdam Zuid en Sloterdijk daarom de metro te nemen.

Onduidelijk is waardoor de rookontwikkeling is ontstaan. "De brandweer heeft geen oorzaak kunnen vinden", aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Kennemerland. "Soms ontstaat er een vonk doordat een machinist het bovenstel van een trein even laat zakken. Dat zou een verklaring voor de rookontwikkeling kunnen zijn. We hebben in elk geval niet hoeven blussen."

Rookmeldingen in de Schipholtunnel komen geregeld voor. De rookmelders slaan vaker aan doordat treinen vonken veroorzaken.

Verdachten kunstroof moeten 18,1 miljoen betalen

De hoofdverdachten van de Rotterdamse kunstroof in 2012 moeten de Kunsthal 18,1 miljoen euro betalen. Dat heeft de rechtbank in Boekarest maandag bepaald, schrijft het Roemeense persbureau Mediafax. Het bedrag is gebaseerd op de waarde van de zeven kunstwerken die uit de expositieruimte in Rotterdam zijn verdwenen.

Drie verdachten werden maandag ook veroordeeld tot straffen van twee tot bijna zeven jaar. De Roemeen Adrian Procop, die op de vlucht was geslagen en in december in Manchester werd aangehouden, kreeg de hoogste straf. Hij is veroordeeld voor het samenwerken met hoofdverdachte Radu Dogaru, die vorig jaar dezelfde straf kreeg evenals een derde hoofdverdachte Eugen Darie.

De handlangers Bitu Alexander en Olga Dogaru, de moeder van Radu, kregen straffen van twee jaar. Olga Dogaru werd schuldig bevonden aan medeplichtigheid.

Procop en Dogaru zijn in oktober 2012 de Kunsthal in Rotterdam binnengeslopen. Ze namen werk mee van onder andere Pablo Picasso, Henri Matisse en Claude Monet. Wat er precies met de werken is gebeurd, is nog altijd onduidelijk. De verdachten hebben daar verschillende verklaringen over afgegeven.

Nadal naar ATP World Tour Finals

Rafael Nadal zal eind dit jaar deel gaan nemen aan de ATP World Tour Finals. De nummer twee van de wereld zal half november in Londen met zeven anderen strijden om de officieuze wereldtitel in het tennis. Eerder was Wimbledon-winnaar en nummer een van de wereld Novak Djokovic al zeker.

In het dubbelspel zijn de gebroeders Bob en Mike Bryan ook geplaatst voor het eindejaarsevenement. Zij wisten de finale van Wimbledon niet te winnen, maar zijn op basis van de ranglijst niet meer te achterhalen door de nummers negen.

Cyprioten klagen Turkije aan voor oorlogsmisdaden

Een groep Cyprioten heeft maandag bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag een rechtszaak aangespannen tegen Turkije. De Cyprioten menen dat Ankara zich schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden door het noorden van Cyprus, dat bezet wordt door Turkije, te bevolken met Turken die afkomstig zijn van het Turkse vasteland.

Sinds 1974 is Cyprus opgedeeld in een Turkssprekend noordelijk deel, dat alleen door Turkije wordt erkend, en een Griekssprekend zuidelijk deel, dat internationaal wordt erkend. Turkije bezette het noorden van Cyprus nadat voorstanders van eenwording met Griekenland de macht hadden gegrepen in de mediterrane eilandstaat. Nog altijd zijn er zo'n 35 duizend militairen gelegerd in het Turkse deel van Cyprus.

Europarlementariër Costas Mavrides heeft namens de groep Cyprioten de zaak aanhangig gemaakt. Hij zei maandag dat een dergelijk nederzettingenbeleid in strijd is met de internationale wet en significante invloed heeft op de bevolkingssamenstelling in het noorden van Cyprus.

Israëliërs aangeklaagd voor moord op Palestijn

De rechtszaak tegen drie Israëliërs die worden beschuldigd van het ontvoeren en levend verbranden van een Palestijnse tiener is maandag van start gegaan. Dat heeft de politie gemeld. De moord, die werd gepleegd uit wraak voor de eerdere dood van drie Israëlische jongeren, leidde tot grootschalige protesten van Arabieren en Palestijnen in Israël en op de Westelijke Jordaanoever.

Volgens een politiewoordvoerder hebben de drie verdachten voor de rechter toegegeven schuldig te zijn aan de moord op de 16-jarige Mohammed Abu Khdeir. De tiener werd op 2 juli vlakbij zijn huis in Oost-Jeruzalem meegenomen. Zijn verkoolde lichaam werd later teruggevonden in een bos.

De Israëlische veiligheidsdienst bevestigt dat de moord op Abu Khdeir een wraakactie was. De namen van de verdachten zijn niet bekendgemaakt. De politie heeft een onderzoek lopen naar drie andere personen die mogelijk bij de moord betrokken zijn. Zij staan onder huisarrest.

Nieuw bestuur voor wankele Portugese bank

Banco Espírito Santo krijgt nieuwe eindverantwoordelijken die de bank uit de problemen moeten zien te krijgen. De Portugese bank maakte de wissel na spoedberaad bekend. De Portugese centrale bank had tot de aanpassing bevolen, meldt de Financial Times.

De bank was al van plan het bestuur te veranderen, maar die beslissing werd enkele weken naar voren gehaald toen het moederconcern vorige week in problemen kwam. Aandelen van BES kelderden ruim 36 procent in een paar dagen tijd nadat bekend werd dat het moederconcern van BES moeite had om aan betalingsverplichtingen te voldoen. BES krijgt met ingang van volgende maand een nieuwe bestuursvoorzitter, vicebestuursvoorzitter en financieel topman.

Moederconcern Espírito Santo Financial Group heeft verder bijna vijf procent van de bank verkocht om schulden af te kunnen lossen. Het aandeel komt na de verkoop uit op 20,1 procent, weet persbureau Bloomberg.

Bedrijf uit Almelo maakt hightechsysteem JSF

Het Nederlandse luchtvaarttechnologiebedrijf Aeronamic gaat speciale hightechsystemen maken voor de JSF-straaljager (F-35). Daarover heeft Aeronamic een contract getekend met het Amerikaanse industrieconcern Honeywell, maakte de onderneming uit Almelo maandag bekend.

Met de opdracht is een bedrag van ten minste 300 miljoen dollar (ruim 220 miljoen euro) gemoeid. Het is de bedoeling dat Aeronamic komende decennia voor zeker 3000 JSF's een systeem maakt dat de motor start, elektriciteit genereert en de koeling van de cockpit en elektronica aan boord regelt. Volgens een woordvoerder is Aeronamic de enige partij in Europa die de vereiste vaardigheden bezit. Bij het bedrijf werken 50 technici aan de klus.

Bedrijf uit Almelo maakt hightechsysteem JSF
Bedrijf uit Almelo maakt hightechsysteem JSF (Foto: ANP)

Oekraïens leger rukt op naar Loehansk

Rond het Oekraïense rebellenbolwerk Loehansk zijn maandag gevechten uitgebroken tussen het regeringsleger en pro-Russische separatisten. Dat heeft het ministerie van defensie maandag gemeld. De veldslag maakt deel uit van het offensief van Kiev om de bezette steden in het oosten weer onder controle te krijgen.

Volgens het ministerie heeft de krijgsmacht enkele dorpen rond Loehansk heroverd. Ook is een toegangsweg naar de luchthaven weer open.

Een woordvoerster van de Volksrepubliek Loehansk zei dat rebellen een gewapend konvooi van het Oekraïense leger hebben vernietigd in het dorp Heorhiivka, zo'n tien kilometer ten westen van het vliegveld. Hierbij zouden zeker drie militairen de dood hebben gevonden.

Sinds het begin van het conflict zijn in het land al meer dan vierhonderd mensen om het leven gekomen. De separatisten trokken zich onlangs terug naar Donetsk en Loehansk.

Rechtengroepen klagen Britse inlichtingendiensten aan

In de hoop de enorme elektronische surveillance van regeringszijde in te dammen hebben actiegroepen de Britse inlichtingendiensten voor het gerecht gesleept. Maandag deden onder meer Amnesty International, Liberty en de Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU hun zegje voor een speciaal gerechtshof.

De rechtszaak komt op een belangrijk moment. De afgelopen tijd probeert de Britse regering juist nieuwe wetgeving door te voeren om haar bevoegdheden om persoonlijke gegevens te verzamelen uit te breiden. Volgens de actiegroepen schenden de inlichtingendiensten hiermee het recht op privacy en de vrijheid van meningsuiting.

"Om dit neer te zetten als 'noodwetgeving' is onzin", aldus juridisch adviseur van Amnesty Rachel Logan. "Maandag staan de verantwoordelijken in de schijnwerper in wat belooft een historische rechtszaak te worden."

Ondertussen overlegt het Britse parlement maandag over een wet die telefoon- en internetaanbieders verplicht om bel- en zoekgegevens een jaar lang op te slaan. Het Europees Gerechtshof bepaalde onlangs dat Europese richtlijnen voor het bewaren van deze informatie te breed waren en een bedreiging vormden voor de privacy van burgers. Londen hoopt met nieuwe wetgeving deze vingerwijzing van Brussel het hoofd te bieden.

De werkwijze van de Britse inlichtingendiensten is een controversieel onderwerp in het land. Sinds klokkenluider Edward Snowden vorig jaar onthulde dat GCHQ de telefoons en internetverbindingen van burgers massaal aftapt vindt in het Verenigd Koninkrijk een stevig debat plaats over deze praktijken.

Dronken man slaapt roes uit in graf

Een dronken man heeft zaterdagochtend zijn roes uitgeslapen in een open graf. Hij werd ontdekt door een begrafenisondernemer toen die bij een begrafenis op het punt stond een kist in het graf af te laten dalen. Een medewerker van de Zuiderbegraafplaats in Rotterdam schrok zich een hoedje, toen hij een paar benen zag bewegen in het diepe gat.

"Je kan je voorstellen, dat je dan enorm schrikt", zegt een woordvoerder van Stadsbeheer, dat verantwoordelijk is voor het netjes houden van de begraafplaats.

De grafslaper lag op enkele eerder begraven kisten. Op het graf waarin de man lag was de volgende kist al klaargezet. De kist moest van het graf worden gehaald om de dronkaard eruit te halen. Medewerkers hebben de man met veel moeite eruit getrokken.

"Hij was stomdronken en had geen idee waar hij was. Hij had ook nog twee volle tassen met drank bij zich", aldus de woordvoerder. De begrafenisondernemer belde meteen de politie. De man is meegenomen en heeft een proces-verbaal gekregen wegens openbare dronkenschap.

De uitvaart kon gewoon verdergaan. Nabestaanden stonden iets verder achter een haag waardoor de meesten niets hebben meegekregen van het tafereel. "We hebben al een hoop meegemaakt hier, maar dit is wel heel bizar."

Hummels: "Geluk was aan onze zijde"

Duitsland veroverde zondag voor de vierde keer in de historie wereldkampioen. Verdediger Mats Hummels verklaart dat er ook een beetje geluk bij kwam kijken in de finale.

Hummels (25) zag teamgenoot Mario Götze zondagavond de winnende goal maken in de verlenging van de WK-finale tegen Argentinië. De Albiceleste kregen diverse kansen, met name in de reguliere speeltijd. Gonzalo Higuaín, Lionel Messi en Rodrigo Palacio stuitten op doelman Manuel Neuer.

Duitsland bleek net als in 1990 in een WK-finale te sterk voor Argentinië. Hummels roemt het collectief dat Die Nationalelf vormt. "Je kunt alleen wereldkampioen worden als je als een hecht team opereert", aldus de verdediger van Duitsland en Borussia Dortmund na de finale tegen Duitse media.

"Onze intenties waren duidelijk vanaf het eerste fluitsignaal. We hadden veel vertrouwen in onszelf en in een goed resultaat. Maar uiteindelijk heb je ook een beetje geluk nodig. Het geluk was aan onze zijde. We waren eigenlijk al bezig met de naderende strafschoppenserie", verklaart Hummels.

Na het laatste fluitsignaal lag de mandekker lange tijd op het gras. "Ik ben nog steeds in de zevende hemel. Maar ik ben eigenlijk nog te moe om echt feest te vieren. Ik denk dat de komende dagen het beseft doordringt wat wij hebben bereikt", besluit de mandekker, begeerd door onder meer FC Barcelona.

Klose: "Ik zei tegen Mario: jij kunt het"

Miroslav Klose zag zondagavond een droom werkelijkheid worden. De WK-topscorer aller tijden had al een goed voorgevoel over de entree van Mario Götze in de WK-finale.

Klose (36) kreeg een basisplaats bij Duitsland in de eindstrijd tegen Argentinië. Twee minuten voor het einde van de reguliere speeltijd besloot bondscoach Joachim Löw de routinier naar de kant te halen. Götze kwam binnen de lijnen en scoorde in de 113e minuut het winnende doelpunt.

"Voordat Mario er voor mij in kwam, zei ik tegen hem: jij kun het", zei Klose tegen FIFA.com. De spits van Duitsland en Lazio werd met Die Nationalelf al eens tweede (2002) en derde (2006 en 2010) op een WK. "Dit is geweldig. Dit is de kroon op ons werk. Ik kan het nog niet helemaal bevatten."

"Ik heb hiervan gedroomd. Ik wilde ooit die wereldbeker omhoog houden en niet hoeven te klappen voor een ander team. We hebben een goede finale gespeeld. We moesten geduldig blijven, want we wisten dat we de kwaliteiten hadden om te winnen", verklaart de ervaren Duits international.

Klose weet nog niet hoe lang hij nog voor de Duitse ploeg uitkomt. De routinier passeerde deze zomer Ronaldo (Brazilië) als WK-topscorer aller tijden. Klose scoorde tegen Ghana en Brazilië en staat op zestien goals. "Ik ga een paar nachten slapen en dan neem ik een besluit over mijn interlandloopbaan."

[Upd] Tekken 7 per ongeluk getoond

Op EVO 2014, het grootste evenement voor fighting-games, is Tekken 7 getoond aan het grote publiek. Uit een reactie van producer Katsuhiro Harada blijkt dat dit niet helemaal de bedoeling was.

Voor de aankondiging van Tekken 7 lekte er namelijk een interview tussen Harada en IGN, waarin Harada het zou hebben gehad over Tekken 7. Het was echter niet Harada zijn bedoeling om de game aan te kondigen. Hij wilde het juist hebben over een andere game. Hij had dan ook geen trailer klaarliggen. Deze moest hij in zijn hotelkamer snel in elkaar zetten.

Informatie over de game is er gelukkig wel: de game gaat draaien op de Unreal Engine 4 en is in de maak voor PlayStation 4 en Xbox One. De trailer is hieronder te bekijken.

Update: 14:17
Executive Producer en Game Director Katsuhiro Harada van Bandai Namco heeft in een persverklaring het volgende laten weten: “…met Unreal Engine 4 kunnen we snel de visuele kwaliteit behalen die wordt verwacht op het next gen-platform en verder gaan. Niet alleen is Unreal Engine 4 krachtig en makkelijk te gebruiken, het geeft ons (ook) de mogelijkheid om TEKKEN 7 naar elk platform te brengen dat we wensen.”

Het hoofd van Epic Games Japan Studio, Taka Kawasaki, liet weten veel zin te hebben in de samenwerking met Bandai Namco.

Over een pc-versie is nog niets bekend, maar het is zeker mogelijk dat er een port komt.

Anna

Maradona verbaasd over prijs voor Messi

Diego Maradona heeft met verbazing gereageerd op de uitverkiezing van Lionel Messi als beste speler van het WK. Messi hoopte zijn landgenoot te evenaren door Argentinië naar de wereldtitel te leiden, maar kwam in Brazilië niet uit de verf. Toch kreeg hij na afloop van de na verlenging verloren WK-finale (1-0) uit handen van Sepp Blatter de Gouden Bal uitgereikt.

Daarmee liet hij de concurrentie, met Arjen Robben, Thomas Müller en James Rodríguez als belangrijkste gegadigden, achter zich. "Messi? Ik zou hem de hemel willen geven als dat mogelijk was. Maar het is niet goed als iemand iets wint dat hij niet had moeten winnen vanwege een of ander marketingplan", zegt Maradona tegen Telesur.

Het doelpunt waarmee Mario Götze in de verlenging een einde maakte aan de WK-droom van Argentinië kwam hard aan bij Pluisje. "Ik heb medelijden met mijn land. Het doelpunt van Mario Götze deed veel pijn. Er is veel verdriet in mijn hart omdat we de finale hebben verloren."

Volgens Maradona zat er meer in voor de Argentijnen. "In mijn ogen verdiende Argentinië op zijn minst de strafschoppen. Dat Duitsland uiteindelijk won was het gevolg van een misverstand in de Argentijnse defensie."

Bondscoach Alejandro Sabella speelde in zijn ogen een negatieve hoofdrol. "Ik begrijp niets van de wissel van Ezequiel Lavezzi", laat hij weten. "Hij speelde fenomenaal op de flank. Sergio Agüero kon niet hetzelfde brengen. Het was niet zijn toernooi."

Newcastle United trekt Janmaat aan

Daryl Janmaat zal vanaf komend seizoen voor Newcastle United gaan spelen. De verdediger komt over van Feyenoord dat zes miljoen euro zal ontvangen. De laatste details moeten nog door de Premier Leagueclub en Sport Promotion geregeld worden. Feyenoord heeft als vervanger Khalid Boulahrouz aangetrokken.

De 25-jarige Janmaat komt uit de jeugdopleiding van Feyenoord en is via ADO Den Haag en sc Heerenveen weer in Rotterdam beland. De rechtsback speelde tijdens het afgelopen wereldkampioenschap voetbal in Brazilië enkele wedstrijden mee, waaronder als invaller tijdens het duel tegen Brazilië waarin Oranje de derde plaats veiligstelde.

Janmaat zou vandaag al medisch gekeurd worden, maar vanwege ziekte is dat een dag uitgesteld. Bij Newcastle wordt hij teamgenoot van de Nederlanders Vurnon Anita, Tim Krul en Siem de Jong.

Rus en Hogenkamp verder in kwalificatie Båstad

Tennisters Richel Hogenkamp en Arantxa Rus hebben de tweede kwalificatieronde bereikt van het WTA-toernooi in het Zweede Båstad. Voor Indy de Vroome zit het toernooi erop.

Hogenkamp won met 6-1, 4-6 en 6-4 van de Maria Elena Camerin. De nummer 152 van de wereld, hoogste positie ooit voor Hogenkamp,  neemt in de tweede en laatste kwalificatieronde op tegen Gioia Barbieri. De Italiaanse staat deze week op plaats 182 van de wereldranglijst. 

Rus begon haar partij tegen wildcardspeelster Fanny Ostlund zondagavond al. Bij 4-2 voor moest de partij gestaakt worden wegens invallende duisternis. Vandaag maakte ze de klus af door met 6-4 en 6-3 te winnen. Zij speelt voor een plek in het hoofdschema tegen Tereza Martincova uit Tsjechië (WTA-267). 

De Vroome kon door diverse afmeldingen alsnog meedoen aan het kwalificatietoernooi. Ze verloor echter haar wedstrijd tegen Eva Binerova met 7-5, 3-6 en 6-3. Binerova staat ongeveer honderd plaatsen lager op de wereldranglijst dan De Vroome. Kiki Bertens meldde zich op het laatste moment af. Zij gaf de voorkeur aan een trainingsweek in aanloop naar de WTA-toernooien in Amerika. 

Tropische dagen in aantocht

De kans is groot dat de temperatuur vrijdag of zaterdag voor het eerst deze zomer boven de 30 graden uitstijgt. Daarmee zou de eerste landelijke tropische dag een feit zijn. Dat meldt weeronline.nl maandag.

Meestal valt de eerste landelijke tropische dag in juni, maar dit jaar laat de eerste 'dertiger' nog op zich wachten. Dat is overigens geen unicum want in 1993 werd het helemaal geen 30 graden en in 1903 werd de eerste tropische dag pas op 3 september behaald.

In de komende dagen wordt het elke dag een stapje warmer. Maandag en dinsdag is er nog bewolking maar vanaf woensdag wordt het zonniger en heter met temperaturen boven de 25 graden. Vrijdag en zaterdag wordt er pas echt warme lucht vanuit het zuiden aangevoerd waardoor de 30 graden in zicht komt. Onweersbuien kunnen overigens wel roet in het eten gooien.

Het warme weer is slecht nieuws voor de duizenden wandelaars die dinsdag beginnen aan de Nijmeegse Vierdaagse. Vooral vrijdag zullen ze het zwaar krijgen, verwacht de woordvoerder. De wandelaars kunnen hun borst nat maken met benauwde gevoelstemperaturen van boven de 30 graden, veel zon en weinig wind.

Lopers wordt aangeraden goed voorbereid op pad te gaan. "Voldoende water drinken, een petje of hoedje dragen en goed insmeren", adviseert de zegsman.

Voorwaarden Van der G. 'volstrekt onredelijk'

De voorwaarden waar Volkert van der G. zich aan moet houden zijn 'volstrekt onredelijk'. Dat betoogde Stijn Franken, de advocaat van de moordenaar van Pim Fortuyn, maandag in de rechtbank in Den Haag.

Volgens Franken tasten de voorwaarden Van der G. aan in zijn grondrechten. Zo wordt het hem bijvoorbeeld moeilijk gemaakt om een bestaan als juridisch adviseur op te bouwen, aangezien Van der G. niet in Den Haag mag komen. Veel juridische instellingen zijn in de hofstad gevestigd.

Dit gebiedsverbod zorgt er ook voor dat Van der G. het kort geding niet kon bijwonen. Franken merkte in dat opzicht op dat Van der G. op proefverlof is geweest in Den Haag, en dat toen geen strenge voorwaarden werden gesteld. Franken noemde de voorwaarden daarom onrechtmatig.

Behalve gebiedsverboden mag de moordenaar van Fortuyn niet met de pers praten, moet hij zich regelmatig bij de reclassering melden en draagt hij een enkelband. Deze voorwaarden dragen echter niet bij aan het terugdringen van het recidivegevaar, stelt Franken. Het risico dat Van der G. in herhaling gaat, is volgens de advocaat namelijk laag.

De advocaat betoogde verder dat Van der G. überhaupt geen strenge extra voorwaarden had mogen krijgen. Die vloeien voort uit een wetswijziging toen Van der G. al in de cel zat. Volgens Franken is het onrechtmatig om die met terugwerkende kracht op te leggen.

De voorwaarden zijn volgens Franken vooral ingegeven om het 'luidruchtige smaldeel' van de samenleving gerust te stellen, dat vond dat Volkert van der G. überhaupt niet vrij had mogen komen. Ook helpen de voorwaarden om de 'verantwoordelijke bewindspersoon uit de wind te houden', aldus Franken.

'Van der G. stemde in met voorwaarden'

Volkert van der G. heeft voor zijn vrijlating 'volledig ingestemd' met de voorwaarden die waren verbonden aan zijn vrijlating. Het past hem dan niet om daarover te gaan 'klagen' tijdens een kort geding. Dat betoogde landsadvocaat Cécile Bitter maandag in de rechtbank in Den Haag.

"Van der G. heeft een heel naar misdrijf gepleegd. Het gaat erom dat dit niet nog een keer voorkomt", zei Bitter. Er moet 'rust' komen rond Van der G. en daarop zijn de voorwaarden gericht.

De advocaat zei verder dat de voorwaarden periodiek worden geëvalueerd en er toe kunnen leiden dat ze worden aangepast. De eerste evaluatie moet nog plaatsvinden. De staat blijft echter volledig achter de voorwaarden staan. Het is namelijk onbekend hoe de moordenaar van Pim Fortuyn zal reageren op stressvolle situaties van buitenaf.

Bovendien is er nog steeds sprake van 'compulsief-obsessieve' neigingen bij Van der G. en wordt er rekening mee gehouden dat hij zich opnieuw zal bewapenen. De landsadvocaat bestreed de opvatting dat de kans op recidive laag is. Daarom heeft de reclassering geoordeeld dat aan Van der G. voorwaarden moeten worden opgelegd.

De landsadvocaat zei verder dat Van der G. bij het kort geding aanwezig mocht zijn, ondanks een gebiedsverbod voor Den Haag. Hem is een ontheffing aangeboden waardoor hij bij de zitting aanwezig kon zijn. Ook voor de andere steden waar hij niet mag komen zoals Tilburg en Rotterdam geldt dat hij een ontheffing kan aanvragen, bijvoorbeeld als hij met de trein op weg is naar Zeeland voor familiebezoek.

Ook gelden de nieuwe regels voor de voorwaardelijke invrijheidstelling 'gewoon' voor Van der G., aldus de landsadvocaat. Die zei verder dat de elektronische enkelband niet voortdurend bijhoudt waar Van der G. zich bevindt, maar alleen een melding geven als hij een plaats betreedt waar hij niet mag zijn.

De rechter doet op 30 juli uitspraak.

15 miljoen mensen keken WK bij NOS

Bijna 15 miljoen Nederlanders hebben een deel van het WK bij de NOS gezien. Dat heeft de omroep maandag, daags na afloop van het toernooi, bekendgemaakt. Gemiddeld keken de kijkers 32 uur tv rond het WK en zagen ze 19 wedstrijden. Mannen keken gemiddeld 23 duels, vrouwen gemiddeld 16. Zo'n 2,9 miljoen Nederlanders keek naar minimaal de helft van de 64 duels.

De wedstrijden van Nederland werden uiteraard het best bekeken. De halve finale tegen Argentinië leverde met 9,1 miljoen kijkers een kijkcijferrecord op. De duels zonder Nederlandse inbreng trokken gemiddeld 2,3 miljoen kijkers. 11 van die 57 duels begonnen echter pas om middernacht en een zelfs pas om 03.00 uur Nederlandse tijd. De WK-finale was het populairst van de wedstrijden waar Oranje niet aan meedeed. 5,9 miljoen mensen zagen Duitsland in de verlenging winnen.

Ook op internet was er veel aandacht voor het WK. De website van de NOS trok 10,8 miljoen unieke bezoekers, ruimschoots meer dan de 6,1 miljoen unieke bezoekers van tijdens de Olympische Winterspelen in Sochi. De pieken in het bezoek lagen de dagen na de wedstrijden van Oranje. De dag na Nederland - Costa Rica bezochten 1,6 miljoen mensen de website. De NOS had ook een speciale app. Die is 900.000 keer gedownload.

Duitse renners vieren wereldtitel tijdens Tour

De Duitsers Marcel Kittel en John Degenkolb staan maandag vol trots aan de start van de tiende etappe van de Tour de France. Om de wereldtitel van de Duitse voetballers te eren starten de rijders van Giant-Shimano met de kleuren van de Duitse vlag op hun stuur. Ook heeft Kittel vier sterren op zijn startnummer getekend met daarbij de jaartallen dat Duitsland wereldkampioen is geworden.

Kittel schrijft bij zijn foto op Instagram dat hij hoopt dat de wereldtitel hem extra vleugels geeft voor de etappe van maandag. De sprinter kan de hulp goed gebruiken aangezien er zeven beklimmingen op het programma staan. De laatste twee dagen eindigde de winnaar van drie etappes in een groep op meer dan twintig minuten achterstand van de winnaar.

[Upd] Boulahrouz voor een jaar naar Feyenoord

Khalid Boulahrouz komt naar Feyenoord. De verdediger wordt transfervrij aangetrokken, meldt RTV Rijnmond maandag. Hij moet nog wel medisch gekeurd worden door de Rotterdammers, maar als dat gebeurd is zou hij nog deze week worden gepresenteerd.

De 32-jarige Boulahrouz speelde afgelopen seizoen in Denemarken bij Brøndby IF. Eerder kwam hij uit voor RKC Waalwijk, Hamburger SV, Chelsea, Sevilla, VfB Stuttgart en Sporting Portugal. De Kannibaal speelde 35 interlands voor het Nederlands elftal.

Update 13.26 uur

Khalid Boulahrouz heeft maandag een akkoord bereikt met Feyenoord over een contract voor één jaar, met een optie voor nog een seizoen. Boulahrouz komt over van Brøndby IF.

Dochter wil prinses zijn: pappa claimt koninkrijk

Van pappa Jeremiah Heaton uit Virginia kan gezegd worden dat hij nogal wat voor zijn lieftallige dochter over heeft. De man heeft namelijk een heus koninkrijk gesticht op een stuk land tussen Soedan en Egypte, zodat zijn 7-jarige dochter zich voortaan met recht een prinsesje mag noemen.

Dochter Emily is per direct adellijk geworden toen pappa, na een lange trektocht door de gortdroge woestijn, de door de familie ontworpen vlag plantte in het gebied dat bekend staat als Bir Tawil. Vanaf heden het Koninkrijk Heaton genoemd.

Bir Tawil is een gebied van 2060 vierkante kilometer en wordt door zowel Egypte als Soedan niet opgeëist. De reden hiervoor ligt bij een andere naburig gebied, dat groter en meer vruchtbaar is en bovendien wèl door beide landen wordt geclaimd: de Hala'ib-driehoek. Ruwweg komt het erop neer dat, door allerlei internationale verdragen, het land dat Bir Tawil opeist, zijn claim op Hala'ib opgeeft. Hierdoor zou bij een eventuele aansluiting van Bir Tawil bij Egypte, Hala'ib onder het gezag van Soedan komen te vallen en vice versa. Bir Tawil is om die reden een van de zeldzame stukjes aarde dat door geen enkel land wordt opgeëist.

Bij thuiskomst heeft Jeremiah aan al zijn kennissen het verzoek neergelegd dat de vrucht van zijn lendenen voortaan aangesproken zou worden als 'Princes Emily'. Ook had hij voor haar en zijn vrouw een paar leuke kroontjes op de kop weten te tikken. Er zit echter een klein addertje onder het gras: zowel Soedan als Egypte moeten het Koninkrijk Heaton nog wel erkennen. Jeremiah is ervan overtuigd dat dit ook wel zal gaan gebeuren. Tot nu toe hebben beide landen nog niet gereageerd op verzoeken van de pers voor commentaar op deze gebeurtenis.

Lazio verhoogt bod op uitblinker De Vrij

Het vertrek van Stefan de Vrij is weer een stapje dichterbij. SS Lazio heeft het bod op de 22-jarige Feyenoorder verhoogd. De Italianen weigeren echter te voldoen aan de vraagprijs die de Rotterdammers in gedachten hebben. Waar Feyenoord graag 9 miljoen euro wil zien, gaat Lazio vooralsnog niet verder dan 7 miljoen.

Dat is een verhoging van anderhalf miljoen euro ten opzichte van het openingsbod dat Lazio eerder in Rotterdam neerlegde. De uitstekende prestaties van De Vrij op het WK sterken Lazio in de gedachte dat hij in de toekomst kan uitgroeien tot een van de beste verdedigers ter wereld.

Feyenoord wreef intussen in de handen met de prestaties van De Vrij in het shirt van Oranje, en voerde de prijs op. De nummer twee van de Eredivisie van afgelopen seizoen beseft dat Lazio mogelijk concurrentie gaat krijgen van andere belangstellenden, en wil de prijs op die manier opdrijven.

Een transfer lijkt aanstaande. Het huidige contract van De Vrij loopt over een jaar ten einde, dus als Feyenoord nog geld aan haar jeugdexponent wil verdienen is een verkoop noodzakelijk. De Vrij liet bovendien al weten dat hij weinig voelt voor een contractverlenging.

Lazio heeft De Vrij zelfs al overtuigd van een transfer naar de Serie A. Beide partijen hebben elkaar gevonden in een 5-jarig contract met een waarde van anderhalf miljoen euro per jaar. De centrumverdediger is al in Rome geweest en heeft een bezoek gebracht aan het trainingscomplex. Daar heeft hij te horen gekregen dat hij een belangrijke pion moet worden in het project dat Lazio weer terug naar de top moet brengen.

Regisseur Homefront stopt ermee

Crytek heeft financiële problemen, dat hebben wij al eerder bericht. Personeel wordt niet of niet volledig uitbetaald, er is een mediaverbod opgelegd en velen namen al ontslag. Nu zijn er ook een paar kopstukken vertrokken. Crytek geeft nog steeds geen commentaar.

Spelregisseur van Homefront: The Revolution Hasit Zala heeft zijn functie neergelegd. Hij was ook de directeur van het geflopte Warface. De development manager van Crytek UK, Ben Harris, is eerder deze maand al gestopt. Hoofd van de studio Karl Hilton wil een andere positie binnen het bedrijf gaan vervullen. Naast deze wisselingen gaat de uitstroom van ontevreden werknemers gewoon door.

Bronnen bij Crytek UK zeggen, dat het een vreemde situatie is om te werken wanneer er geen management is. “Alles gaat verder in een neerwaartse spiraal.” Mensen die ontslag nemen krijgen hun laatste loon niet mee. “Mensen zijn al lange tijd niet betaald.”

Het management van Crytek heeft nog steeds geen toelichting gegeven op de ontstane situatie en spreekt niet met de media. We houden jullie op de hoogte.

crytek

'Manchester tekent monstercontract met Adidas'

Adidas volgt Nike op als kledingsponsor van Manchester United. Het Duitse merk heeft daar zeventig miljoen pond, een kleine 88 miljoen euro, per jaar voor over, schrijft de Engelse krant Daily Mail maandag. Maandag zou de overeenkomst bekend worden gemaakt. Vorige week maakte Nike bekend dat het na dit seizoen stopt als kledingsponsor nadat de onderhandelingen waren stukgelopen.

Met het nieuwe monstercontract krijgt United veel meer te besteden. Voor de deal met Nike kreeg de Engelse topclub de helft van het bedrag wat Adidas betaalt. Ook de Amerikaanse merken Warrior en Under Armour waren in de race om kledingsponsor van United te worden.

Adidas keert met de nieuwe deal terug als kledingsponsor van United. Het Duitse merk maakte ook tussen 1980 en 1992 de sportkleding van de Red Devils al. Daarna deed Umbro dat tien jaar en Nike dertien.

WK-finale trekt recordaantal kijkers in Duitsland

De WK-finale heeft in Duitsland voor een kijkcijferrecord gezorgd. Dat melden Duitse media. 34,65 miljoen Duitsers stemden af op de ARD om te zien hoe Die Mannschaft haar vierde wereldtitel in de geschiedenis veroverde. Daarmee bereikte de zender een marktaandeel van 86,3 procent. Omdat vele miljoenen mensen de eindstrijd op een feest of in de kroeg bekeek, is het werkelijke aantal kijkers nog hoger.

De finale verbeterde het oude Duitse kijkcijferrecord dat sinds dinsdag op 32,57 miljoen lag. Zo veel Duitsers zagen hun nationale ploeg Brazilië in de halve finale met 7-1 vernederen. Daarvoor lag het record op 31,1 miljoen kijkers. Ook dat betrof een WK-duel, namelijk de verloren halve finale tegen Spanje in 2010.

[vid] Bill Cosby volgend jaar zomer terug op de buis

Een nieuwe comedyserie rond Bill Cosby is op zijn vroegst volgend jaar zomer te zien. In januari maakte de Amerikaanse zender NBC bekend een show te gaan maken met de inmiddels 77-jarige komiek, maar vervolgens bleef het stil. Zenderbazen hebben zondag laten weten dat momenteel wordt gewerkt aan de scenario's.

Het nog titelloze project wordt omschreven als een 'klassieke familiesitcom'. Cosby speelt de patriarch van het gezelschap, net als in The Cosby Show. Die serie was van 1984 tot en met 1992 eveneens te zien op NBC en was een succes in zowel de Verenigde Staten als Nederland.

Een oude 'tv-held' terugbrengen is geen echter garantie voor nieuw succes, weet NBC. Vorig jaar deed de zender dat met Michael J. Fox, die eerder was te zien in Family Ties en Spin City. The Michael J. Fox Show was een flop en werd vroegtijdig van de buis gehaald.


Wie? Die! Cosby Docu by Bio.HD (Bron: YouTube - Celeste Cardwell)

Samsung dumpt leverancier om kinderarbeid

Samsung heeft een van zijn Chinese leveranciers voorlopig gedumpt, omdat dat bedrijf mogelijk gebruikmaakt van kinderarbeid. Dat heeft de Zuid-Koreaanse elektronicamaker maandag gemeld.

Vorige week stelde Samsung een onderzoek in naar kinderarbeid in de fabriek nadat onderzoeksrapport van China Labor Watch (CLW) melding maakte van dergelijke praktijken bij Shinyang Electronics. Ook Samsung vond aanwijzingen dat er inderdaad kinderen te werk waren gesteld in de fabriek. Shinyang Electronics zou tijdens drukke periodes kinderen hebben ingezet. Volgens CLW moesten de kinderen elf uur per dag werken, zonder dat overuren werden uitbetaald.

Samsung had eerder zelf ook al controles uitgevoerd bij zijn Chinese leveranciers. Toen waren geen misstanden vastgesteld.

Shinyang Electronics wordt nu door de Chinese autoriteiten onderzocht. Als die het bedrijf schuldig bevinden, verbreekt het bedrijf alle banden met zijn leverancier.

[Tour] Valverde: "Nu sterker dan voor dopingschorsing"

Alejandro Valverde staat op het moment op de zevende plek in het klassement van de Tour de France, maar hoopt nog wel een stuk te kunnen stijgen. De kopman van Movistar sprak met inCycle onder meer over het wielrennen na zijn dopingschorsing en over de Tour.

"De Tour de France is de wedstrijd waar je het meest bang van wordt. Als je bang bent komt er meer druk op te staan en dat leidt dan weer tot fouten en pech. Je moet respect voor de Tour hebben en dat heb ik ook, maar ik ben niet bang. Hopelijk heb ik wat geluk en kan ik voorin meedoen, het podium moet haalbaar zijn", aldus de Spanjaard die vorig jaar nog een goede klassering uit handen zag glippen in de beruchte waaieretappe.

Valverde won de Vuelta in 2009, maar was vanaf 1 januari 2010 twee jaar geschorst in verband met Operación Puerto, de dopingzaak rond arts Eufemiano Fuentes. Na zijn schorsing heeft hij weer veel gewonnen, zoals dit jaar de Roma Maxima en de Waalse Pijl. In de Vuelta werd hij de afgelopen twee jaar tweede en derde. 

"Ik ben voor mijn gevoel niet terug op het niveau dat ik voor mijn schorsing had", aldus Valverde. "Dat niveau heb ik gepasseerd, ik heb een hoger level bereikt. In elke koers die ik start kan ik meedoen om de zege en ik begin elke keer weer met meer motivatie."

Met de zege in de Giro van Nairo Quintana heeft Movistar dit jaar al een grote ronde binnen, wat de druk op Valverde wat kleiner maakt. "Zijn zege heeft ons extra motivatie gegeven. We hebben dit jaar niet de druk om eindelijk iets te winnen en dat gaat ons helpen om een goed resultaat neer te zetten."

Het zou voor Valverde wel eens de laatste kans op succes in de Tour kunnen zijn. Met 34 jaar is hij niet de jongste meer en Quintana lijkt volgend jaar gewoon de kopman te zijn. "Ik heb plezier in wielrennen en denk er nog niet over om te stoppen, want ik doe het nog met veel enthousiasme. Deze Tour is niet mijn laatste kans, maar wel een goede. Het team, de route met eerst de Alpen en dan de Pyreneeën en slechts één tijdrit...nu nog wat geluk en dan kan ik het wel eens heel goed gaan doen."

Fraudemaatregelen bij tentamens Haagse Hogeschool

De Haagse Hogeschool heeft maatregelen getroffen om fraude bij tentamens te voorkomen. Om wat voor stappen het precies gaat, wil een woordvoerder niet zeggen. Studenten zouden daar anders ook op kunnen inspelen.

Deze week staan op de hogeschool een aantal tentamens gepland. Op langere termijn moeten nog aanvullende maatregelen volgen.

De onderwijsinstelling schorste vorige maand zeven studenten, omdat ze mogelijk gefraudeerd hebben met tentamens. Ze hadden mogelijk voorkennis bij het maken van hun toets. In februari meldde Omroep West dat er al jarenlang fraude wordt gepleegd met tentamens. Onderzoek van een bedrijfsrecherchebureau leverde echter niets op.

Geen hoger beroep in zedenzaak Cuijk

Justitie legt zich neer bij de zes jaar celstraf en tbs die Frank R. heeft gekregen voor twintig zedenmisdrijven met meisjes van de 12 en 16 jaar. Ook de advocaat van R. heeft geen beroep aangetekend. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt. Het OM had tien jaar cel en tbs geëist.

Justitie vindt het belangrijk dat de slachtoffers erkenning hebben gekregen en vindt het ook van belang dat de slachtoffers een schadevergoeding krijgen. Verder heeft een aantal slachtoffers aangegeven tevreden te zijn met de opgelegde straf en verder te willen met hun leven. Het OM laat de zaak daarom rusten.

R. werd begin deze maand veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De rechtbank in Assen achtte onder meer grooming, verkrachting en het bezitten van kinderporno bewezen. De Brabander moet aan tien slachtoffers een schadevergoeding betalen van in totaal bijna veertigduizend euro.

De 49-jarige R. struinde jarenlang het internet af naar slachtoffers. In acht jaar tijd zette hij bijna driehonderd jonge meisjes ertoe aan om via de webcam ontuchtige handelingen te plegen. Hiervan maakte hij vervolgens foto's en filmopnamen. Met enkele meisjes sprak hij af en had hij fysiek contact.

Feestgangers Vierdaagse blijven thuis voor voetbal

De tweede dag van de Vierdaagsefeesten in Nijmegen is door een stuk minder mensen bezocht dan vorig jaar. In totaal kwamen 155 duizend mensen op het festijn af, ruim vijftigduizend minder dan in 2013. De organisatie vermoedt dat door de finale van het WK voetbal veel mensen thuisbleven.

Volgens de politie hebben zich weinig incidenten voorgedaan. Een woordvoerder spreekt van een 'gezellige drukte'. In totaal werden zes personen aangehouden voor onder meer openbaar dronkenschap, verboden wapenbezit en winkeldiefstal.

BitTorrent wil betaalmuur en eigen series maken

Downloadprogramma BitTorrent wil af van het illegale karakter en meespelen op de entertainmentmarkt. Het bedrijf kondigt volgens The New York Times aan met een eigen serie te willen komen en vraagt daarvoor geld van gebruikers. Ook is het van plan werk van artiesten te verkopen. Een opmerkelijke zet voor een bedrijf dat de software levert waarmee miljoenen gebruikers dagelijks muziek, films en series van het internet kunnen plukken.

De software van BitTorrent maakt het mogelijk om via de computers van andere gebruikers films, series en muziek in rap tempo binnen te halen. In veel landen, waaronder sinds kort ook Nederland, is het downloaden via dergelijke programma's illegaal.

BitTorrent hoopt de achtdelige serie Children of the Machine te kunnen maken met behulp van de naar schatting 170 miljoen gebruikers over de hele wereld. Van hen wordt 9,95 dollar gevraagd om de sciencefictionserie te kunnen maken. Producent Marco Weber schat 2,5 miljoen dollar van gebruikers nodig te hebben.

BitTorrent werkt nu al met zogenoemde bundels. Muzikanten, maar ook tekenaars en andere creatievelingen kunnen hun materiaal nu al uploaden via het programma. Gebruikers kunnen in ruil voor hun e-mailadres de bundels gratis downloaden. Daar komt in de toekomst een paywall voor. Het bedrijf is van plan grote artiesten aan te trekken om hun muziek en kunst op deze manier te verkopen.

"We zagen de mogelijkheid om te werken aan wat wij denken dat de toekomst is van onafhankelijke contentcreatie", zegt Matt Mason, topman bij BitTorrent. "Mensen gaan er onterecht blind van uit dat wij handelen in illegale bestanden." Het bedrijf verdient onder meer geld door gebruikers extra software aan te bieden.

Het bedrijf heeft eerder al geprobeerd de diensten uit het illegale circuit te halen. Zo bracht het in 2008 BitTorrent Entertainment Network op de markt, waarmee filmbedrijven een menu van films of tv-series konden aanbieden tegen betaling. Dat was echter geen lang leven beschoren.

Weber, bekend van films als The Informers en Unthinkable, heeft Children of the Machine geschreven samen met Jeff Stockwell en gaat de serie produceren. Hij is van plan de pilot zelf te financieren en vervolgens via BitTorrent in december aan te bieden. Als Weber het geld niet bij elkaar weet te sprokkelen, blaast hij de serie af.

Meer vergiftigingen door wasmiddeltabletten

Het aantal vergiftigingen door het innemen van vloeibare wasmiddelen heeft vorig jaar een vlucht genomen. In totaal kwamen bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) 445 meldingen binnen, 64 meer dan een jaar eerder. Dat staat in het maandag gepubliceerde jaaroverzicht.

Ruim de helft van de wasmiddelvergiftigingen kwam door zogeheten liquid caps, capsules van oplosbaar folie gevuld met wasmiddel. Vaak stopten kinderen de tabletten in de mond wat misselijkheid en braken kan opleveren. Bij contact met de ogen kan ernstige oogschade ontstaan.

In totaal werd het NVIC 41.338 keer geraadpleegd over in totaal ruim 37 duizend mensen en dieren die waren blootgesteld aan giftige stoffen. In de meeste gevallen gaat het om huishoudspullen of medicijnen, zoals slaaptabletten, pijnstillers en schoonmaakproducten. Volgens het NVIC zien kinderen medicijnen vaak als snoepje.

Het NVIC kreeg vorig jaar 165 meldingen over paddenstoelen. Ruim de helft van de meldingen ging over jonge kinderen die spelend in tuin of bos een paddenstoel in hun mond stopten. De hoeveelheid die ze daarbij binnenkregen was vaak zo klein, dat er geen ernstige effecten optraden.

Stelen van zuiderlingen moeilijker

Mensen uit het zuiden van het land doen veel meer om te voorkomen dat ze worden beroofd dan andere Nederlanders. Zo letten ze beter op hun spullen en beveiligen ze hun woning beter. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Driekwart van de zuiderlingen neemt vaak waardevolle spullen uit de auto mee om diefstal te voorkomen. Ook laat vier op de tien dikwijls spullen thuis om te voorkomen dat ze op straat worden beroofd. Verder laten ze vaker het licht aan als ze niet thuis zijn en zetten ze hun fiets vaker in een bewaakte fietsenstalling.

In de andere landsdelen gebeurt dat veel minder. In het noorden neemt 64 procent spullen uit de auto mee en laat dertig procent spullen thuis om beroving te voorkomen.

Volgens het CBS voelen zuiderlingen zich ook vaker onveilig. Zo doet 's avonds een op de drie de deur niet meer open uit veiligheidsoverwegingen. In het noorden doet twintig procent dat.

In Zuid-Nederland geeft 69 procent van de inwoners aan dat hun woning extra sloten op de buitendeur heeft, in het noorden is dat 64 procent. Ook hebben zuiderlingen vaker een alarminstallatie thuis: vijftien tegen tien procent.

Amieux aan de slag bij NAC Breda

Rémy Amieux voetbalt komend seizoen bij NAC Breda. De Franse verdediger tekent een contract voor een seizoen met een optie voor nog een jaar, meldt de club maandag. De 27-jarige Amieux komt over van RKC Waalwijk waar hij zijn oude contract had afgekocht. Amieux speelde een jaar bij de club die afgelopen seizoen degradeerde.

"We waren nog op zoek naar een speler die de linkerkant kon versterken," laat technisch directeur van NAC, Graeme Rutjes, weten. "Met Rémy hebben we die versterking nu gevonden. Hij is een speler die verdedigend zijn mannetje staat, maar ook de drang heeft om mee naar voren te gaan en aanvallend voetbal te spelen."

Amieux speelde afgelopen seizoen 34 competitiewedstrijden voor RKC, waarin hij twee keer scoorde. In het verleden kwam hij onder meer uit voor NEC en FC Eindhoven.

Luigi trollt cosplayers op Anime Expo

De Luigi death stare is sinds Mario Kart 8 een ware internetmeme geworden. De anderszins vrolijk ogende loodgieter-sidekick van Mario heeft schijnbaar een duistere, sadistische kant. Op de jaarlijkse Anime Expo wordt dit wederom duidelijk; blije cosplayers moeten het ontgelden wanneer Luigi voorbij rijdt en shells naar hun harses gooit.

Wat moeten de kindertjes wel niet vinden van deze angst-inboezemende verschijning van Luigi? Check 't hier.


Ridin' dirty

Forse stijging tennisster De Vroome

Tennisster Indy de Vroome heeft een flinke sprong gemaakt op de wereldranglijst. De Brabantse klom deze week dertien plaatsen en staat nu 177e, haar hoogste positie ooit. Ook Kiki Bertens klom. Zij ging van 85 naar 79. Arantxa Rus zakte van 139 naar 140 en Richel Hogenkamp klom van 153 naar 152.

Bij de mannen zakte Robin Haase dankzij zijn vroege uitschakeling in Scheveningen van de 49e naar de 51e plaats. Igor Sijsling daalde van 68e naar 72 en Thiemo de Bakker kukelde 22 plaatsen omlaag. Met de 147e stek staat hij nog net bij de beste 150. Jesse Huta Galung daalde twaalf plaatsen en is nu 163e.

Zowel bij de vrouwen als de mannen waren er geen verschuivingen in de top van de wereldranglijst. Serena Williams en Novak Djokovic blijven de nummers een. Williams wordt gevolgd door Na Li, Simona Halep, Petra Kvitova en Agnieszka Radwanska. Djokovic houdt Rafael Nadal, Roger Federer, Stanislas Wawrinka en Tomas berdych achter zich.

[upd] FOK!kers: De fik in het juichpak

Uit een poll op de Frontpage blijkt een krappe 24 procent hun juichpak in de fik te steken. Op twee eindigde met 21 procent het hergebruiken om taakstraffen extra vernederend te maken. 133 FOK!kers (16 procent) had er plannen mee die niet in de gegeven opties voorkwamen.

Van deze 133 genieën snapten er 32 de eenvoudige vraag niet waardoor er in de reacties hoofdzakelijk de vraag wordt gesteld waar de optie 'ik heb geen juichpak' is. Voor deze zeer speciale groep volgt nog een aangepaste poll. 14 procent doneert het aan Afrika. 11 procent bewaart het voor een volgend WK. Vijf procent geeft het juichpak aan de vuilnisman mee.

Veertig FOK!kers hergebruiken de Donderse outfit als pyjama. Drie procent van de FOK!kers is zuinig en bewaart het voor Koningsdag. Negen FOK!kers beschikken over uitzonderlijke zakelijke talenten en verkopen het.

Update 10.07 uur
78 procent van de FOK!kers had géén juichpak.

[Tour] Etappe van vandaag

Na de onemanshow van Tony Martin zal het vandaag op Quatorze Julliet hoogstwaarschijnlijk de beurt zijn aan de klassementsrenners. Het zal zeker de zwaarste etappe tot nu toe worden en dus gaat er weet het een en ander duidelijk worden wat betreft het klassement en de strijd om de gele trui. Diezelfde gele trui zal op de nationale feestdag vandaag in handen zijn van Fransman Tony Gallopin, tot groot genoegen van het publiek.

Startplaats
Gisteren kwam het peloton aan in Mulhouse, vandaag is het de locatie van het vertrek. De overwinning van Martin deed een beetje denken aan Laurent Fignon. De winnaar van de Tour van 1983 en 1984 won in 1992 hier in Mulhouse zijn laatste touretappe. Dat deed hij door op weg naar de Grand Ballon weg te springen en vervolgens solo naar Mulhouse te fietsen.

De stad kent 113.000 Mulhousiens en is een belangrijk economisch centrum in de regio. In de buurt van de stad bevindt zich het vliegveld EuroAirport, het enige 'drielandenvliegveld' in de wereld. Naast Mulhouse in Frankrijk bedient het ook het Duitse Freiburg en het Zwitserse Basel. Verder is er in Mulhouse nog een automuseum te vinden met een bijzonder grote verzameling klassieke wagens. Een Bugatti die hier staat staat op de planning om voor vijftig miljoen euro verkocht te worden.

Finishplaats
De streep ligt bovenop La Planche des Belles Filles, de 'Raad van de Mooie Meisjes'. Volgens de overlevering komt de naam uit de eerste helft van de zeventiende eeuw, tijdens de Dertigjarige Oorlog. Een groep Zweden hielden de plek bezet, waardoor jonge meisjes uit het naburige dorp vluchtten naar deze berg. Zo wilden ze voorkomen dat de Zweden hen zou misbruiken, want ze pleegden liever zelfmoord. Dat deden ze door vanaf de berg in het meer te springen.

In 2012 kwam de Tour voor het eerst aan op La Planche des Belles Filles. Destijds maakten we kennis met het bergtreintje van Sky, doordat onder meer Michael Rogers, Richie Porte, Chris Froome en Bradley Wiggins als robots naar boven knalden. Alleen Vincenzo Nibali, wieltjesklever Cadel Evans en de verrassende Rein Taaramäe konden volgen, Evans viel zelfs aan. Froome pareerde die aanval en won hier zijn eerste touretappe. Bradley Wiggins pakte hier het geel en legde zo de basis voor zijn tourzege.

Het beeld ter nagedachtenis aan de meisjes die hier zelfmoord pleegden om aan de Zweden te ontsnappen (WikiCommons/Lesanglier22)
Het beeld ter nagedachtenis aan de meisjes die op La Planche des Belles Filles zelfmoord pleegden om aan de Zweden te ontsnappen (WikiCommons/Lesanglier22)

Etappebeschrijving
De etappe van vandaag voert over 161,5 kilometer en zeven beklimmingen. Daarvan zijn er vier van de eerste categorie, dus het wordt flink doorbijten voor de niet-klimmers. Al na twintig kilometer begint het eerste klimwerk, de Col du Firstplan. Deze klim van categorie twee, 8,3 kilometer á 5,4%, zat al eerder in de Tour. In 1969 kwam Joaquim Agostinho hier tijdens zijn eerste Tour als eerste boven, twee jaar later was het aan Joop Zoetemelk.

Na de afdaling krijgen we twee bergen van de eerste categorie. Eerst de Petit Ballon, het kleine broertje van de gisteren beklommen Grand Ballon. Met ruim negen kilometer tegen dik 8% stijging is dit direct een serieuze klim. Na een niet al te lange afdaling gaat het weer omhoog, de Col du Platzerwasel op. Deze klim van ruim zeven kilometer meet gemiddeld dik 8%, maar kent ook twee kilometer van 10% of meer, waaronder de laatste. De afdaling hier kan gevaarlijk zijn, dus dat wordt oppassen voor het peloton.

Na de Platzerwasel is het echt zware werk even gedaan. Direct na de afdaling volgt de Col d'Oderen van de tweede en even later de Col des Croix van de derde categorie. Met zo'n dertig kilometer te gaan begint de echte finale, met de Col des Chevrères. De klim is bijna negen kilometer lang en meet gemiddeld bijna 6%, maar officieel meet de klim slechts 3,5 kilometer.

Profiel Col des Chevrères (Bron: letour.fr)
Profiel Col des Chevrères (Bron: letour.fr)

De organisatie heeft het zware middenstuk van de Chevrères gekozen als klim voor in het routeboek. Eerst een kilometer van 7%, daarna 10% en vervolgens zelfs bijna 15% stijging. Gelijk na de korte, maar steile afdaling begint de klim naar La Planche des Belles Filles. Deze is 5,9 kilometer lang met gemiddeld 8,5%. De moeilijkheid zit hem vooral in de vele stukken van tegen de 10% en het slot, van maar liefst 20%.

Profiel La Planche des Belles Filles (Bron: letour.fr)
Profiel La Planche des Belles Filles (Bron: letour.fr)

Profiel etappe 10 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 10 (Bron: letour.fr)

Favorieten
Na twee dagen waarop een vluchter won zal de strijd vandaag naar alle waarschijnlijkheid tussen de favorieten gevoerd gaan worden. De bookmakers zijn vrij duidelijk: Alberto Contador is vandaag de favoriet. Dat is ook niet verwonderlijk, want de Spanjaard moet nu echt tijd goed gaan maken op Vincenzo Nibali en liet eerder al zien dat hij dat bergop best in goede vorm is. Nibali zelf kan ook hoge ogen gooien, want hij is in topvorm.

Achter de twee kemphanen lijkt vooral Richie Porte in uitstekende doen te zijn. Nu Chris Froome is weggevallen moet Sky Porte naar voren schuiven en dat lijkt prima te werken. Het is vandaag de nationale feestdag in Frankrijk en dus zou het ook zomaar eens een Pierre Rolland kunnen worden, hoewel hij gisteren al in de aanval was. Hetzelfde geldt voor Joaquim Rodríguez, voor wie dit een uitgelezen etappekans zou kunnen zijn, ware het niet dat hij er al een dag aanvallen op heeft zitten. Voor Nederland lijkt het lastig te worden, of Mollema moet toverbenen vinden. 

Naamswijziging publieke netten in augustus

De televisie- en radiozenders van de publieke omroep krijgen in augustus definitief een andere naam. Dat heeft de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) maandag bekendgemaakt. De naamswijziging was vorig jaar al aangekondigd, maar vanaf wanneer de zenders omgedoopt worden was nog niet bekend.

De televisienetten Nederland 1, Nederland 2 en Nederland 3 gaan vanaf 19 augustus door het leven als NPO 1, NPO 2 en NPO 3. Ook alle radiozenders krijgen de toevoeging NPO. Vorig jaar werd de site van de NPO al aangepakt en ook de digitale themakanalen werden al in een nieuw jasje gestoken.

De NPO vindt het belangrijk dat de kijkers de publieke netten goed kunnen blijven vinden en herkennen. "We geven de NPO hiermee een duidelijk en herkenbaar gezicht dat je overal terugziet", aldus bestuurder Shula Rijxman in een verklaring. "Het grootste risico is dat ons aanbod te versnipperd raakt. En in al dat mediageweld willen we goed te vinden zijn."

De naamswijziging zorgde vorig jaar voor behoorlijk wat ophef. Zo konden de omroepen zich niet in de plannen vinden en bemoeide ook politiek Den Haag zich ermee. Staatssecretaris van mediazaken Sander Dekker (VVD) kon de naamswijziging echter niet tegenhouden. Volgens hem is dat een zaak van de publieke omroep zelf.

'Citigroup schikt voor zeven miljard'

Citigroup heeft afgelopen weekend een miljardenschikking getroffen met het Amerikaanse ministerie van justitie. De bank betaalt zeven miljard dollar (ruim vijf miljard euro) om een rechtszaak over de verkoop van rommelhypotheken af te kopen. De schikking wordt maandag gepresenteerd, zo melden bronnen aan financieel persbureau Bloomberg.

Van de zeven miljard dollar wordt ongeveer vier miljard betaald aan de overheid, terwijl zo'n tweeënhalf miljard bedoeld is als compensatie voor huishoudens die de hypotheken hebben gekocht. Citigroup, de op twee na grootste bank van de Verenigde Staten, maakt maandag ook zijn cijfers over het tweede kwartaal bekend.

De schikking tussen Citi en de Amerikaanse overheid hing al langere tijd in de lucht. Vorige week schreef de Financial Times al dat de bank op een schikking afstevende. Citigroup is daarmee de tweede Amerikaanse bank die een dergelijke schikking treft. Vorig jaar betaalde JP Morgan Chase al dertien miljard dollar.

Daarmee zijn de Amerikaanse autoriteiten allerminst klaar. Ook Bank of America zou in onderhandeling zijn over een schikking vanwege de verkoop van hypotheken. De op een na grootste bank van de VS zou maar liefst zeventien miljard dollar moeten aftikken om betrokkenheid af te kopen.

Naast Amerikaanse banken neemt de VS ook Europese instellingen op de korrel. Twee weken geleden werd bekend dat de Franse bank BNP Paribas negen miljard dollar moet betalen om overtreding van een Amerikaans handelsembargo af te kopen. Ook Commerzbank, Credit Agricole, Société Générale, Deutsche Bank en Unicredit zouden om die reden onder vuur liggen.

Dit mag je verwachten van de Destiny-bèta

Er is meer informatie opgedoken over de inhoud van de Destiny-bèta. Uit zowel een brief aan GameStop-personeel en een post van een Reddit-poster zijn nieuwe details opgedoken.

Zo zal de bèta maar liefst 12.63 GB groot zijn op Xbox One. De bèta zelf zou bestaan uit vier story chapters, vier multiplayer maps en een co-op Strike-missie. 

De bèta zelf gaat aanstaande donderdag van start op PlayStation 4.

Destiny Beta

CDA en D66 willen duidelijkheid kabinet over Aruba

Oppositiepartijen CDA en D66 willen van het kabinet weten hoe het conflict met Aruba zo hoog heeft kunnen oplopen. De Arubaanse premier Mike Eman is sinds vrijdag in hongerstaking vanwege een onderzoek dat is ingesteld naar de financiële situatie van het eiland. De oppositiepartijen hebben maandag Kamervragen gesteld over de kwestie.

Aruba dreigt bovendien met politieke en juridische stappen om Nederland te dwingen de landsbegroting van het eiland te tekenen. Eman wil daarmee een einde maken aan de 'geregisseerde dwaling van de rijksministerraad'. D66 en CDA willen van het kabinet zo snel mogelijk weten of de rijksministerraad juist heeft gehandeld.

D66-Kamerlid Wassila Hachchi noemt het geen goede ontwikkeling voor het aanzien van Nederland en het Koninkrijk. "Het kabinet moet zo spoedig mogelijk helderheid geven of er sprake is van onrechtmatige beslissingen van de rijksministerraad." CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg wil dat er zo snel mogelijk gewerkt wordt aan 'een gezamenlijke oplossing'.

De rijksministerraad gaf de gouverneur van Aruba Fredis Refunjol afgelopen vrijdag opdracht de begroting van het land voor het komende jaar nog niet goed te keuren. Een onafhankelijk onderzoek naar de financiële situatie van het eiland moet eerst zijn afgerond. Het onderzoek moet onder meer uitwijzen of de Arubaanse regering inmiddels adviezen van het Internationaal Monetair Fonds heeft opgevolgd.

Het eiland heeft een overheidsschuld van bijna anderhalf miljard euro. "Onder deze regering is de staatsschuld verdubbeld. En dat proces lijkt nog niet te stoppen", zei minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) vrijdag. "Als je voor de komende jaren nog steeds elk jaar een tekort begroot dan zit je in een zone waarin je niet moet willen zitten."

Hoewel de Arubaanse regering het besluit ongeldig noemt, liet een woordvoerder van Plasterk eerder al weten dat de rijksministerraad juridisch volkomen in zijn recht staat. Welke stappen Aruba precies wil nemen, licht Eman maandagmiddag op een persconferentie toe.

Twee mensen op de hoorns bij laatste stierenrennen

Een stier heeft maandag, op de laatste dag van de stierenrennen in Pamplona, twee mensen op de hoorns genomen. Dat hebben de Spaanse autoriteiten gezegd.

Honderden mensen persten zich door de nauwe straatjes in Pamplona, achternagezeten door zes vechtstieren. Een van de stieren maakte zich los van de groep en viel drie mensen aan. Het beest zette de renners klem en probeerde ze op de hoorns te nemen. Volgens Oscar Garria van het ziekenhuis in Navarra doorboorde de stier met zijn hoorns de benen van twee mensen.

Nog eens vijf mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen met andere verwondingen.

Israël haalt drone neer boven zuidkust

Het Israëlische leger heeft maandag boven de zuidkust een drone uit de lucht geschoten. Het is de eerste keer dat het leger te maken heeft gekregen met een onbemand vliegtuigje sinds vorige week het offensief in Gaza werd ingezet.

Volgens het leger kwam de drone uit Gaza en werd deze neergehaald met een Patriot-raket bij de stad Ashdod. Sinds het geweld is opgelaaid zijn al bijna duizend raketten op Israël afgevuurd. Daarbij zijn enkele gewonden gevallen en is schade aangericht. Vooralsnog zijn er geen doden gevallen in Israël. In de Gazastrook daarentegen zijn 172 Palestijnen om het leven gekomen.

'APG trekt half miljard uit voor waterkracht'

APG wil de komende decennia een half miljard euro investeren in Europese waterkrachtcentrales. Binnen twee maanden moeten de eerste aankopen zijn gedaan. Dat meldt de pensioenbeheerder maandag aan Het Financieele Dagblad.

APG vindt het een voordeel dat waterkracht, in tegenstelling tot wind- en zonne-energie, in veel gevallen niet afhankelijk is van subsidieregelingen. APG wil onder meer nieuwe centrales aanleggen in Turkije en bestaande centrales in Scandinavië kopen.

De vijfhonderd miljoen die APG wil neerleggen is een twintigste van het totale budget voor infrastructuur. Het totale budget van de pensioenbeheerder voor 4,5 miljoen Nederlanders komt neer op 369 miljard euro.

Noord-Korea vuurt granaten af

Noord-Korea heeft maandag artilleriegranaten afgevuurd die langs de zeegrens met Zuid-Korea in zee terecht kwamen. Dat heeft het Zuid-Koreaanse leger maandag gezegd. Zondag lanceerde Noord-Korea al twee korteafstandsraketten.

De granaten werden afgevuurd vanaf land en omdat de projectielen ten noorden van de zeegrens terechtkwamen heeft Zuid-Korea niet teruggeschoten. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap heeft het Noorden zo'n honderd granaten afgevuurd.

De afgelopen tijd heeft Pyongyang een ongebruikelijk goot aantal rakettesten uitgevoerd. Dat lijkt strijdig met de aangekondigde maatregelen die de spanningen tussen beide landen moeten verminderen. De tegenstrijdige signalen die Pyongyang afgeeft wijzen er volgens analisten op dat het Noorden zijn defensieve mogelijkheden verder wil uitbreiden, ongeacht of Seoul en Washington concessies doen aan Noord-Korea, zoals het afbouwen van het aantal militaire oefeningen.

Eerder maandag zei Seoul dat het Noorden heeft ingestemd met overleg. De gesprekken moeten donderdag plaatsvinden in een grensstad en hebben als onderwerp de deelname van Noord-Korea aan de Asian Games.

Geld buitgemaakt bij ramkraak Zeeuws tankstation

Bij een ramkraak op een tankstation in het Zeeuwse Grijpskerke is een nog onbekend bedrag buitgemaakt. De daders sloegen hun slag door met een auto tegen de voorzijde van het gebouw aan te rijden, meldt de politie. Ze wisten vervolgens te ontkomen.

De kraak vond rond 03.30 uur plaats bij de pomp aan de Middelburgseweg. De voorpui van de winkel raakte daarbij beschadigd.

De politie is nog op zoek naar de daders. Ze zijn weggereden in de auto die ook is gebruikt voor de kraak. De wagen, een Ford Fiesta, is aan de voorkant beschadigd.

'Dure Nederlandse scharreleieren niet in trek'

Scharreleieren van Nederlandse boeren worden maar mondjesmaat afgenomen in Europa. Dat komt doordat Europese boeren vaak nog niet de stap naar scharrelstallen hebben gemaakt, terwijl Nederlandse boeren dit wel hebben gedaan. Nederlandse eieren zijn daardoor duurder, schrijft De Telegraaf.

ZLTO-vakgroep Pluimveehouder noemt de situatie in de krant 'zorgelijk' en 'schrijnend'. Een kwart van de Nederlandse eierboeren die op scharreleieren overstapten voelt het verschil in zijn portemonnee. Sommige boeren verliezen tonnen per jaar en een aantal boeren staat op het punt om het bedrijf te verkopen.

Zestig procent van de boeren in Nederland heeft op dit moment een scharrelstal. In veel andere Europese landen werd niet voor een scharrelstal gekozen, maar voor een zogeheten verrijkte kooi, die maar nauwelijks groter is dan een legbatterijkooi. Deze kooien mogen tot 2025 in Europa worden geëxploiteerd. Omschakelen naar deze verrijkte kooien is in Nederland verboden, schrijft de krant. In 2012 werd het verbod op legbatterijkooien ingevoerd.

Zalencomplex Oude Pekela verwoest door brand

Een grote brand heeft maandagochtend een zalencomplex in Oude Pekela in de as gelegd. Ook een aanliggende woning werd door het vuur verwoest, meldt de brandweer. Er zijn geen gewonden gevallen.

Het vuur ontstond even voor 02.30 uur in het pand aan de Burgemeester van Weringstraat in de Groningse plaats. Het complex moest al vrij snel als verloren worden beschouwd. De brandweer probeerde het huis nog te redden maar ook dat viel aan de vlammen ten prooi.

De brand zorgde voor veel rookontwikkeling. Buurtbewoners werd aangeraden om deuren en ramen dicht te houden. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Schippers op EK atletiek op sprintnummers

Dafne Schippers heeft in overleg met haar coach besloten om zich tijdens de Europese Kampioenschappen Atletiek in Zürich te richten op de sprintnummers. Ze zal daarom uitkomen op de 100 meter, 200 meter en de 4x100 meter estafette en de meerkamp laten schieten. Op de meerkamp behaalde ze vorig jaar nog brons bij het Wereldkampioenschap.

“Het is voor mij geen afscheid van de meerkamp, ik bereid me verder voor op de meerkamp bij de WK Atletiek in 2015 in Beijing", zei Schippers in een persbericht. "Ik ben nu gewoon nieuwsgierig naar mijn mogelijkheden op de sprintnummers als ik me daar op de EK op kan focussen en ik kan die keuze nu nog een keer maken.”

Schippers verbeterde afgelopen weekend het Nederlands record op zowel de 100 als 200 meter bij de Diamond League wedstrijden in Glasgow. Op de 100 meter verbeterde ze het 28 jaar oude record van Nelli Cooman met vijf honderdsten tot 11.03 seconden.

Braziliaanse bond zet Scolari aan de kant

Het contract van Luiz Felipe Scolari, de coach van het Braziliaanse nationale elftal dat vierde werd op het WK, wordt niet verlengd door de Braziliaanse voetbalbond. Dat melden Braziliaanse media.

Scolari heeft eerder gezegd zijn lot in handen van de Braziliaanse voetbalbond te leggen als zijn team in de troostfinale tegen Nederland niet zou winnen. Brazilië verloor met 3-0 van Oranje, na eerder al te zijn afgedroogd door Duitsland met 7-1.

In 2002 was Scolari, die ook bekend is onder zijn bijnaam Felipão, nog succesvol. Hij wist toen in Japan Brazilië naar victorie te leiden.

Kabinet krijgt nipte onvoldoende van ondernemers

Ondernemers vinden dat de bewindslieden van het huidige kabinet in hun tweede regeringsjaar nipt onvoldoende presteren. Rutte 2 krijgt een rapportcijfer 5,4, blijkt maandag uit een enquête van TNS Nipo en Het Financieele Dagblad.

De ondernemers zijn van mening dat het kabinet te weinig heeft gedaan om werkgelegenheid en economische groei te stimuleren. Over de VVD-bewindslieden zijn de ondernemers minder tevreden dan over die van de PvdA.

Het vertrouwen in Rutte 2 is sinds de vorige peiling in oktober echter wel gestegen. Dertig procent van de ondernemers vertrouwt het kabinet in grote lijnen, tegen achttien procent in oktober. "Het kabinet is gestaag bezig zijn programma uit te werken en heeft daarbij een stevige steun in het parlement georganiseerd", zegt een van de ondervraagde ondernemers tegen de krant. De helft van de ondernemers verwacht en hoopt dat het kabinet de regeringsperiode kan uitzitten.

Premier Mark Rutte krijgt (VVD) een 6,1 van de ondernemers. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) scoort met een 6,9 het hoogst, gevolgd door minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans, die met een rapportcijfer 6,8 kan thuiskomen. Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma kreeg met een 5 de laagste waardering. In het onderzoek zijn niet alle ministeries meegenomen, slechts die ministeries die voor ondernemers relevant zijn.

Vandaag kort geding Van der G.

De moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G., wil af van de voorwaarden die gelden tijdens zijn voorwaardelijke vrijlating. Van der G. heeft daarom bij de rechtbank van Den Haag een kort geding aangespannen tegen de Staat. Het kort geding dient maandag. De voorwaarden zijn onder meer een meldingsplicht, elektronische enkelband, locatie- en contactverboden.

Van der G. moet zich wekelijks melden bij de reclassering. Ook staat hij onder verplichte psychische begeleiding. Het is hem verder verboden contact te zoeken met de nabestaanden van Fortuyn. Ook mag hij niet in de gemeenten Hilversum, Rotterdam en Den Haag of de gemeenten van de nabestaanden komen. Verder mag Van der G. geen contact zoeken met de media of interviews geven.

De voorwaarden zijn bedoeld om de samenleving te beschermen en gelden zo lang de reclassering dat nodig vindt. Volgens Van der G. is dat niet meer nodig, omdat hij zich goed heeft gedragen tijdens zijn gevangenschap.

Rechter buigt zich over eisen Van der G.
Rechter buigt zich over eisen Van der G. (Foto: ANP)

Aruba dreigt met juridische stappen om begroting

Aruba dreigt met politieke en juridische stappen om Nederland te dwingen om de landsbegroting van het eiland te tekenen. Premier Mike Eman, die sinds vrijdag in hongerstaking is, wil zo een einde maken aan de 'geregisseerde dwaling van de rijksministerraad', schrijft hij in een verklaring.

Eman vreest dat Aruba door de ontstane situatie straks geen betalingen meer kan verrichten. Ook salarissen en uitkeringen komen in gevaar, zegt hij. "Er dreigen dus op korte termijn voor Aruba verstrekkende negatieve economische effecten, en ook directe ernstige gevolgen voor veel huishoudens", aldus Eman.

De rijksministerraad besloot vorige week om gouverneur Fredis Refunjol de opdracht te geven de begroting nog niet te tekenen vanwege de toestand van de overheidsfinanciën. Zo heeft het eiland een overheidsschuld van bijna anderhalf miljard euro, ongeveer driekwart van wat alle Arubanen jaarlijks verdienen.

Eman liet eerder al weten het besluit van de rijksministerraad, waarin behalve de dertien Nederlandse ministers ook de drie gevolmachtigd ministers van Curaçao, Aruba en Sint Maarten zitten, onrechtmatig te vinden. Hij besloot daarop om in hongerstaking te gaan.

Welke stappen Aruba precies wil nemen, licht Eman maandagmiddag op een persconferentie in Den Haag toe.

Festivalbaas kijkt terug op 'heerlijk' North Sea

Jan Willem Luyken maakt zich er geen zorgen over dat mensen het afgelopen weekeinde niet hebben genoten van North Sea Jazz. "Het was een geweldige editie. Ik ben heel blij, het was heerlijk", zegt de festivaldirecteur tegen Novum Nieuws.

Hoewel Luyken zelf vooral hard bezig was achter de schermen, heeft hij toch een paar hoogtepunten kunnen meepikken. "Ik vond Stevie Wonder echt fantastisch." Ook het eerbetoon aan het 75-jarig bestaan van platenlabel Blue Note, waarbij meerdere artiesten optraden, viel in de smaak. "Dat is zo'n belangrijk label. Dat kun je niet onopgemerkt voorbij laten gaan."

Dat North Sea Jazz, dat sinds 1976 wordt georganiseerd, al jaren niet meer alleen een festival is voor jazzpuristen beaamt Luyken. "Jazz is nog steeds de basis, maar het draait om zwarte muziek. Dus ook soul, funk en hiphop. Maar dat heeft het eigenlijk altijd gedaan."

Luyken kan zich dan ook niet vinden in de mening dat pas sinds kort aandacht wordt besteed aan hiphop. "Mensen vergeten dat Kanye West hier tien jaar geleden al stond. En Snoop Dogg heeft meerdere keren opgetreden." De komst van een grote hiphopact als Outkast is dan ook volgens de festivalbaas niet opmerkelijk. "Omdat het een supergrote naam is, wordt er veel aandacht aan besteed. Maar dat is natuurlijk alleen maar goed."

De festivaldirecteur is dan ook niet van plan om in de toekomst anders te gaan programmeren. Wel vindt Luyken het nog te vroeg om al te kijken naar de komende editie. "We gaan in september gelijk keihard aan het werk, maar we hebben nog geen concrete plannen of ideeën. Dat begint allemaal na de vakantie weer."

Dromen over artiesten die in de toekomst mogelijk het podium van het Rotterdamse festival betreden, kan wel. "Eentje die we nog heel graag willen hebben, is Aretha Franklin. Maar zij reist niet. We hopen dat we haar ooit een keer hier kunnen krijgen." De hoop opgeven doet Luyken niet. "Vijf jaar geleden stonden Prince, Stevie Wonder en Quincy Jones op ons lijstje. Toen dachten we ook: dat gaat nooit lukken. We hebben ze allemaal gehad."

'1,5 miljoen verdampt door failliete stichting'

Door het faillissement van de stichting Welsaen in Zaanstad is minstens anderhalf miljoen euro aan gemeenschapsgeld verdwenen. De stichting zette zich in voor buurthuizen en jongerenwerk en vroeg in juni onverwacht faillissement aan. Een curator onderzoekt of geld is weggesluisd, schrijft de Volkskrant maandag.

Buurtbewoners proberen de werkzaamheden van de stichting over te nemen door de buurtcentra open te houden. Het buurthuis in de achterstandswijk Kogerveld is daarin niet geslaagd en ging in juli dicht.

De krant kwam de problemen op het spoor toen het in bezit kwam van documenten over de fusie tussen Welsaen en zorgorganisatie Evean vorig jaar. Welsaen had nog ruim 2,5 miljoen euro in de kas en dat geld moest niet verdwijnen in Evean maar uitgegeven in projecten in Zaanstad. In de afspraken stond dat ruim anderhalf miljoen naar een speciale stichting ging, maar dat geld werd nooit overgemaakt.

Volgens Evean is het faillissement veroorzaakt door tegenvallende opdrachten die Welsaen van de gemeente kreeg. Een woordvoerder zegt in de krant dat er geen geld is gelekt naar andere delen van de fusieorganisatie.

'Vakbondsman vindt cao's uit de tijd'

De collectieve arbeidsovereenkomst zoals we die nu kennen is verouderd en drastisch aan vernieuwing toe. Dat vindt vicevoorzitter van CNV Vakmensen Piet Fortuin. Een bredere afspraak waar ook contractors, schijnzelfstandigen en uitzendkrachten onder vallen, moet 'een tweedeling van de arbeidsmarkt voorkomen', zegt hij maandag in De Telegraaf.

De centrale afspraken die de bonden met werkgevers maken hebben steeds minder draagvlak, constateert Fortuin. Niet alleen bij werkgevers, maar ook bij werknemers. "Ik ben voor raamcao's waarin zaken als lonen en pensioenen zijn geregeld, terwijl zaken als roosters op bedrijfsniveau worden afgesproken", aldus Fortuin. "Maar daar zouden dan niet alleen meer de mensen die direct bij een werkgever in dienst zijn onder moeten vallen."

Veel werkgevers klagen al geruime tijd over de verouderde manier van afspraken maken. Fortuin deelt die kritiek, zolang dat niet in hoofdzaak neerkomt op een goedkopere cao voor de werkgevers, schrijft de krant.

Fortuin ziet daarnaast het vakbondslandschap veranderen. Bonden werken steeds vaker samen. CNV Vakmensen werkt bijvoorbeeld veel met CNV Dienstenbond en De Unie. Op termijn zou een fusie zelfs tot de mogelijkheden behoren. "Het zou mooi zijn als er in de toekomst twee sterke vakcentrales overblijven in ons land, elk met een duidelijk eigen profiel", laat hij optekenen.

Oranje bedankt supporters voor steun

Het Nederlands elftal bedankt alle supporters voor hun steun tijdens het afgelopen WK in Brazilië. In een paginagrote advertentie in verschillende dagbladen staat met grote letters 'obrigado', Portugees voor bedankt.

"Bedankt dat jullie er al die tijd voor ons waren. In Nederland, Brazilië of waar ook ter wereld", luidt de tekst verder. Het dankwoord wordt afgesloten met de voornamen van alle 23 spelers van Oranje.

Wegslepen Costa Concordia begint

Meer dan 2,5 jaar na de ramp wordt de Costa Concordia maandag dan eindelijk weggesleept. Het cruiseschip kapseisde op 13 januari 2012 voor de kust van het Toscaanse eiland Isola del Giglio. De ramp eiste 32 levens.

Het 290 meter lange scheepswrak wordt versleept naar de Italiaanse stad Genua waar het zal worden gesloopt. De ingewikkelde operatie begint - als het weer het toelaat - om 6 uur 's ochtends en duurt meerdere dagen. Het cruiseschip is eerder al rechtop gezet waarna er containers aan vast zijn gemaakt die zijn gevuld met water.

Maandag begint de volgende fase. De containers worden leeggepompt waardoor er lucht instroomt en het vergane schip 2 meter omhoog komt. De boot wordt dan 30 meter van de kust gesleept en vervolgens bevestigd aan sleepboten. Deze tijdrovende klus zal 6 tot 8 uur in beslag nemen. Honderden experts zijn bij de operatie betrokken. Als alles goed verloopt, zal de Costa Concordia 5 dagen doen over zijn laatste reis van 370 kilometer van het Toscaanse eiland naar Genua.

Wegslepen Costa Concordia begint
Wegslepen Costa Concordia begint (Foto: ANP)

Messi: "We verdienden meer"

Lionel Messi hoopte zondagavond met de wereldbeker in handen te staan. Het mocht echter niet zo zijn, want Duitsland was na verlenging met 1-0 te sterk.

"We zijn al heel lang niet meer verder gekomen dan de kwartfinale en het feit dat we nu in de finale staan en de manier waarop we gespeeld hebben, moet ons trots maken", zegt Messi tegen Argentijnse media. "Maar we hebben meer verdiend, daarom zijn we bedroefd."

"De aanvallers misten de kansen die we kregen. Dat zorgt voor een pijnlijk gevoel, want we hadden het WK kunnen winnen." Volgens de linkspoot zat er weinig verschil tussen de twee ploegen. "Het doet echt pijn om op deze manier te verliezen. We waren dicht bij. Dit was een enorme kans, maar we konden het niet afmaken."

Messi maakte op het WK een aardige indruk, al liet hij niet zijn spel zien uit zijn beste jaren bij Barcelona. Dat had niks met zijn fysiek te maken, aldus de aanvaller. "Ik ben lichamelijk oké en dat geldt voor alle spelers bij ons. Maar het feit dat we een dag later speelden dan Duitsland speelde ons wel parten."

"Daarnaast won Duitsland al in de eerste helft van Brazilië en speelden wij een verlenging tegen Oranje. Op dit niveau is één extra rustdag al een enorm verschil."

Naar het volgende WK wilde Messi nog niet kijken. "Ik heb geen idee of ik daar bij ben. Momenteel ben ik met deze wedstrijd bezig. Dit doet pijn en dat vergeet je niet zomaar." De dribbelaar werd overigens nog wel gekozen tot beste speler van het WK. "Dat betekent nu niet veel. Ik wilde de wereldbeker mee naar huis nemen en dat is niet gelukt."

Löw: "Niemand heeft het meer verdiend dan Duitsland"

Bondscoach Joachim Löw vindt Duitsland de rechtmatige winnaar van het WK voetbal in Brazilië. Argentinië werd in de finale na verlenging met 1-0 verslagen. "Niemand heeft het zo verdiend als ons", sprak de keuzeheer tegen de Duitse televisie. "We waren een ongelooflijke eenheid, met een enorme teamgeest."

Low noemde de wereldtitel een beloning voor het harde werk. "We zijn nu 55 dagen samen, maar eigenlijk is de ommekeer tien jaar geleden onder Jürgen Klinsmann al ingezet. We zijn steeds beter geworden, hebben ons steeds ontwikkeld. Deze wereldtitel stemt mij zeer tevreden, omdat een WK het allerhoogste is. Om als eerste Europese land in Zuid-Amerika, in Maracanã, in het voetballand van de wereld Brazilië de wereldtitel te pakken, is geweldig."

Volgens Low is de rek bij Duitsland er zeker nog niet uit. "Deze ploeg heeft nog toekomst, is jong en kan nog vele jaren vooruit. Daarnaast waren diverse spelers, zoals Ilkay Gündogan en Marco Reus, er door blessures niet eens bij."

Duitse media euforisch na historische titel

In navolging van de Duitse spelers en staf zijn ook de Duitse media euforisch na het veroveren van de wereldtitel. "We zijn wereldkampioen", kopt de sportkrant Bild in koeienletters, met op de achtergrond een enorme wereldbeker. Die Welt is ook in de zevende hemel. "Na 1954, 1974, 1990 keert de meest begeerde voetbaltrofee terug naar Duitsland."

Zo overtuigend als de halve finale ging, zo stroef verliep de eindstrijd tegen Argentinië, schrijft Kicker. Het magazine spreekt van een dramatische finale. "Het was een ongelooflijk zware strijd voor het team van Joachim Löw. In niets kwam het spel overeen met dat van de voorstelling tegen Brazilië. De uiteindelijke zege in verlenging was misschien gelukkig, maar niet onverdiend."

Die Welt spreekt van een historische titel. Duitsland is immers het eerste Europese land dat wereldkampioen wordt op Zuid-Amerikaanse bodem. Mogelijk is het het begin van een nieuw tijdperk. "Joachim Löw kan optimistisch over de toekomst zijn. Er zit nog veel rek in deze ploeg."

Ook Löw zelf kan op lof rekenen. De trainer kreeg in Duitsland veel kritiek, omdat zijn ploeg in de voorgaande toernooien steeds in de eindfase sneuvelde. "Löw was niet koppig", schrijft Die Welt. "Hij ging voor de spiegel staan, veranderde van tactiek, verfriste de staf en heeft nu succes. Dit moet hem persoonlijk veel voldoening geven."

"Götze is de nieuwe Iniesta"

Mario Götze en Duitsland kunnen na de 1-0 zege op Argentinië in de WK-finale op veel lof rekenen. "Götze is de nieuwe Andres Iniesta", kopt Marca. De Spaanse krant doelt op de WK-finale van 2010 tussen Spanje en Nederland, waarin Iniesta eveneens in de verlenging uitgroeide tot matchwinner. Net als Marca zag onder meer The Guardian Argentinië echter ook kansen missen.

"Argentinië's smart zal niet worden verzacht in de wetenschap dat Gonzalo Higuaín en Lionel Messi kansen lieten liggen op wat in Brazilië de pesadolo, de nachtmerrie, werd genoemd", schrijft The Guardian, daarmee doelend op de eeuwige rivaliteit tussen de twee Zuid-Amerikaanse landen.

"Duitsland worstelde op sommige momenten, maar is een waardige wereldkampioen", vervolgt de Britse krant. "Het is het hoogtepunt van een verhaal dat intelligent vooruit denken en een duidelijke strategie samenbrengt." Dat uitgerekend twee invallers de wedstrijd beslisten, tekent volgens The Guardian de kracht van het Duitse elftal.

"Met zijn eerste aanname controleerde Mario Götze de voorzet van André Schürrle op zijn borst. Zijn tweede balcontact was een volley die in het doel belandde en ervoor zorgde dat Duitsland met een zelfde genegenheid zal terug denken aan Rio de Janeiro als aan Bern in 1954, München in 1974 en Rome in 1990", aldus de krant.

De Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport had aandacht voor Lionel Messi. "Messi zal geduld moeten hebben als hij op een dag een legende van zijn land wil worden." Het Franse L'Equipe sloot zich daar bij aan. "Messi is niet de gelijke van Diego Maradona in 1986 geworden."

Mascherano: "Dit blijft voor altijd pijn doen"

Javier Mascherano was ontroostbaar na de verloren WK-finale. De verdedigende middenvelder realiseerde dat hij een unieke kans heeft gemist. Maar weinig spelers spelen meerdere WK-finales in hun carrière. Dat leek ook Javier Mascherano zich te realiseren na afloop van de eindstrijd in het Maracanã van Rio de Janeiro.

"De pijn is immens", laat Mascherano weten via de officiële kanalen van de Argentijnse voetbalbond. "We hebben alles gegeven wat we in ons hadden. Enorm teleurstellend als het dan niet lukt."

"Het spijt ons erg voor alle supporters die ons gesteund hebben. Helaas hebben we ze niet kunnen geven wat we wilden", vervolgt de middenvelder van FC Barcelona. "Dit is iets wat voor altijd pijn blijft doen."

De WK-finale werd net als vier jaar geleden pas in de verlenging beslist. Ditmaal was het Mario Götze die voor de enige goal in de eindstrijd zorgde. Overigens gingen niet alle Argentijnen prijsloos naar huis, want Lionel Messi werd door de FIFA om onduidelijke redenen uitgeroepen tot beste speler van het toernooi.

Bondscoach Sabella: "Duitsland had voordeel"

Alejandro Sabella was logischerwijs erg teleurgesteld na het verlies van de WK-finale. De Argentijns bondscoach vond dat tegenstander Duitsland een voordeel had.

"Ik ben erg bedroefd", zegt de keuzeheer tegen diverse media. "Maar er is ook trots op mijn elftal. Maar het blijft ongelooflijk jammer dat we het toernooi niet konden winnen, ondanks dat we er zo dicht bij waren."

"We hebben tegen een team gespeeld dat een dag extra rust had. Bovendien had Duitsland de wedstrijd tegen Brazilië al voor rust gewonnen en moesten wij een dag later een verlenging spelen. Duitsland had dus voordeel", vervolgt Sabella zijn verhaal.

"Maar deze spelers zijn een voorbeeld voor het hele land door het geweldige toernooi dat we hebben gespeeld. We groeiden echt in het toernooi en hebben er tot het laatste moment voor gevochten. Wij waren met vlagen beter en Duitsland was bij vlagen beter. Deze wedstrijd kon beide kanten op."

Of Sabella aanblijft als bondscoach, kon hij niet zeggen. "Ik wil op dit moment bij de spelers zijn en met hen praten. Zij moeten nu getroost worden. Daarna kijken we verder."

Verslagenheid in Buenos Aires na verlies Argentinië

Bij de duizenden voetbalfans in Buenos Aires, die de finale op grote schermen volgden, heerst verslagenheid na het verlies tegen Duitsland. De pleinen en cafés waar massaal werd gekeken liepen snel leeg. Vlak na de wedstrijd waren er geen meldingen van ongeregeldheden.

Vanaf zondagochtend vroeg togen tienduizenden in het lichtblauw-wit geklede fans naar de schermen in de Argentijnse hoofdstad. Deze stonden opgesteld op het centrale Plaza San Martín en, meer richting de buitenwijken, in het Parque Centenario, waar ook de halve finale tegen Nederland kon worden gevolgd.

Delen van het centrum van Buenos Aires waren afgezet voor verkeer en rond de bekende Obelisk verzamelden zich talloze fans. Na de verloren finale werden daar de nodige tranen geplengd, maar volgens de krant Prensa Libre overheerste de trots op het Argentijnse elftal. "Bedankt, bedankt voor de droom", werd er gescandeerd.

Lahm: "Ongekend wat we hebben laten zien"

Philipp Lahm kwam na de afloop van de WK-finale superlatieven tekort om de prestatie van het Duitse team te duiden. "Dit is een ongelooflijk gevoel", stamelde de aanvoerder na de 1-0 zege op Argentinië. "Het is ongekend wat we vandaag weer hebben laten zien in deze 120 minuten." Mario Götze maakte halverwege de tweede verlenging de winnende goal.

Lahm prees de teamprestatie. "Het maakt niet of je de beste spelers hebt, je moet ook het beste team hebben. Dat hebben wij het hele toernooi steeds opnieuw tegen elkaar gezegd. Het team is rustig en geduldig gebleven. En nu staan we hier met de wereldtitel. Echt ongelooflijk."

Het houdt niet op...

We reden het tweede rondje en er liep een gezette man van in de vijftig met een Mechelse herder waar we voorbij zouden gaan. De man trok de riem aan en maande de hond naar hem toe te komen. De hond begon hard te trillen en liep heel voorzichtig en onderdanig op zijn baas af, alsof hij elk moment een klap kon verwachten. Op het moment dat we langsreden kreeg de hond een ferme klap op zijn neus met het rolholster van de riem. Ik schrok en werd overmand door ongeloof.

Argentijnse media treuren vanwege onthouden penalty

De Italiaanse scheidsrechter Nicola Rizzoli heeft Argentinië een terechte penalty onthouden. Dat schrijft de grootste Argentijnse krant Clarín, vlak na het verlies van de WK-finale tegen Duitsland. Clarín vindt dat bij de botsing tussen keeper Neuer en spits Higuaín een strafschop terecht was geweest.

Het dagblad meent dat de finale gelijk opging en dat de penalty voor de Argentijnen de doorslag had moeten geven. "De Argentijnse droom ging in de verlenging teniet", schrijft Clarín teleurgesteld. "Argentinië verloor zo dicht bij de zege. Verdriet", tekent de krant La Nación op.

Andere Argentijnse media prijzen het spel van de Zuid-Amerikanen ondanks het verlies. "Argentinië heeft alles gegeven", analyseert El Argentino. "Ze vielen als helden", schrijft La Crónica over het nationale elftal.

Pro-Palestijnse betogers belagen synagoges Parijs

Pro-Palestijnse demonstranten zijn zondag in Parijs op de vuist gegaan met politieagenten die hun de toegang tot twee synagoges versperden. Zes agenten en twee leden van de joodse gemeenschap liepen verwondingen op. De politie heeft negen betogers opgepakt voor verhoor.

Honderd tot tweehonderd demonstranten probeerden het gebedshuis aan de Rue de la Roquette binnen te dringen tijdens een godsdienstige plechtigheid, tekende de Franse krant Le Parisien op uit de mond van de voorzitter van de joodse studentenorganisatie UEJF. De belagers zouden met allerlei voorwerpen hebben gegooid. De synagoge aan de Rue des Tournelles zou iets eenders hebben doorgemaakt.

De rellen in de Franse hoofdstad ontstonden in de nasleep van een demonstratie tegen het Israëlische militaire optreden in de Gazastrook. Burgemeester Anne Hidalgo en premier Manuel Valls noemden de ongeregeldheden respectievelijk 'verontrustend' en 'ontoelaatbaar'.

Pogba troeft Depay af als beste talent

Paul Pogba is verkozen tot grootste talent van het WK. De middenvelder reikte met Frankrijk tot de kwartfinales. Memphis Depay en Raphäel Varane waren ook genomineerd.

Pogba werd met Frankrijk in de kwartfinales uitgeschakeld. Duitsland bleek tien dagen geleden in Rio de Janeiro te sterk voor Les Bleus. Pogba scoorde één keer op het WK. De 21-jarige middenvelder van Juventus maakte één van twee Franse goals tegen Nigeria in de achtste finales.

Depay en Varane maakten ook kans op de titel grootste talent van het WK. De Oranje-international was twee keer trefzeker in Brazilië. Depay vond het net in de groepswedstrijden tegen Australië en Chili. Varane, ploeggenoot van Pogba, kwam vijf wedstrijden in actie voor kwartfinalist Frankrijk.

Neuer: "Heel Duitsland heeft gewonnen"

Manuel Neuer kon zijn geluk niet op nadat hij met Duitsland de wereldtitel veroverde. De doelman werd en passant uitgeroepen tot beste doelman van het toernooi.

Neuer hield in de finale zijn doel schoon en had zo een belangrijk aandeel in de vierde wereldtitel van Duitsland. Na 1954, 1974 en 1990 was Die Nationalelf ook in 2014 de beste van alle deelnemers. In de finale werd Argentinië na verlenging met 1-0 verslagen, door een doelpunt van Mario Götze.

De doelman van de Duitsers was dolgelukkig na de zege op de Argentijnen. "Iedereen wilde wereldkampioen worden en nu hebben we het geflikt! Dit is niet alleen de zege van ons, maar van heel Duitsland. Ook Marco Reus en de andere geblesseerde spelers die het WK moesten missen."

Neuer werd tevens door de FIFA uitgeroepen tot beste doelman van het WK en ontving vlak voor de uitreiking van de wereldbeker de bijbehorende Gouden Handschoen. Lionel Messi ontving de Gouden Bal voor beste speler, Paul Pogba werd uitgeroepen tot grootste talent en James Rodríguez kreeg de Gouden Schoen (topscorer).

Gouden Schoen prooi voor James Rodríguez

Colombia reikte op het WK niet verder dan de kwartfinale, maar James Rodríguez hield toch een prijs over aan het toernooi. De technicus van SA Monaco is topscorer van het WK 2014 geworden, met zes doelpunten. De bijbehorende Gouden Schoen gaat derhalve naar de Colombiaan.

Het WK in Brazilië was de eerste mondiale eindronde van de aanvallende middenvelder. Rodríguez kwam vijf wedstrijden in actie, maar wist daarin wel zes keer te scoren. Onder meer Thomas Müller, Neymar, Lionel Messi en Robin van Persie hield hij daarmee achter zich. Müller, die de prijs vier jaar geleden in Zuid-Afrika won, bleef met vijf doelpunten achter Rodríguez steken op plek twee.

Met zijn vijf doelpunten van 2010 en de vijf die hij dit jaar maakte, is de Bayern München-speler wel een serieuze kandidaat om ooit het WK-record van Miroslav Klose te verbreken. Klose schoot dit WK zijn zestiende treffer op een eindronde binnen en is daarmee topscorer aller tijden op een WK.

Lionel Messi had goede hoop op de Gouden Schoen na zijn vier goals in de groepsfase voor Argentinië. Maar de kleine dribbelaar kwam in de knock out-fase niet tot scoren en bleef derhalve op dat aantal steken.

Wel hield Messi bijvoorbeeld Robin van Persie achter zich. De Oranje-aanvoerder scoorde eveneens vier keer, maar zette geen assists op zijn naam. Messi's Barcelona-teamgenoot Neymar eindigde op de derde plek, omdat de Braziliaan minder duels nodig had dan Messi om ook tot vier goals en één assist te komen.

Messi krijgt dubieuze Gouden Bal voor beste speler

Lionel Messi is verkozen tot beste voetballer van het WK. Dat werd zondagavond na afloop van de WK-finale bekend. Messi verloor daarin met Argentinië met 1-0 van Duitsland. Vrijdag had de FIFA een shortlist van tien spelers voor de Gouden Bal bekendgemaakt. Arjen Robben maakte daar ook deel van uit. Manuel Neuer werd uitgeroepen tot beste doelman.

Opvallend is Messi's uitverkiezing wel. De sterspeler van Barcelona was in de groepsfase beslissend, maar haalde daarna niet het niveau van Barcelona de laatste jaren. Ook in de finale was Messi grotendeels onzichtbaar. De aanvaller nam de prijs met een gezicht als een oorwurm in ontvangst.

Naast Messi en Robben waren ook de Duitsers Mats Hummels, Toni Kroos, Thomas Müller en Philipp Lahm, de Argentijnen Angel di Maria en Javier Mascherano, de Colombiaan James Rodríguez en de Braziliaan Neymar genomineerd. Messi is de opvolger van Diego Forlán, die vier jaar geleden in Zuid-Afrika met de eer ging strijken.

Zoals verwacht nam Neuer de prijs voor beste goalie in ontvangst. Hij kreeg in zeven duels slechts vier tegendoelpunten. De andere genomineerden waren de Argentijn Sergio Romero en de Costa Ricaan Keylor Navas.

Evenaring doelpuntenrecord op WK

Dankzij het winnende Duitse doelpunt van Mario Götze in de finale zijn er dit wereldkampioenschap voetbal in Brazilië 171 doelpunten gemaakt. Hiermee evenaart dit toernooi dat van 1998 toen er in Frankrijk evenveel goals werden gescoord.

Sinds 1998 doen er 32 landen mee aan de eindstrijd, waardoor het totaal aantal doelpunten hoger ligt dan in het verleden. In 1954 lag het gemiddelde aantal doelpunten per wedstrijd op 5,38 terwijl dat dit toernooi na 64 wedstrijden 2,67 was. Het aantal goals in Brazilië is een stuk hoger dan vier jaar geleden in Zuid-Afrika toen de keepers maar 145 keer de gang naar het net hoefden te maken.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.