Gouden Schoen prooi voor James Rodríguez

Colombia reikte op het WK niet verder dan de kwartfinale, maar James Rodríguez hield toch een prijs over aan het toernooi. De technicus van SA Monaco is topscorer van het WK 2014 geworden, met zes doelpunten. De bijbehorende Gouden Schoen gaat derhalve naar de Colombiaan.

Het WK in Brazilië was de eerste mondiale eindronde van de aanvallende middenvelder. Rodríguez kwam vijf wedstrijden in actie, maar wist daarin wel zes keer te scoren. Onder meer Thomas Müller, Neymar, Lionel Messi en Robin van Persie hield hij daarmee achter zich. Müller, die de prijs vier jaar geleden in Zuid-Afrika won, bleef met vijf doelpunten achter Rodríguez steken op plek twee.

Met zijn vijf doelpunten van 2010 en de vijf die hij dit jaar maakte, is de Bayern München-speler wel een serieuze kandidaat om ooit het WK-record van Miroslav Klose te verbreken. Klose schoot dit WK zijn zestiende treffer op een eindronde binnen en is daarmee topscorer aller tijden op een WK.

Lionel Messi had goede hoop op de Gouden Schoen na zijn vier goals in de groepsfase voor Argentinië. Maar de kleine dribbelaar kwam in de knock out-fase niet tot scoren en bleef derhalve op dat aantal steken.

Wel hield Messi bijvoorbeeld Robin van Persie achter zich. De Oranje-aanvoerder scoorde eveneens vier keer, maar zette geen assists op zijn naam. Messi's Barcelona-teamgenoot Neymar eindigde op de derde plek, omdat de Braziliaan minder duels nodig had dan Messi om ook tot vier goals en één assist te komen.