Rechtengroepen klagen Britse inlichtingendiensten aan

In de hoop de enorme elektronische surveillance van regeringszijde in te dammen hebben actiegroepen de Britse inlichtingendiensten voor het gerecht gesleept. Maandag deden onder meer Amnesty International, Liberty en de Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU hun zegje voor een speciaal gerechtshof.

De rechtszaak komt op een belangrijk moment. De afgelopen tijd probeert de Britse regering juist nieuwe wetgeving door te voeren om haar bevoegdheden om persoonlijke gegevens te verzamelen uit te breiden. Volgens de actiegroepen schenden de inlichtingendiensten hiermee het recht op privacy en de vrijheid van meningsuiting.

"Om dit neer te zetten als 'noodwetgeving' is onzin", aldus juridisch adviseur van Amnesty Rachel Logan. "Maandag staan de verantwoordelijken in de schijnwerper in wat belooft een historische rechtszaak te worden."

Ondertussen overlegt het Britse parlement maandag over een wet die telefoon- en internetaanbieders verplicht om bel- en zoekgegevens een jaar lang op te slaan. Het Europees Gerechtshof bepaalde onlangs dat Europese richtlijnen voor het bewaren van deze informatie te breed waren en een bedreiging vormden voor de privacy van burgers. Londen hoopt met nieuwe wetgeving deze vingerwijzing van Brussel het hoofd te bieden.

De werkwijze van de Britse inlichtingendiensten is een controversieel onderwerp in het land. Sinds klokkenluider Edward Snowden vorig jaar onthulde dat GCHQ de telefoons en internetverbindingen van burgers massaal aftapt vindt in het Verenigd Koninkrijk een stevig debat plaats over deze praktijken.