PVV lanceert website tegen sluiting gevangenissen

De PVV heeft een website gelanceerd tegen de plannen van het kabinet om te bezuinigen op gevangenissen. Met een actie op stopsluitinggevangenissen.nl probeert de partij staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) te overtuigen zijn 'schandalige plannen' terug te draaien.

Woensdag voerden zo'n honderd medewerkers van gevangenissen in Groningen, Drenthe en Friesland tegen de plannen van de bewindsman. Ze denken dat de bezuinigingen vooral hun provincies treffen, maar dat is volgens Teeven niet zo. Het plan raakt het hele land, zei hij donderdag.

Ongeveer een derde van de gevangenissen in Nederland zou dicht moeten, wat zeker zevenhonderd banen zou kosten. In april maakt Teeven zijn definitieve plannen bekend.

De PVV is bang dat gedetineerden straks met een enkelband thuis hun straf uitzitten in plaats van in de cel. "Dit is totaal geen straf, maar een vrijbrief om weer de fout in te gaan." De bezuinigingen zijn bovendien 'geheel in strijd' met de eerder aangekondigde harde aanpak van criminelen.