"Götze is de nieuwe Iniesta"

Mario Götze en Duitsland kunnen na de 1-0 zege op Argentinië in de WK-finale op veel lof rekenen. "Götze is de nieuwe Andres Iniesta", kopt Marca. De Spaanse krant doelt op de WK-finale van 2010 tussen Spanje en Nederland, waarin Iniesta eveneens in de verlenging uitgroeide tot matchwinner. Net als Marca zag onder meer The Guardian Argentinië echter ook kansen missen.

"Argentinië's smart zal niet worden verzacht in de wetenschap dat Gonzalo Higuaín en Lionel Messi kansen lieten liggen op wat in Brazilië de pesadolo, de nachtmerrie, werd genoemd", schrijft The Guardian, daarmee doelend op de eeuwige rivaliteit tussen de twee Zuid-Amerikaanse landen.

"Duitsland worstelde op sommige momenten, maar is een waardige wereldkampioen", vervolgt de Britse krant. "Het is het hoogtepunt van een verhaal dat intelligent vooruit denken en een duidelijke strategie samenbrengt." Dat uitgerekend twee invallers de wedstrijd beslisten, tekent volgens The Guardian de kracht van het Duitse elftal.

"Met zijn eerste aanname controleerde Mario Götze de voorzet van André Schürrle op zijn borst. Zijn tweede balcontact was een volley die in het doel belandde en ervoor zorgde dat Duitsland met een zelfde genegenheid zal terug denken aan Rio de Janeiro als aan Bern in 1954, München in 1974 en Rome in 1990", aldus de krant.

De Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport had aandacht voor Lionel Messi. "Messi zal geduld moeten hebben als hij op een dag een legende van zijn land wil worden." Het Franse L'Equipe sloot zich daar bij aan. "Messi is niet de gelijke van Diego Maradona in 1986 geworden."