'Ziekenhuis verwijderde gezonde long'

Door een verkeerde diagnose van het in opspraak geraakt Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse is een gezonde long verwijderd bij een 57-jarige man uit Rotterdam. De patiënt was naar het ziekenhuis gegaan omdat hij bloed spuugde. Daar kreeg hij te horen dat hij longkanker had en dat twee tumoren snel moesten worden verwijderd, schrijft het AD donderdag.

In opdracht van het ziekenhuis in Spijkenisse werd in februari in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis een groot deel van zijn longen weggesneden. Na de ingreep zei een arts van het Maasstad Ziekenhuis 'met het schaamrood op de kaken' dat hij geen kanker had. Vlekken die op een röntgenfoto voor tumoren waren aangezien bleken de resten van een ontsteking.

Verzekeraar Medirisk stelt in de krant dat niet verkeerd is gehandeld omdat de verdenking op zich al voldoende is om de ingreep uit te voeren. Het Maasstad Ziekenhuis stelt dat het de diagnoses van andere ziekenhuizen niet kan controleren voordat een ingreep wordt uitgevoerd. Dan zouden alle patiënten twee keer moeten worden onderzocht.

Volgens zijn advocaat Tom Eskes is niet volgens landelijke richtlijnen gewerkt. Hij bereidt een schadeclaim van enkele tonnen voor.

Het Ruwaard van Puttenziekenhuis raakte twee weken geleden in opspraak toen de afdeling cardiologie onder druk van de Inspectie voor de Gezondheidszorg werd gesloten Op de afdeling lagen de sterftecijfers in 2010 boven het landelijk gemiddelde. Mogelijk hebben de cardiologen verkeerde diagnoses gesteld.