Stelen van zuiderlingen moeilijker

Mensen uit het zuiden van het land doen veel meer om te voorkomen dat ze worden beroofd dan andere Nederlanders. Zo letten ze beter op hun spullen en beveiligen ze hun woning beter. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Driekwart van de zuiderlingen neemt vaak waardevolle spullen uit de auto mee om diefstal te voorkomen. Ook laat vier op de tien dikwijls spullen thuis om te voorkomen dat ze op straat worden beroofd. Verder laten ze vaker het licht aan als ze niet thuis zijn en zetten ze hun fiets vaker in een bewaakte fietsenstalling.

In de andere landsdelen gebeurt dat veel minder. In het noorden neemt 64 procent spullen uit de auto mee en laat dertig procent spullen thuis om beroving te voorkomen.

Volgens het CBS voelen zuiderlingen zich ook vaker onveilig. Zo doet 's avonds een op de drie de deur niet meer open uit veiligheidsoverwegingen. In het noorden doet twintig procent dat.

In Zuid-Nederland geeft 69 procent van de inwoners aan dat hun woning extra sloten op de buitendeur heeft, in het noorden is dat 64 procent. Ook hebben zuiderlingen vaker een alarminstallatie thuis: vijftien tegen tien procent.