Aruba dreigt met juridische stappen om begroting

Aruba dreigt met politieke en juridische stappen om Nederland te dwingen om de landsbegroting van het eiland te tekenen. Premier Mike Eman, die sinds vrijdag in hongerstaking is, wil zo een einde maken aan de 'geregisseerde dwaling van de rijksministerraad', schrijft hij in een verklaring.

Eman vreest dat Aruba door de ontstane situatie straks geen betalingen meer kan verrichten. Ook salarissen en uitkeringen komen in gevaar, zegt hij. "Er dreigen dus op korte termijn voor Aruba verstrekkende negatieve economische effecten, en ook directe ernstige gevolgen voor veel huishoudens", aldus Eman.

De rijksministerraad besloot vorige week om gouverneur Fredis Refunjol de opdracht te geven de begroting nog niet te tekenen vanwege de toestand van de overheidsfinanciën. Zo heeft het eiland een overheidsschuld van bijna anderhalf miljard euro, ongeveer driekwart van wat alle Arubanen jaarlijks verdienen.

Eman liet eerder al weten het besluit van de rijksministerraad, waarin behalve de dertien Nederlandse ministers ook de drie gevolmachtigd ministers van Curaçao, Aruba en Sint Maarten zitten, onrechtmatig te vinden. Hij besloot daarop om in hongerstaking te gaan.

Welke stappen Aruba precies wil nemen, licht Eman maandagmiddag op een persconferentie in Den Haag toe.