Obama en Romney lunchen samen

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn tegenstrever bij de presidentsverkiezingen, de Republikein Mitt Romney, donderdag voor de lunch ontvangen op het Witte Huis. Hiermee loste Obama een belofte in die hij tijdens zijn verkiezingscampagne deed. Hoogstwaarschijnlijk stonden er economische kwesties op het menu.

Volgens perschef van het Witte Huis Jay Carney was er geen agenda opgesteld voor de bijeenkomst. Hij zei wel dat Obama met Romney wilde spreken over het efficiënter inrichten van de overheid. "De president merkte op dat gouverneur Romney op een geweldige manier de Olympische Spelen (de Winterspelen in Salt Lake City in 2002, red.) heeft georganiseerd en dat deze vaardigheden van pas kunnen komen om de federale regering beter te laten werken, wat een passie van de president is."

Obama en de Republikeinse leden van het Congres zijn op dit moment in onderhandeling over het voorkomen van belastingverhogingen en automatische bezuinigingen die bekendstaan als de 'fiscal cliff'. Deze maatregelen worden op 1 januari van kracht, tenzij er overeenstemming kan worden bereikt.

Obama en Romney waren het tijdens de verkiezingscampagne oneens over de wijze waarop de economie uit het slop moet worden getrokken. Obama wil de rijken zwaarder belasten, terwijl Romney de belastingen voor iedereen wilde verlagen.