FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 29 november 2012

Begrotingstekort valt iets lager uit

Het begrotingstekort komt in 2017 uit op 1,4 procent. Dat blijkt uit een actualisatie van cijfers over de Nederlandse economie die het Centraal Planbureau (CPB) donderdag heeft gepubliceerd.

Het tekort valt hiermee iets gunstiger uit dan cijfers die eerder deze maand bekend werden gemaakt. Toen werd nog rekening gehouden met een tekort van 1,6 procent. In dit jaar is het tekort nog 3,7 procent. Brussel staat een tekort toe van maximaal drie procent.

De staatsschuld loopt wel iets op, tot 70,8 procent. In de vorige doorrekening was dat nog 70,6 procent. Over dit jaar bedraagt deze schuld 71,4 procent.

IJskappen smelten sneller dan verwacht

De ijskappen van Groenland en Antarctica smelten als gevolg van de opwarming van de aarde drie keer sneller dan in de jaren negentig. Dat blijkt uit een studie die donderdag verscheen in wetenschappelijke tijdschrift Science. Tot dusver heeft het smelten van de ijskappen geleid tot een stijging van het zeespiegel met 1,3 centimeter. Dat is minder dan door sommigen werd voorspeld. Het hoge tempo waarin het ijs verdwijnt baart wetenschappers echter grote zorgen.

Een van de grote vragen met betrekking tot klimaatverandering is in hoeverre het smelten van de ijskappen op de twee polen leidt tot een stijging van de zeespiegel. Wetenschappers waren het hier niet over eens en het was ook niet zeker of de ijslaag die Antarctica bedekt aan het smelten was.

Uit het nieuwe onderzoek is in ieder geval gebleken dat Antarctica smelt. Een nijpender kwestie is het echter het ijs op Groenland. In de jaren negen smolt er jaarlijks zo'n 55 miljard ton ijs weg. Inmiddels is dat opgelopen tot 290 miljard ton. "Het gaat echt hard in Groenland", aldus Ted Scambos van het National Snow and Ice Data Center.

Volgens onderzoeksleider Andrew Shepherd zijn de resultaten een duidelijke boodschap aan de mensen die in Doha onderhandelen over een internationale overeenkomst die de opwarming van de aarde moet tegengaan. "Het is duidelijk dat Groenland een probleem is."

Schippers scherpt beveiliging persoonsgegevens aan

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) komt nog dit jaar met een nieuwe wet waarin regels over beveiliging van persoonsgegevens worden aangescherpt. Dat kondigde de bewindsvrouw donderdagavond aan in Nieuwsuur, waar ze te gast was om te reageren op commotie die is ontstaan over de opvolger van het elektronisch patiëntendossier (EPD).

De bewindsvrouw zei over het Landelijk Schakelpunt (LSP) dat het systeem aan de laatste veiligheidsstandaarden voldoet, maar dat ze zich net als veel anderen nog wel zorgen maakt over de veiligheid. "Een huis kan nog zo goed beveiligd zijn, maar een inbreker kan altijd proberen om erin te komen."

Schippers wil daarom voor de kerst met een nieuwe wet komen waarin de veiligheidsnormen worden aangescherpt. Zo moeten mensen in het nieuwe systeem expliciet toestemming geven wie inzage mag krijgen in hun dossier. Ook moet het mogelijk worden dat ze hun eigen dossier inkijken.

Zelf zou Schippers meedoen aan de opvolger van de EPD, zei ze in Nieuwsuur. "Omdat ik helaas gezien heb hoeveel fouten er gemaakt worden met medicatie. Ik vind het een veilig gevoel als verschillende artsen van elkaar weten welke medicijnen ze voorschrijven."

Het Landelijk Schakelpunt bevindt zich in zwaar weer. Een meerderheid van de Tweede Kamer is niet overtuigd van de veiligheid van het systeem en van de garanties voor de privacy van de patiënten. De belofte van de organisatie achter het LSP, VZVZ, dat aanvankelijk gekozen wordt voor een regionale opzet heeft die zorgen niet weg kunnen nemen.


Schippers scherpt beveiliging persoonsgegevens aan (Foto: Novum)

'Verboden' ingrepen bij particuliere klinieken

Een aantal particuliere klinieken in Nederland voert behandelingen uit bij  minderjarigen die tegen de regels zijn. Dat blijkt uit een publicatie van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Zo mogen er bij jongeren en kinderen geen borstvergrotingen, schaamlipcorrecties en ingrepen bij ernstig overgewicht gedaan worden. Dat gebeurt echter wel.

In een jaar tijd kwamen er 30 klinieken bij die cliënten jonger dan 18 jaar oud behandelden. Daarmee zijn er nu 137 in Nederland die kinderen in behandeling nemen. Deze particuliere klinieken, de verzamelnaam voor privéklinieken en zelfstandige behandelcentra, doen allerlei ingrepen bij kinderen. De meeste van die ingrepen vallen wel binnen de norm.

Skrillex krijgt eigen game

Er zijn een aantal zaken waar ik op z'n zachtst gezegd geen fan van ben. Denk bijvoorbeeld aan Zelda-games, dubstep en gamen op een pc. Kun je nagaan hoe ik me voelde toen ik hoorde dat deze drie zaken gecombineerd werden tot SkrillexQuest...

In SkrillexQuest ga je op pad om een wereld te redden die helemaal naar de klote is gegaan door stof in een game-cartridge. Je krijgt constant epileptische beelden te zien en dubstep te horen. Het is een ware hel! Toch heb ik de game helemaal doorgespeeld en uiteindelijk bracht 'ie me een glimlach op het gezicht. 

Ik wens iedereen die het aandurft dit te gaan spelen veel plezier, en vooral heel veel succes!

The Scorchers DLC voor Rage

Een gelekte trofeelijst heeft bevestigd dat Rage nieuwe DLC krijgt. Deze DLC wordt The Scorchers genoemd. PS3Trophies.org toonde dat er tien nieuwe trofeeën beschikbaar zullen zijn voor Rage, die rondom een nieuw verhaal en minigames draaien.

De trofeeën laten uitschijnen dat deze minigames Video Poker en Roly Poly zijn. Nieuwe locaties zijn Hagar Caves, Bash Canyon, Scorcher Base en Refinery.

Rage is beschikbaar voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Offensief regeringsleger bij vliegveld Damascus

Het Syrische regeringsleger heeft donderdag een offensief ingezet tegen opstandelingen in dorpen in de omgeving van de luchthaven van Damascus. Luchtvaartmaatschappijen Emirates en EgyptAir lieten weten dat vluchten werden opgeschort. In heel Syrië werd het internet uitgeschakeld en in sommige delen van het land lag ook het mobiele telefoonverkeer plat. Dit is mogelijk gedaan om de communicatie van de opstandelingen te verstoren.

Het uitschakelen van internet werd gemeld door twee Amerikaanse bedrijven die storingen in het internetverkeer in het oog houden. Activisten in Syrië die via satelliettelefoon werden bereikt bevestigden dat het was uitgevallen. Volgens de Syrische staatstelevisie was er geen landelijke storing, maar ging het om een technisch mankement dat alleen bepaalde provincies heeft getroffen.

De regeringsstrijdkrachten moesten in de afgelopen weken verschillende tactische verliezen incasseren, zoals het verlies van luchtmachtbases en andere strategische installaties. Opstandelingen proberen weer druk te zetten op Damascus, waar ze in juli grotendeels uit waren verdreven.

Oppositiestrijders waren volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten in Groot-Brittannië bij de luchthaven van Damascus in gevecht met regeringstroepen, waardoor de weg naar het vliegveld moest worden afgesloten. Het Syrische ministerie van informatie meldde later dat de weg naar het vliegveld weer veilig was, na aanvallen van 'terroristische groepen' op het autoverkeer.

Oostenrijk meldde dat twee Oostenrijkse militairen van de VN-waarnemersmacht in de Syrische Golan donderdag gewond waren geraakt toen hun konvooi op de weg naar de luchthaven werd aangevallen. Hun verwondingen waren niet levensbedreigend, zei een woordvoerster van het ministerie van defensie tegen het Oostenrijkse persbureau APA.

Rami Abdul-Rahman van het Observatorium zei dat regeringsstrijdkrachten een groot offensief waren begonnen rond de luchthaven aan de zuidelijke rand van de hoofdstad. Grote legerkonvooien waren vanuit Damascus op weg naar de luchthaven, 25 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad. Er zou vooral zwaar gevochten worden in en rond de dorpen Beit Saham en Aqraba.

De Syrische staatstelevisie zei dat het leger rond de hoofdstad jacht maakte op 'Al-Qaida-elementen', voornamelijk in de oostelijke en zuidelijke voorsteden Douma en Daraya.

In Daraa in het zuiden van het land lieten opstandelingen donderdag een autobom ontploffen voor de woning van een hooggeplaatst lid van de regerende Baath-partij. De politicus, Hussein Rafai, kwam om het leven, evenals drie van zijn lijfwachten, zeiden activisten.

Ook in de noordelijke provincie Idlib en in Aleppo werd donderdag zwaar gevochten. In Aleppo zouden vijftien doden zijn gevallen, onder wie vijf kinderen, aldus het Observatorium. Sinds de opstand tegen president Bashar Assad in maart 2011 begon zijn volgens activisten al meer dan veertigduizend mensen gedood.

Handbalsters beginnen goed aan kwalificatie WK

De Nederlandse handbalsters zijn prima begonnen aan de kwalificatiereeks voor het WK. In Apeldoorn werd Israël met maar liefst 47-20 verslagen. Oranje treedt de komende dagen nog aan tegen Slovenië en Oostenrijk. Alleen bij een eerste plaats in de poule houdt Nederland zicht op het WK, dat eind volgend jaar in Servië wordt gehouden.

Nederland stond bij rust al met 22-10 voor en liep daarna alleen maar verder weg. Circa achthonderd toeschouwers waren naar Omnisport in Apeldoorn gekomen om de wedstrijd te bekijken.

De kwalificatiewedstrijden tegen Slovenië (vrijdag) en Oostenrijk (zondag) worden eveneens in Apeldoorn gespeeld. De winnaars van de vier kwalificatiepoules plaatsen zich voor de play-offs. Het WK wordt volgend jaar van 7 tot en met 22 december gespeeld.

Manning voor de rechter wegens WikiLeaks

Bradley Manning, de Amerikaanse soldaat die informatie zou hebben gelekt naar de onthullingssite WikiLeaks, moest donderdag voor het eerst voor een militaire rechtbank verschijnen om een verklaring af te leggen.

De 24-jarige soldaat is begin dit jaar aangeklaagd. Manning zou zich schuldig hebben gemaakt aan 22 strafbare feiten. De zwaarste aanklacht is "het helpen van de vijand".

Manning zag er donderdag nerveus uit en zijn stem trilde toen hij vragen beantwoordde. De zitting is in Fort Meade, een militaire basis in de staat Maryland.

Manning voor de rechter wegens WikiLeaks
Manning voor de rechter wegens WikiLeaks (Foto: ANP)

Krajicek wil in maart terugkeren op tennisbaan

Michaëlla Krajicek wil in maart haar rentree in wedstrijdverband gaan maken. De Nederlandse tennisster staat sinds de US Open eind augustus aan de kant. Voor die tijd kampte ze met een knieblessure en hartproblemen, terwijl ze nu de maken heeft met vermoeidheid.

Krajicek sprak met NUsport. "Het belangrijkste is eerst gewoon gezond worden, maar om eerlijk te zijn is mijn doel eind maart weer te gaan spelen." De vermoeidheid kan roet in het eten gooien. "Ik houd de trainingen maar anderhalf uur vol. Ik heb veel tests ondergaan, maar het vervelende is dat de artsen eigenlijk niets concreets hebben gevonden. Ik heb geen ziekte van Pfeiffer of zoiets, maar mijn lichaam is wel wat zwakker."

De 23-jarige Krajicek heeft door de problemen een streep moeten halen door de KNLTB Masters en de Australian Open. Ze hoopt iets eerder dan maart terug te keren, maar de Fed Cup van februari komt te vroeg. "Ik wil gewoon duizend procent zeker weten dat het goed gaat als ik terugkeer. Daar zijn waarschijnlijk nog een aantal maanden voor nodig. Ik ben echt hard aan het werken en het gaat steeds beter, maar het heeft gewoon tijd nodig."

De Nederlandse met Tsjechische roots werkt nu haar trainingen af onder haar nieuwe coach Jaroslav Jandus. Ze hoopt dat de Tsjech, wanneer ze weer fit is, met haar mee wil reizen langs de tennisbanen. Krajicek heeft haar ranking op de 105e plaats laten bevriezen, waardoor ze vanaf maart in ieder geval rechtstreeks toegang heeft tot een aantal grotere toernooien, waaronder Wimbledon. Op dit moment richt ze zich op haar herstel. Stoppen is geen optie. "Ik heb bijna meer motivatie dan ooit, maar ik moet het van dag tot dag bekijken."

FIFA Ultimate Team nu voor iOS

EA heeft vandaag aangekondigd dat EA Sports FIFA Ultimate Team uitbrengt voor de iPhone, iPad en iPod Touch. Ook mobiele gamers kunnen nu een fantasieteam uit de beste voetballers ter wereld samenstellen, beheren en ermee spelen.

De uitbreiding is gratis voor FIFA 13 voor iOS en biedt nieuwe functies en graphics die zijn geoptimaliseerd voor de iPhone 5. Er is ondersteuning voor Game Center om zo de klassementen te bestormen. Je hebt wel een FIFA Ultimate Team in FIFA 13, op PlayStation 3, Xbox 360, of pc nodig om ze onderweg te managen.

In FIFA Ultimate Team kun je een team samenstellen uit de beste voetballers ter wereld. Je kunt gewilde spelers verdienen, kopen, erop bieden en verhandelen met andere Ultimate Team-spelers overal ter wereld. Beheer alle aspecten van je team, van speelstijl en opstelling tot tenues. Door wedstrijden en toernooien te winnen verdien je munten. Die munten kun je gebruiken om nieuwe spelers en items te kopen om je team te verbeteren.

FIFA FUT op iOS

Kabinet legt uitkeringen naar Marokko aan banden

Het kabinet wil uitkeringen van Marokkanen die in Nederland hebben gewerkt, maar weer terug zijn gekeerd naar hun thuisland stopzetten. Dat staat in een voorstel van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) dat het kabinet vrijdag bespreekt, meldt RTL Nieuws donderdagavond.

In het voorstel van Asscher worden alleen mensen die AOW ontvangen ontzien. Hij denkt dat het stopzetten van de uitkeringen een kleine tien miljoen euro oplevert.

De uitkeringen kunnen echter niet zomaar worden stopgezet, omdat Nederland een verdrag heeft met een aantal landen buiten de EU, waaronder Marokko. Daarin staat dat iemand die in Nederland heeft gewerkt en vervolgens naar zo'n land verhuist, recht heeft op een uitkering. Asscher wil het verdrag nu opzeggen.


Kabinet legt uitkeringen naar Marokko aan banden (Foto: Novum)

Endless Space krijgt gratis update

Ontwikkelaar Amplitude Studios heeft de tweede gratis add-on 'Echoes of the Endless' voor Endless Space uitgebracht op Steam. Om deze gratis update te vieren kun je van 29 november tot 3 december het spel gratis spelen.

Ook wordt het spel aangeboden met een korting van vijftig procent. Gedurende de gratis periode worden er meer beloningen ontgrendeld als meer unieke spelers het spel spelen. Er zijn zes verborgen beloningen en de uiteindelijke beloning is het vrijspelen van de Automaton-modellen.

Features die toegevoegd worden met de 'Echoes of the Endless'-uitbreiding:

  • Beloningen voor verkenning
  • Interactieve random gebeurtenissen
  • Natural en Endless Wonders
  • Meer leven op de Galaxy Map door kometen, zwarte gaten, enzovoort
  • Illustraties voor overwinningen en verloren spellen
  • Verhalende reacties tijdens de diplomatieke gedeelten van het spel
  • vijf nieuwe muziektracks

Daarnaast zijn er nog vijf nieuwe helden, kun je beschikbare vloot laten bewaken en zijn er verbeteringen aan de user interface. De multiplayer op Steam is nu op wereldwijd gezet en moet stabieler zijn. De lobby is verbeterd en laat nu alle actieve spellen zien en per multiplayerspel ook de versie en andere specifieke informatie, zoals het gebruik van mods.

Endless Space is beschikbaar voor pc en Mac.

'China is geen militaire bedreiging'

De groeiende militaire macht van China vormt geen bedreiging voor het evenwicht in de wereld. Dat zei de voormalige Duitse bondskanselier Helmut Schmidt (SPD) donderdag in Hamburg tijdens een conferentie over de wereldeconomie.

Volgens Schmidt, die van 1974 tot 1982 bondskanselier was, heeft China "geen traditie om andere landen te bezetten". Volgens hem is de ongelijkheid op de handels- en betalingsbalans tussen China en de Verenigde Staten een veel groter probleem.

Ook de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger, die begin jaren 70 nauw betrokken was bij de Amerikaans-Chinese toenadering, ziet geen problemen op militair gebied. Volgens Kissinger, die een boek schreef over China dat vorig jaar in het Nederlands verscheen, moeten beide landen sterk zijn, maar ook goed met elkaar samenwerken.

Internet in Syrië op zwart

Heel Syrië is donderdag afgesloten van het internet. Dat hebben twee Amerikaanse bedrijven die het internet in de gaten houden gezegd. In bepaalde gebieden ligt het mobiele telefoonnetwerk plat. Activisten in Syrië die donderdag nog bereikbaar waren op satelliettelefoons bevestigden dat het internet onbereikbaar is.

Het afsluiten van het mobiele telefoonnetwerk is een tactiek die het regime vaker gebruikt om tijdens militaire operaties de communicatie van de rebellen te verstoren. Er wordt momenteel zwaar gevochten bij de internationale luchthaven in de Syrische hoofdstad Damascus. Het leger heeft de weg naar het vliegveld afgesloten. Luchtvaartmaatschappijen Emirates en EgyptAir hebben vluchten naar Damascus voorlopig opgeschort.

Het vliegveld ligt aan de zuidelijke rand van Damascus en wordt omringd door wijken waar de rebellen sinds het begin van de opstand veel steun genieten.

Renesys, een Amerikaanse firma die verstoringen van het internet volgt, zei dat Syrië rond het middaguur in de Verenigde Staten feitelijk van het internet verdween. Akamai Technologies, een eveneens Amerikaans bedrijf dat content via het internet verspreidt, bevestigde de berichten over de black-out.

Het Syrische regime heeft sinds de opstand begon eerder delen van het land van internet afgesloten. Een landelijke black-out was tot dusver echter niet voorgekomen.

São Paulo wil fors investeren in Interlagos

De gemeente São Paulo wil fors gaan investeren in het Autódromo José Carlos Pace, ook wel bekend onder de naam Interlagos. Modernisering van de baan moet ervoor zorgen dat de Grand Prix van Brazilië ook in de nabije toekomst in de stad gehouden kan gaan worden.

Burgemeester Fernando Haddad is duidelijk tegenover SportBusinessGlobal. "De gemeenteraad is bereid de investering te doen. Gesprekken over renovaties voor de lange termijn gaan beginnen. We gaan wel letten op de hoogte van de investeringen. We willen een modern circuit dat met de meest moderne banen kan concurreren. De teams en coureurs hebben in ieder geval een zwak voor ons en daarom is het de taak van de gemeente het parcours te moderniseren."

Zo zal er naar verwachting onder meer worden gewerkt aan een nieuw pitcomplex dat langs het rechte stuk tussen de bochten drie en vier moet verrijzen. Het huidige Formule 1-contract loopt tot en met 2014 en concurrentie van Rio de Janeiro ligt op de loer. Daarom is modernisering noodzakelijk.

Vijfde dode Spaans Halloweenfeest

Een vrouw is in Spanje overleden aan de verwondingen die ze opliep toen er paniek ontstond op een groot feest in Madrid ter gelegenheid van Halloween. De 20-jarige is het vijfde dodelijke slachtoffer.

Drie vrouwen werden op 1 november door een mensenmenigte doodgedrukt toen er paniek ontstond nadat in de mensenmassa Bengaals vuur was afgestoken. Twee vrouwen raakten gewond. Een van hen overleed enkele dagen later. Het vijfde slachtoffer overleed donderdag aan hersenletsel.

De autoriteiten in Madrid onderzoeken of het aantal mensen dat in de Madrid Arena aanwezig was de maximale capaciteit van het stadion overschreed.

NASA treft ijs aan op Mercurius

Een ruimtesonde van NASA heeft bevestigd dat er ijs ligt op de noordpool van de planeet Mercurius. Dat hebben wetenschappers donderdag bekendgemaakt. De Messenger heeft bewijsmateriaal verzameld dat wijst op bevroren water.

Mercurius staat dicht bij de zon, maar het ijs bevindt zich op de noordpool van de planeet, die voortdurend in de schaduw ligt. Geschat wordt dat de ijslaag in ieder geval een halve meter dik is, maar mogelijk gaat het om een twintig meter dikke laag.

Wetenschappers denken dat op de zuidpool van Mercurius mogelijk ook water is te vinden, maar er zijn vooralsnog geen gegevens die dat kunnen onderschrijven.

Al jaren vermoedden wetenschappers, op basis van radarmetingen, dat er ijs op Mercurius te vinden moest zijn. Dit vermoeden is nu bevestigd.

De Messenger werd in 2004 gelanceerd en draait nu rondjes om Mercurius.

Weduwnaar klaagt Ierland aan om abortus

De weduwnaar van de Indiase vrouw die eind oktober omkwam omdat haar Ierse artsen weigerden een abortus uit te voeren gaat de Ierse regering aanklagen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Dat heeft hij donderdag laten weten via zijn advocaat.

De vrouw, Savita Halappanavar, was zeventien weken zwanger toen in het ziekenhuis werd vastgesteld dat ze een miskraam zou krijgen. Hoewel het steeds slechter met haar ging en reeds duidelijk was dat ze bloedvergiftiging had weigerden de artsen in het UMC Galway een abortus uit te voeren, omdat de foetus nog leefde. Toen de foetus drie dagen later alsnog werd verwijderd verslechterde de toestand van de vrouw snel. Ze overleed een week nadat ze in het ziekenhuis was beland.

Al in 1992 oordeelde het Ierse hooggerechtshof dat abortus toegestaan zou moeten worden als het leven van de zwangere vrouw gevaar loopt, maar vijf opeenvolgende regeringen hebben geweigerd de wet aan te passen.

Obama en Romney lunchen samen

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn tegenstrever bij de presidentsverkiezingen, de Republikein Mitt Romney, donderdag voor de lunch ontvangen op het Witte Huis. Hiermee loste Obama een belofte in die hij tijdens zijn verkiezingscampagne deed. Hoogstwaarschijnlijk stonden er economische kwesties op het menu.

Volgens perschef van het Witte Huis Jay Carney was er geen agenda opgesteld voor de bijeenkomst. Hij zei wel dat Obama met Romney wilde spreken over het efficiënter inrichten van de overheid. "De president merkte op dat gouverneur Romney op een geweldige manier de Olympische Spelen (de Winterspelen in Salt Lake City in 2002, red.) heeft georganiseerd en dat deze vaardigheden van pas kunnen komen om de federale regering beter te laten werken, wat een passie van de president is."

Obama en de Republikeinse leden van het Congres zijn op dit moment in onderhandeling over het voorkomen van belastingverhogingen en automatische bezuinigingen die bekendstaan als de 'fiscal cliff'. Deze maatregelen worden op 1 januari van kracht, tenzij er overeenstemming kan worden bereikt.

Obama en Romney waren het tijdens de verkiezingscampagne oneens over de wijze waarop de economie uit het slop moet worden getrokken. Obama wil de rijken zwaarder belasten, terwijl Romney de belastingen voor iedereen wilde verlagen.

Meeste jongeren akkoord met hogere tabaksleeftijd

Acht op de tien jongeren vinden het verhogen van de minimumleeftijd om tabak te mogen kopen naar 18 jaar een goed idee. De beste manier om roken te ontmoedigen is volgens jongeren echter het verhogen van de prijs van sigaretten, blijkt uit onderzoek van het programma Eenvandaag.

Ruim de helft van de jonge rokers heeft wel eens geprobeerd om te stoppen, vooral omdat roken duur is. Ze vinden daarom het financieel treffen van rokers de meest effectieve maatregel. Ook denken ze dat het helpt om minderjarigen die roken een boete te geven.

De meeste ondervraagde rokers (54 procent) staken hun eerste sigaret op voor hun zestiende. Zeven op de tien middelbare scholieren geven aan dat bij hen op het schoolplein gerookt mag worden. De meesten (62 procent) vinden dat de overheid dit moet verbieden. De helft denkt dat zo'n verbod helpt, omdat roken volgens hen nu vaak als stoer wordt gezien. Het meeloopgedrag stopt als roken op school wordt verboden.

De tabaksindustrie had er bij het kabinet op aangedrongen om de leeftijdsgrens voor het kopen van sigaretten te verhogen. In 2003 werd de minimumleeftijd voor het kopen van sigaretten op 16 jaar gesteld.


Meeste jongeren akkoord met hogere tabaksleeftijd (Foto: Novum)

Coalitiepartijen op fors verlies

De coalitie van PvdA en VVD staan in de Politieke Barometer van Ipsos Synovate op fors verlies. De partijen hebben samen nog maar 61 zetels, drie minder dan bij de laatste peiling en achttien minder dan bij de verkiezingen.

De partij van Mark Rutte levert twee zetels in ten opzichte van twee weken geleden en de partij van Diederik Samsom een. De PVV blijft net als twee weken geleden steken op achttien zetels, het CDA op dertien en GroenLinks op drie. De SP verliest er twee om uit te komen op zeventien.

D66 en 50 Plus doen het een stuk beter dan de coalitiepartijen. Beide partijen houden een stijgende lijn vast. De partij van Henk Krol komt deze week uit op zeven zetels, twee meer dan twee weken geleden en vijf meer dan in de Kamer. D66 stijgt naar achttien, twee meer dan bij de vorige peiling en zes meer dan bij de verkiezingen.

Uit de peiling bleek verder dat de mislukte Eurotop van vorige week het vertrouwen in de euro geen goed gedaan heeft. Het vertrouwen in de waardevastheid van de munt daalde van een 5,8 naar een 5,3. Ruim een kwart denkt dat de problemen met de euro binnen drie jaar zijn opgelost, het laagste aantal in anderhalf jaar, toen de vraag voor het eerst werd gesteld.

'Mogelijk 200 tbs'ers vrij door Europese uitspraak'

Tweehonderd Nederlandse tbs'ers kunnen op vrije voeten komen door een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat stellen een tbs-advocaat en een voormalig directeur van een tbs-kliniek donderdagavond in het programma De Vijfde Dag.

De twee reageren op de vrijlating van een tot tbs veroordeelde 42-jarige vrouw die mensen met de dood had bedreigd eerder deze week. De volgens deskundigen gevaarlijke vrouw kon volgens de rechtbank in Utrecht niet langer worden vastgehouden, omdat de maximale duur van tbs was bereikt. De vrouw zat al sinds 1999 in een tbs-kliniek.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens bepaalde afgelopen zomer dat als in het vonnis niet uitdrukkelijk staat dat de verdachte wordt veroordeeld voor een geweldsdelict, de tbs maximaal vier jaar mag duren. Bij mensen die zijn veroordeeld voor een geweldsdelict kan tbs onbeperkt worden verlengd.

Volgens het EO-programma hebben veel rechters verzuimd in hun vonnissen aan te geven dat het gaat om een geweldsdelict, net zoals bij de 42-jarige vrouw. De deskundigen schatten dat dit het geval is bij twintig procent van alle veroordeelde tbs'ers. Ze sluiten niet uit dat ook tbs'ers die veroordeeld zijn voor een zwaar misdrijf, zoals moord, onverwachts kunnen terugkeren in de maatschappij.

Feyenoorders moeten ook met keu overweg kunnen

De Nederlandse Biljartbond KNBB wil dat de voetballers van Feyenoord naast een balletje hooghouden ook goed met een biljartkeu overweg kunnen. Daarom krijgen de voetballers van de Rotterdamse club les van Neerlands beste biljarter Dick Jaspers.

Aanleiding voor de clinic is dat John Goossens, Guyon Fernandez, Kamohelo Mokotjo en Kaj Ramsteijn tot woede van Feyenoord-coach Ronald Koeman liever gingen biljarten dan de competitiewedstrijd tegen Willem II te volgen. De KNBB vindt dit uiteraard ontoelaatbaar, maar spreekt wel van een verzachtende omstandigheid. Biljarten zou namelijk verslavend zijn en daarom mogen ook de andere Feyenoorders kennis maken met alle speelsoorten, waaronder carambole met onder meer de variant driebanden, poolen en snooker.

Details eerste Halo 4-uitbreiding

Ontwikkelaar 343 Industries heeft vandaag aangekondigd dat het 'Crimson Map Pack' voor Halo 4 vanaf 10 december beschikbaar zal zijn om te downloaden. Het pack bevat drie nieuwe omgevingen, waar je het gevecht aan kunt gaan op Xbox LIVE.

Daarnaast heeft 343 Industries vandaag een nieuw multiplayertype onthuld, dat op 10 december live gaat. Het nieuwe 'Extraction' is een 5 vs. 5 objective-based gametype waar Spartan teams tegen elkaar verschillende plekken op de map in moeten nemen. Als een team een plaats heeft gevonden en in positie is, moeten ze een beacon plaatsen en het verdedigen tegen de tegenstander. Als het verdedigende team in controle blijft over de beacon, krijgt het een punt, maar als het andere team de plek overneemt, gaat het punt naar hen. Het eerste team dat vijf punten haalt, wint.

Het Crimson Map Pack zal vanaf 10 december verkrijgbaar zijn voor 800 Microsoft Points en is de eerste van drie add-on. Het bevat acht nieuwe achievements die totaal 250 gamerscore waard zijn. Spelers die de seizoenspas of de Limited Edition van Halo 4 hebben gekocht, zullen toegang krijgen tot alle drie map packs als ze beschikbaar komen in december, februari en april.

Halo 4 is uit voor Xbox 360.

 

Duitse deelstaat scherpt rookverbod aan

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen gaat het rookverbod dat sinds vijf jaar van kracht is aanscherpen. Daarmee moeten enkele mazen in de wet worden gedicht.

Sinds 2008 is het in de deelstaat, waar ongeveer achttien miljoen mensen wonen, niet meer toegestaan om een sigaret op te steken in cafés en restaurants. Er kon echter nog steeds worden gerookt in speciale rookruimtes of in biertenten. Dergelijke mazen in de wet worden gedicht als de nieuwe wetgeving in mei van kracht wordt. Volgens de regering waren er zoveel mogelijkheden om onder het rookverbod uit te komen, dat niet-rokers onvoldoende werden beschermd.

In de toekomst mag alleen nog een uitzondering worden gemaakt voor privéfeesten.

NAC krijgt steun van financiers

De toekomst van het 100-jarige NAC Breda lijkt weer een stukje rooskleuriger te zijn geworden. De financiers van de Bredase club, verenigd in de Stichting Financiers, hebben toegezegd minimaal 6,5 miljoen euro aan leningen om te willen laten zetten in achtergestelde leningen. Het eerder voorgestelde aandelenplan is hierdoor van de baan.

NAC heeft op dit moment een schuldenlast van twaalf miljoen euro en staat hierdoor onder verscherpt toezicht van voetbalbond KNVB. Door nu 6,5 miljoen aan leningen om te zetten in achtergestelde leningen kan de club toewerken richting de veilige categorie 2. De achtergestelde leningen gelden bij de KNVB namelijk niet als vreemd vermogen, waardoor de solvabiliteit en liquiditeit van de club verbetert.

NAC's Algemeen Directeur Stefaan Eskes is zeer ingenomen met de stap van de financiers. "Dit is een belangrijke mijlpaal voor de club, uitgerekend in het jaar dat het eeuwfeest plaatsvindt. Met deze fantastische beslissing geven de financiers de organisatie rust en de mogelijkheid om verder te bouwen. Ik wil niet te veel meer achterom kijken, maar vooral de route blijven volgen die we hebben uitgezet: stringent sturen op kosten en baten in een op 'output' gestuurde organisatie, die met een positieve blik vooruit kijkt."

December-DLC voor Forza Horizon

De racer Forza Horizon krijgt nieuwe auto's in de vorm van het 'December IGN Car Pack'. Enkele unieke wagens worden aan het auto-arsenaal toegevoegd.

Het uitbreidingspakket voor Forza Horizon bevat de volgende voertuigen:

  • 2011 Ford F-150 SVT Raptor Halo Edition
  • 2008 Aston Martin DBS
  • 2012 Ferrari F12berlinetta
  • 2006 Ford GTX1
  • 2006 Hummer H1 Alpha Open Top
  • 1993 McLaren F1
  • 1971 AMC Javelin-AMX

Vanaf 4 december zal het 'December IGN Car Pack' voor 400 Microsoft Points beschikbaar zijn via Xbox LIVE Marketplace.

PVV lanceert website tegen sluiting gevangenissen

De PVV heeft een website gelanceerd tegen de plannen van het kabinet om te bezuinigen op gevangenissen. Met een actie op stopsluitinggevangenissen.nl probeert de partij staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) te overtuigen zijn 'schandalige plannen' terug te draaien.

Woensdag voerden zo'n honderd medewerkers van gevangenissen in Groningen, Drenthe en Friesland tegen de plannen van de bewindsman. Ze denken dat de bezuinigingen vooral hun provincies treffen, maar dat is volgens Teeven niet zo. Het plan raakt het hele land, zei hij donderdag.

Ongeveer een derde van de gevangenissen in Nederland zou dicht moeten, wat zeker zevenhonderd banen zou kosten. In april maakt Teeven zijn definitieve plannen bekend.

De PVV is bang dat gedetineerden straks met een enkelband thuis hun straf uitzitten in plaats van in de cel. "Dit is totaal geen straf, maar een vrijbrief om weer de fout in te gaan." De bezuinigingen zijn bovendien 'geheel in strijd' met de eerder aangekondigde harde aanpak van criminelen.

Het verhaal van Marvel Heroes

Gazillion Entertainment heeft vandaag het tweede dagboek over Marvel Heroes uitgebracht. In de video zien en horen we meer over het exclsuieve verhaal dat door de comic-schrijver Brian Michael Bendis is geschreven.

Het dagboek onthult nieuwe details over het verhaal in het spel, waarin de spelers Victor von Doom moeten stoppen voordat hij de Cosmic Cube gebruikt om de wereld te vernietigen. Dit verhaal wordt verteld door honderd minuten aan stop-motion tekeningen die speciaal zijn gemaakt voor deze game.

Marvel Heroes is free-to-play en komt uit op pc.

Eerste beelden World of Warships

Wargaming heeft vandaag de eerste screenshots van hun varende actie-MMO World of Warships. Hierop zien we de historisch correcte modellen van oorlogsschepen en realistische omgevingen met weerseffecten.

World of Warships is een free-to-play actie-MMO dat zich op zee afspeelt. Er zijn veel typen oorlogsschepen voorhanden om de zeeën te veroveren. Er zijn meerdere strategische mogelijkheden om succes te hebben in de gevechten. Hoe het verdienmodel eruit gaat zien is nog niet bekend. Een releasedatum zwemt ook nog in het onbekende.

World of Warships komt uit voor pc. 

World of WarshipsWorld of Warships

World of WarshipsWorld of Warships

World of WarshipsWorld of Warships

World of WarshipsWorld of Warships

World of WarshipsWorld of Warships

World of WarshipsWorld of Warships

Nog meer zombies op Dead Island

Deep Silver geeft vandaag nieuwe screenshots vrij van de game Dead Island Riptide. De screenshots laten de groep overlevenden zien, die zich een weg vechten door de voormalige idyllische stad Henderson, een stad op het eiland Palanai.

De overlevenden, inclusief de nieuwe rekruut John Morgan, leiden schipbreuk en stranden op dit eiland in de Banoi archipel. Een moesson heeft de Banoi archipel verwoest, de stad ligt gedeeltelijk onder water en de verlaten gebouwen raken snel in verval. Het team moet hoger gelegen grond zoeken om uit de buurt van het water te blijven, waar onbekende dreigingen op de loer liggen onder het kalme wateroppervlak.

Dead Island Riptide komt in 2013 uit voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Dead Island Riptide

Dead Island Riptide

Dead Island Riptide

Dead Island Riptide

Dead Island Riptide

Stel geeft knaapjes seksles

De politie van de Japanse stad Hanyu heeft een 26-jarige vrouw en haar 62-jarige vriend in de boeien geslagen. Het stel gaf een groep schooljongens naar eigen verklaring seksles.

Het koppeltje had de straten van de stad afgeschuimd om 13- en 14-jarige pubers uit te nodigen voor seks. De grote happening had plaats op een openbare parkeerplaats.

Toen de knaapjes zich eenmaal in een kring rond de auto van het stel hadden verzameld, kon de voorstelling beginnen. In de auto werd de jonge vrouw snoeihard door de ouwe lul genomen. Hier bleef het echter niet bij. De hitsige pubertjes mochten aan de borstjes van de dame in kwestie zitten en andere handelingen met haar uitvoeren.

Na de seksles was het gauw over met de pret. De beste man had namelijk zijn e-mailadres aan de ventjes gegeven, waarna ze al snel konden worden gearresteerd. Het stel ontkent de aanklachten niet: ze wilden de schooljongens slechts 'seksuele opvoeding bijbrengen'.

Volkert van der G. niet eerder uit cel

Volkert van der G. zal niet vervroegd vrijkomen als dat gepaard gaat met maatschappelijke onrust. Hij is ook niet op proefverlof geweest. Dat zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) donderdag in de Tweede Kamer. De PVV had hier zorgen over geuit.

In het regeerakkoord staan plannen om gedetineerden bij goed gedrag vervroegd vrij te laten. Met de nieuwe plannen hebben gedetineerden anderhalf jaar voordat zij hun straf hebben uitgezeten niet meer automatisch recht op vervroegd verlof, maar moeten zij dit 'verdienen'.

Als vervroegde vrijlating mogelijk zorgt voor maatschappelijke onrust wordt hier nog eens goed naar gekeken. Teeven zei dat hij over de status 84 van gedetineerden op de hoogte wordt gehouden. Volkert van der G. is een van hen. De kans dat hij op proefverlof mag lijkt verwaarloosbaar.

De 43-jarige Van der G. zit sinds de dag van de moord, 6 mei 2002, in de cel. Hij werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar celstraf. Hij komt naar verwachting vrij in mei 2014.

De afgelopen weken doken er geruchten op dat Van der G. gesignaleerd zou zijn buiten de gevangenis in Zwolle. Het ministerie van Veiligheid en Justitie sprak dit tegen en ook Teeven zei donderdag dat hij niet op proefverlof is geweest.

PVV-Kamerlid Lilian Helder herhaalde dat wat de PVV betreft Van der G. niet vrijkomt voor hij zijn straf heeft uitgezeten. "Wij houden het scherp in de gaten", waarschuwde ze.

Weer Limburgers vast voor mensenhandel

De marechaussee heeft deze week twee Limburgers aangehouden in een groot mensenhandelonderzoek. Het gaat om een 22-jarige man uit Landgraaf en een 21-jarige man uit Heerlen. Eerder werden in de zaak al een 46-jarige man uit Landgraaf een 33-jarige Heerlenaar aangehouden.

De mannen die deze week zijn aangehouden worden verdacht van het uitbuiten van Oost-Europese vrouwen door ze seks te laten hebben voor geld. De andere twee verdachten werden in september al aangehouden bij hun bordeel in Kerkrade, waar ze waarschijnlijk meerdere vrouwen gedwongen in de prostitutie lieten werken.

Bij doorzoekingen van panden in Kerkrade, Landgraaf, Eygelshoven en in Duitsland trof de politie toen duizenden euro's, drugs en verboden erotische stimuleringsmiddelen aan. Ook werden kluizen, auto's, gegevensdragers en administratie in beslag genomen.

'Zwangere Jessica Simpson stelt huwelijk uit'

Jessica Simpson heeft haar huwelijk naar verluidt uitgesteld. De 32-jarige zangeres zou in december in het huwelijksbootje stappen met Eric Johnson, maar dat gaat niet door. Toch zou Simpson, over wie sinds woensdag geruchten gaan dat ze zeven maanden na de geboorte van haar eerste kind weer zwanger is, alles op alles willen zetten om voor de geboorte haar jawoord te geven.

Volgens een ingewijde is er de laatste tijd zo veel gebeurd in Jessica's leven dat haar huwelijk geen prioriteit meer heeft. "Haar beste vriendin Cacee prikte ineens een datum in december om te trouwen met Donald Faison, haar vader raakte verwikkeld in een schandaal en ze ontdekte dat ze zwanger is", zegt de ingewijde tegen de Amerikaanse entertainmentwebsite Radar Online.

Jessica wil volgens de bron nog steeds trouwen en overweegt zelfs het huwelijk te plannen voor de baby geboren wordt. "Het maakt Jessica niet uit dat haar zwangere buik te zien zal zijn op de trouwfoto's", zegt de ingewijde. "Ze vindt dat ze haar huwelijk lang genoeg heeft uitgesteld."

Koster ontslagen bij Germinal Beerschot

Adrie Koster kan op zoek naar een andere werkgever. Germinal Beerschot heeft besloten om het contract met de Nederlandse trainer per direct op te zeggen.

"Er zijn dingen gebeurd op training deze week, waardoor we samen hebben besloten dat er geen mogelijkheid meer was om nog een positief verhaal te breien aan de samenwerking", aldus Patrick Vanoppen, voorzitter van de Belgische club.

Hij vervolgt: "Met grote spijt hebben beide partijen besloten om uit elkaar te gaan. Morgen geven we meer uitleg op een persconferentie." Beerschot staat na zeventien speeldagen op een twaalfde plek. Uit de laatste negen wedstrijden werden slechts vier punten gehaald.

Koster is dit seizoen al de zevende trainer die het veld moet ruimen bij een ploeg uit de Jupiler Pro League. Eerder gingen onder meer Ron Jans (Standard Luik) en George Leekens (Club Brugge) hem voor.

Rare maakt cloud-based Kinect-game en Milo voor de Xbox 720

Onze allerliefste SpankmasterC stuurde ons dit nieuwtje in de submit. Het blijkt namelijk dat Rare bezig is met een nieuwe game voor de next-gen-versie van de Xbox 360. Rare heeft namelijk enkele vacatures online staan waarin ze zoeken naar zeer specifieke medewerkers.

Eén vacature vraagt om een network services engineer die mag helpen met een nieuwe project die de 'grenzen van Kinect-hardware moet overschijden. Verderop geven ze aan dat deze persoon gaat werken aan cloud-omgevingen voor nieuwe software. Dat klinkt bekend in onze oren, want de Xbox 720 zou ook veel gaan werken met cloud-omgevingen.

Daarnaast zoekt het bedrijf een gameplay engineer die gaat werken aan een project die verdacht veel lijkt op het Milo-project. "In this role, you will be a crucial part of a passionate team of gameplay engineers, working with designers and producers to create stunning, groundbreaking game entity reactions & input interpretation," notes the blurb. "During prototyping you will occasionally be working with extremely early prototype hardware co-developed with teams located off-site." 

Voorlopig blijven het geruchten natuurlijk maar er krijgen steeds meer informatie over de volgende generatie consoles en de hardware die zij aan gaan bieden. Wat willen jullie nog graag zien in de next-gen-consoles?

Koffie

Voor de ware koffieliefhebbers onder u: ik ben een Senseo-drinker. Het is makkelijk om dan te roepen dat u me niet serieus kunt nemen op het gebied van koffie, maar dat is natuurlijk misplaatst elitair gedrag. Er is helemaal niets mis met Senseo-koffie. Ténzij je het zelf verprutst. En er zijn zo veel mensen die dat doen. Niet alleen met Senseo, maar met allerlei soorten koffie. Koffieheidenen zijn het. Eeuwig in de koffiebrander ermee.

Boëtius verlengt tot 2016 bij Feyenoord

Jean-Paul Boëtius zal ook de komende seizoenen te bewonderen zijn in het shirt van Feyenoord. De vleugelaanvaller, die dit seizoen zijn debuut maakte in de hoofdmacht van de Rotterdammers, heeft zijn contract tot 2016 verlengd.

De huidige verbintenis van de talentvolle aanvaller liep tot 2014. Technisch directeur Martin van Geel is blij met de verlenging van het contract van Boëtius: "Jean-Paul is een van onze grootste talenten en we zijn enorm blij dat we met hem tot een akkoord zijn gekomen over een nieuw contract."

"We zijn ervan overtuigd dat hij zich bij Feyenoord nog verder kan ontwikkelen en daar gaan wij hem ontzettend bij helpen.", aldus Van Geel. Ook Boëtius is blij: "De club spreekt hiermee een groot vertrouwen uit in mij. Ik speel al vanaf mijn zesde jaar voor Feyenoord en hier heb ik het al die jaren voor gedaan. Ik ben heel blij dat ik met dit nieuwe contract nog langer aan de club verbonden ben."

Eriksen laat zich niet gek maken in topper

Ajacied Christian Eriksen is niet van plan om zich dit weekeinde in de topper tegen PSV door middenvelders Mark van Bommel en Kevin Strootman te laten provoceren. "Het zijn gewoon twee andere spelers die toch voor een ander team spelen", reageert hij tegen Novum Nieuws op de PSV'ers. "Je speelt gewoon tegen je tegenstander en dan zie je hoe het loopt."

Positief is het in elk geval dat de achterstand van Ajax op koploper PSV bij winst komende zaterdag drie punten bedraagt. "We zijn gewend om tien punten achter te staan, natuurlijk", lacht de Deen. "Iedereen verliest veel punten", gaat hij serieus verder. "Dat hebben we nu gedaan, hopelijk verliezen we niet meer."

Ook over zijn landgenoot Nicklas Helenius heeft Eriksen positieve woorden. "Het is zeker een getalenteerde speler", zegt hij over de 21-jarige aanvaller voor wie Ajax de portemonnee zou willen trekken. "Hij maakt goede doelpunten. Het is een heel lange jongen, een heel grote jongen."

FIA ziet geen aanleiding om Vettel te bestraffen

Autosportfederatie FIA ziet geen aanleiding om een zaak te openen tegen Formule 1-wereldkampioen Sebastian Vettel. Dat laat de FIA donderdag weten tegen racemagazine Autosport. De 25-jarige Duitser van Red Bull zou zondag tijdens de Grand Prix van Brazilië Jean-Éric Vergne onjuist hebben ingehaald.

Vettel werd zondag voor de derde keer op rij wereldkampioen in de koningsklasse van de autosport. De Red Bull-coureur had aan een zesde plaats genoeg om naaste belager Fernando Alonso van zich af te houden. De Spanjaard van Ferrari finishte op het circuit van Interlagos als tweede en kwam daarmee drie punten tekort voor zijn derde titel.

Woensdag meldde Ferrari dat op beelden van de camera aan boord van de bolide van Vettel is te zien dat de Duitser Vergne inhaalde op het moment dat een gelevlagsituatie gold. Dan is het verboden om in te halen. De Italiaanse renstal vroeg de FIA donderdag om uitleg.

Op de beelden is te zien dat nadat Vettel de Toro Rosso-rijder had gepasseerd een groen licht verscheen, een teken dat rijders elkaar weer mogen inhalen. Daarvoor had echter al een steward langs de baan met een groene vlag gezwaaid, om aan te geven dat de gelevlagsituatie was opgeheven.

Volgens de FIA-regels geldt dat, als een groene vlag wordt getoond voor een groen licht, de groene vlag telt. De FIA beoordeelde Vettels actie als legitiem en daarom is direct na de race geen actie ondernomen. Als Vettel wel zou zijn bestraft had Alonso zich wereldkampioen mogen noemen.

De FIA bevestigde dat geen enkele renstal heeft gevraagd het incident nog eens te bekijken. De autosportfederatie liet weten ook niet in te gaan op beslissingen van stewards.

Angry Birds: Star Wars Hoth levels nu beschikbaar

Bij de launch van Angry Birds: Star Wars lag de focus vooral op Episode IV: A New Hope. Met een licensie van zo'n grote franchise achter de hand was dat natuurlijk niet genoeg. 

Rovio heeft namelijk enkele nieuwe levels uitgebracht in een gratis update, gebaseerd op Episode V: The Empire Strikes Back. De actie speelt zich af op de ijsplaneet Hoth. Zo kan je de grote openingsscène naspelen, maar dan met vogels. Naast de nieuwe puzzels heeft Rovio ook prinses Leia aan de speelbare cast toegevoegd.

Verder werd er nog een trailer voor de update vrijgegeven:

Automatische Nederlandse ondertitels YouTube

Om ook doven en slechthorenden kans te geven video's op YouTube goed te volgen heeft de maker van de site geautomatiseerde ondertitels voor zes nieuwe talen ontwikkeld, waaronder het Nederlands. Ook voor filmpjes van onze oosterburen, de Italianen, Fransen, Portugezen en Russen is er ondertiteling beschikbaar gekomen. Kijkers kunnen met een druk op de knop tijdens het afspelen de letters in beeld krijgen.

Fouten zullen er ongetwijfeld gemaakt worden in de ondertitels die door spraakherkenningsprogramma's automatisch gegenereerd worden. Daarom bestaat de mogelijkheid voor makers van de filmpjes de ondertiteling aan te passen, aldus YouTube. Het bedrijf werkt ook aan een automatisch vertaalprogramma waarmee de ondertitels ook in andere talen te zien zullen zijn.

"Ondertiteling is belangrijk om er zeker van te zijn dat iedereen - ook doven, slechthorenden en mensen die een andere taal spreken - van de filmpjes kan genieten", aldus softwareontwikkelaar Hoang Nguyen van YouTube op de blog van de site.

Automatische Nederlandse ondertitels You Tube
Automatische Nederlandse ondertitels YouTube (Foto: ANP)

Argo-scenarist werkt weer samen met Clooney

Argo-scenarist Chris Terrio werkt aan het script van een misdaadthriller. George Clooney heeft getekend voor de hoofdrol en Bourne-regisseur Paul Greengrass gaat de thriller regisseren, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De twee werkten al samen aan Argo, dat door Clooney werd geïnitieerd en geproduceerd.

Over de plot van de film is nog maar weinig bekend. Wel is duidelijk dat het misdaadverhaal zich afspeelt in New York. Terrio is een veelgevraagde scenarist sinds het succes van Argo. De politieke film van Ben Affleck wordt ook al genoemd als Oscarkanshebber.

Wanneer het scenario van Terrio verfilmd gaat worden, is nog onbekend.

Zes jongeren krijgen zweepslagen in Mali

Moslimextremisten hebben in de Noord-Malinese stad Timboektoe zes jonge mensen in het openbaar elk honderd zweepslagen gegeven. Dat hebben inwoners van de stad gezegd. De jongeren, mannen en vrouwen, waren tussen de 16 en 22 jaar en kregen de lijfstraf, omdat ze op straat met elkaar hadden gepraat.

Aboubacrine Yattara was getuige van de openbare afstraffing en zei dat de jongeren vorige week waren opgepakt door moslimextremisten. Ze werden woensdag veroordeeld.

Hof beslist volgend jaar over Moszkowicz

Het Hof van Discipline neemt volgend jaar een besluit in de zaak van Bram Moszkowicz. De advocaat ging in hoger beroep tegen een uitspraak van de Raad van Discipline, die hem vorige maand uit het ambt zette.

Een datum is nog niet bekend, maar het hof verwacht dat de zitting in februari, maart of april wordt gehouden. In de regel doet het hof twee maanden na de afronding van de behandeling uitspraak.

De bekende strafpleiter heeft hoger beroep ingesteld tegen zes beslissingen van de Raad van Discipline naar aanleiding van zes klachten. De zes klagers kunnen eerst schriftelijk reageren op het beroep. Daarna begint de mondelijke behandeling bij het hof. Moszkowicz gaf na de uitspraak van de raad al aan in beroep te gaan tegen de klachten. Bij de zitting van de raad was hij niet aanwezig. Bij het hof komt hij wel, heeft hij aangekondigd.

De 52-jarige Moszkowicz werd door de raad geroyeerd omdat hij grote contante betalingen aannam. Ook kwam hij toezeggingen om cliënten zelf bij te staan niet na en verleende hij hun slechte rechtsbijstand. Verder maakte hij niet duidelijk waar contante voorschotten van tienduizenden euro's aan werden besteed en stuurde hij rekeningen voor werk dat niet was gedaan.

De Orde van Advocaten was de zaak tegen Moszkowicz begonnen en had een schorsing van een jaar, waarvan een halfjaar voorwaardelijk geëist.


Hof beslist volgend jaar over Moszkowicz (Foto: Novum)

Politie schaalt onderzoek rellen Haren af

Het onderzoek naar de rellen die eind september uitbraken in Haren wordt een tandje teruggeschroefd. Het speciale rechercheteam met politiemensen uit de drie noordelijke provincies is ontbonden. Het onderzoek is deze week overgenomen door het reguliere team van het district Groningen. Dat laat de politie donderdag weten.

Toen de Facebookrellen in het Groningse dorp uitbraken, werd onmiddellijk een zogeheten team grootschalig opsporen geformeerd. Een dergelijk team is nu niet meer nodig, oordeelt de politie.

Het opsporen van de verdachten gaat ondertussen door. Ook de afgelopen weken zijn nog verdachten opgepakt. De teller staat nu op 107 aangehouden personen. De politie verwacht dat dit nog stijgt. Een deel van de relschoppers is al veroordeeld, waarbij vooral werkstraffen werden opgelegd. Ook moeten veroordeelden geld storten in een speciaal schadefonds.

Behalve het opsporingsonderzoek van politie en justitie wordt ook onderzoek verricht door een commissie onder leiding van oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen. Die verwacht haar werk in maart af te hebben. Dat onderzoek kost een kleine vier ton, zo werd vorige week bekend.

Het zogenoemde Project X-feest in Haren ontstond eind september toen een meisje uit de Groningse plaats op Facebook aankondigde haar verjaardag te willen vieren. Omdat ze vergat aan te geven dat het om een besloten feestje ging, kwamen duizenden ongenode gasten naar Haren. Bij de rellen die uitbraken, raakten tientallen mensen gewond.

[Video] Stoch, Neymar en Falcao strijden om Puskas Award

Miroslav Stoch is met Radamel Falcao en Neymar overgebleven in de strijd om de Puskas Award. Dat is de FIFA-prijs voor het mooiste doelpunt van 2012.

Stoch scoorde dit jaar op prachtige wijze namens Fenerbahçe tegen Gençlerbirligi. Uit een hoekschop volleerde de oud-speler van FC Twente de bal keihard in de kruising. Radamel Falcao is genomineerd met zijn omhaal voor Atlético Madrid tegen América de Cali.

De derde nominatie is voor Neymar, die de verkiezing vorig jaar al won. In 2009 werd de prijs voor het eerst uitgereikt en Cristiano Ronaldo, toen nog in dienst van Manchester United, was destijds de winnaar. Een jaar later volgde Hamit Altintop hem op.

Het doelpunt van Lionel Messi tegen Brazilië overleefde de laatste nominatieronde niet, net als de solo van Hatem Ben Arfa in dienst van Newcastle United. De wereldgoal van Zlatan Ibrahimovic viel net buiten de boot, omdat het stemmen al begonnen was toen hij scoorde. Mogelijk wordt hij volgend jaar genomineerd.

Welke treffer vond jij de mooiste? Hieronder staan ze alledrie nog eens op een rij:


Het doelpunt van Miroslav Stoch (Bron: YouTube)


Het doelpunt van Radamel Falcao (Bron: YouTube)


Het doelpunt van Neymar (Bron: YouTube)

Mulder hervat teamtraining Feyenoord

Erwin Mulder heeft donderdag weer meegedaan met de groepstraining van Feyenoord. De doelman schreef dat op zijn Twitter. Mulder maakt waarschijnlijk maandag speelminuten bij de beloften van Feyenoord. Het team speelt om 18:30 uur een uitwedstrijd tegen Ajax.

Mulder staat al sinds augustus buitenspel. Hij hield aan de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo een gebroken teen over. Pas na anderhalve week werd duidelijk met welke blessure de sluitpost te maken had.

Feyenoord verwelkomde donderdag ook Sekou Cissé weer op de teamtraining. De aanvaller staat al enkele weken buitenspel met een blessure aan een hamstring. Wanneer de Ivoriaan zijn rentree gaat maken, is nog niet bekend.

Loonsverhoging voor KPN-medewerkers

Medewerkers van KPN krijgen er structureel 1,7 procent loon bij. Dat staat in het principeakkoord over een nieuwe cao dat het telecombedrijf met de bonden heeft afgesloten.

Dat meldden de vakbonden Abvakabo FNV, Qlix, CNV Publieke Zaak en VPP donderdag. Het akkoord wordt met een positief advies voorgelegd aan de leden.

KPN legde ook een nieuw sociaal plan vast. Daarin wordt de vergoeding bij een ontslag bepaald op basis van een ruimere kantonrechtersformule. Ook zijn afspraken gemaakt over extra ondersteuning bij het zoeken naar een andere baan.

De cao moet met terugwerkende kracht ingaan vanaf 1 april dit jaar tot 1 juni volgend jaar. Onder de cao vallen achtduizend medewerkers.

De onderhandelingen tussen KPN en de bonden liep aanvankelijk moeizaam. Eerder deze maand stelden de bonden een ultimatum aan KPN. Door de moeizame gesprekken is er veel onrust ontstaan op de werkvloer. Het telecombedrijf gaat nu samen met de bonden medewerkers inlichten over de nieuwe cao.


Loonsverhoging voor KPN-medewerkers (Foto: Novum)

Teeven wil toon niet matigen

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) is niet van plan om zijn toon aan te passen. Hij geeft geen gehoor aan een oproep van coalitiepartner PvdA om al te boude uitspraken de komende ambtsperiode achterwege te laten. "Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is", zei hij donderdag tijdens de begrotingsbehandeling van Veiligheid en Justitie.

PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Jeroen Recourt hadden Teeven dinsdag opgeroepen zijn toon te matigen. De PvdA'ers stoorden zich aan eerdere uitspraken van Teeven, die onder meer zei dat het voor inbrekers een bedrijfsrisico is doodgeslagen te worden. "Dat vind ik nog steeds, ik neem dat niet terug", zei Teeven donderdag.

De VVD'er is bereid te luisteren naar inhoudelijke wensen van de coalitiepartij, maar zijn stijl zal hij niet aanpassen. "Dat hele gedoe over andere toon: ik blijf gewoon wie ik ben. Het gaat om de resultaten die worden geboekt."


Teeven wil toon niet matigen (Foto: Novum)

Tieten Ginger Spice gekiekt in pashokje

Zelfs in een pashokje kun je niet ontsnappen aan de paparazzi. Daar kan Geri Halliwell over meepraten. Ginger Spice is halfnaakt gefotografeerd in het pashokje van een kledingzaak in Parijs.

Op een van de foto's staat 'die rooie met die dikke tieten van de Spice Girls' slechts gekleed in string voorover gebukt. Op andere foto's gunt de 40-jarige zangeres de fotograaf een blik op haar weelderige boezem.

Meer details zijn er niet bekend. Maar die hebben we ook niet nodig om schaamteloos weer een paar tieten van een celebrity te zien.

Benieuwd naar de stiekeme foto's? Geri's tieten zijn hier te zien! (nsfw, uiteraard)

Douane vangt geldezels op Schiphol

Douaniers hebben vrijdag op Schiphol 198.500 euro gevonden in de handbagage van een Tsjech, die op doorreis was naar Lima in Peru. Het betrof biljetten van vijfhonderd euro. Een dag later werd 30.000 euro aangetroffen bij een Nigeriaan die op weg was naar Barcelona. Bij nadere controle vond de douane in zijn handbagage en jaszakken nog eens 120.000 euro.

Beide verdachten zijn aangehouden op verdenking van witwassen, laat de douane weten. Ze zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris, die hun hechtenis met twee weken heeft verlengd. De FIOD heeft het geld in beslag genomen en onderzoekt de herkomst ervan.

Besmettingen Groningse hiv-zaak niet bewezen

Het staat niet vast dat de slachtoffers in de Groningse hiv-zaak hun besmetting hebben opgelopen door injecties met besmet bloed. Dat heeft het hof in Arnhem donderdag bepaald. De 54-jarige Peter M. werd veroordeeld tot acht jaar cel voor poging tot zware mishandeling en komt daardoor op vrije voeten. Medeverdachte Hans J. kreeg vijf jaar en zat al sinds mei niet meer vast.

Het was de tweede keer dat de zaak in hoger beroep diende. Het hof in Leeuwarden oordeelde begin 2010 dat de slachtoffers hiv hadden opgelopen door de injecties. De Hoge Raad in maart bepaalde echter dat dit onvoldoende was aangetoond en bepaalde dat het hoger beroep moest worden overgedaan.

De Groninger hiv-zaak kwam aan het licht toen mannen uit Groningen in 2006 bij de politie meldden dat ze bij een seksfeest waren bedwelmd en besmet. De verdachten zouden ze hebben geïnjecteerd met hun bloed. De slachtoffers werden tussen 2004 en 2006 benaderd via chatboxen, maar soms ook van straat geplukt.

De 39-jarige J. zei in de rechtszaal zich diep te schamen. "Hoe heeft dit kunnen gebeuren?", vroeg hij zich openlijk af. Hij verklaarde dat hij zich niet aan de invloed van de 54-jarige M. kon onttrekken. M. gaf op zijn beurt toe dat hij dominante trekken had.

Justitie betoogde twee weken geleden dat in twee van de vijf behandelde gevallen de besmetting wel degelijk was toe te schrijven aan de injecties. In de overige drie gevallen zouden ze de besmetting ook kunnen hebben opgelopen door onbeschermde seks.

Een derde verdachte stond twee weken geleden niet opnieuw voor de rechter. Wim D. werd door het hof in Leeuwarden tot acht maanden cel veroordeeld. Die straf is inmiddels onherroepelijk geworden.

Asielzoekers toch niet weg uit tentenkamp

De uitgeprocedeerde asielzoekers in het tentenkamp in Amsterdam Osdorp blijven toch waar ze zitten. Eerder gaven 88 van de 137 asielzoekers aan het kamp vrijwillig te willen verlaten, maar nadat een deel van hen hun nieuwe opvang had gezien, werd besloten in het kamp te blijven.

Groepjes asielzoekers werden donderdagochtend met busjes van de GGD naar hun nieuwe tijdelijke onderkomen, een locatie voor daklozenopvang, gebracht. "Daar aangekomen vonden ze die opvang echter niets", laat Jo van der Spek van stichting Migrant 2 Migrant weten. De asielzoekers maakten rechtsomkeert.

Drie vrouwen zouden nog onderweg zijn naar opvang naar Almere, maar ook zij zijn van plan terug te keren, meldt Van der Spek. "Zoals het nu lijkt verlaat niemand het kamp vrijwillig."

Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) bood de asielzoekers vorige week dertig dagen 'bed, bad en brood' aan zonder dat zij hoefden mee te werken aan hun terugkeer. Tien gemeenten waren bereid tot opvang.

Een woordvoerder van de gemeente gaat er nog steeds van uit dat een groot deel van de asielzoekers zal vertrekken. "Voor zover wij weten is een deel van hen in de ochtend vertrokken en wordt met de resterende aanwezigen in het kamp door gemeentemedewerkers overlegd waar zij heen gaan.

Een manifestatie die donderdag zou worden gehouden bij het kamp is verplaatst naar een locatie aan de Sloterplas. Van der Laan had verboden de demonstratie bij het tentenkamp te houden.

De asielzoekers bivakkeren sinds september in het tentenkamp aan de Notweg. Naar eigen zeggen kunnen zij niet terug naar hun land van herkomst. De gemeente mag het kamp vrijdag ontruimen als nog niet iedereen weg is, bepaalde de rechter woensdag.

Scolari moet Brazilië naar wereldtitel leiden

Luiz Felipe Scolari is opnieuw als bondscoach van het Braziliaanse nationale elftal benoemd. Scolari maakte het land in 2002 al eens wereldkampioen en mag dit in 2014 opnieuw proberen, ditmaal in eigen land.

Scolari is de opvolger van de vrijdag ontslagen Mano Menezes. Carlos Alberto Parreira werd vandaag aangesteld als nieuwe technisch directeur. Onder zijn hoede wisten De Kanaries in 1994 wereldkampioen te worden.

Scolari zit waarschijnlijk in februari voor het eerst weer op de bank. Brazilië speelt dan een oefenduel in en tegen Engeland. De Portugees was eerder onder meer trainer bij Chelsea en het nationale team van Portugal. Scolari zat sinds september zonder werk nadat hij werd ontslagen bij Palmeiras.

Spaanse tegenstanders Bloemendaal en Amsterdam

Bloemendaal en Amsterdam nemen het in de tweede ronde van de Euro Hockey League (EHL) op tegen Spaanse tegenstanders. Bloemendaal werd donderdag bij de loting aan Club de Campo gekoppeld. Atletic Terrassa is de opponent van Amsterdam. Rotterdam, de derde Nederlandse club in het Europese toernooi, lootte het Engelse Reading als tegenstander.

De tweede ronde van de EHL wordt op 29 en 30 maart afgewerkt. De plaats van handeling wordt later nog bekendgemaakt. De winnaars komen op 1 of 2 april weer in actie. Dan staan de kwartfinales op het programma.

Van Persie genomineerd voor wereldelftal

Robin van Persie maakt kans op een plek in het wereldelftal van het jaar. Dat maakte wereldvoetbalbond FIFA donderdag bekend. De 29-jarige Rotterdammmer is een van de spelers die is genomineerd voor een van de drie plaatsen in de aanval van het wereldelftal. Ook oud-Ajacied Luis Suarez maakt deel uit van de lijst van vijftien genomineerden.

Real Madrid, Manchester United en Manchester City leveren ieder twee aanvallers. Lionel Messi is als enige van zijn club Barcelona genomineerd. Het wereldelftal wordt op 7 januari bekendgemaakt op het Gouden Bal-gala in het Zwitserse Zürich.

De volledige lijst genomineerde aanvallers:

Sergio Agüero (Manchester City), Mario Balotelli (Manchester City), Karim Benzema (Real Madrid), Christiano Ronaldo (Real Madrid), Edinson Cavani (Napoli), Didier Drogba (Shanghai Shenhua), Samuel Eto'o (Anzhi Makhachkala), Radamel Falcao (Atletico Madrid), Mario Gomez (Bayern München), Zlatan Ibrahimovic (Paris St.Germain), Lionel Messi (FC Barcelona), Neymar (Santos), Robin van Persie (Manchester United), Wayne Rooney (Manchester United), Luis Suarez (Liverpool).

Messi en Ronaldo strijden om Gouden Bal

Lionel Messi en Cristiano Ronaldo gaan ook dit jaar de strijd aan om de Gouden Bal. De twee krijgen concurrentie van Messi's ploeggenoot bij Barcelona Andres Iniesta. Dat heeft de FIFA bekendgemaakt in Sao Paulo. Messi won de prestigieuze prijs de afgelopen drie jaar, Real Madrid-vedette Cristiano Ronaldo was in 2008 de beste.

Bij de vrouwen is Marta genomineerd met de Amerikaanse vrouwen Alex Morgan en Abby Wambach. De Braziliaanse won de prijs al vijf keer en werd bovendien twee keer tweede.

De drie genomineerden voor de Ballon d'Or maken geen kans om er ook met de Puskas Award voor mooiste doelpunt vandoor te gaan. Voor die prijs zijn Atletico Madrid-spits Radamel Falcao, de Braziliaan Neymar (Santos) en oud-Twente-speler Miroslav Stoch in de race. De Slowaak is nu in dienst bij Fenerbahçe.

Voor coach van het jaar is de van een sabbatical genietende oud-Barça-coach Pep Guardiola genomineerd. Ook Real Madrid-coach Jose Mourinho maakt kans op de prijs. De Spaanse bondscoach Vicente del Bosque is de derde genomineerde.

Voor beste coach van een vrouwenploeg zijn alleen landencoaches genomineerd. De Franse bondscoach Bruno Bini en de Japanse bondscoach Norio Sasaki nemen het daarbij op tegen de inmiddels bij de Verenigde Staten gestopte Zweedse Pia Sundhage.

De prijzen worden op 7 januari uitgereikt. Het Zwitserse Zürich is de plaats van handeling.

Splash Damage onthult nieuwe game

Een week geleden stond op de website van brink-ontwikkelaar Splash Damage een mysterieuze timer. De timer heeft inmiddels zijn plicht gedaan en het wachten is nu voorbij.
 

Ontwikkelaar Splash Damage heeft een nieuwe shooter aangekondigd, namelijk Dirty Bomb. Dirty Bomb speelt zich af in London en is volgens de officiële website een multiplayer shooter voor de pc. Hieronder kun je de trailer bekijken van Dirty Bomb.


PVV noemt Turkije maffiastaat

De PVV is donderdag tijdens een overleg over de uitbreiding van de Europese Unie hard van leer getrokken tegen Turkije en Albanië. Kamerlid Barry Madlener noemde Turkije 'gegijzeld door de islamitische maffia onder leiding van Erdogan en Gül'. En Albanië is een 'islamitisch boevennest', zei hij.

Dit schoot zowel de voorzitter van het debat René Leegte (VVD) als D66-leider Alexander Pechtold in het verkeerde keelgat. Pechtold refereerde aan de eerdere rel rond Turkije toen PVV'er Raymond de Roon de Turkse premier Erdogan een 'islamitische aap' noemde. Destijds leverde de partij van Geert Wilders nog gedoogsteun aan het kabinet.

Pechtold riep op om de fatsoensnormen in acht te nemen, zodat niet de indruk kan ontstaan dat in het Nederlandse parlement zo over bevriende staten wordt gesproken. Madlener leek dit niet van plan. Hij bestreed dat Turkije een bondgenoot is. Toen hij vervolgens Albanië een 'islamitisch boevennest' noemde, werd het Pechold te gortig.

"Ik vraag een schorsing aan. Als dit zo doorgaat pas ik ervoor om te overleggen", zei hij. Aangezien Madlener aan het einde was gekomen van zijn betoog, vond Leegte het niet nodig om te schorsen. Wel vroeg hij Madlener zich niet in dergelijke termen uit te drukken en zich te beperken tot de inhoud.

Heemskerk gaat onder Wouda trainen

Zwemster Femke Heemskerk zal haar carrière in Nationaal Trainings Centrum in Eindhoven voort gaan zetten. Ze gaat daar trainen in de groep die onder leiding staat van Marcel Wouda. In de aanloop naar de Spelen in Londen trainde ze in Marseille, iets wat haar zilver op de 4x100 meter vrije slag opleverde.

Eerder trainde Heemskerk nog in Amsterdam. "Ik voel me heel erg welkom in de groep. Een team met Ranomi Kromowidjojo en Sharon van Rouwendaal waarmee ik kan sparren en met jonge en energieke zwemmers met veel kwaliteit. Ik kan me daaraan optrekken, maar tegelijk kan ik ook veel geven."

Afdeling cardiologie Spijkenisse snel weer open

De afdeling cardiologie van het Ruwaard van Puttenziekenhuis in Spijkenisse gaat over ongeveer twee weken weer open, met andere cardiologen. De afdeling ging eerder deze maand dicht onder druk van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Onder voorwaarden mag de afdeling weer open, heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) bepaald.

Schippers heeft een bevel van de inspectie verlengd waarin staat dat de cardiologen geen zorg meer mogen verlenen. Wel mag het ziekenhuis cardiologen van andere ziekenhuizen inschakelen. De plannen daartoe moeten door de inspectie en de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie worden getoetst. Ook moet op papier worden gezet hoe de patiëntveiligheid wordt gewaarborgd.

Vanaf de sluiting is het ziekenhuis volgens een woordvoerder druk bezig om de afdeling weer open te krijgen. "Het is een ingewikkelde puzzel omdat we 24-uurszorg willen leveren en we cardiologen nodig hebben die ook bij andere ziekenhuizen in de regio staan ingeroosterd." Over twee weken moet er weer een spreekuur zijn. Of de verpleegafdeling dan ook weer open kan, is nog niet zeker.

Onder druk van de inspectie werd de afdeling deze maand gesloten. Op de afdeling lagen de sterftecijfers in 2010 boven het landelijk gemiddelde. Mogelijk hebben de cardiologen verkeerde diagnoses gesteld.

Ere-Gouden Beer voor Claude Lanzmann

De Franse documentairemaker Claude Lanzmann krijgt volgend jaar op het filmfestival van Berlijn een ere-Gouden Beer voor zijn gehele oeuvre. Lanzmann is vooral bekend door zijn ook in Nederland op tv uitgezonden film Shoah (1985), over de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De directeur van het festival zei donderdag dat Lanzmann in zijn beschrijving van onmenselijkheid en geweld en van antisemitisme en zijn gevolgen "een nieuwe ethische discussie" op gang heeft gebracht. De voorbereiding en het draaien van Shoah namen bijna 12 jaar in beslag. De film heeft diverse internationale onderscheidingen gekregen. Lanzmann maakte ook documentaires over het vernietigingskamp Sobibor en Tsahal, het Israëlische leger.

Het filmfestival van Berlijn is van 7 tot en met 17 februari.

Ere-Gouden Beer voor Claude Lanzmann
Ere-Gouden Beer voor Claude Lanzmann (Foto: ANP)

Meisje (15) onthoofd na weigeren huwelijk

Een Afghaans meisje is gisteren door twee mannen onthoofd. Het meisje, dat naar verluidt 14 of 15 jaar oud was, mocht van haar vader niet met een van hen trouwen.

Het meisje was gisteren water gaan halen uit een rivier, om deze naar haar dorp in de provincie Kunduz te brengen. Tijdens haar tocht werd ze door de twee mannen opgewacht. "De twee mannen vielen haar aan en sneden haar keel door met een mes", zo laat de politie weten. "Het duo is opgepakt en zit nog vast."

Uit een onderzoek is gebleken dat de mannen die haar hebben haar vermoord om haar hand hadden gevraagd. "Mensen hadden het gezin lastiggevallen en gevraagd of het meisje niet met hen wilde trouwen. Toen ze weigerde, hebben ze haar vermoord."

Bruhl speelt rol in WikiLeaks-film

Acteur Daniel Brühl (Good Bye Lenin!, Inglorious Basterds) gaat een rol spelen in een film over WikiLeaks. De nog titelloze film wordt uitgegeven door DreamWorks en geregisseerd door Bill Condon.

Brühl vervangt acteur James McAvoy die wegens verplichtingen voor de X-Men-film Days Of The Future Past geen tijd meer had voor de Wiki-film. De rol die hij gaat invullen is die van de Duitse activist Daniel Domscheit-Berg, de rechter hand van Assagne. Hoewel eerder werd gedacht dat hij een cruciale rol in het WikiLeaks-netwerk was als woordvoerder van de organisatie, is hij later gebroken van Assagne en schreef een boek over zijn ervaringen.

Productiehuis DreamWorks heeft de rechten van zijn boek met de titel Inside WikiLeaks: My Time With Julian Assange At The World’s Most Dangerous Website . Zij hebben verder ook de rechten gekocht van het Wiki-boek WikiLeaks: Inside Julian Assange’s War On Secrecy, geschreven door David Leigh en Luke Harding.

Eerder is bekendgemaakt dat Benedict Cumberbatch de rol van WikiLeaks-oprichter Julian Assagne speelt. Het scenario van de nog titelloze film is geschreven door Josh Singer en wordt geregisseerd door Bill Condon. Er is nog geen verschijningsdatum vrijgegeven.

Sneeuwrecord in Moskou

Niet eerder is er de afgelopen vijftig jaar in de Russische hoofdstad Moskou zo veel sneeuw in de maand november gevallen als nu. Een derde van de gemiddelde sneeuwval in november is de afgelopen 24 uur gevallen, zeggen meteorologen. Er viel zeker twaalf centimeter sneeuw.

De sneeuwval heeft voor vertragingen en annuleringen van vluchten en voor verkeerschaos gezorgd. Het blijft vermoedelijk nog tot vrijdagochtend sneeuwen.

Onderzoeksraad bepleit stop aanleg spitsstroken

Totdat duidelijk is bij hoeveel verkeer een weg met een spitsstrook onveilig wordt moeten geen nieuwe spitsstroken worden aangelegd. Die aanbeveling doet de Onderzoeksraad voor Veiligheid donderdag aan minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) in een onderzoek naar de gevaren van vrachtwagens in het verkeer.

Bij een beperkt verkeersaanbod is een spitsstrook volgens de Onderzoeksraad veiliger omdat de kans op files dan wordt verkleind, en daarmee de kans dat een vrachtwagenchauffeur door een file wordt verrast en erachterop botst. Er is echter een omslagpunt waarbij de spitsstrook geen zin meer heeft. Als dan files ontstaan is het gevaar volgens de onderzoekers groter dan wanneer er geen spitsstrook zou zijn.

Waar dit omslagpunt ligt, is niet helder. Schultz zou dat duidelijk moeten krijgen en tot die tijd geen spitsstroken meer moeten aanleggen.

Verder wijst de raad erop dat er te weinig parkeerplaatsen voor truckers zijn om hen aan de rij- en rusttijdenregeling te laten voldoen. Er zijn plannen om er meer aan te leggen, maar zelfs als dat gebeurt zijn er volgens de raad niet genoeg.

Werkgeversorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) laat in een reactie weten de aanbevelingen van de Onderzoeksraad te steunen en onderstreept dat verkeersveiligheid de gezamenlijke verantwoordelijkheid is van zowel de overheid als de sector.

Nederland onthoudt zich van stemming Palestijnen

Nederland zal zich onthouden van stemming over de statusverhoging van de Palestijnen bij de Verenigde Naties. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) donderdag gezegd tijdens een overleg in de Tweede Kamer over het Gaza-conflict.

Zijn standpunt kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. Ook de coalitiepartijen zijn voor een onthouding, al leggen VVD en PvdA dit wel verschillend uit. Volgens Han ten Broeke (VVD) komt deze opstelling neer op een 'nee-stem'. Hij verzet zich tegen de actie van de Palestijnen omdat het schadelijk zou zijn voor het vredesproces.

PvdA-Kamerlid Désirée Bonis noemde de opstelling van Timmermans echter een 'majeure stap vooruit' en een breuk met het kabinetsbeleid van de afgelopen jaren dat volgens haar pro-Israëlisch was. Zij is het niet eens met de VVD. "Die appreciatie deel ik niet."

Timmermans heeft de afgelopen weken geprobeerd om te komen tot een gezamenlijk EU-standpunt. Dat is niet gelukt. Onder meer Frankrijk heeft al laten weten de statusverhoging te steunen. "Ik betreur dat bijzonder", zei Timmermans. Duitsland liet eerder donderdag weten zich eveneens te zullen onthouden van stemming. De verwachting is overigens dat de VN zal instemmen met het verzoek.

De minister noemde de statusverhoging eerder 'ontijdig en onverstandig'. Het zou een actievere rol van de Verenigde Staten in het vredesproces bemoeilijken, nu Obama is herkozen. Hij heeft nog geprobeerd om de Palestijnse Autoriteit op andere gedachten te brengen, maar dat is niet gelukt.

Volgens hem is de statusaanvraag 'in de kern een wanhoopsdaad' van de Palestijnse Autoriteit, die niet meer weet hoe zich te positioneren in het vredesproces, zei hij donderdag. "En wanhoopsdaden zijn meestal niet de verstandigste."

Timmermans zei verder dat hij begrip kan opbrengen voor de standpunten van zowel de voor- als tegenstanders. Het is een politiek oordeel 'op het scherp van de snede', zei hij. "Dat valt bij mij uit op een onthouding."


Nederland onthoudt zich van stemming Palestijnen (Foto: Novum)

Katy Perry kan niet zonder corrigerend ondergoed

Katy Perry gaat niet graag naar buiten zonder corrigerend ondergoed onder haar kleding. Het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly sprak met de 28-jarige zangeres op het Snowflake Ball van Unicef, waar Perry zich zorgen maakte omdat ze geen strak ondergoed droeg. "Het voelt alsof mijn vet overal uitsteekt."

Perry geeft toe dat ze bijna altijd corrigerende kleding onder haar outfits draagt. "Maar vanavond niet", zei ze tijdens het evenement. "En ik voel dat het vet eruitkomt, waardoor ik er dik uitzie."

De zangeres vindt dat ze niet vaak genoeg sport. "Ik wil graag zeggen dat ik elke dag dertig minuten train terwijl ik CNN kijk, maar ik doe het niet vaak genoeg", aldus Perry. "Dan denk ik maar gewoon: de komende maanden pas ik niet in die Lanvin-jurk."

Susan Sarandon gelooft in ware liefde

Susan Sarandon heeft er al een paar relaties op ziiten, de actrice gelooft nog altijd in de liefde. "Ik denk zeker dat ware liefde bestaat, maar niet per se alleen tussen man en vrouw", zegt de 66-jarige Amerikaanse voor de camera van Novum Nieuws. "Je leven is niet alleen van jou, je bent verbonden met anderen."

Sarandon is te zien in de sciencefictionfilm Cloud Atlas, die is gebaseerd op het gelijknamige boek van David Mitchell. Het boek werd onverfilmbaar geacht, omdat het een complexe verhaalstructuur kent. "Als je gaat kijken met het idee dat je alles wilt begrijpen dan raak je ontzettend verward", aldus Sarandon.

De actrice heeft een tip hoe je de film het beste kunt kijken. "Je moet het gewoon over je heen laten komen, zoals het leven. Dan pas kun je worden geraakt."

Dat is ook de manier waarop Sarandon in het leven staat. "Ik geloof ontzettend in het lot en in toeval", begint de actrice. "Ik denk dat je in het leven moet proberen om zo wakker mogelijk te zijn, zodat je openstaat voor mensen of momenten tot wie je aangetrokken bent. Dan moet je van je geplande pad af kunnen gaan en je laten leiden."

Sarandon werkt veel. Zo werkt ze momenteel aan tien nieuwe speelfilms. Haar filmrollen kiest de actrice op dezelfde manier uit. "Als ik werk, is dat vaak doordat de thema's van een film me raken. Ik denk dat je mensen of minnaars op dezelfde manier aantrekt."

In Cloud Atlas heeft de actrice vier rollen. Ze is onder andere te zien als oudste van een futuristische stam die wordt bedreigd door kannibalen en als een Indiase man. De film met Tom Hanks en Halle Berry in de hoofdrollen draait vanaf donderdag in de bioscoop.


Susan Sarandon gelooft in ware liefde (Foto: Novum)

Charlize Theron in wraakthriller

Charlize Theron gaat de hoofdrol spelen in Sympathy for Lady Vengeance. De thriller is een remake van het laatste deel van de wraaktrilogie van de Zuid-Koreaanse Chan-wook Park, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De Koreaanse film uit 2005 gaat over een vrouw die vijftien jaar in de bak heeft gezeten voor een misdaad die zij niet pleegde. In de jaren die ze in de gevangenis doorbracht, plande zij de ultieme wraak.

De Amerikaanse remake van de film werd al in 2008 aangekondigd. De 37-jarige Theron was al als producent betrokken bij het filmproject. "Deze film wordt heel Amerikaans en heel onverwacht", zegt scenarist William Monahan. De schrijver won een Oscar voor zijn bewerking van de Aziatische film Infernal Affairs tot de misdaadthriller The Departed.

Monahan werkt nog aan het scenario. Wanneer Sympathy for Lady Vengeance in productie gaat, is nog onbekend.


Charlize Theron in wraakthriller (Foto: Novum)

De Villota weer geopereerd

Maria de Vilota heeft een zeven uur durende operatie ondergaan. De artsen werken aan een reconstructie van haar oogkas en voorhoofd. Dit was nodig nadat de Spaanse eerder dit jaar in Duxford tijdens een F1-test voor Marussia tegen de klep van een vrachtwagen botste.

Volgens haar vader, oud-Formule 1-coureur Emilio de Villota, is de ingreep goed verlopen. "Ze staat nu weer aan het begin van een periode van herstel, maar ze toont erg veel strijdlust en boekt nu al heel snel progressie. We konden al snel weer met haar praten en was zelfs in staat om de laatste race van het seizoen te kijken." De Villota is inmiddels weer van de intensive care af, maar moet nog wel in het ziekenhuis blijven.

Tomb Raider collectie verkrijgbaar via Steam

Vanmorgen heeft uitgever en ontwikkelaar Square Enix bekend gemaakt dat alle zes de originele Tomb Raider games vanaf nu verkrijgbaar zijn via het distributie-platform Steam. 


De volgende games worden verkocht via Steam: Tomb Raider, Tomb Raider 2, Tomb Raider 3, Tomb Raider: The Last Revelation, Tomb Raider: Chronicles en Tomb Raider: Angel of Darkness. De laatste titel Angel of Darkness is overigens nog niet te vinden op Steam.

Voor €9,99 per Tomb Raider-game kun je de avonturen van deze stoere dame weer herbeleven.

Lara CroftLara Croft 

Drie jaar voor doodschoppen supporter (77)

Amateurvoetballer Silvester M. (33) moet 3 jaar de cel in voor de fatale trap die hij in Amsterdam uitdeelde aan een 77-jarige supporter. De rechtbank in Amsterdam oordeelde donderdag dat hij de toeschouwer van de tegenpartij een trap heeft gegeven waardoor die zo ernstig gewond raakte dat hij een maand later overleed.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder 4 jaar cel wegens zware mishandeling met de dood tot gevolg. Justitie verdacht hem aanvankelijk van doodslag, maar zag daar later toch geen bewijs voor.

End of Nations loopt vertraging op

Het online strategiespel End of Nations verschijnt voorlopig niet. Uitgever Trion Worlds heeft besloten de game flink aan te passen omdat enkele belangrijke aspecten niet voldeden aan de kwaliteitseisen. Dat heeft de uitgever bekendgemaakt.

Trion Worlds had nog geen releasedatum op het pc-spel geplakt. Wel stond een testfase in de planning voor dit najaar. Gamers die een speciale versie van End of Nations hadden besteld, krijgen dit najaar evenmin toegang tot de game.

De uitgever heeft nog geen duidelijkheid gegeven over de toekomst van het spel. Het is aannemelijk dat End of Nations pas volgend jaar voor de pc verschijnt.

Opstelten 'vierkant' tegen gekozen politiechef

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten voelt niets voor het PVV-plan voor een gekozen politiechef. "Ik ben het daar vierkant mee oneens", zei de VVD-bewindsman donderdag tijdens de behandeling van de begroting van zijn departement.

PVV-Kamerlid Louis Bontes stelde woensdag voor dat de regionale politiechefs van de nationale politie voortaan worden gekozen door de bevolking. Hij vindt het belangrijk dat de burger op die manier zeggenschap krijgt over de politie. Geen enkele andere fractie steunde het plan van de PVV.

Opstelten zei donderdag dat het systeem van een gekozen politiechef in Engeland ook geen groot succes is. "Er waren namelijk geen kiezers." Volgens de bewindsman kunnen bestuurders democratisch worden afgerekend op de prestaties van de politie. "Korpschefs worden op basis van kwaliteit en professionaliteit voorgedragen. Bestuurders kunnen vervolgens ter verantwoording worden geroepen als de korpschef niet functioneert."


Opstelten 'vierkant' tegen gekozen politiechef (Foto: Novum)

Hulpsint krijgt hartaanval op feest voetballertjes

Een hulpsinterklaas heeft woensdagmiddag tijdens een sinterklaasviering voor de voetbaljeugd van AGOVV een hartaanval gekregen. De goedheiligman zakte in elkaar voor de ogen van de 4- tot 7-jarigen, meldt een woordvoerder van de club.

Een aanwezige verzorger van het eerste team van de club reanimeerde de sint, terwijl de kinderen naar een andere ruimte werden geleid waar het feest werd voortgezet. Daarop werd slachtofferhulp ingeschakeld.

De hulpsint is naar een ziekenhuis in Zwolle gebracht waar hij in ieder geval tot donderdagavond kunstmatig in slaap wordt gehouden.

Overvallers gepakt na schoten en inzet spijkermat

Na een achtervolging op de snelweg zijn in de nacht van woensdag op donderdag drie mannen uit Purmerend en Amsterdam op de A6 bij Almere opgepakt met hulp van een spijkermat. Bij de arrestatie loste de politie waarschuwingsschoten. Het drietal van 21 en 22 jaar zou woensdagmiddag een geldloper in Bergen op Zoom hebben overvallen.

De politie achtervolgde de auto van de verdachten over de A1 en A6 vanwege vermoedens dat het voertuig betrokken was bij de roof in de Noord-Brabantse gemeente. Bij de afslag Almere Haven reed de auto over een spijkermat die twee banden lekprikte. Nadat de agenten de auto hadden klemgereden, renden de mannen weg. Pas na een aantal schoten in de lucht gaven de drie zich over.

Het trio zou betrokken zijn geweest bij de overval op een geldkoerier op het Zonneplein in Bergen op Zoom. De vrouwelijke geldloper stond in de buurt van een pinautomaat toen twee overvallers de geldkoffer afpakten en ervandoor gingen in een klaarstaande auto.

De mannen, van wie twee uit Purmerend en een uit Amsterdam, zitten nog vast. Bij de aanhouding raakte niemand gewond.

[Upd] [Video] Ferrari vraagt opheldering bij FIA

Het laatste rondje in het Formule 1-circus mag dan dit seizoen gereden zijn, helemaal voorbij lijkt de laatste race afgelopen zondag in Brazilië nog niet. Volgens Britse en Italiaanse media overweegt Ferrari, de renstal van 'verliezer' Fernando Alonso, een protest tegen wereldkampioen Sebastian Vettel van Red Bull in te dienen. Daarmee zou diens wereldtitel, zijn derde op rij, weleens in het geding kunnen zijn.

De 25-jarige Duitser zou tijdens de laatste Grand Prix in São Paulo collega Jean-Eric Vergne van Toro Rosso hebben ingehaald tijdens een gele vlag-situatie, waarbij inhalen niet is toegestaan. De teamleiding van Ferrari hoopt met de camerabeelden vanuit de bolide van Vettel te kunnen aantonen dat de coureur van Red Bull een illegale manoeuvre heeft begaan.

Update 13.15 uur

Het Formule 1-team Ferrari heeft autosportfederatie FIA een brief gestuurd waarin opheldering gevraagd wordt over de inhaalactie van Sebastian Vettel op Jean-Eric Vergne. De vraag is of deze onder geel is geweest of dat in die sector van de baan de groene vlag gold.

Mocht de FIA oordelen dat de inhaalactie niet door de beugel kon dan is zij verplicht hier iets mee te gaan doen, ondanks dat Ferrari geen officieel protest in heeft gediend. Vettel zou dan twintig seconden straftijd voor de inhaalactie kunnen krijgen. In dit scenario wordt de Duitser dan als achtste geklasseerd en is niet hij maar Fernando Alonso voor de derde maal wereldkampioen in de Formule 1 geworden.

De actie lijkt echter weinig kans te maken omdat de FIA volgens Autosport eerder al oordeelde dat de inhaalactie van Vettel op Vergne gewoon legitiem was. De reden hiervoor is dat er door de marshalls met groene vlaggen werd gezwaaid die de gele vlaggen opheffen.

Belemmering voor vrouwen op SGP-lijst verdwijnt

De SGP schrapt de formeel-juridische belemmeringen voor vrouwen op kieslijsten. De orthodox-gereformeerde partij handhaaft echter haar opvatting dat vrouwen het regeerambt niet toekomt. Dat meldt partijvoorzitter Maarten van Leeuwen donderdag in het Reformatorisch Dagblad. Eind december neemt het partijbestuur een definitief standpunt in.

Het Europees Hof van de Rechten voor de mens (EHRM) bepaalde in juli dat de SGP vrouwen moet toelaten op kieslijsten. De Hoge Raad was eerder tot eenzelfde oordeel gekomen.

Het bestuur van de SGP heeft juristen de consequenties van deze uitspraak laten onderzoeken. Zij concluderen dat het beginselprogramma van de partij, waarin staat dat vrouwen in de visie van de SGP geen politieke ambten mogen vervullen, niet hoeft te worden aangepast. Maar de formeel-juridische belemmeringen in statuten en reglementen moeten wel verdwijnen.

Sinds 2006 mogen vrouwen lid worden van de SGP. Een politieke functie mogen ze echter niet bekleden. Het nieuwe beleid ten aanzien van vrouwen heft de belemmeringen hiertoe op, maar of hierdoor ook daadwerkelijk vrouwen op de kieslijst komen is nog maar de vraag. Van Leeuwen zegt in het Reformatorisch Dagblad dat het anno 2012 steeds belangrijker wordt wat 'de innerlijke overtuiging van mensen is, en niet hetgeen er allemaal in reglementen staat'.

Bruce Springsteen volgend jaar in Goffertpark

Bruce Springsteen is volgend jaar weer in Nederland te vinden. De 63-jarige zanger, die in mei Pinkpop nog afsloot, verzorgt op 22 juni met zijn E Street Band een concert in het Nijmeegse Gofferpark. Dat maakte The Boss bekend via zijn website. De kaartverkoop voor de show start volgens concertorganisator Mojo zaterdag.

Het openluchtconcert maakt deel uit van Springsteens Wrecking Ball World Tour. Niet alleen Nijmegen is toegevoegd aan Springsteens agenda, ook zijn optredens gepland in onder meer Londen, Milaan en Parijs. The Boss onthulde bovendien dat hij volgend jaar op het Belgische popfestival TW Classic speelt.

Als een vrouw nee zegt...

Ruim vier jaar geleden kwam ik in Amsterdam wonen en werken. En ontmoette ik haar voor de eerste keer. Gewoon op straat. “Hebt u misschien een sigaretje voor me?”, vroeg ze. Ik glimlachte, gaf haar een sigaret, een vuurtje en vervolgde mijn weg. Ach, wat gaf één zo’n sigaretje nou? Ik zou haar waarschijnlijk toch nooit meer zien. Terwijl ik verder liep, dacht ik na over de vrouw. Ze zag er wel wat onverzorgd uit in die joggingbroek, met dat verschoten jack en met dat grijze vettige piekhaar. Een jaar of zestig, schatte ik haar.

Timmer weg als technisch directeur AGOVV

Oud-doelman Henk Timmer is niet langer technisch en commercieel directeur van AGOVV. Dat heeft hij de Apeldoornse eerstedivisionist afgelopen vrijdag laten weten, meldt de club donderdag. Mogelijk blijft Timmer aan in een andere functie, maar voor hij dat besluit neemt, wil hij de herstructureringsplannen van de club afwachten die begin volgende maand worden gepresenteerd.

Timmer had vorige week bij Omroep Gelderland al uitgehaald naar zijn club. "Ik ben helemaal klaar met dat gestuntel", zei hij toen. Het bestuur van de Stichting betaald voetbal Apeldoorn refereert daaraan door te zeggen dat het hervormingsproces 'zoals verwacht verre van eenvoudig verloopt'.

Theater: Dolf Jansen - Oudejaars 2012

De snelste cabaretier van Nederland is Jochem Myjer, maar daar vlak achter zit Dolf Jansen. Dolf praat nog sneller dan dat hij rent en dat is al een prestatie an sich. Of je hem nou leuk vindt of niet, de wederhelft van wijlen cabaretduo Lebbis & Jansen hoort bij de topcabaretiers van het land. En zoals dat een echte topcabaretier betaamt, heeft hij zijn eigen Oudejaarsconference. Dolf blikt terug in Oudejaars 2012.

Lindsay Lohan opgepakt na gevecht in nachtclub

Lindsay Lohan is in de nacht van donderdag op vrijdag in de boeien geslagen. De 26-jarige actrice heeft gevochten in een nachtclub in New York, vertellen bronnen rond de politie aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Lohan was in Club Avenue toen ze ruzie kreeg met een vrouw. De politie zou Lindsay hebben gearresteerd omdat ze de vrouw zou hebben aangevallen. Lindsay zit volgens TMZ nog op het politiebureau.

Lohan komt sinds 2007 regelmatig in aanraking met justitie. Ze werd onder meer veroordeeld wegens rijden onder invloed en diefstal van een ketting. Ook raakte ze eerder dit jaar in de problemen omdat ze loog over een auto-ongeluk.

Topscorer Ars wil in China blijven

Sjoerd Ars heeft het prima naar zijn zin in China. De spits werd vorig seizoen topscorer van Tianjin Teda en is nu op zoek naar een nieuwe club.

In afwachting van het nieuwe Chinese seizoen houdt Ars zijn conditie op peil bij De Graafschap. Een rentree in Doetinchem is echter uitgesloten. "Bij Tianjin keer ik niet terug, want daar zit een andere trainer en die heeft zijn eigen spelers meegenomen. Maar ik ben wel in onderhandeling met twee andere clubs uit China."

"Ik blijf er graag, want het voetbal is in China in ontwikkeling door spelers als Drogba en Anelka en we hebben het er goed naar onze zin gehad. Sowieso blijf ik het liefst in het buitenland", aldus Ars, wiens transferrechten nog bij het Bulgaarse Levski Sofia liggen.

"Levski wil meewerken aan een transfer, maar ik mag niet gratis weg", aldus de 28-jarige oud-speler van De Graafschap in De Gelderlander.

Berlusconi wil weer premier worden

Silvio Berlusconi wil opnieuw premier worden, ondanks zijn aangekondigde vertrek uit de Italiaanse politiek. De partij waarop hij leunt, de centrumrechtse PDL, staat ondertussen op het punt uit elkaar te vallen.

Dat heeft de doorgaans uitstekend geïnformeerde kwaliteitskrant la Repubblica donderdag gemeld. Officieel heeft Berlusconi de partijleiding afgestaan aan Angelino Alfano. Die wilde partij-interne verkiezingen voor de premierskandidaat houden, net zoals de centrumlinkse PD, maar Berlusconi was daar tegen. In hektische partij-interne onderhandelingen dolf Alfano het onderspit tegen zijn mentor Berlusconi.

Berlusconi wil weer premier worden
Berlusconi wil weer premier worden (Foto: ANP)

Ronaldinho verlengt contract bij Atletico Mineiro

Ronaldinho blijft nog een seizoen actief voor Atletico Mineiro. De 32-jarige Braziliaanse spelmaker verlengde woensdag zijn contract tot eind 2013, meldt zijn werkgever. Ronaldo is pas enkele maanden in dienst bij Atletico Mineiro, nadat hij begin juni uit onvrede over uitblijvende betalingen was vertrokken bij Flamengo.

Ronaldinho leefde bij zijn nieuwe club op en liet bij vlagen weer zijn klasse van zijn tijd in Europa zien. De voormalig wereldvoetballer van het jaar vierde grote successen bij Barcelona en speelde verder ook voor Paris Saint-Germain en AC Milan. De 94-voudig international scoorde voor de huidige nummer drie negen keer in 31 wedstrijden. De Braziliaanse competitie eindigt zondag.

Ronaldinho hoopt in 2014 van de partij te zijn als het WK voetbal in Brazilië wordt gespeeld.

Slecht kwartaal voor cafés

Nederlandse cafés hebben in het derde kwartaal van 2012 3,2 procent aan omzet ingeleverd ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee is de omzetdaling uit het tweede kwartaal versterkt doorgezet. Hotels en vooral restaurants wonnen juist omzet. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekend.

De Nederlandse horeca behaalde in het derde kwartaal 0,6 procent meer omzet dankzij 1,9 procent hogere prijzen. Het verkoopvolume nam af met 1,3 procent, de sterkste daling in twee jaar.

Cafés vroegen 2,2 procent hogere prijzen voor hun koffie, thee, bier en versnaperingen. Dat kon de volumedaling van 5,2 procent echter niet voldoende compenseren. In het tweede kwartaal nam het volume al met vier procent af.

Restaurants en cafetaria's zagen hun omzet met 2,2 procent toenemen, door 1,8 procent hogere prijzen en 0,4 procent meer bezoeken. De groei zat vooral bij restaurants met 2,6 procent meer omzet. Snackbars, ijssalons en cafetaria's wonnen anderhalf procent omzet, maar het verkoopvolume nam daar wel af met 0,7 procent.

Hotels, pensions en conferentieoorden behaalden 0,2 procent meer omzet. In de eerste helft van dit jaar kwam de omzet echter nog drie procent hoger uit.


Slecht kwartaal voor cafés (Foto: Novum)

Olifant geëlektrocuteerd in wildpark op Java

In een park op het Indonesische eiland Java is woensdag een dode Sumatraanse olifant aangetroffen. Het lijkt erop dat het dier werd geëlektrocuteerd toen ze in een hoogspanningskabel beet. Dat heeft Aziz Ahmad van het toerismebureau in Banjarnegara donderdag gezegd.

Volgens Ahmad werd de 14-jarige vrouwelijke dikhuid gevonden in haar verblijf in het Serulingmas Wildlife Recreation Park, met de kabel in haar verbrande bek. Lassers die bezig waren kooien in het wildpark te repareren hadden de kabel aangesloten op een hoogspanningsmast in de buurt van het verblijf, aldus Ahmad.

Met de dood van het vrouwtje is een 22-jarige stier de enige overgebleven Sumatraanse olifant in het wildpark.

Sumatraanse olifanten worden met uitsterven bedreigd, mede doordat mensen zich steeds meer in hun leefgebied begeven. Er zijn minder dan drieduizend Sumatraanse olifanten over in het wild.


Olifant geëlektrocuteerd in wildpark op Java (Foto: Novum)

Krajicek mist Masters in Rotterdam

Michaëlla Krajicek doet niet meer aan de KNLTB Tennis Masters, die van 11 tot en met 15 december in Rotterdam worden gehouden. De winnares van 2010 is nog niet fit genoeg.

"Ik heb geregeld contact met haar gehad de laatste drie maanden. Ze gaf vorige maand aan dat ze flink aan het trainen was. Maar er is nu toch een kink in de kabel gekomen. Ze traint nu niet veel en heeft helaas toch moeten afzeggen", zei toernooidirecteur Raemon Sluiter donderdag. Krajicek liet eerder dit jaar weten dat ze problemen had met haar hart, maar die situatie was rond US Open wel weer onder controle.

Kiki Bertens is als eerste geplaatst bij de vrouwen. Bij de mannen voert Robin Haase de plaatsingslijst aan.

Dolblije Peeters slaat assistent knock-out

Bob Peeters, tegenwoordig trainer van AA Gent, schakelde gisteren met zijn ploeg na strafschoppen titelverdediger SK Lokeren uit in het Belgische bekertoernooi. Na afloop vierde de boomlange oefenmeester het succes van zijn ploeg iets te uitbundig.

Met zijn armen gespreid sprong Peeters van de bank en sloeg daarbij zijn assistent Manu Ferrea knock-out. "Ik raakte Manu net onder zijn neus. Hij was even weg van de wereld", aldus Peeters in Het Laatste Nieuws. "Ik raakte in paniek, maar toen onze clubdokter erbij kwam, was Manu weer bij bewustzijn. Gelukkig maar."

Voor Peeters betekende de overwinning op Lokeren zijn eerste zege in vijf duels. De voormalig speler van Roda JC en Vitesse volgde begin november de ontslagen Trond Sollied op. Peeters was eerder trainer van Cercle Brugge, de huidige ploeg van Foeke Booy.

Hier zijn beelden te zien van het incident.

SP wil VUT weer invoeren

De SP wil dat de VUT weer wordt ingevoerd, zodat jongeren meer kans maken op een baan. Tweede Kamerlid Sadet Karabulut heeft dat donderdag voorgesteld in een rapport over het aanpakken van de jeugdwerkloosheid.

"Er moet gezocht worden naar mogelijkheden om ouderen vroeger uit te laten treden. Als leidraad zou hierbij de regel moeten gelden dat als een oudere eruit gaat er één op één een jongere wordt aangenomen", schrijft ze.

De oude VUT-regeling werd geïntroduceerd rond 1980, toen de werkloosheid ook erg hoog was. Werknemers die er gebruik van maakten, ontvingen een uitkering tot aan hun AOW-leeftijd. De regeling werd door het tweede kabinet-Balkenende afgeschaft.

'Gemeenten mogen asielzoekers wel opvangen'

Gemeenten mogen uitgeprocedeerde asielzoekers noodopvang bieden. Dat concludeert hoogleraar Migratierecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam Thomas Spijkerboer op basis van een bestuursakkoord uit 2007.

Het rijk beloofde in dat bestuursakkoord, dat werd opgesteld naar aanleiding van het generaal pardon dat jaar, 'maximale inspanning' te leveren om te voorkomen dat uitgeprocedeerde asielzoekers op straat zouden belanden. Daar tegenover stond dat gemeenten geen noodopvang meer zouden verlenen.

In dat akkoord valt te lezen dat 'het gemeenten vrij staat om noodopvang te bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers, zolang het rijk niet aannemelijk heeft gemaakt dat aan de inspanningsverplichtingen uit het regeerakkoord is voldaan'. Met betrekking tot Irakezen en Somaliërs zou in dat akkoord nog stelliger zijn vastgelegd dat gemeenten hen noodopvang mogen geven.

Het rijk heeft zich echter niet aan die maximale inspanning gehouden, oordeelt Spijkerboer. Dat zou blijken uit cijfers van de Dienst terugkeer en vertrek over de periode 2008 tot dit jaar. Uit andere gegevens zou volgens de hoogleraar het tegendeel kunnen blijken, maar op basis van deze cijfers zou het rijk de schijn tegen hebben.

Ook houdt het rijk vast aan het idee dat Irakezen kunnen terugkeren naar hun thuisland, terwijl bekend is dat dat land geen onvrijwillig terugkerende asielzoekers accepteert. Op basis van een uitspraak van de Raad van State zou het wegsturen van Somaliërs in ieder geval vanaf februari in strijd zijn met het internationaal recht. De regering zou daarom beter de beslissing over Somaliërs kunnen uitstellen, wat ook tot opvang leidt.

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) liet vorige week weten tien gemeenten bereid te hebben gevonden asielzoekers van het tentenkamp aan de Notweg op te vangen. De rechter oordeelde woensdag echter dat het kamp vrijdag weg moet zijn, anders mag de gemeente overgaan tot ontruiming. Ruim 88 van de 137 asielzoekers gaan op het aanbod van Van der Laan in om een maand opvang te krijgen en verlaten het kamp voor vrijdag.

Dishonored goed genoeg voor vervolg

Dishonored krijgt een vervolg als het aan uitgever Bethesda ligt. Volgens de uitgever heeft de game boven verwachting verkocht in de Verenigde Staten en Europa. Een woordvoerder van Bethesda heeft tegenover gameweblog Destructoid aangegeven dat Dishonored het begin van een nieuwe serie is.

Bethesda werkte samen met gamestudio Arkane Studios aan Dishonored voor de pc, Xbox 360 en PlayStation 3. Binnen de gamestudio is er nog geen duidelijkheid over een vervolg. Topman Harvey Smith ziet het niet zo zitten, terwijl zijn partner Raf Colantonio vorige maand tegen gameweblog Kotaku liet weten dat het team wel oren heeft naar een vervolg.

Bethesda timmert flink aan de weg. In de afgelopen jaren boekte het bedrijf commerciële successen met Fallout 3 en The Elder Scrolls V: Skyrim. Er wordt gewerkt aan een nieuw spel in de Doom-reeks en The Elder Scrolls Online.

Centrum Appingedam dicht door brand

Door een woningbrand in het Groningse Appingedam is het centrum afgesloten. De brand is onder controle, maar het kan nog tot het middaguur duren voordat het nablussen is afgerond en de slangen op straat zijn opgeruimd, laat een brandweerwoordvoerder weten.

De brand in een blok aan elkaar geschakelde oudere huisjes aan de Netweg werd even voor 08.00 uur ontdekt. Het vuur verspreidde zich naar twee naastgelegen woningen. Van twee woningen is uiteindelijk de bovenste verdieping uitgebrand, een woning raakte beschadigd.

Aanvankelijk kreeg de brandweer geen contact met de bewoner van het huisje waar de brand was. "Van buurtbewoners begrepen wij dat hij altijd heel vroeg naar zijn werk gaat." Uiteindelijk werd hij toch nog op zijn werk bereikt. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen.


Centrum Appingedam dicht door brand (Foto: Novum)

Rechtbank verbiedt protestfilmpje Pussy Riot

Een rechtbank in Moskou heeft bepaald dat een video van het optreden van punkband Pussy Riot in de belangrijkste kathedraal van Rusland extremistisch is. Het filmpje met het optreden, waarvoor twee leden van de vijfkoppige vrouwengroep een celstraf uitzitten, moet worden verwijderd van internet.

Pussy Riot wilde met de actie in februari protesteren tegen Vladimir Poetin, die toen nog niet voor een derde termijn als president was gekozen. In eerste instantie werden drie bandleden veroordeeld tot twee jaar in een strafkamp voor het bestormen van de kansel van de Christus Verlosser-kathedraal. Eén lid werd later vrijgesproken.

Het 'punkgebed' dat de vrouwen ten gehore brachten, stuitte de Russisch-Orthodoxe kerk tegen de borst. De rechter bevond de bandleden schuldig aan door religieuze haat gemotiveerd vandalisme. De harde aanpak van Pussy Riot leidde tot veel internationale kritiek en wordt gezien als een politieke vendetta van het Russische regime tegen critici.


Rechtbank verbiedt protestfilmpje Pussy Riot (Foto: Novum)

'Van Marwijk/Cocu gaan Advocaat opvolgen bij PSV'

Volgens het Algemeen Dagblad wordt de kans steeds groter dat Dick Advocaat vanaf volgend seizoen wordt opgevolgd door het duo Bert van Marwijk en Philip Cocu. Rob Jansen, zaakwaarnemer van beiden, gaat volgens de krant volgende maand in gesprek met PSV.

Mogelijk zal Ernest Faber het tweetal aanvullen, maar volgens het AD wil hij liever zelf een club leiden. Van Marwijk, Cocu en Faber werkten eerder samen tijdens het afgelopen EK bij het Nederlands elftal.

Cocu wilde nog niets bevestigen, al gaf hij wel aan om de tafel te gaan met PSV. "Ik praat binnenkort met PSV. Dat moet ook, want mijn contract loopt af. Ik ben in elk geval blij dat ik straks de A1 een tijd heb gedaan. Dat is goed voor mij", aldus Cocu.

Synopsis Star Trek Into Darkness vrijgegeven

Vandaag is de nieuwe, officiële synopsis van de film Star Trek Into Darkness vrijgegeven. De film verschijnt volgend jaar in de bioscoop.

Als de crew van de Enterprise terug naar huis wordt geroepen, vinden ze een sterke kracht van terreur binnen de eigen organisatie die alles en iedereen vernietigt. Met een persoonlijke vete leidt kapitein Kirk een klopjacht door een door oorlog opgebroken wereld om een allesvernietigende man te pakken. De helden van de Enterprise starten zo een spannend avontuur waar leven, dood en liefde op het spel staan, vriendschappen op de proef worden gesteld en offers genoodzaakt zijn voor de enige familie die Kirk nog heeft: zijn crew.

De film Star Trek Into Darkness met onder andere Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana en Benedict Cumberbatch is vanaf 16 mei 2013 te bewonderen.

[Video] Bale 'kopt' bal in eigen doel

Tottenham Hotspur-speler Gareth Bale onderscheidde zich gisteravond in het met 2-1 gewonnen Premier League-duel tegen Liverpool. De flankspeler was betrokken bij alle drie de goals, al kon hij aan het laatste doelpunt weinig doen.

Bale zorgde met een puntgave voorzet op Aaron Lennon voor de 1-0 en tekende even later uit een vrije trap zelf de 2-0 aan. In de tweede helft kreeg Liverpool de aansluitingstreffer in de schoot geworpen toen Lennon een hoekschop van Liverpool van de doellijn haalde, maar de bal tegen Bale aanschoot. Deze raakte vol het hoofd van de flankspeler en belandde zo in het eigen doel. Bale sprak erover op Twitter. "Het voelde alsof ik knock-out werd getrapt. Er was weinig aan te doen."

Moratti: "Inter chanteert Sneijder niet"

Inter-president Massimo Moratti ontkent dat Wesley Sneijder buiten de ploeg wordt gehouden omdat hij niet zijn handtekening wil zetten onder een nieuw, verslechterd contract.

Inter wil de verbintenis van Sneijder verlengen tot de zomer van 2016, maar dan moet de Nederlander wel fors inleveren. Dat weigert de spelmaker en dus komt hij niet meer aan spelen toe. Sportief directeur Marco Branca maakte vorige week bekend dat Sneijder niet meer opgesteld wordt totdat de situatie is opgelost.

Ondanks die uitspraak ontkent Moratti dat Inter Sneijder onder druk zet om zijn contract te verlengen. "We zijn volledig open naar de speler, er is geen sprake van chantage", aldus de president. "Hij speelt niet om tactische redenen."

"Natuurlijk wil geen club een speler met zijn waarde zomaar weggooien. De club is kalm, we dwingen niemand om iets te doen. Zijn contract is rechtsgeldig, niemand dwingt hem, Sneijder is vrij", aldus Moratti. Sneijder deed voor het laatst in september mee bij Inter.

Hiddink staat open voor laatste WK-kunstje

Guus Hiddink liet onlangs weten 'in principe' bezig te zijn aan zijn laatste seizoen als voetbaltrainer. De 66-jarige coach van Anzhi houdt echter een flinke slag om de arm.

"In principe zegt alles. Ik heb nog zoveel plezier en energie. Als ik nog gewild ben, kan het zo zijn dat het weer anders wordt", liet Hiddink donderdag weten in het Radio 538-programma Evers Staat Op. Een laatste kunstje op het WK 2014 in Brazilië behoort tot de mogelijkheden.

"Een WK is het ultieme. Ik heb er een aantal meegemaakt en de voorbereiding, het feest op de WK, de spanning en de aandacht wereldwijd is echt fantastisch. Én Brazilië is natuurlijk het land van het voetbal", aldus Hiddink.

Voorlopig speelt er nog niets, benadrukt de oefenmeester. "Ik ga ook niet op deuren kloppen. Als het gebeurt, gebeurt het en als het niet gebeurt dan ga ik er met heel veel plezier naartoe."

'Ajax heeft topscorer Oostenrijk op het oog'

Ajax is geïnteresseerd in de topscorer van de Oostenrijkse Bundesliga. Volgens het Oostenrijkse medium Heute staat Philipp Hosiner op het lijstje van de Amsterdammers.

De 23-jarige spits scoorde dit seizoen al zeventien keer voor zijn club Austria Wien. Hosiner legt er gemiddeld iedere tachtig minuten eentje in. Dat is ook Ajax niet onopgemerkt gebleven, meldt de Oostenrijkse pers. Opvallend gegeven is dat Hosiner vooral in de openingsfase van een wedstrijd vlijmscherp is. Hij maakt veertig procent van zijn goals in het eerste kwartier.

Ajax zal wel een transfersom moeten neertellen als het werk wil maken van de komst van Hosiner. Hij heeft een contract tot 2015 bij Austria Wien. De spits is bezig aan zijn eerste seizoen in Wenen, nadat hij afgelopen zomer overkwam van Admira Wacker.

'Premie ongezond levende mensen omhoog'

Bijna de helft van de Nederlanders vindt dat de premie van mensen die ongezond leven omhoog moet kunnen. Dat blijkt donderdag uit een onderzoek van onderzoeksinstituut NIVEL en een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) die onafhankelijk van elkaar zijn gedaan.

Het NIVEL schrijft dat 40 procent van de Nederlanders vindt dat ongezond leven tot een hogere zorgpremie moet kunnen leiden, het SCP schrijft dat bijna de helft van de bevolking "het acceptabel zou vinden om een grotere financiële bijdrage te vragen". "Bij een ongezonde levensstijl moet je denken aan roken en te zwaar zijn", legt NIVEL-onderzoekster Joke Korevaar uit.

Preventieprogramma's om die ongezonde levensstijl tegen te gaan bereiken echter een beperkte groep mensen, concludeert het NIVEL.

The Binding of Isaac bevestigd voor spelcomputers

The Binding of Isaac: Rebirth is in de maak voor verschillende spelcomputers. Gamestudio Team Meat is hiervoor een samenwerking aangegaan met uitgever Nicalis. Dat heeft gameontwikkelaar Edward McMillen bevestigd tegenover gamewebsite Gamasutra. Welke spelcomputers het worden, is nog niet bekend.

The Binding of Isaac: Rebirth is een opgepoetste versie van The Binding of Isaac, dat in 2011 voor de pc op de markt werd gebracht. Van het origineel zijn meer dan een miljoen exemplaren verkocht.

Het origineel is binnen drie maanden in elkaar gezet. Tegenover Gamasutra verklaard McMillen dat zijn ambities voor The Binding of Isaac niet hoog waren. "Mijn doel was een cultklassieker te maken voor een nichemarkt", laat de gameontwikkelaar weten. Met een miljoen verkochte exemplaren presteert het spel beter dan McMillen had verwacht.


The Binding of Isaac bevestigd voor spelcomputers

S. Williams tennisster van het jaar

Serena Williams is door een jury bestaande uit journalisten uitgeroepen tot WTA-tennisster van het jaar 2012. De organisatie van de verkiezing maakte dit bekend. Eerder won de 31-jarige Amerikaanse deze titel al in 2002, 2008 en 2009.

Williams dankt haar uitverkiezing aan haar zeven overwinningen. Zo zegevierde ze op Wimbledon, de Olympische Spelen in Londen, de US Open en de WTA Masters. Hierdoor steeg de Amerikaanse naar de derde plaats op de wereldranglijst.

Oud-trainer Ab Fafié overleden

Voormalig Feyenoord-trainer Ab Fafié is woensdag op 71-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Stadionclub donderdag. De Rotterdammer had de ploeg waar hij zijn jeugdopleiding genoot van 1984 tot en met 1986 twee jaar onder zijn hoede. Daarvoor was hij al assistent-trainer in de Kuip en twee keer interim-trainer.

Fafié kwam als speler uit voor de Rotterdamse clubs Feyenoord en Xerxes. Ook speelde hij twee seizoenen voor PSV. Als trainer werd hij echter veel bekender. Nadat hij Feyenoord naar twee derde plaatsen had geloodst werd hij trainer van AEK Athene. Vervolgens werkte hij voor AA Gent.

In 1990 keerde hij terug naar de Eredivisie en vier jaar lang was hij hoofdtrainer van FC Utrecht. Via AEK Larnaca, Go Ahead Eagles en twee Indonesische clubs sloot hij zijn loopbaan af.

PVV: bezuinigingen ontwikkelingshulp veel kleiner

De bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking valt lager uit dan het kabinet zegt. Het kabinet heeft het over een miljard euro per jaar, maar in werkelijkheid gaat het om tweehonderd miljoen. Dat zegt PVV-Kamerlid Joram van Klaveren.

Volgens het regeerakkoord van VVD en PvdA wordt er vanaf 2017 een miljard euro bezuinigd. Tegelijkertijd lopen echter de uitgaven automatisch op, onder meer doordat het budget voor ontwikkelingshulp een percentage is van het bruto nationaal product. Per saldo wordt er in 2017 'slechts' tweehonderd miljoen minder uitgegeven dan nu: 4,1 miljard euro in plaats van 4,3 miljard.

Van Klaveren stelt dat het kabinet 'opnieuw een loopje neemt met de waarheid'. "De VVD heeft ook op dit punt haar kiezers voor de gek gehouden", zegt de PVV'er, die donderdag een debat zal aanvragen over de kwestie.

Bondscoach Van Vliet weg bij de KNWU

Bondscoach Leo van Vliet vertrekt aan het einde van het jaar bij de KNWU. De wielerbond heeft besloten het aflopende contract niet te verlengen. De bond wil kiezen voor een nieuwe aanpak, startend in 2013, met de voorkeur met een full time bondscoach te gaan werken. 

De huidige aanpak is volgens de KNWU niet effectief genoeg om komende vier jaren door te zetten.“Ik kan terugzien op een mooie periode waarin ik me 200% heb ingezet maar ik kan mij niet altijd vinden met de instelling en motivatie van sommige renners", aldus Van Vliet die sinds 2009 bondscoach was.

KNWU-voorzitter Marcel Wintels: "De KNWU kijkt met tevredenheid terug op de afgelopen 4 jaren dat Leo van Vliet op zijn eigen wijze en bijzonder gepassioneerd de nationale bondscoach van de heren profs is geweest." De KNWU besluit later dit jaar hoe de ontstane vacature zal worden ingevuld.

'Antibiotica in een derde sloten'

In akker- en veeteeltgebieden is een op de drie sloten vervuild met antibiotica. Dat stelt dierenrechtenorganisatie Wakker Dier op basis van een onderzoek dat het heeft laten uitvoeren door het Rikilt, een instituut voor voedselveiligheid.

Deze week bleek uit ander onderzoek dat het antibioticagebruik in de veehouderij sinds 2009 is gehalveerd, maar volgens Wakker Dier is nog altijd sprake van massaal gebruik. Vorig jaar verbruikte de veeteelt volgens de stichting 338 ton antibiotica. Wakker Dier zegt hier een extra reden in te zien om af te stappen van goedkoop vlees. Bij dieren die goed worden gehouden is namelijk minder of geen antibiotica nodig.

Afhankelijk van het soort antibioticum zou dertig tot negentig procent van het middel weer worden uitgepoept. Die mest wordt vervolgens verspreid over het land en komt uiteindelijk in de sloot terecht. In gebieden met veel antibiotica komen meer bacteriën voor die niet meer met deze middelen zijn te bestrijden.

Het ontstaan van resistente bacteriën kan een gevaar vormen voor de volksgezondheid. Boeren die antibiotica willen gebruiken die van groot belang zijn voor de volksgezondheid, moeten vanaf volgend jaar eerst testen of de bacteriën die ze willen bestrijden daar gevoelig voor zijn.

Een voorbeeld van een resistente bacterie is MRSA, ook bekend als de ziekenhuisbacterie. Sinds in 2006 bleek dat een groot deel van de varkens en varkenshouders de bacterie draagt, wordt aan ziekenhuispatiënten gevraagd of zij in contact zijn geweest met levende varkens. Als dat het geval is, worden zij eerst op de aanwezigheid van MRSA gecontroleerd.

Nolan: "TDKR is voor mij het einde"

Ondanks de vele malen dat Christopher Nolan heeft gezegd dat The Dark Knight Rises het einde van zijn Batman-visie zou zijn, hopen veel fans nog op een vierde film van de regisseur. Gisteren vertelde Nolan dat het echt bij deze trilogie blijft.

"Voor mij is The Dark Knight Rises het einde van het Batman-verhaal hoe ik het wilde vertellen", zo legt Nolan uit. "Het open einde van de film heeft een erg belangrijk thematisch idee dat we in de film wilden hebben, namelijk dat Batman een symbool is. Hij kan iedereen zijn en dat was voor ons belangrijk."

"Niet iedere Batman-fan hoeft het eens te zijn over de filosofie van het personage, maar voor mij komt het allemaal neer op de scène tussen Bruce Wayne en Alfred in de privéjet van Batman Begins", zo legt Nolan uit. "Het was voor mij de enige manier om een geloofwaardige overgang naar de alter ego te maken, het was voor Wayne een teken dat hij de enige was die er iets aan kon doen, hij zag zichzelf als start van een nieuw begin."

Nolan legt uit dat dit een proces van vijf jaar is voor Wayne met als drijfveer Gotham en het zuiveren van alle criminele straten. "Om die missie te laten voltooien moet het in mijn visie ook eindigen, dus dit is het einde dat ik graag wilde. De open elementen hebben allemaal te maken met het thematische idee dat Batman als man niet belangrijk is, maar dat hij meer is dan een man. Hij is een symbool, een symbool dat blijft leven."

Jackman als Wolverine in Days Of Future Past

Hugh Jackman heeft aangegeven zijn rol als Logan in de X-Men-film Days Of Future Past in te vullen. Dit laat Empire deze ochtend weten.

Jackman is, in tegenstelling tot Patrick Stewart en Ian McKellen die ook in de film zijn te zien, in ieder X-Men-project te zien geweest. Zo had hij eerder in First Class een kleine cameo en is hij volgend jaar te zien in de nieuwe film rondom Wolverine zelf genaamd The Wolverine.

Days Of Future Past is geregisseerd door Bryan Singer en geschreven door Simon Kinberg. De comics met hetzelfde verhaal speelt zich gedeeltelijk af in alternatieve toekomst waar mutanten opgejaagd en vermoord worden. De overlevenden proberen te vluchten voor de Sentinels die hen in concentratiekampen willen gooien. De nog vrije mutanten moeten een belangrijke gebeurtenis in het heden stoppen om deze ernstige toekomst te kunnen voorkomen.

In hoeverre dit verhaal uit de comics ook echt wordt aangehouden is nog onbekend. In Days Of Future Past spelen onder meer James McAvoy, Michael Fassbender, Nicholas Hoult en Jennifer Lawrence die eerder ook als jonge veries van de mutanten Xavier, Magneto, Mystique en Beast te zien waren. In de toekomst zou Wolverine volgens de comics een aanval leiden op het hoofdkantoor van de Sentinels. Wellicht dat Hugh Jackman dit ook in de film gaat doen.

Het zou interessant zijn als andere acteurs van de X-Men-films terug zouden komen. Zou Hally Berry als Storm terugkomen, Alan Cumming als Nightcrawler en Anna Paquin als Rogue? Op 18 juli 2014 weten we het zeker.

NMa houdt vinger aan de pols NS

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) houdt de Nederlandse Spoorwegen extra in de gaten over mogelijk machtsmisbruik op de lijn naar Antwerpen. Dat bevestigt een woordvoerder van de waakhond. Zodra er meer bekend is over de dienstregeling, moet de NS de NMa daar direct over inlichten.

Het gesprek met NS vond plaats naar aanleiding van diverse klachten over de NS, waaronder van verschillende consumentenorganisaties. Het conflict gaat over de verbinding tussen Amsterdam, Rotterdam, Breda en Antwerpen. De NS wil daar alleen de duurdere Fyra op laten rijden, met een lagere frequentie en zonder dat abonnementen er op geldig zijn. Omdat er een conflict is met de Belgische spoorvervoerder, laat de invoering echter op zich wachten.

De oude Beneluxtrein moet echter al per 9 december het veld ruimen, waardoor er geen 'gewone' trein meer maar België rijdt. Voor forenzen wordt reizen over de grens hierdoor veel duurder. De consumentenorganisaties hekelen het schrappen van de verbinding van Brabant naar België, zonder dat er een alternatief is.

De NMa heeft nog geen officieel onderzoek ingesteld naar de gang van zaken. "Per 9 december gaat de dienstregeling in en er wordt nu nog onderhandeld over een aantal zaken", aldus de woordvoerder. "We kunnen pas handhaven als deze definitief is. Als we de informatie van de NS hebben gekregen, kijken we wat we verder gaan doen."

Enkele consumentenorganisaties hebben positief op het nieuws gereageerd. 

Fyra-trein. (Foto: Arnold de Vries)
Fyra-trein in zijn natuurlijke leefomgeving. (Foto: Arnold de Vries)

[NBA] Eerste zege voor Washington Wizards

Washington Wizards heeft woensdag de eerste seizoenszege in de NBA gehaald. De basketballers uit de Amerikaanse hoofdstad waren met 84-82 te sterk voor Portland Trail Blazers. Jordan Crawford was met negentien punten topscorer voor Washington en leidde zijn ploeg na twaalf nederlagen naar de winst toe.

De New Yorkse ploegen blijven het goed doen. New York Knicks won uit bij Milwaukee Bucks met 102-88. Brooklyn Nets boekte ook een uitzege. Op bezoek bij Boston Celtics ging die ploeg met een 95-83 overwinning aan de haal.

Detroit Pistons walste over Phoenix Suns heen: 117-77. Charlie Villanueva en Brandon Knight waren topscorers bij de Pistons met elk negentien punten. De Suns bleven in het eerste kwart nog bij thuisploeg Detroit, maar daarna maakten ze telkens minimaal tien punten minder. In het laatste kwart haalde Detroit zelfs 36 punten tegen zeventien voor de bezoekers.

Overige resultaten
Orlando Magic - San Antonio Spurs 89-110
Atlanta Hawks - Charlotte Bobcats 94-91
Chicago Bulls - Dallas Mavericks 101-78
Memphis Grizzlies - Toronto Raptors 103-82
New Orleans Hornets - Utah Jazz 84-96
Oklahoma City Thunder - Houston Rockets 120-98
Los Angeles Clippers - Minnesota Timberwolves 101-95

Satoru Iwata: "Het spijt me, vergeef me"

Vrijdag is het dan zo ver, dan wordt de Wii U dan eindelijk gelanceerd in Nederland. Wij weten al dankzij de Amerikaanse release dat de gelukkigen die een Wii U kunnen bemachtigen een 1 gigabyte grote update moeten downloaden. Gelukkig schaamt de grote baas van Nintendo zich voor deze blamage.

"So I feel very sorry for the fact that purchasers of Wii U have to experience a network update which takes such a long time, and that there are the services which were not available at the hardware's launch", aldus nog net niet harakiri plegende Satoru Iwata.

Het is te hopen dat het downloaden van de patch in Nederland wat sneller gaat dan de Amerikanen. Anders zit er niets anders op dan de handleiding te lezen van de Wii U.

Wii U

Kim Feenstra en Arie Boomsma in Mannenharten

Kim Feenstra en Arie Boomsma hebben bijrollen in de romantische komedie Mannenharten. Feenstra gaat een ambitieuze zangeres zonder veel talent spelen. In de film heeft ze verkering met het personage van Barry Atsma. Boomsma speelt een typetje uit een reclamecampagne. Dat maakte distributeur Dutch Film Works woensdag bekend.

Voor de 26-jarige Feenstra wordt het de derde filmrol. Het model is volgend jaar te zien in de komedie Verliefd op Ibiza en had eerder een rolletje in de Nederlandse komedie Son Osmanli Yandim Ali. De 38-jarige Boomsma is vooral bekend als tv-presentator, maar was dit jaar te zien in het drama Doodslag en eerder in tv-series als Costa en 't Schaep met de 5 Pooten.

Naast Atsma spelen Daan Schuurmans, Jeroen Spitzenberger, Teun Kuilboer en Jon van Eerd de hoofdrollen in de komedie. De film gaat over een groepje mannen die elkaar kennen van de sportschool en hun zoektocht naar de ware liefde. De komedie wordt geregisseerd door Mark de Cloe.

De opnamen van Mannenharten zijn in volle gang. De film moet in november volgend jaar in de bioscopen draaien.

Piano uit filmklassieker Casablanca geveild

De piano uit de romantische filmklassieker Casablanca wordt geveild. Naar verwachting levert de groene piano ruim achthonderdduizend dollar op, maakte veilinghuis Sotheby's bekend.

In de film van Michael Curtiz wordt op de piano het nummer As Time Goes By gespeeld in de sleutelscène. Casablanca won in 1943 drie Oscars voor beste film, beste scenario en beste regisseur. De filmmuziek werd ook genomineerd, maar won de Academy Award niet.

Het is dit jaar zeventig jaar geleden dat de film uitkwam. Op 14 december kan worden geboden op de beroemde piano.

'Af van leerlingenvervoer om geloof'

Gemeenten moeten niet meer voor de vervoerskosten opdraaien als ouders enkel om het geloof besluiten hun kind naar een school uit de buurt te sturen. De ouders moeten het vervoer dan zelf betalen, vinden coalitiepartijen VVD en PvdA. Dat schrijft het Nederlands Dagblad donderdag.

Gemeenten moeten volgens de partijen alleen nog het vervoer voor leerlingen met een handicap betalen. PvdA-Kamerlid Loes Ypma heeft hier Kamervragen over gesteld aan staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD).

Van de 81 duizend leerlingen voor wie het vervoer door de gemeente wordt betaald, doen zesduizend dat met een beroep op een verlangd godsdienstige richting.

Onlangs zette de Friese Nationale Partij in Gaasterlân-Sleat een actie op om een einde te maken aan de reiskostenvergoeding. De gemeente met tienduizend inwoners is jaarlijks 47 duizend euro kwijt aan het vervoer van 32 leerlingen uit het dorp Oudemirdum. Die worden naar reformatorische scholen in Emmeloord en Kampen gereden, terwijl de gemeente zelf ook een christelijke school heeft. Inmiddels hebben 150 gemeenten zich bij de actie aangesloten.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft vorig jaar al aangegeven dat gemeenten niet voor de kosten zouden moeten opdraaien.

Sexy dochter verkoopt papa's auto

Een man uit de Amerikaanse staat Oregon heeft onlangs zijn 35 jaar oude auto op eBay gezet. Om op te vallen tussen de vele autoverkopers, besloot Kim Ridley een lekker wijf in te zetten. Dat was niemand minder dan zijn bloedmooie dochter, die dankzij haar sexy poses de auto voor een flinke prijs wist te verkopen.

De beste man wilde graag van zijn banaangele Datsun uit 1977 af. Het ding had al bijna 50.000 mijlen op de teller, dus het werd tijd voor een andere wagen. Hij vroeg de 20-jarige Lexxa of zij papa wilde helpen met de verkoop.

Dochterlief was niet te beroerd om papa te helpen. De blonde stoot trok een paar hoge laarzen aan, en ging slechts gehuld in een slipje en strak topje tegen de auto staan. Ook werd de Jap tussen haar benen door gekiekt.

De actie heeft wel succes gehad. De ouwe bak kreeg twee weken geleden voor maar liefst 7.500 dollar een andere eigenaar. Ondanks protesten als 'dit gaat te ver, deze man buit zijn dochter seksueel uit', heeft vaderlief geen spijt. "Als het niet goed had gevoeld, had ik het niet gedaan", zo laat Ridley weten.

Ohja, pics or it didn't happen!

Ahold wil verder in de kosten snijden

Ahold wil meer geld gaan besparen dan eerder aangekondigd. Het kostenbesparingsprogramma wordt verhoogd van 350 miljoen naar 600 miljoen euro. Dat maakte de grootgrutter bekend tijdens een beleggersbijeenkomst in de Verenigde Staten.

Ahold verhoogt het kostenbesparingsprogramma om 'verder te investeren in een beter aanbod en waarde voor klanten'. Het supermarktconcern wil daarbij vooral besparen op inkoop en promotie.

Topman Dick Boer liet verder weten tevreden te zijn over de voortgang die wordt geboekt in het realiseren van de 'zespijlerstrategie'. Verschillende initiatieven ondersteunen de groei in Amerika en Europa, waarbij verscheidene verkoopkanalen worden ingezet en de geografische aanwezigheid wordt vergroot.

In het komende jaar wil Ahold het merendeel van de 82 overgenomen C1000- en Jumbo-winkels ombouwen tot Albert Heijn. Het aantal winkels in België moet verdubbelen, zodat er in 2016 ten minste vijftig Belgische winkels zijn. Ook blijft het concern investeren in de online kanalen, zoals het Amerikaanse Peabod, Albert.nl en Bol.com.

Aflossing schuld Argentinië uitgesteld

Argentinië hoeft een schuld van één miljard euro voorlopig niet terug te betalen. Een rechtbank in New York schortte de afbetaling woensdag op. Een eerdere uitspraak kwam daarmee te vervallen. Op 27 februari vindt de volgende hoorzitting plaats.

Argentinië moest de schuld in eerste instantie voor 15 december aflossen. President Cristina Fernandez de Kirchner weigert de schuld in te lossen, omdat het geld volgens haar in handen valt van dubieuze beleggers.

Als de eerdere uitspraak niet was verworpen, dan had dat speculanten een enorm voordeel gegeven ten opzichte van landen die hun schulden moeten herstructureren en hun burgers moeten beschermen terwijl ze een uitweg uit de economische crisis zoeken, aldus Fernandez.

Hans Klok is na relatiebreuk 'vreselijk eenzaam'

Hans Klok heeft het nog steeds moeilijk met de breuk met zijn geliefde James Harwood. "Er gaat geen uur voorbij dat ik mijn ex-vriend niet mis", bekent de illusionist aan AD. "Diep in mijn hart ben ik vreselijk eenzaam."

"James blijft maar door mijn hoofd spoken", zegt Klok over Harwood, die deze zomer na vijf jaar een einde maakte aan hun relatie. "Hét bewijs dat ik nog steeds van die jongen houd. Hoe makkelijk ik ook een paar beeldschone assistentes in het niets laat verdwijnen, James uit mijn hoofd wegtoveren is en blijft onmogelijk. Want mijn relatie met hem, en liefde voor hem was echt, geen illusie."

De Australische danser James verliet Hans omdat hij het niet zag zitten nog jaren mee te reizen met de 43-jarige illusionist. Hoewel Klok zijn relatie met de negentien jaar jongere James koesterde, heeft hij nooit overwogen zijn goochelcarrière op een lager pitje te zetten. "Ik ben al zo'n dertig jaar getrouwd met magie. Dat alles gooit niemand zomaar overboord voor de liefde."

De relatie nieuw leven in blazen is volgens Klok niet waarschijnlijk. "Ik spreek hem nog geregeld, maar een hereniging zit er waarschijnlijk niet in. Misschien dat ik volgend jaar naar Australië ga." Klok ziet zichzelf niet als 'gebroken man'. "Ik voel me rot, maar geniet van het leven."

Voorlopig is de illusionist nog niet bezig met een nieuwe liefde. "Leuke mannen staan zeker niet voor mij in de rij", weet Klok. "Misschien ben ik wel te bekend. En zien kerels mij als die onbereikbare, ietwat ijdele man met dat wapperende ventilatorhaar."

Politie slaat mijnprotest Birma neer

De Birmese politie heeft donderdagochtend vroeg een protest bij een kopermijn in het noordwesten van het land neergeslagen. Er werden waterkanonnen ingezet om de menigte uiteen te drijven.

Branden waarvan de oorzaak niet kon worden vastgesteld, verwoestten de tentenkampen bij de Letpadaung-mijn en tientallen boeddhistische monniken en dorpelingen raakten gewond, aldus ooggetuigen. Velen liepen brandwonden op.

"Rond 02.30 uur 's nachts kondigde de politie aan dat we vijf minuten hadden om te vertrekken", zei demonstrant Aung Myint Htway, wiens gezicht en lichaam was bedekt met kleine brandwonden. De politie zette volgens hem eerst waterkanonnen in en schoot vervolgens met alarmpistolen. "Ze vuurden zwarte kogels af die in de lucht in vonken uiteenspatten. Ze schoten ongeveer zes keer. Mensen renden weg en verder achtervolgd", zei hij.

De regering had de betogers eerder deze week verordonneerd de mijn te verlaten. De demonstranten, die zes kampen hadden opgezet bij de mijn, zeggen dat de mijn sociale, gezondheids- en milieuproblemen veroorzaakt.

Oppositieleider Aung San Suu Kyi brengt later donderdag een bezoek aan de betogers om naar hun grieven te luisteren. Met haar komst wordt de druk op de regering opgevoerd. Die reageerde geïrriteerd op het protest, omdat daardoor buitenlandse investeringen gevaar zouden lopen. De Letpadaung-mijn is een gezamenlijk onderneming van een Chinees bedrijf en een bedrijf dat eigendom is van het Birmese leger.

Weer geen school voor zeilbroers

Een poging om de dyslectische broers Enrique (15) en Hugo (13) uit Vijfhuizen op een school te plaatsen, is wederom mislukt. De jongens zijn begin november niet teruggekeerd van hun zeilreis voor een gesprek op de school waar ze terechtkonden. Een woordvoerster van het ministerie van Onderwijs bevestigde donderdag een bericht uit het AD hierover.

De school zou een team hulpverleners hebben ingeschakeld om de achterstanden van de jongens weg te kunnen werken en kon onderwijs op maat bieden. Het kennismakingsgesprek was nodig om te bepalen welke hulp de jongens precies nodig hebben. "Deze school stond helemaal klaar voor de jongens. Als je die kans niet grijpt, dan houdt het op", aldus de woordvoerster.

Nu het aanbod van de school is verlopen, stopt het ministerie met bemiddelen. ,"Het is triest voor deze jongens, maar het is nu echt aan de rechter", vindt de zegsvrouw. De Raad voor de Kinderbescherming wil dat de jongens een gezinsvoogd krijgen. Die moet dan het ouderlijk gezag deels overnemen en een school zoeken. De rechter bepaalde vlak voor het vertrek van de jongens in augustus dat een voogd niet nodig is, maar besloot wel begin december verder te kijken.

Enrique en Hugo zijn volgens hun ouders zeer dyslectisch en hoogbegaafd. Daarom hebben ze extra aandacht nodig op school. Al meer dan een jaar kunnen ze niet meer op hun eigen school terecht omdat die ze niet de juiste hulp kon bieden. Het gezin, hun advocaat en het ministerie probeerden een nieuwe school te vinden, maar tot nog toe liepen alle pogingen spaak.

De jongens zijn nu op zeilreis om aandacht te vragen voor 'thuiszitters’. Ze varen onder meer langs België, Groot-Brittannië en Spanje. Hun vader vaart in een aparte boot achter de jongens aan om de veiligheid te garanderen.

Ouders ontdekken dood dochter via Facebook

De ouders van een 17-jarige Amerikaanse studente deden onlangs een morbide ontdekking op Facebook. Ze lazen in een berichtje van een vriend dat hun dochter Jasmine dood was aangetroffen op haar universiteit in Valdosta (Georgia), meldden Amerikaanse media donderdag.

De moeder- en stiefvader van Jasmine zijn woest op de universiteit, die hen niet op de hoogte zou hebben gesteld. De instelling is zich van geen kwaad bewust en zegt dat het informeren van de familie een taak is van de politie. Een agent ging uiteindelijk langs bij de ouders, maar pas nadat het nieuws al via Facebook was uitgelekt.

Ouders ontdekken dood dochter via Facebook
Ouders ontdekken dood dochter via Facebook (Foto: ANP)

'Ziekenhuis verwijderde gezonde long'

Door een verkeerde diagnose van het in opspraak geraakt Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse is een gezonde long verwijderd bij een 57-jarige man uit Rotterdam. De patiënt was naar het ziekenhuis gegaan omdat hij bloed spuugde. Daar kreeg hij te horen dat hij longkanker had en dat twee tumoren snel moesten worden verwijderd, schrijft het AD donderdag.

In opdracht van het ziekenhuis in Spijkenisse werd in februari in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis een groot deel van zijn longen weggesneden. Na de ingreep zei een arts van het Maasstad Ziekenhuis 'met het schaamrood op de kaken' dat hij geen kanker had. Vlekken die op een röntgenfoto voor tumoren waren aangezien bleken de resten van een ontsteking.

Verzekeraar Medirisk stelt in de krant dat niet verkeerd is gehandeld omdat de verdenking op zich al voldoende is om de ingreep uit te voeren. Het Maasstad Ziekenhuis stelt dat het de diagnoses van andere ziekenhuizen niet kan controleren voordat een ingreep wordt uitgevoerd. Dan zouden alle patiënten twee keer moeten worden onderzocht.

Volgens zijn advocaat Tom Eskes is niet volgens landelijke richtlijnen gewerkt. Hij bereidt een schadeclaim van enkele tonnen voor.

Het Ruwaard van Puttenziekenhuis raakte twee weken geleden in opspraak toen de afdeling cardiologie onder druk van de Inspectie voor de Gezondheidszorg werd gesloten Op de afdeling lagen de sterftecijfers in 2010 boven het landelijk gemiddelde. Mogelijk hebben de cardiologen verkeerde diagnoses gesteld.

CU vindt Grexit beste optie voor iedereen

Griekenland moet uit de euro stappen. Dat is niet alleen voor Europa, maar ook voor de Grieken het beste, concludeert de ChristenUnie uit een onderzoek dat de partij door het eigen wetenschappelijk instituut heeft laten uitvoeren. Partijleider Arie Slob spreekt van het eerste rapport dat onafhankelijk de opties heeft onderzocht.

Doorgaan met steunoperaties zou Griekenland niet helpen. Daarmee worden de schulden namelijk groter en zo zou Griekenland naar de afgrond worden gedreven. De partij pleit voor het kwijtschelden van de schulden die tot nu toe zijn gemaakt en een begeleide uittreding uit de euro.

Griekenland kan wel binnen de Europese Unie blijven en toegang houden tot structuurfondsen. Een terugkeer naar eigen munt zou ruimte bieden voor devaluatie, waardoor het land zijn economische positie kan versterken.

De Europese Unie moet volgens de partij voor Nederland meer waard zijn dan het in stand houden van de euro alleen. Volgens Slob moeten landen elkaar niet opsluiten in de eurozone, maar werken aan gerichte exitvoorwaarden. Dat zou de geloofwaardigheid van een gemeenschappelijke munt versterken.

RIVM wil onderzoek naar gif in tatoeages

Er moet worden onderzocht of inkt in tatoeages net als in Duitsland giftige stoffen bevat. Dat vindt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), meldt de NOS donderdag. Het RIVM wijst erop dat nooit onderzoek is gedaan naar de langetermijneffecten van tatoeages.

Uit een Duits onderzoek zou blijken dat in bijna alle zwarte inkt die voor tatoeages wordt gebruikt kankerverwekkende stoffen zitten. Het gaat onder meer om PAK's, die ook in uitlaatgassen zitten en cellen beschadigen.

"Vroeger hadden alleen zeelieden een tatoeage. Het was een beetje een grijs gebied van outlaws die weinig op hadden met regeltjes. Maar nu is het zetten van een tatoeage gemeengoed geworden en moet de consument ervan uit kunnen gaan dat het veilig is", zegt risicobeoordelaar bij het RIVM Paul Janssen tegen de NOS.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vond vorig jaar bij een controle in de helft van de onderzochte tatoeage-inkt verboden stoffen. De NVWA zou nog niet de apparatuur hebben om de PAK's op te sporen die in Duitsland zijn gevonden. Daar wordt nu aan gewerkt.


RIVM wil onderzoek naar gif in tatoeages (Foto: Novum)

Jongen (12) tijdens voetbaltraining overleden

Een 12-jarige jongen is woensdagavond tijdens een voetbaltraining in Apeldoorn aan een hartstilstand overleden. De trainer, een ouder en ambulancepersoneel hebben nog geprobeerd hem te reanimeren, meldt voetbalclub Apeldoornse Boys op zijn website.

De voetbalclub houdt zaterdag een bijeenkomst met medewerking van slachtofferhulp. Het bestuur bekijkt nog of de geplande wedstrijden in het weekeinde doorgaan.

Strafblad achtervolgt jongeren minder lang

Jongeren met een strafblad krijgen voortaan twee jaar na hun overtreding al een verklaring van goed gedrag. Dat zegt staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) donderdag toe tijdens de besprekingen van de Justitiebegroting in de Tweede Kamer, schrijft nu.nl op basis van ingewijden.

Nu krijgen jongeren pas vier jaar na hun overtreding een zogenoemde Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Omdat een deel van de werkgevers en stageplekken zo'n verklaring eist, is het voor hen moeilijker om werk te vinden en dat vergroot het risico dat ze opnieuw in de fout gaan.

De verklaring wordt afgegeven door het ministerie van Justitie. Die gaat na of iemand recent overtredingen heeft begaan die een bezwaar kunnen vormen voor het beroep dat hij wil uitoefenen. De werkgever krijgt niet te horen welke overtreding de potentiële werknemer heeft begaan, alleen of hij wat overtredingen betreft geschikt is voor het beroep of niet.

FOK! wat een weer...In het noorden en westen een enkele bui

Goedemorgen! Gisteren vielen er vooral in het westen en noorden enkele buien en daar komt vandaag geen verandering in. Het zullen geen zware buien zijn, want meer dan een paar millimeter zal er beslist niet gaan vallen. In het binnenland lijkt het vandaag overwegend droog te zullen blijven.

Net als gisteren zullen wolkenvelden en opklaringen elkaar afwisselen. De wind komt hierbij uit het noorden en is langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. De temperaturen liggen vanmiddag tussen de 5 en 9 graden en dat is normaal voor deze tijd van het jaar. Persoonlijk verlang ik ondertussen naar de winter, want dit nietszeggende weer van de laatste periode begint me een beetje te vervelen. Aan de andere kant hoor je dit als weerman wel te accepteren. Voor de komende dagen is er ten opzichte van mijn eerdere weerberichten nog steeds helemaal niets veranderd. Een licht wisselvallig weerbeeld met een klein beetje vorst in de nacht en vroege ochtend.

Véél interessanter is het feit dat de stad Taranto in het zuiden van Italië is getroffen door een echte tornado. De eerste berichten gaan zelfs uit van een EF3 tornado, maar dat zal nog onderzocht moeten worden. De schade is erg groot en helaas is er zelfs iemand om het leven gekomen. Dit was een tornado die we zelden tegen komen in Europa en ik zal dit de komende dagen ook eens rustig gaan bestuderen.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

RegenbuiIk maakte gisteren een flinke wandeling, maar droog hield ik het niet.

Script God of War-film mag afwijken

Sony heeft de scriptschrijvers van de God of War-film, Patrick Melton en Marcus Dunstan, toestemming gegeven om het verhaal van Kratos te herschrijven als dat nodig is. Beide heren zijn bekend als schrijvers van Saw IV, Saw VSaw VI en Saw 3D.

Sony wil het vooral geen kopie van Immortals en Clash of the Titans laten worden. "Die films kunnen God of War te in een meer gewaagde richting laten stappen. Niet om precies hetzelfde te zijn, maar om zich te onderscheiden, net zoals andere heruitvindingen dat hebben gedaan binnen dat genre. Het bevredigende is om te kijken naar die films als een commentaar op het genre en nu iets anders te doen", zei Dunstan.

"Je zou van Sony verwachten dat ze het oorspronkelijke verhaal uit de games heilig en zo vinden, maar ze hebben ons aangemoedigd om het anders te maken dan die films en als dat betekent om van het verhaal van de games af te stappen, dan vinden ze dat goed. En ze zijn erg betrokken", vult Melton aan.

De God of War-film zou een 'origins'-film moeten worden, zoals Batman Begins. De beide heren verwerken het leven van Kratos voordat hij de 'Ghost of Sparta' werd in het script. We gaan hem zien met vrouw en kinderen, zodat we hem meer begrijpen waarom hij het bloedige reis begint om de brute strijder te worden die wij uit de games kennen. De veldslag met de barbaren zit in ieder geval in de film, wanneer hij hulp inroept van Ares, de god van de oorlog om hem bij te staan in die strijd.

Een releasedatum of wie de rol van Kratos gaat vertolken is nog niet bekend.

Kratos

Yoshi Land Wii U weer gespot

Een productbeschrijving van Yoshi Land voor Wii U verscheen in de Canadese webwinkels van Best Buy en Future Shop. De niet aangekondigde game kwam al eerder in het nieuws, toen een NeoGaf-gebruiker per ongeluk in het admin-gedeelte van Miiverse kwam.

Webwinkels zetten wel vaker voor de zekerheid titels waar over wordt geroddeld in hun database, ook al is het alleen maar op geruchten gebaseerd. Het verschil deze keer is dat zowel Best Buy als Future Shop het product beschrijven. Het zou gek zijn als de winkels die ook hebben verzonnen. Beide entrees zijn inmiddels offline gehaald, maar dan ben je op het internet veels te laat.

Best Buy

Take Yoshi on an epic adventure to remember in Yoshi Land for Nintendo Wii U. Check out Yoshi as you’ve never seen him before: in glorious high definition. Enjoy dual-screen control thanks to the Wii U Touchscreen GamePad, while you’ll also be able to experience full integration with Nintendo’s MiiVerse service.

Future Shop

Join everyone’s favourite dinosaur in his first big starring role on Nintendo Wii U – Yoshi’s Land. Utilise the power of the Wii U Touchscreen GamePad to enjoy dual-screen fun in this epic adventure with stunning HD graphics and connectivity with the MiiVerse.

[Premier League] Van Persie schiet United vroeg naar zege

Robin van Persie heeft Manchester United woensdagavond dankzij zijn negende competitietreffer een thuiszege geschonken. De 29-jarige Rotterdammer scoorde na ruim dertig seconden het enige doelpunt van de wedstrijd tegen West Ham United. Het was de snelste goal sinds elf jaar op Old Trafford. Van Persie's landgenoot Ruud van Nistelrooy trof in 2001 na exact dertig tellen doel.

Na Van Persie's vroege goal wist United de score niet verder uit te bouwen. De zege op de net gepromoveerde Hammers kwam echter nooit in gevaar. Doelman Anders Lindegaard hoefde slechts een keer handelend op te treden. Door zijn treffer naderde van Persie Premier Leaguetopscorer Luis Suarez, die tien keer raak prikte, tot op een doelpunt.

De ploeg van Sir Alex Ferguson behoudt door de zege de koppositie in de Premier League. West Ham staat na veertien speelronden op de tiende plek.

Manchester City bleef in het spoor van de stadsgenoot door een 0-2 zege bij Wigan Athletic. De landskampioen stelde de zege pas diep in de tweede helft veilig. Enfant terrible Mario Balotelli opende na 69 minuten de score, waarna James Milner even later de wedstrijd in het slot gooide. City verzamelde uit veertien wedstrijden 32 punten, één minder dan United.


Van Persie schiet United vroeg naar zege (Foto: Novum)

[Copa del Rey] Barcelona simpel naar volgende ronde

Barcelona heeft woensdag de achtste finales bereikt van de Copa del Rey. Bar?a won thuis met 3-1 van eerstedivisionist Deportivo Alaves. Eerder was de uitwedstrijd al met 3-0 gewonnen. De Blaugranas kwamen in Camp Nou nog wel op achterstand. Adriano bracht de thuisploeg nog voor rust langszij. David Villa stelde met twee treffers na rust de zege veilig.

Ook Atletico Madrid, Valencia en Sevilla bereikten de achtste finales. Zij ontdeden zich respectievelijk van Real Jaen, Llagostera en Espanyol. Alle drie de Spaanse grootmachten hadden de heenwedstrijd ook al ruim gewonnen.

[Bundesliga] Bayern kroont zich tot vroegste Herbstmeister

Bayern München heeft zich woensdagavond gekroond tot Herbstmeister. De ploeg van Jupp Heynckes boekte op bezoek bij SC Freiburg met 2-0 zijn twaalfde seizoenszege. Bayern is na veertien speelronden de vroegste herfstkampioen in de historie van de Bundesliga. Thomas Müller met een benutte strafschop en Anatoliy Tymoschuk waren de doelpuntenmakers voor de Rekordmeister.

Bayern, spelend zonder de geblesseerde Arjen Robben, begon sterk. Dat resulteerde in de twaalfde minuut in een strafschop, die feilloos werd benut door Müller. Franck Ribery krulde even later de bal na een mooie individuele actie net naast het doel. Nauwelijks een minuut later moest Freiburg met tien man verder toen de Senegalees Fallou Diagne de doorgebroken Xherdan Shaqiri vasthield.

Het overwicht van de koploper hield ook na de rust aan. Toch duurde het tot de 79e minuut voordat de tweede treffer viel. Toni Kroos stuurde met een mooie dieptepass Tymoschuk alleen op het doel af. De Oekraïner omspeelde vervolgens simpel de doelman en besliste het duel.

Bayer Leverkusen nestelde zich door een ruime 4-1 zege bij Werder Bremen op de tweede plaats. Oranje-international Eljero Elia werd bij de thuisploeg na 81 minuten vervangen, toen de eindstand al bepaald was. Gonzalo Castro schoot Leverkusen met twee treffers op een comfortabele 0-2 voorsprong.

Nils Petersen bracht vroeg in de tweede helft de spanning terug, maar door goals van Simon Rolfes en Jens Hegeler liepen de bezoekers uit naar 1-4. Leverkusen heeft tien punten achterstand op Bayern. Werder viel terug naar de twaalfde plaats.

Bas Dost ging met VfL Wolfsburg met 2-0 onderuit bij Borussia Mönchengladbach, dat zonder de geblesseerde Luuk de Jong acteerde. Dost speelde de gehele wedstrijd mee, maar kwam voor het eerst sinds drie wedstrijden niet tot scoren. Juan Arango en Tony Jantschke stelden nog in de eerste helft de zege veilig.

VfB Stuttgart versloeg in eigen huis FC Augsburg. Het werd 2-1. De bezoekers speelden met de voormalig Eredivisiespelers Gibril Sankoh, Marcel de Jong en Ragnar Klavan in de basis. Het mocht niet baten, want twintig minuten voor tijd maakte Vedad Ibisevic de winnende treffer.


Bayern kroont zich tot vroegste Herbstmeister (Foto: Novum)

Drie BP-medewerkers voorgeleid om olieramp

Drie medewerkers van de Britse oliemaatschappij zijn woensdag voorgeleid in verband met de dood van elf medewerkers van het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico. Twee van hen zijn opzichters die eerder deze maandag zijn aangeklaagd voor doodslag.

De twee opzichters, Robert Kaluza en Donald Vidrine, worden ervan beschuldigd niets te hebben gedaan toen meetapparatuur op het boorplatform abnormaal hoge waardes aangaf. De metingen hadden duidelijke aanwijzingen moeten zijn dat er problemen waren. Kort daarna had op het platform een explosie plaats. Daarbij kwamen elf mensen om het leven. De explosie en de daaropvolgende brand leidde tot een olieramp van ongekende omvang.

Kaluza zei vlak voorafgaand aan zijn voorgeleiding dat hij onschuldig is. Hij verklaarde elke dag te denken aan de ramp, maar deze niet te hebben veroorzaakt.

David Rainey, een directeur van BP, is ook aangeklaagd. Hij wordt ervan beschuldigd te hebben gelogen tegen de autoriteiten over de omvang van het olielek. Achteraf bleek dat er maandenlang miljoenen liters olie zijn weggelekt.

'Assange heeft chronische longinfectie'

WikiLeaks-voorman Julian Assange heeft een chronische longinfectie en heeft voortdurend medische zorg nodig. Dat heeft de Ecuadoraanse ambassadeur in Groot-Brittannië woensdag gezegd. Ambassadeur Ana Alban gaf geen verdere details.

Assange heeft zijn toevlucht gezocht in de ambassade van Ecuador uit vrees te worden uitgeleverd aan Zweden. Volgens Alban betaalt Ecuador de kosten voor de behandeling van Assange.

Ecuador blijft ondertussen zoeken naar manieren om Assange Groot-Brittannië uit te krijgen.

Julian Assange
Julian Assange (Foto: Novum)

Van Ojik wil beter naar GroenLinks-leden luisteren

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik vindt dat zijn partij beter moet luisteren naar leden. In een mail die hij woensdagavond naar alle partijleden heeft verstuurd gaat hij in op de fouten die GroenLinks de afgelopen tijd heeft gemaakt.

Volgens Van Ojik begonnen de problemen met het steunen van de missie in Kunduz, en de manier waarop dat besluit tot stand kwam. Dat viel slecht bij de achterban. De lijsttrekkersstrijd tussen Jolande Sap en Tofik Dibi noemt Van Ojik 'een rommeltje'. De fractieleider pleit voor betere omgangsvormen in de partij.

Van Ojik zegt de afgelopen weken met veel leden te hebben gesproken. Veel van hen klaagden over de afstand tussen de volksvertegenwoordigers en de partijleden. Ook hebben ze moeite om het linkse profiel van de partij te herkennen.

Van Ojik belooft hard oppositie te gaan voeren tegen het huidige kabinet. "Onze partij heeft een concreet programma nodig dat laat zien wat groene politiek kan betekenen voor burgers die de keuze voor duurzaamheid al hebben gemaakt, of willen maken", zo laat Van Ojik de leden weten.

"GroenLinks heeft een fantastisch verkiezingsprogramma dat ook nog eens geweldig scoort in alle doorrekeningen", schrijft hij. "Maar voor veel mensen blijft ons verhaal te abstract. We zullen onze plannen concreter moeten uitwerken zodat we beter aansluiten bij wat mensen bezighoudt. Zoals concrete steun verlenen aan groene initiatieven."

Vaarwel Wii!

Eind deze maand verschijnt Wii U, een nieuwe console van Nintendo. De launch van een nieuwe console is altijd een feest, maar tegelijkertijd een droevig afscheid van zijn voorganger. Wii is sinds zijn launch een controversiële console geweest die hardcore gamers vaak lachend weg wuifden. Onterecht als je het mij vraagt.

http://i.fokzine.net/upload/12/11/121123_183944_2.jpg leader

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.