[Tour] Nibali wint en herovert gele trui

Boris (borisz)

Vincenzo Nibali heeft maandag de tiende etappe in de Tour de France gewonnen. De Italiaan van Astana sprong in de slotklim naar La Planche des Belles Filles weg en kwam solo aan. Hij pakte de gele trui terug van Tony Gallopin die veel tijd verloor. Ook Bauke Mollema liet tijd liggen. Hij gaf 1.06 minuten toe.

Al vroeg in de etappe was er een spervuur aan demarrages en uiteindelijk raakte een groepje met Lieuwe Westra weg. De Fries had een rol in het tactische plan van Astana om eventueel als springplank te gaan fungeren voor Nibali. Het peloton liet Westra en consorten in eerste instantie ook begaan, maar toen uit de achtergrond Michal Kwiatkwoski (Omega Pharma-Quick-Step) aansloot, was het gedaan met de rust,

Op de afdaling van de Petit Ballon, na iets meer dan zestig kilometer ging Alberto Contador vervolgens onderuit. Nibali liet in eerste instantie zijn mannen rustig naar boven rijden de volgende klim op, maar toen het te lang duurde voerden de Astana's het tempo op. Dat moest wel, want Kwiatkwoski werd gegangmaakt door Tony Martin, de dagwinnaar van zondag.

Na de Col du Platzerwasel, de derde klim van de dag, kwamen twee relatief makkelijke klimmetjes en onder aanvoering van Astana en Movistar werd het gat met de kopgroep, waar Westra al uit was gevallen, naar de twee minuten teruggebracht. Op de Col des Chevrères stak Joaquim Rodriguez (Katusha), die met als ambitie de bolletjestrui al de hele dag vooraan reeg, vervolgens de lont in het kruitvat.

In de afdaling werd hij weer bijgehaald en ging Kwiatkowski ervandoor. Rodriguez liet echter zien dat hij de betere klimmer was, haalde de wittetruidrager bij en ging alleen op de finish af. Vanuit de favorietengroep begon Nibali aan een sterk staaltje. De Italiaan trok ten aanval en niemand kon hem stuiten.

De favorietengroep verbrokkelde na de demarrage van Nibali. Mollema kon de eerste groep achtervolgers met onder meer Alejandro Valverde (Movistar), Tejay van Garderen (BMC) en Richie Porte (Sky) niet volgen. Ook Rodriguez kwam nog voor de Belkin-kopman, die uiteindelijk twaalfde werd in de etappe, boven. Laurens ten Dam (Belkin) gaf 1.58 minuten toe en werd 22e.

In het algemeen klassement heeft Nibali een voorsprong van 2.23 minuten op Porte en 2.47 op Valverde. De Fransen Romain Bardet (AG2R), Gallopin en Thibaut Pinot (FDJ) bezetten de plaatsen vier, vijf en zes. Van Garderen is nummer zeven en Jean-Christophe Péraud (AG2R) achtste. Wereldkampioen Rui Costa staat negende.

Mollema is tenslotte op 4.08 minuten van Nibali de nummer tien. Ten Dam geeft 7.42 minuten toe en is negentiende, Steven Kruijswijk (Belkin) staat op 10.35 minuten 24e en is de derde Nederlander.