Nederland onthoudt zich van stemming Palestijnen

Nederland zal zich onthouden van stemming over de statusverhoging van de Palestijnen bij de Verenigde Naties. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) donderdag gezegd tijdens een overleg in de Tweede Kamer over het Gaza-conflict.

Zijn standpunt kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. Ook de coalitiepartijen zijn voor een onthouding, al leggen VVD en PvdA dit wel verschillend uit. Volgens Han ten Broeke (VVD) komt deze opstelling neer op een 'nee-stem'. Hij verzet zich tegen de actie van de Palestijnen omdat het schadelijk zou zijn voor het vredesproces.

PvdA-Kamerlid Désirée Bonis noemde de opstelling van Timmermans echter een 'majeure stap vooruit' en een breuk met het kabinetsbeleid van de afgelopen jaren dat volgens haar pro-Israëlisch was. Zij is het niet eens met de VVD. "Die appreciatie deel ik niet."

Timmermans heeft de afgelopen weken geprobeerd om te komen tot een gezamenlijk EU-standpunt. Dat is niet gelukt. Onder meer Frankrijk heeft al laten weten de statusverhoging te steunen. "Ik betreur dat bijzonder", zei Timmermans. Duitsland liet eerder donderdag weten zich eveneens te zullen onthouden van stemming. De verwachting is overigens dat de VN zal instemmen met het verzoek.

De minister noemde de statusverhoging eerder 'ontijdig en onverstandig'. Het zou een actievere rol van de Verenigde Staten in het vredesproces bemoeilijken, nu Obama is herkozen. Hij heeft nog geprobeerd om de Palestijnse Autoriteit op andere gedachten te brengen, maar dat is niet gelukt.

Volgens hem is de statusaanvraag 'in de kern een wanhoopsdaad' van de Palestijnse Autoriteit, die niet meer weet hoe zich te positioneren in het vredesproces, zei hij donderdag. "En wanhoopsdaden zijn meestal niet de verstandigste."

Timmermans zei verder dat hij begrip kan opbrengen voor de standpunten van zowel de voor- als tegenstanders. Het is een politiek oordeel 'op het scherp van de snede', zei hij. "Dat valt bij mij uit op een onthouding."


Nederland onthoudt zich van stemming Palestijnen (Foto: Novum)