Politie schaalt onderzoek rellen Haren af

Het onderzoek naar de rellen die eind september uitbraken in Haren wordt een tandje teruggeschroefd. Het speciale rechercheteam met politiemensen uit de drie noordelijke provincies is ontbonden. Het onderzoek is deze week overgenomen door het reguliere team van het district Groningen. Dat laat de politie donderdag weten.

Toen de Facebookrellen in het Groningse dorp uitbraken, werd onmiddellijk een zogeheten team grootschalig opsporen geformeerd. Een dergelijk team is nu niet meer nodig, oordeelt de politie.

Het opsporen van de verdachten gaat ondertussen door. Ook de afgelopen weken zijn nog verdachten opgepakt. De teller staat nu op 107 aangehouden personen. De politie verwacht dat dit nog stijgt. Een deel van de relschoppers is al veroordeeld, waarbij vooral werkstraffen werden opgelegd. Ook moeten veroordeelden geld storten in een speciaal schadefonds.

Behalve het opsporingsonderzoek van politie en justitie wordt ook onderzoek verricht door een commissie onder leiding van oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen. Die verwacht haar werk in maart af te hebben. Dat onderzoek kost een kleine vier ton, zo werd vorige week bekend.

Het zogenoemde Project X-feest in Haren ontstond eind september toen een meisje uit de Groningse plaats op Facebook aankondigde haar verjaardag te willen vieren. Omdat ze vergat aan te geven dat het om een besloten feestje ging, kwamen duizenden ongenode gasten naar Haren. Bij de rellen die uitbraken, raakten tientallen mensen gewond.