Koffie

Voor de ware koffieliefhebbers onder u: ik ben een Senseo-drinker. Het is makkelijk om dan te roepen dat u me niet serieus kunt nemen op het gebied van koffie, maar dat is natuurlijk misplaatst elitair gedrag. Er is helemaal niets mis met Senseo-koffie. Ténzij je het zelf verprutst. En er zijn zo veel mensen die dat doen. Niet alleen met Senseo, maar met allerlei soorten koffie. Koffieheidenen zijn het. Eeuwig in de koffiebrander ermee.

Een docent van mij legde laatst in een college uit hoe je in kleuren kunt denken. Hij had zes A4-papieren bij zich in verschillende kleuren, liet ze één voor één zien, en legde uit waar de kleur voor stond. Op een gegeven moment kwam hij bij zwart, hij hield het papier omhoog en sprak de volgende woorden: “Zwart staat voor alles wat fout is, wat negatief is.” Een mooie aanleiding voor wat zwarte humor, wat aan mij wel was besteed. Maar zwart heeft voor mij ook een positieve kant. Bij koffie, want dat hoor je zwart te drinken.

Ook al drink ik dus Senseo, ik doe er in ieder geval geen rommel in waardoor het absoluut niet meer te drinken is. Zoetjes of suiker in de koffie, heiligschennis is het. Wie heeft dat verzonnen? De smaak van koffie is dan helemaal weg door die zoete bende. Zonde is het. En doodzonde is het als iemand melk door de koffie doet. Buiten het volkomen verprutsen van de smaak is ook de mooie zwarte kleur helemaal weg. Ik ga altijd een klein beetje dood van binnen als ik dat zie. Dubbele doodzonde dus.

In het gebouw waar ik mijn opleiding geniet, en waar die docent dus die legendarische woorden sprak, hebben we zo’n moderne koffiebar. Wel twintig soorten koffie prijzen ze aan, terwijl er eigenlijk natuurlijk maar één echte koffie is: zwart. De rest is surrogaatkoffie. Maar erger nog zijn de mensen die al die ‘luxe’ ‘koffie’soorten bestellen. Als je cappuccino en latte macchiato niet correct uit kunt spreken, moet je het ook niet drinken. Ik ga altijd een klein beetje dood van binnen als ik die bestellingen soms hoor.

Dan heb je ook nog de mensen die dubbelwandige glazen hanteren voor hun koffie, vaak nog zonder oortje ook. Wat is dat voor absolute nonsens? Kopjes zonder oortje, dat zijn kopjes die je krampachtig omklemt, met je pinken onder het kopje, zodat het niet uit je handen kan glijden. En dubbelwandig? Waarom? Blijft de koffie langer warm? Donder op, dan duurt het alleen maar langer voordat je een slokje kunt nemen. Bovendien mis je dan het gevoel van een lekkere warme kop koffie in je handen. Want die warmte houdt het kopje dus volledig binnen. Belachelijk.

Om het allemaal even samen te voegen: koffie met suiker en melk, in een dubbelwandig kopje zónder oor, dat is het allerergste wat er op koffiegebied bestaat. Ik hoop dat ik de dag ga meemaken dat iemand die de koffie zo drinkt, het toch uit handen laat glijden en de benen volledig verbrandt. Tweedegraads, derdegraads, weet ik het. Doe maar verkoold. Zwart.

Waarom deze uiteenzetting over koffie? Niet omdat het koffiekan, dat is te makkelijk. Nee, ik had de titel van het stuk bedacht, de kop. De koffiekop.

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar pschouten@live.nl. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns