Costa Concordia drijft weer

Voor het eerst in tweeënhalf jaar tijd drijft de Costa Concordia weer. Het bijna driehonderd meter lange schip, dat in januari 2012 voor de kust van het Italiaanse eilandje Giglio zonk, is maandag losgekomen van het onderwaterplatform waar het op rustte.

"Het schip drijft weer", zei hoofdingenieur Franco Porcellacchia tegen toegestroomde verslaggevers. "Het drijft nu een meter boven het onderwaterplatform waarop het eerder lag."

Ingenieurs pompten lucht in enorme tanks die aan de zijkant van het schip zijn bevestigd. De operatie om de Costa Concordia weer te laten drijven wordt langzaam en voorzichtig uitgevoerd. Het kan nog zes tot zeven dagen duren voordat het boven water halen van het schip volledig is afgerond.

Voor de bergingsoperatie, die begon op 21 april 2012, zijn zo'n vijfhonderd mensen dag in dag uit, dag en nacht aan het werk geweest. Er werden duikers en ingenieurs ingezet uit 21 landen. Ze zijn bijgestaan door zo'n dertig schepen. Het oorspronkelijke geschatte budget van 74 miljoen euro is ruim overschreden. In totaal komen de kosten uit op anderhalf miljard euro.

Het schip wordt later naar Genua gebracht, zo'n 320 kilometer verderop. Die laatste reis van de Costa Concordia gaat naar verwachting vijf dagen duren. In Genua wordt het schip gesloopt.

De Costa Concordia voer in januari 2012 met ruim vierduizend opvarenden langs de Toscaanse kust toen het op de rotsen liep. Het schip kantelde en zonk gedeeltelijk en 32 mensen kwamen om. Volgens Italiaanse justitie werd het ongeluk veroorzaakt door kapitein Francesco Schettino, die het schip te dicht langs de kust liet varen.