Dochter wil prinses zijn: pappa claimt koninkrijk

Van pappa Jeremiah Heaton uit Virginia kan gezegd worden dat hij nogal wat voor zijn lieftallige dochter over heeft. De man heeft namelijk een heus koninkrijk gesticht op een stuk land tussen Soedan en Egypte, zodat zijn 7-jarige dochter zich voortaan met recht een prinsesje mag noemen.

Dochter Emily is per direct adellijk geworden toen pappa, na een lange trektocht door de gortdroge woestijn, de door de familie ontworpen vlag plantte in het gebied dat bekend staat als Bir Tawil. Vanaf heden het Koninkrijk Heaton genoemd.

Bir Tawil is een gebied van 2060 vierkante kilometer en wordt door zowel Egypte als Soedan niet opgeëist. De reden hiervoor ligt bij een andere naburig gebied, dat groter en meer vruchtbaar is en bovendien wèl door beide landen wordt geclaimd: de Hala'ib-driehoek. Ruwweg komt het erop neer dat, door allerlei internationale verdragen, het land dat Bir Tawil opeist, zijn claim op Hala'ib opgeeft. Hierdoor zou bij een eventuele aansluiting van Bir Tawil bij Egypte, Hala'ib onder het gezag van Soedan komen te vallen en vice versa. Bir Tawil is om die reden een van de zeldzame stukjes aarde dat door geen enkel land wordt opgeëist.

Bij thuiskomst heeft Jeremiah aan al zijn kennissen het verzoek neergelegd dat de vrucht van zijn lendenen voortaan aangesproken zou worden als 'Princes Emily'. Ook had hij voor haar en zijn vrouw een paar leuke kroontjes op de kop weten te tikken. Er zit echter een klein addertje onder het gras: zowel Soedan als Egypte moeten het Koninkrijk Heaton nog wel erkennen. Jeremiah is ervan overtuigd dat dit ook wel zal gaan gebeuren. Tot nu toe hebben beide landen nog niet gereageerd op verzoeken van de pers voor commentaar op deze gebeurtenis.