IJskappen smelten sneller dan verwacht

De ijskappen van Groenland en Antarctica smelten als gevolg van de opwarming van de aarde drie keer sneller dan in de jaren negentig. Dat blijkt uit een studie die donderdag verscheen in wetenschappelijke tijdschrift Science. Tot dusver heeft het smelten van de ijskappen geleid tot een stijging van het zeespiegel met 1,3 centimeter. Dat is minder dan door sommigen werd voorspeld. Het hoge tempo waarin het ijs verdwijnt baart wetenschappers echter grote zorgen.

Een van de grote vragen met betrekking tot klimaatverandering is in hoeverre het smelten van de ijskappen op de twee polen leidt tot een stijging van de zeespiegel. Wetenschappers waren het hier niet over eens en het was ook niet zeker of de ijslaag die Antarctica bedekt aan het smelten was.

Uit het nieuwe onderzoek is in ieder geval gebleken dat Antarctica smelt. Een nijpender kwestie is het echter het ijs op Groenland. In de jaren negen smolt er jaarlijks zo'n 55 miljard ton ijs weg. Inmiddels is dat opgelopen tot 290 miljard ton. "Het gaat echt hard in Groenland", aldus Ted Scambos van het National Snow and Ice Data Center.

Volgens onderzoeksleider Andrew Shepherd zijn de resultaten een duidelijke boodschap aan de mensen die in Doha onderhandelen over een internationale overeenkomst die de opwarming van de aarde moet tegengaan. "Het is duidelijk dat Groenland een probleem is."