Nolan: "TDKR is voor mij het einde"

Ondanks de vele malen dat Christopher Nolan heeft gezegd dat The Dark Knight Rises het einde van zijn Batman-visie zou zijn, hopen veel fans nog op een vierde film van de regisseur. Gisteren vertelde Nolan dat het echt bij deze trilogie blijft.

"Voor mij is The Dark Knight Rises het einde van het Batman-verhaal hoe ik het wilde vertellen", zo legt Nolan uit. "Het open einde van de film heeft een erg belangrijk thematisch idee dat we in de film wilden hebben, namelijk dat Batman een symbool is. Hij kan iedereen zijn en dat was voor ons belangrijk."

"Niet iedere Batman-fan hoeft het eens te zijn over de filosofie van het personage, maar voor mij komt het allemaal neer op de scène tussen Bruce Wayne en Alfred in de privéjet van Batman Begins", zo legt Nolan uit. "Het was voor mij de enige manier om een geloofwaardige overgang naar de alter ego te maken, het was voor Wayne een teken dat hij de enige was die er iets aan kon doen, hij zag zichzelf als start van een nieuw begin."

Nolan legt uit dat dit een proces van vijf jaar is voor Wayne met als drijfveer Gotham en het zuiveren van alle criminele straten. "Om die missie te laten voltooien moet het in mijn visie ook eindigen, dus dit is het einde dat ik graag wilde. De open elementen hebben allemaal te maken met het thematische idee dat Batman als man niet belangrijk is, maar dat hij meer is dan een man. Hij is een symbool, een symbool dat blijft leven."