Cabaret: André Manuel - BONZAAI!!!

Wat hebben Anders Breivik, neukende lilliputters en Diederik Samsom met elkaar gemeen? Ze hebben allemaal een belangrijke rol in de nieuwe voorstelling BONZAAI!! van Andre Manuel. Deze voorstelling is na maanden van try-outs op dinsdag 27 november in Première gegaan.

In de Blauwe Zaal van de Utrechts Stadsschouwburg was dinsdag niet veel decor te vinden. Slechts een (naar later bleek krakende) stoel, een elektrische gitaar en een oude gitaarversterker staan op het podium. Hoewel Manuel de gitaar constant op schoot heeft worden er slechts een paar liedjes mee begeleid. Meestal zet hij een deuntje neer wat daarna als achtergrondmuziek in een loop wordt gegooid.

Qua soort cabaret valt Andre Manuel in het klassiekere genre met een modern sausje. Verwacht geen complete toneelstukjes, afzeiken van het publiek of bepaalde groepen mensen die het af moeten leggen. Links, rechts, Christelijk of Moslim, iedereen gaat over de knie, de ene keer snoeihard, de andere keer heerlijk subtiel maar altijd recht door zee.

“Op het moment dat Anders Breivik 69 Sociaal-Democratische jongeren door het hoofd schoot, was ik op zoek naar een zwart-witfoto van een neukende lilliputter.”

BONZAAI!!! Gaat voor een groot deel over het menselijk brein. Wat is er gebeurd in het hoofd van Anders Breivik waardoor hij in Noorwegen 69 mensen doodschoot. Hoe heeft dat kunnen gebeuren? Hij probeert het publiek te shockeren maar weet dat ook weer te nuanceren. De muziek geeft het een onverwacht poëtisch gehalte. Verwacht niet dat je de hele tijd zit te bulderen van het lachen, daarvoor is de humor veel te subtiel, maar meer een constante glimlach die af en toe uitschiet naar een grote lach.

De grote vraag blijft natuurlijk of deze show de moeite waard is om naartoe te gaan, in mijn ogen is dat absoluut zo. Het maakt geen bal uit op wat voor een plek je zit. Zelfs achter een pilaar zou je kunnen genieten want het draait niet om wat er op het podium gebeurt, het draait om wat je door de speakers te horen krijgt. Het beste kan je een kleine zaal opzoeken die zelf al vele sfeer uitstraalt, André Manuel zal perfect van die sfeer gebruik maken.