'Van der G. stemde in met voorwaarden'

Volkert van der G. heeft voor zijn vrijlating 'volledig ingestemd' met de voorwaarden die waren verbonden aan zijn vrijlating. Het past hem dan niet om daarover te gaan 'klagen' tijdens een kort geding. Dat betoogde landsadvocaat Cécile Bitter maandag in de rechtbank in Den Haag.

"Van der G. heeft een heel naar misdrijf gepleegd. Het gaat erom dat dit niet nog een keer voorkomt", zei Bitter. Er moet 'rust' komen rond Van der G. en daarop zijn de voorwaarden gericht.

De advocaat zei verder dat de voorwaarden periodiek worden geëvalueerd en er toe kunnen leiden dat ze worden aangepast. De eerste evaluatie moet nog plaatsvinden. De staat blijft echter volledig achter de voorwaarden staan. Het is namelijk onbekend hoe de moordenaar van Pim Fortuyn zal reageren op stressvolle situaties van buitenaf.

Bovendien is er nog steeds sprake van 'compulsief-obsessieve' neigingen bij Van der G. en wordt er rekening mee gehouden dat hij zich opnieuw zal bewapenen. De landsadvocaat bestreed de opvatting dat de kans op recidive laag is. Daarom heeft de reclassering geoordeeld dat aan Van der G. voorwaarden moeten worden opgelegd.

De landsadvocaat zei verder dat Van der G. bij het kort geding aanwezig mocht zijn, ondanks een gebiedsverbod voor Den Haag. Hem is een ontheffing aangeboden waardoor hij bij de zitting aanwezig kon zijn. Ook voor de andere steden waar hij niet mag komen zoals Tilburg en Rotterdam geldt dat hij een ontheffing kan aanvragen, bijvoorbeeld als hij met de trein op weg is naar Zeeland voor familiebezoek.

Ook gelden de nieuwe regels voor de voorwaardelijke invrijheidstelling 'gewoon' voor Van der G., aldus de landsadvocaat. Die zei verder dat de elektronische enkelband niet voortdurend bijhoudt waar Van der G. zich bevindt, maar alleen een melding geven als hij een plaats betreedt waar hij niet mag zijn.

De rechter doet op 30 juli uitspraak.