'Mogelijk 200 tbs'ers vrij door Europese uitspraak'

Tweehonderd Nederlandse tbs'ers kunnen op vrije voeten komen door een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat stellen een tbs-advocaat en een voormalig directeur van een tbs-kliniek donderdagavond in het programma De Vijfde Dag.

De twee reageren op de vrijlating van een tot tbs veroordeelde 42-jarige vrouw die mensen met de dood had bedreigd eerder deze week. De volgens deskundigen gevaarlijke vrouw kon volgens de rechtbank in Utrecht niet langer worden vastgehouden, omdat de maximale duur van tbs was bereikt. De vrouw zat al sinds 1999 in een tbs-kliniek.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens bepaalde afgelopen zomer dat als in het vonnis niet uitdrukkelijk staat dat de verdachte wordt veroordeeld voor een geweldsdelict, de tbs maximaal vier jaar mag duren. Bij mensen die zijn veroordeeld voor een geweldsdelict kan tbs onbeperkt worden verlengd.

Volgens het EO-programma hebben veel rechters verzuimd in hun vonnissen aan te geven dat het gaat om een geweldsdelict, net zoals bij de 42-jarige vrouw. De deskundigen schatten dat dit het geval is bij twintig procent van alle veroordeelde tbs'ers. Ze sluiten niet uit dat ook tbs'ers die veroordeeld zijn voor een zwaar misdrijf, zoals moord, onverwachts kunnen terugkeren in de maatschappij.